Je normálne, že prváčka dostala päťku z matematiky?
Ahojte, príde vám normálne že prváčka dostala dnes päťku z matematiky?🤦🏻♀️ ja neviem mne sa to zdá prehnané. Veď tam sú len dva mesiace. Ona ani chudera poriadne nechápe čo to znamená😂🙏🏼
dcerku treba povzbudit, vytvorit jej zdrave sebahodnotenie, aby si taketo veci nebrala velmi k srdcu. uci sa zaklad, takze to musi mat silno zakotvene, aby neskor na tom budovala, ale znamkami sa to cele moze skor pokazit. ja som typ, co je neuspechom demotivovany, vobec ma to "nenakopne" vyrovnat sa tym lepsim. mam dceru druhacku, takze velmi cerstvo mam v pamati, ze pani ucitelka (ma uz podla mna dochodkovy vek) zacala znamkovat az v druhom polroku a aj to najskor domace ulohy alebo aktivitu na hodine - cize nic na rychlost alebo stres ze pisomka. spojila by som sa s ostatnymi rodicmi (my mame whatsapp skupinu vsetci rodicia kde si vela popiseme aj o skole aj o uceni), ze ci to vidia rovnako. davat po 2 mesiacoch 5 nie je riesenie, je mi az smutno ked citam, ze taki ucitelia stale su a nicia detom chut ucit sa. aj my dospeli mame 3 mesacnu skusobnu lebo kazdy normalny clovek chape, ze ucenie je proces a malym detom treba dopriat cas, aby si zvykli na taku veku zmenu z MS na ZS
Strašne prísne a psycho choré si myslím, my sme mali prvú a zatiaľ poslednú hádam 5 ako tretiacka z AJ učiteľ im to známkoval ako diktát zo SJ keby mali,tiež sa mi to zdalo na hlavu,, teraz ma učiteľku a vidím na nej ze ju AJ baví viac ako predtým , veľa záleží od učiteľa, našu demotivovala 5 pritom ma hlavu dobrú a nie ešte prvacku co ani nevie ešte co je v škole a takto deptat
Päťminútovku ,nie diktát a mne to naopak príde normálne,veď za tie dva mesiace už musia niečo vedieť...dcéra mala minulý rok (prvý ročník) troch spolužiakov,ktorí ho opakovali 🤷informovala by som sa u učiteľky,kde bol problém,pekný zvyšok dňa
Nám Pan učiteľka vysvetlila že ich chce naučiť že nebudú vždy za všetko dostávať jednotky. Je to koli tomu že potom v druhej tretej triede revu aj za dvojku. Nech si hned v prvej triede zvyknu aj na peťku mne sa to nepáčilo demotivovalo to strašne. Dcera krasne pisala stačilo že jedno písmenko bolo inak naklonene či troška v lufte a letela 2 za dva krivsie aj trojka. A veru aj gule nosila no na vysvedčení mala same jedničky takže tie gule v koncovom hodnotení nezohladnila
Bože tu robite z prvej 5 ako keby to bola nejaká tragédia . Tiež si nemyslím , že toto je zrovno ten správny prístup , ale oveľa horšie je podľa mna to , že tým známkam rodičia pripisujú takúto veľkú váhu . Moja strašia dcéra dostala ako prvacka z prvého diktátu , čo vedeli asi 5 písmen po dvoch mesiacoch trojku , tiež ma to trochu zaskočilo , ale aspoň som vedela , že pri učení niekde robíme chybu , alebo že dcéra tomu veľmi nerozumie . A tie čo tu píšete , že sa s dieťaťom učíte 4 hodiny , to je tiež pekne na hlavu , chudák dieťa , veď to už ani nemôže vnímať . Ja som zistila aj tou trojkou , ze moja dcéra je pomalšia , potrebuje viac času a tak som s ňou aj pracovala . Trvalo to dlhšie , ale dcéra všetko dobehla a na nejakú trojku z diktátu si už ani nepamätá . O tom , ze tu idete učiteľku skoro ukameňovať , to ani nekomentujem 🫣
Ach bože, presne takto sa deprimujú deti už vo veku 7 rokov, pozdravujem pani učiteľku (ja som tiež pani učiteľka, ale učím starších), a že jej gratulujem ku krásnemu pedagogickému prístupu a motivácii dieťaťa k ďalšiemu učeniu 😒
Dnes mi môj kolega vravel, že jeho 7-ročné dieťa (prváčka), keď vymešká 3 dni v škole kvôli chorobe musia sa s ňou doma učiť 3-4 hodiny, aby dohnala zameškané učivo.
Ja nerozmumiem, že toto môže niekto považovať za normálny prístup.
@scorpionflower1 som rada že tu je aj nazor od pedagogičky 👏🏻
No tak sa pripajame aj my.citanie pisanie poctivo vydrete doma ale zatial same jednotky.dnes prvy diktat a za 5.bez zavahania jej ju supla.mame.dnes zrovna rodicovske.tak som strasne zvedava na ten diktat ked tie deti zatial vedia napisat asi.dokopy 5 pismen ked dobre ratam..
@saxana000 tak diktovala im male velke..diktaty pre prvakov su kratke
Nie je to v poriadku a treba sa ozvat. Matematicky diktat je nieco, kde je dolezita rychlost a moze to ucka dat vramci hry a pod., ale urcite nie na znamky. Nieco taketo nie je absolutne v sulade so SVP, nikde sa totoiz nepise, ze cielom je, aby dieta vedelo pocitat rychlostu blesku pod stresom. A ucitelka je povinna naplnat SVP a skolsky zakon, ktory btw hovori nieco o individualnom pristupe a respektovani dietata, vytvarani vhodnych podmienok atd atd.. Takze by som sla za uckou a ziadala vymazat znamku a poziadala ju, aby sa nabuduce vyhla takymto veciam.
@akvi diktaty na znamky prvaci tiez pisat nemaju a bezne pisu..starsi nepisal mladsia pisu tiez som ostala prekvapena
@slavomira236 diktaty sa pisat mozu a maju. Kontrolny diktat sa v 1.rocniku ma pisat jeden, spravidla na konci skolskeho roka, ked uz deti vedia napisat vetu. Je ale vrcholne demotivujuce, ak ucka v novembri znamkuje taketo nieco. Deti sa to predsa maju do konca roka naucit, ako sa diktat pise, preco sa pise, co je cielom, ako sa sustredit na to, co ucitelka hovori, aby stihali a pod.. Diktat je velmi narocna vec a kazda normalna ucka to deti najprv nauci, aby na konci roka svoj prvy kontrolny diktat zvladli. A nie ze prvy diktat v zivote a drbne 5-ku, pricom dieta mozno nestihalo, neporozumelo, co ma robit a pod.. Ucila som prvakov a deti v novembri nazaj neboli pripravene na diktat v pravom slova zmysle.. Proste sa len ucili, aby stihali vnimat, aby sa sustredili. A pekne pomalinky, najprv par pismeniek a ziadne stresy, ze niekto nieco nestihol. A vobec, akoze znamkovat proces ucenia, chore, chore, chore.. Ale to je cely tento system..ale to uz je ina tema.. Ale bolo by fajn, ak by ucky aspon zaväzne dokumenty, ako SVP a skolsky zakon dodrziavali, to by niekedy stacilo..
@akvi ano mozu sa pisat ale cvicne a nie na znamky..na znamku jeden posledny vystupny to viem . Preto ma zaskocilo ze mladsia ma znamkovane diktaty. Prebrali samohlasky a m a L a uz pisali 3znamkovane diktaty.
@slavomira236 no tak to je smutne.. Ako cele nase skolstvo..
@belllinka tak v prvom rade diktovat moze aj kazdy den ale vcicne nie ich znamkovat. Takto je to nariadene s ministrrstva . V dalsdalsich rocnikoch je 10 kontrolnych diktatov za skolsky rok. Prvaci maju len jeden koncorocny
Ahoj,podľa mňa zlá vizitka učiteľky. Jednak hodnotenie prvákov známkou 5 je neadekvátne, demotivačné a zbytočné. Ak berieme,že v triede je 20 detí a z nich 5 malo známku nedostatočný, je zrejmé, že učivo nemajú dostatočne vysvetlené ani zažité. Určite by som na Vašom mieste išla za učiteľkou a pýtala sa, kde si myslí, že môže byť problém. Dcérku treba povzbudiť, že každý z nás v živote dostal 5-ku, doručíme sa a ideme ďalej 🍀
@belllinka kolkokrat si diktovala prvakom diktat 😅 To, co tebe pride ako nieco trivialne a nenarocne, tak ver, ze polka triedy prvakov bude mat nejaky problem. Nemusi to byt zrovna problem, ze zabudol som, ako sa pise velke pisane M, ale milion inych, ktore suvisia s ne/schopnostou sustredenia sa a pod.. Je v poriadku deti viest k tomu a ucit ich to. Ale nie je v poriadku ich za to znamkovat. Ja rada pouzivam prirovnanie - predstav si, ze ked si ucila svoje dieta bicyklovat, tak by si ho za kazdu chybu ci pad zvozila pod ciernu zem a drbla mu 5-ku.. Ale to ziaden normalny rodic nerobi, ze. Kazdy dieta povzbudzuje, tesi sa z uspechu a ked dieta spravi chybu, tak rodic mu potvrdi, ze je to NORMALNE, robit pri uceni chyby a nie je to nic, za co by to dieta trestal. Preco to ma byt inak pri uceni sa v skole? Preco trestame a ponizujeme deti za chyby?
@belllinka aha, čiže keďže tvoje dve deti to zvládli, tak určite neexistujú žiadne iné, ktoré to nezvládajú. Logika, že. Zabúdaš, že v priemernej triede máš celé spektrum detí. Aj také, ktorým sa doma nik nevenuje. Aj také, ktoré sú pomalšie, menej sústredené, integrované atd... Učiteľka musí obsiahnuť celé spektrum detí. A za ďalšie - ty si diktovala svojmu jednému dieťaťu, prisposobovala si sa jemu. Skús niekedy diktovať 28 deťom.
@belllinka tak su hodnoteni ucitelia, najprv ich ohodnotia platom a az potom zistuju co vedia, neviem o tom, ze by sa to tak niekde inde robilo...

5 ? Prváci sa hodnotia len slovne a nie známkami