icon

Dieťa z profesionálnej rodiny bije moje dieťa. Čo robiť?

atrami
25. nov 2011

Poprosím o radu rodičov, ktorí majú dieťa v pestúnskej starostlivosti alebo sú profesionálni rodiča!!!
Syn má dlhodobo problémy s nevolnosťou, najprv v školke teraz v škole. Po dlhšom rozhovore priznal, že ho bije iné dieťa. Chlapec, ktoru ho bije je umiestnený asi 2,5 roka v profesionálnej rodine. Ale je nezvládateľný. Sťažnosti rodičia počujú z každej strany. Rodina sa o neho stará príkladne, ale 5 rokov žil v krutých podmienkach-bitka, hladovanie.
Neviem ako sa mám zachovať. Prehliadnuť to nemožem, a riešiť to treba, ale ako. Nechcem raniť vlastného syna, chlapca ani rodičov dieťaťa.

Strana
z2
irriss
26. nov 2011

@sisaha
mozna nezatvara, ale omlouva....

sikana zacina tak, ze ti nekdo poskodi aktovku nebo v satne rozstriha tricko...a konci urazema typu: zbiti pestmi do spanku - nasledna ztrata zraku, zlomeni tuhy pera v zile - nutna operace a odstraneni tuhy z zily...prerazeni zeber i nohou, prerazeny destnik o hlavu- kdy nasleduje omdleni,hodi Te do more nasilim... pritazenim se o drzadlo v autobuse ti dotycny kopne do obliceje botama, ktere pouzivaji delnici s kovovou spickou - ani rodice takto zdeformovany oblicej ditete nerozpoznaji neustale prevozy do nemocnic..policejni doprovod do skoly, aby Ti nikdo neublizil..nesmis ani s odpadkama...a na konci je konec, kde uz neni svetlo ale jen jiskricka misto svetla sviti..protoze jsi v tunelu, kde jsou ruzne zla..jednim z nich je i sebevrazda..ci snahy o ni...

a vse zacne nevinne...umyslnym rozbitim skolni tasky.... 😢

sisaha
26. nov 2011

@irriss to sa velmi zle cita... 😢 .

@atrami K šikane sa treba stavat nekompromisne, urcite nechces, aby tvoj syn raz dopadol tak ako to stalo irriss. Treba si uvedomit, ze spravanie toho chlapca je patologicke a snazit sa tomu zabranit vsetkymi sposobmi..

ninini
26. nov 2011

Trochu odbornejsi clanok o sikane http://web.saaic.sk/nrcg_new/doc/Zbornik/10_Kap...
Od 14. rokov moze dokonca sikana naplnat skutkovu podstatu trestnych cinov.
Asi by som v neposlednom rade, aj policiu upovedomila, kto ublizuje mojmu dietatu. Ked to niesu schopni riesit nahradni rodica, DD , psycholog a skola..preco ma trpiet moje dieta??
No a z agresora s navacsou pravdepodobnostou vyrastie kriminalnik..(mozno este izolacia a dlhodoby pobyt v psychiatrickom sanatoriu by tomu utocnikovi pomohol..) Tak nezvladnutelne dieta sa neda zvladnut ambulantnou psychoterapiou-vid vysledok...

irriss
26. nov 2011

@ninini
bohuzel,kdo se dostane diky urazum do psychiatrickeho sanatoria je prave OBET..vinik je venku a vesele ublizuje dal...

jinak tady je hranice 16ti let, ale castecna zodpovednost..vetsinou se ceka na 18.rok , kdy se to pri 1. prilezitosti vsechno i z ranneho mladi secte a podtrhne..agresori meho syna : nekdo je zavreny, nekdo na toxikol.leceni..atd..jeden byl potrestan tim nejvyssim: prisel o nohy, zustal na vozicku po autonehode na dalnici..

ale i tak to pro mne neni trest...nebyl okamzity...obet(muj syn) se citi jedina poskozena a nevidi moznost potrestani viniku..a kdyz na to dojde, je uz pozde..vetsinou to uz obet nevnima jako trest za ciny spachane na jeho tele.. 😠 ...a nebo uz vubec nevnima nic.. 😢

jakavi
26. nov 2011

inak sikana je nepríjemna vec aj my sme s tym mali problem vsetci pred tym zatvaraju oci aj riaditelka ja som zurila a toho fagana najradsej prerazila teraz kus pokoj no neviem dokedy bojím sa aby sa mojim nestalo aj horsie bo ten sikanista s ním si nikto nevie dat rady

atrami
autor
26. nov 2011

V pondelok idem do školy-učitelka, riaditelka a ešte jedna sťažnosť a z našej strany razantné riešenie.
U syna sa to prejavilo ešte vškolke-po zápise. Je dosť zodpovedný tak sme mysleli, že je to tým. Neskor to ustúpilo a začalo v škole- pocitom nevolnosti.
Máte pravdu dieťa ani profirodiča neospravedlňuje prostredie, v ktorom dieťa žilo.

yukki
26. nov 2011

@atrami to dieťa tvojho syna začalo šikanovať na zápise do školy? V škôlke ešte? Dobre postupuješ, Najjulinka a Maznáčik Ti poradili aj z tej zákonnej stránky, zatiaľ najlepšie asi je, že bude mať ochrancu v strašom synovi. písala si, že chlapček to skúšal na viacero detí z triedy, ale ho stačilo odstrčiť a nechal ich na pokoji-možno niektorý zo spolužiakov ktorí nemali zábrany chlapca odstrčiť keby sa vyskytoval s Tvojim synom stále-aspoň kým s to nejako dorieši s tým vedením školy a domovom a tak....by mohlo pomôcť, aj Tvoj by videl, že odstrčením sa čhlapčeka-šikanistu zbaví, ale mu nijako neublíži-že to iné deti použijú bez nejakých zábran ako prvotné a zároveň v tom veku a v tej situácii aj účinné riešenie.

atrami
autor
26. nov 2011

@yukki syn s tým chlapcom chodil už do školky a teraz do školy. Je dosť zodpovedný a citlivý, tak sme si mysleli, že je to tým zápisom a nástupom do školy. Vobec nás nenapadla táto možnosť ☹
Synovia niesú bitkári. Starší sa pobije, len keď ho vyprovokuje niekto. Ale radšej budem riešiť, to že sa syn pobije ako vidieť urápené moje dieťa. Je to kruté, ale možno to zaberie.

eliana
26. nov 2011

jej toto je dobra tema,akurat pre mna ☹ necitala som to cele,co ste popisali uz som unavena, precitam zajztra,ale treba bojovat,hovorit a riesit,nenechat to tak...a ze nechces ublizit profi mame? ja myslim ze pochopi, hovorit a hovorit...ja mam dceru v pestunskej a tiez ublizuje inam detom, kradne im desiate a bije ich,zatvarala ich na wc...a hoci mi to nie je prijemne pocuvat,stale povzbudzujem ucitelky,vychovavatelky aby ma o vsetkom informovali, obcas aj jej spoluziakom poviem aby vzdy povedali ucitelke ak im Chiara cosi urobi,nechcem aby nejake ine deti kvoli nej trpeli, moji bio synovia boli totiz skor tie obete takych deti ako Chiara a ja tiez kedysi ako prvacka, tazko znasam ze Chiara cosi take robi a priznam nie som schopna jej to odpustit...boli sme aj u psychologicky...zaver je ze mi nevie pomoct,ze vsetko co robim je dobre,so vsetkym suhlasi a ze uz len vydrzat a dufat ze neskonci niekde v polepsovni...povzbudive.....ale pravdive zrejme...uz zvazujem psychiatra...Chuiara je na tom inteligencne v norme, psychologicka na nic neprisla....ja uz vazne neviem ako dalej....proti sikane treba bojovat a malym detom v tom treba velmi pomoct

eliana
26. nov 2011

@atrami to by som urcite skusila, aby manzel zasiel za chlapcom a nie akoze priatelsky rozhovor,ale trosku ho postrasit....to aj moj muz skusil s jednym chalanom ktoreho sa bal moj najstarsi a pomohlo to,no to bol chlapec z normalnej rodiny, nie az tak problemovy

atrami
autor
27. nov 2011

@eliana manžel nepozná priateľský rozhovor, on je tak vytočený, že som ho musela krotiť.
Ešte Ti napíšem IP

eliana
27. nov 2011

@atrami tak byt by to dieta nemal,ale inak moze pocitit jeho hnev, z mojich skusenosti takym detom rozhovor s usmevom na tvari nepomoze 🙄

atrami
autor
27. nov 2011

@eliana , nebude ho biť, to by si nedovolil.

atrami
autor
29. nov 2011

Dúfam, že to bude mať dobré napredovanie. Chlapec sa malému pred všetkými ospravedlnil. A keď aj začal podpichovať syn sa nenechal a vrátil mu to. Dúfam, že to dobre dopadne.

ninini
2. dec 2011

@irriss mate uplnu pravdu, taka je prax... obet v liecebni s celozivotnou psych. traumou (v horsich pripadoch aj fyzickou) a agresor na slobode.

Je mi velmi luto co sa Vam stalo, to co ste si so synom vytrpeli a prezili muselo byt strasne peklo. ☹

Ochrana deti pred sikanou je velmi slaba aj na SK ako vidim aj v CR.

zajkobojko
9. jan 2012

ahoj atrami, zazila som podoobny pripad,DD totiz nestiha riesit vsetky pripady pretoze ma k dispo len 1 psychologa na "100deti". mnoho medzier co sa tyka sluzieb statu riesia namiesto statu neziskovky, v tomto pripade by som odporucila profi maminke prip. tebe obratit sa na OZ NAVRAT maju 15 rokov skusenosti s detmi v nahr. rodinnej starostlivosti. Ale problem s profi rodicovstvom je ten, ze este u nas posobi tato forma nahr. starostlivosti vellmi kratko a este sa len ucime ako...
dobrym riesenim je aj dohodnut si tzv.sietovacie stretnutie kde sa stretnu viacery pomahajuci odbornici, rodicia, ucitelia, vych. DD, profi rodic a hladaju synergiu riesenia ale stretnutie musi viest vyskoleny odbornik poradte sa v NAVRATE .vela trpezlivosti.
www.navrat.sk

dianka2374
6. jan 2013

povedz dieťatu nech mu jednu pribije a bude po probléme

landrea
16. mar 2015

ako to medzicasom dopadlo ? neskusili ste chlapceka zavolat k vam a sadnut si s oboma chalosmi a skusit o tom hovorit. dajme tomu len vy a chlapci aby to prebehlo velmi pokojne. viem ze krivda na vlastnych detoch cloveka vytoci do biela. ale ten druhy chlapcek je iste ranena dusa.

Strana
z2