icon

Je na cirkevnej škole povinné prijímanie?

12. nov 2024

Chcem dat dieta na cirkevnu skolu( nestatnu skolu) zakladnu, nakolko je to velmi dobra skola vela ucia a ma rozne programy, podpisuje sa tam ze suhlasi sa s naboz.vycovanim navsteva kostola pondelky rano atd. Je tu v 3 rocniku povinne na cirkevnych skolach 1.sv. prijímanie? Obavam sa ze mi povedia ze je aj ked mozno nebude. Mate skusenost?

Strana
z2
kaktusik007
12. nov 2024

@zuzana76 ano, preto, ze je to dobra skola, ma dobre vybavenie, ucitelky uciace v prvych rocnikoch su vzdy specialne pedagogicky, mnisky co tam su maju vystudovanu psychologiu, logopediu - takmer kazda jedna ma dve vysoke skoly. A k tomu bonus - peso dve minuty od bytu. Za mna toto boli dostatocne dovody, preco som ako neveriaca zvolila cirkevnu skolu pre moje deti.

mirka0677
12. nov 2024

U nás je tiež cirkevná škola a tiež na ňu prihlasujú deti aj rodičia ateisti. Práve kvôli tomu, že predpokladajú, že vedenie a správanie žiakov v tejto škole bude na inej úrovni, ako na bežných školách ( možno aj je, neviem🙂 ). A má jaj celkom dobré výsledky rámci kvality vzdelávania. Prijímanie povinné nie je, náboženstvo majú myslím 2x do týždňa + povinnú sv.omšu počas vyučovania (ale tú tento rok zrušili)
Ale ak majú veľa prihlášok, tak prednostne berú deti veriacich rodičov.

rivini
12. nov 2024

Pozri, ak das dieta na konfesionalnu skolu, teda taku, ktora ma z velkej casti zriadovatela Cirkev, je normalne a prirodzene, ze budes akceptovat vychovu dietata v zmysle ideologie, ku ktorej sa hlasi. Mas predsa volbu dat ho na statnu skolu, ak nechce, aby bolo vychovane v ramci nejakeho nabozenstva. Sorry, ja toto proste nechapem. To je taky konzumny pristup…vyberies si cirkevnu skolu, lebo je ocividne kvalitna, cize mas v plane „konzumovat“ vyhody, ale este pred zapisom je jasne, ze sa nestotoznujes s jej zakladnou filozofiou. To je ako keby som prihlasila dieta na waldorfsku skolu, lebo ma skvely individualny pristup, no bola proti tomu, aby slo v ramci vyucovania do lesa🤦🏼‍♀️. K otazke: nie, nutit ta nebude nik, nie sme v stredoveku…no chuda dieta, super mu na tej skole bude, ked pojde cela trieda na prve svate a ono bude out. Radost, takito rodicia…fakt.

thirstymonk
12. nov 2024

Čauko... čo sa týka prijímania - k tomu ťa nikto nútiť nemôže. Je to sviatosť a s tým sa nerobia žarty.
Ak si zmierená s tým, že napr. každé ráno sa bude čítať pár minút z biblie, pred jedlom sa asi budú modliť a podobné veci, tak nie je o čom. Na prijímanie ťa nikto nútiť nemôže, to je božia ustanovizeň, nik ti to nemôže prikázať.

thirstymonk
12. nov 2024

Napríklad na cirkevnú v poprade často posielali problémových jedincov z okolitých obcí (ale nielen ich). Chodilo tam kvantum neveriacich.

Takisto katolícka univerzita. Má katolíckeho ducha - sú tam kríže po stenách, stretávaš sa s kňazmi, iks kňazov aj vyučuje. Máš možnosť ísť na omšu, ale keď nejdeš, nikto to nerieši.

lenkakravcova
12. nov 2024

Ja myslím, že dosť záleží aj od toho aká je to škola. Či na dedine alebo v meste. Či má málo žiakov alebo veľa.
Ja mám dieťa v cirkevnej škôlke, majú omše raz do týždňa - dohodli sme sa, že dieťa donesiem neskôr, až keď oni skončia. Pani učiteľky s tým nemali problém. A prečo som tam dala dieťa ako muslimka? Preto, lebo to mám 5 domov od svojho domu. Nebudem zbytočne v zime jazdiť autobusom pár km do vzdialené obce, keď mám vedľa seba MŠ. To isté myslím platí aj so školou. Všetko závisí od zriaďovateľa - ako veľmi chce nových žiakov, a ako mu nevadí, ak do jeho školy chodia i neveriace alebo inak veriace deti.

autor
12. nov 2024

Konzumovat skolu uuu vy ste dobre kriticka doma maju z vasej mudrosti a kritiky aj priatelia qk ich vonec mate radost. Mne tu odpovedalo plno inych zien dokpnca moslimka normalne. Mna netlacte do spovedí a prijímania ...svateho. sa vam to vrati vas natlak a mudrosti v inej forme aby ste sa necudovali este v akej. A dam ju tam aby eon tu skolu chvalila dalej a KONZUKOVALA vyhody presne ako ste napisali 🙂

nyphadora
12. nov 2024

Ked podmienkou prijatia nemusi mať krst, tak nemusi isť ani na prijmanie😊, ale pripravu asi absolvuje, byva počas naboženstva. Informuj sa v škole.

zuzana76
12. nov 2024

@kaktusik007 ale ved ja viem, ze cirkevne skoly su fajn, len teda neveriaci ak ju chcu absolvovat, by sa mali vo vsetkom prisposobit, moj nazor

kaktusik007
12. nov 2024

@zuzana76 nie prisposobit, ale akceptovat.

ja som asi divna, ja ludske prava a slobody beriem vazne takze v tretej triede, ked sa riesilo prijimanie, som vzdy triednym odpovedala rovnako - ja neviem ci pojde na prijimanie, je to jeho rozhodnutie.

kivivi
12. nov 2024

Zeny, my sme veriaci a zatial 3 deti mi chodili na cirkevnu ZS. Na zaciatku 3. rocnika sme dostali dotaznik, ci pojde nase dieta na prijimanie so skolou. Moje napr. nesli, isli na prijimanie v nasej farnosti. Ani raz neboli jedini, ani neboli kvoli tomu chudata. Priprava byvala po vyucovani v ramci druziny, moji sa jej mohli zucastnit tiez, ale nemuseli. Nijako sa kvoli tomu necitili vyluceni z kolektivu.

zuzana76
13. nov 2024

@kaktusik007 veď jeho pravo by nebolo nijako obmedzované na statnej škole. Pre mňa cirkevná škola je pre veriacich a tých, čo zamýšľajú o svojej viere a prispôsobia sa. Nie vybrať si, čo mi vyhovuje a čo nie. Bud beriem celý balíček, alebo nič. To je môj pohľad na vec a takto to vidím ja.

ksenia16
13. nov 2024

@janinah čo je za hlúposť?
Ovce ste

dota6
13. nov 2024

Ahoj sestrine deti, obe, chodili na cirkevnú základnú školu a mali aj ateistov spolužiakov. Je to škola. Nebudú to nijako zvlášť rozoberať. Tam ide o vzdelanie. Ale určite by som sa poradila s riaditeľkou.
Nikde nie je napísané, že aj veriace dieťa musí absolvovať 1 sv.prijímanie v 3 ročníku. Je to voľba, nie povinnosť. Absolvuje/neabsolvuje tieto záležitosti podľa zrelosti týmto by som sa ohradila ja.

rivini
13. nov 2024

Nik ta netlaci do spovede. To ti tu uz povedalo x zien. Len som napisala, ze absolutne nechapem, preco davas dieta na skolu, s ktorej ideologiou nesuhlasis. Lebo pre to dieta to tiez nebude super..ak si vo velkom meste, tak tam mozno na skole stretne aj deti inych vierovyznani. Ak ste v mensom meste, ci nebodaj na dedine, dieta, ktore na cirkevnej skole nepojde na prve svate prijimanie bude komunitne vylucene. Ak chcem pre dieta kvalitne vzdelanie, vyberiem mu kvalitnu skolu. Ak si vyberiem cirkevnu skolu (co som neurobila), ratam s tym, ze predpokladaju, ze sa s ich naukou stotoznujem. Montessori skola, alebo Waldorfska skola by kazdeho klienta, ktory si „vybera“ len to, co mu sedi (a ano, len konzumuje a nepodiela sa teda na budovani danej komunity), proste odmietla. Nemusis ma tu vobec osobne urazat, len ti pisem, ako sa na teba na tej skole budu ucitelky, ci spoluziaci pozerat…a nie, davat dieta na prve svate ta nenutim ani ja, ani skola ta nebude a v demokratickej spolocnosti chvalabohu ani nik iny…

11bodka11
13. nov 2024

@rivini my sme malinká dedina a vôbec deti čo nešli na prijímanie neboli vylúčené. Na prijímanie sa nacvičovali v kostole a išli na prijímanie s nimi aj deti z dediny ktoré chodia do škôl do mesta. Čiže nijaké komunitné vylúčenie sa nekonalo.

autor
13. nov 2024

Tak sa namna budu pozerat tak , ze dnes som volala s riaditelom a uplne lajtovo to zobral ze len papier treba podpisat a bal sa ze budu mat malo deti... 🤗😅 takze ten je este viac super a ze prijimanie mat nemusi. Ze su tam jeho znamy co isto nebudu mat tiez. A sme v meste. Takze dakujem vam . Chodte si vieru prezivat a tlacit kaleraby o komunitnom vyluceni inde je to chore... .Podla seba sudite inych? Presne. Deti sa lubia bezprostredne este hlavne na takychto skolach. Skoreuzdravenie niektore ste naozaj smutne citat...

kivivi
13. nov 2024

Mozno by bolo fajn, keby sa vyjadrovali ti, co maju realnu skusenost s cirkevnymi skolami. Mne chodia deti uz cez 10 rokov na rozne cirkevne ZS aj MS, v cirkevnej MS mam 4. dieta, takze @autorka vobec sa nenechaj odradit tymi hysterickymi a odsudzujucimi komentarmi. V zahranici je normalne, ze na katolicke skoly chodia ateisti aj ine vierovyznania a uz ani v BA ateista na cirkevnej skole nie je vynimka. Jedine, co ta moze prekvapit, ze nabozenstvo sa moze znamkovat, cize sa bude treba na to ucit. Ale niekde sa toto deje az od 2. stupna.

autor
13. nov 2024

Mamy davaju deti tam lebo pravezs doveruju tej akole ze je pre dieta to naj, s pokorou a vsetkym prave to je to peknecale niektorym to nedojde za ich jed ktory ich ovlada namna po precitaci otazky .....🕊

ziarifka
13. nov 2024

My sme dedinská škola, najbližšia 9-ročná je 20 min autom. Chodia sem aj neveriace deti, hlavne sa všetci poznajú, chodili spolu do škôlky. Čiže ani na dedinách nik nerieši a nevyčleňuje dieťa kvôli vierovyznaniu. Neviem, či je teraz toľko aktívnych praktizujúcich katolíkov, aby sa taká škola uživila. Ako bolo spomenuté, sú vďační za každého, absolútne nie je problém s "konzumentom, ktorý sa nepodiaľa na budovaní komunity". Práveže cieľom školy je, okrem vzdelávania, aj vychovávať k viere. A práve cez prijímanie neveriacich vedia uplatniť misijnu úlohu Cirkvi. Nerozumiem tej posadnutosti "katolícka škola iba pre praktizujúcich katolíkov". Autorka, mrzia ma tie útoky na teba.

monika030
13. nov 2024

Ahoj, nie nie je povinné ísť na 1. sv. prijímanie. Syn chodí na cirkevnú školu, jeho spolužiak v 3. triede nebol na prijímaní. Nikto z toho nerobil vedu. A na prijímanie sa prihlasuje vo farnosti kam patríte nie v škole.

autor
13. nov 2024

@ziarifka
@monika030 dakujem ja som aj napisala ze takyto ludia maju jed v sebe a mudrost sveta ale je to na smiech co uz robia, ich obmedzenost zatrpknutost im nedovolí vidiet obšírne veci spojitosti ze vlastne prečo tú školu iný milujú a ako jej aj "ateisti a kade kto " doveruje a je nadseny. Ale zatrpknutí vidia zneuzivanie a prave to svedci o nich samych

mandinka
13. nov 2024

chodili mi deti na cirkevnú mš aj zš.Tak ako nie je podmienka prijatia, že dieťa musí byť v danej cirkvi pokrstené, tak nie sú vyžadované ani iné sviatosti. Aj na našej škole boli iné vierovyznania, aj ateisti. Okrem toho,že je to škola cirkevná je totiž aj bežne spadajúca do siete škôl a teda pre mnohých tiež spádová pre mnohé deti. To je potrebné si uvedomiť. Takže školy by nemohli nikoho do ničoho nútiť. Jediné, čo viem, že sa podpisovalo a počula som, že je to tak aj inde , je papier, v ktorom rodič prehlási, že akceptuje aktivity v duchu kresťanskej výchovy . U nás to znamenalo omše raz za týždeň v škole, na sviatky v kostole, viac hodín náboženstva. tie aktivity sú zahrnuté v bežnom vyučovacom procese a takisto v školskom poriadku a je potrebné ich dodržiavať. Netreba sa toho báť. Veľakrát sú cirkevné školy zatracované, ale zároveň veľmi kvalitné s dobrými učiteľmi . Takže nenechať sa odradiť a veľa šťastia

nenne27
14. nov 2024

U nas to povinne nie je, pochybujem, ze by to niekde povinne bolo.akoze moze ta "plasit" premotivovany ucitel nabozenstva, ale pochybujem, ze je na to zakon...filozofia cirkevnej skoly spociva v tom, ze ak nie si veriaca, tak respektujes, ze sa tam modli, ide na omsu apod.ale k sviatosti ta nikto nutit nemoze.

kataleya
14. nov 2024

Daj tam deti do školy ak to tak cítiš. Nie, nie je povinné absolvovať 1sv. Prijímanie. Sama som chodila na cirkevnú školu. Bola som spokojná. Modlili sme sa každý deň ráno. Občas sme šli na omšu. Jedine negatívum bolo veľmi prísne hodnotenie na náboženstve. Napr. Ruženec sme museli vedieť vymenovať nie len odpredu ale aj odzadu.

petrassvk
5. dec 2024

@autor prosim vas zaujalo ma co ste napisali "Nech sa modli, vie co je viera, no nechcem aby chodilo na spovede viem preco , to pred prijimanim robia." Mohli by ste mi prosim o tom napisat viac? Kludne do sukromnej spravy, ak by to malo byt nevhodne. Citam rozne zdroje a historiu spovedi, tak by ma zaujimal aj takyto nazor. Dakujem pekne vopred za ochotu

Strana
z2