Je povinné platiť ZRPŠ?
Zaplatiť alebo nie 🤔 som matka troch detí samoživiteľka
Zrps je dobrovolny prispevok.
Nie je povinné.
Ja som napr.tak neplatila šk.r 2020/2021. Deti boli doma skoro celý šk.rok v škole bol mladší asi 2mesiace a staršia mesiac(Za jedného 30€ ) tak som napísala že vzhľadom na to že v škole neboli a bolo len dištančne vyučovanie a ja som mala náklady na nich doma,či už pomôcky, elektrika tak za ten šk.rok nebudem platiť.
Nie si povinné platiť, je to obrovolne Združenie rodičov a priateľov skoly a rodí nie je povinný yg členom a prispievať do neho, ale ak sa budú z toho fondu rozdávať darčeky pre deti, tvoje dieťa nemusí dostat.
ked som bola na strednej hoodne rokov dozadu tak som nechcela zaplatit zrps ( fakt sme nemali peniaze ) a zavolala si ma riaditelka ze ked nezaplatim tak nahlasi na socialku ze mama nebola na rodicovskom ze sa nestara ci co. Nepamatam si to presne ale proste vyhrazka 15-rocnemu decku. Mat tak terajsi rozum tak ju poslem tam odkial vyšla 😀
Povinnost to nie je, ale veci z toho sa pouzivaju pre deti. Pre nikoho ineho, ale pre deti. Rodicia obcas maju predstavu, ze naco sa tolko plati a ujukaju, lebo vybavenie zle, toto zle - hento zle, ale peniaze nedaju… u nas aj niektore casti vyletov plati zrps, takze ak sa na nejaky ide, deti, ktore nezaplatili, bohuzial, nemozu ist
U nás na škole to nie je povinné, ale treba si uvedomiť, že sa z toho platia rôzne veci pre žiakov- je to na xerox pracovných listov, školské výlety (u nás sa platí z toho napr.bus), odmeny pri rôznych súťažiach, MDD, mikulášske balíčky atď. Ja ako učiteľka (a ani škola) nemôžem rodiča prinútiť to zaplatiť, ale rodičia si potom musia uvedomiť, že žiak nemusí dostať vyššie napísané veci. A teraz si predstav, že máte vyhodnotenie nejakej súťaže, kde každé dieťa dostane cenu útechy, ale to tvoje nie aj keď sa zúčastnilo... Je to veľmi blbé ako pre dieťa, ktoré to nechápe a tiež pre učiteľku, ktorá potom rýchlo hľadá alebo kupuje aspoň niečo čo by dala tomu dieťaťu. Samozrejme z vlastného vrecka. Nedám predsa všetkým deťom a na jedného sa vykašlem. Ale ja mám prvý stupeň, u veľkých by som to až tak veľmi neriešila....A inak, u nás je dobrovoľná čiastka ktorú rodič môže zaplatiť, neviem ako to je na iných školách.
@viestta darčeky ? Už dlho nič nedostali a ten Mikulášku nemal hodnotu ani 5€
U nás dostali aj na MDD aj na Mikuláša, prispeli im na školský výlet a ZRPS nakúpilo hračky do družiny.
dcéra mala napísané že sa platí hneď v prvý deň školy - 5.9. - 30 e.
žiadne na výber...
Povinne nie je, ale potom Tvoje deti nedostanú mikulášsky balíček, nepôjdu na nejakú akciu/alebo ju budeš platiť potom/,... u nás v MŠ napr vlani zrp nevyberali, kvôli tomu, ze predchádzajúci rok bola skola 4 mesiace nepretrzite zatvorena
ked dieta vyhra nejaku sutaz, tak dostane nejaky darcek nie? mozme to nazvat aj odmenou, ale je to v podstate to iste. Mozno ten Mikulas nemal hodnotu ani 5 eur, ale aspon nieco tie deti dostanu.Predstav si to nakupovat pre celu skolu, v tom pripade nemozes dat za 1 balicek 10 eur, jasne, ze na to skoly nemaju.
Nie je to povinne. U nas jedna trieda cela komplet odmietla zaplatit, lebo im nevymalovali triedu. Potom im robili take veci,ze na Mikulasa alebo pocas maturit, ked mali vsetci volno, oni sa ucili 🤦♀️
povinné to nie, a to píšem ako učiteľka. U nás napr. v škole platí zrpš v prípade viacerých detí len jedno dieťa. Platia sa z toho mnohé veci, nielen odmeny, ale napr. aj busy na výlety, predstavenia, prednášky pre deti, príspevok na niektoré učebnice, pracovné zošity. Minulý rok sa nám napr. stalo, že rodič musel zaplatiť za autobus, ak chcel, aby jeho dieťa išlo na výlet - cena za autobus bola v tomto prípade vyššia ako ročný príspevok do zrpš. Ale rodič má vždy na výber, povinné to nie je a my v škole týchto žiakov žiadnym spôsobom nepostihujeme. Akurát, že ak je niečo platené zo zrpš, daný žiak to nedostane alebo to rodičia individuálne preplatia
Povinne to nie je. U nas sa to moze zaplatit aj v splatkach, prinajhorsom v mesacnych po par €. Skola z toho hradi mnohe veci, tiez bolo oznamene, ze nemusi sa uhradit, ale ak budu nejake veci hradene z tych penazi, rodic si to plati extra.
Na zakladke sme mali spoluziaka, ktory to nemal uhradene a furt to bolom ze on nedostal, lebo neuhradil poplatok. Na Mikulasa sme mu kazdy dali zo svojho balicka, aby nemal prazdne ruky. Myslim, ze ho to nepotesilo, skor sa citil neprijemne....
Tiez som zvazovala, ze neuhradim, ale nechcem aby sa moje dieta citilo neprijemne pre par €.
Povinne nie je...
Avsak...napr. nasa skola ma zriadene obcianske zdruzenie, aby mohli poberat darovane 2 %. A aby OZ fungovalo, musi tam byt aj dobrovolny prispevok clenov, cize rodicov. Z penazi ZRPS sa potom hradia exkurzie, darceky, plavecky vycvik, no a z darovanych 2% sa kupuju vacsie investicie do skoly, napr. Interaktivne tabule, pocitace do ucebne, preliezky na dvor....a mrte inych veci, ci bezne rodic ani nevidi. No uzitok z toho maju vsetky deti.
@bbebe ja som mala rovnakú skúsenosť.. Otec doma dožíval posledné dni kvôli rakovine, mamina na všetko sama, obe dcéry na strednej, rodičovské sme nezaplatili na čas a presne to iste, akurát, že mne to povedala pred triedou. Tiež mama nebola na rodičovskom, lebo nemohla doma nevládneho nášho tatina nechať samého, už len ležal. Takú hanbu mi spravila, spolužiačky ma potom celú strednú urážali.
Som v rade školy a u nás je to 20€ na 2 deti. Platilo sa z toho napr divadlo,syn dostal za úspešnosť v bio olympiáde 1500ks puzzle a podobne. Skús poprosiť o platenie na splátky,určite to nebude zamietnute
Ja tak rozmyslam, my sme platili minuly rok v skolke ZRŠ 120 eur ma rok. Statna skolka.
Nieje to trosku vela? Neverim ze 120e na hlavu stoja nejake drobne darceky. Vylety nemali skoto ziadne kedze bol prvak, akurat mozno mikulassky autobus pred skolkou s mikulasom.
Tento rok nastupil do novej skoljy a ZRS je 30eur 😮
@autorka, nie je to povinne, ale platia sa z toho rozne podujatia, pomocky, darceky... pre deti. ZRPS u nas prispieva na autobus do skoly v prirode, na lyziarsky, na plavecky, na mikulaske balicky, na MDD, na divadielko pre mensie deti, na koncorocne vylety a xy dalsich veci. Som v rodicovskej rade, takze viem, ze vsetky vyzbierane peniaze sa vratia do skoly a detom.
Ak nezaplatis prispevok, za vsetko, co je hradene zo ZRPS budes musiet pocas roka zaplatit, pretoze na tvoje dieta sa prispevky nebudu vztahovat.
Ono zrps nieje cisto len nejakych mikulaskych darcekoch, odmenach a podobne....casto sa z toho platia rozne veci, volakedy deti skrz to dostavali napr v prvych rocnikoch nejake tie zosity ci knizku, hradili sa z toho aj papiere na doplomy alebo spongie, kriedy dokonca odkladalo vo vyssich rocnikoch na chod triedy ako na konci skolskeho roka kupa smirglov a farby na pocmarane koncorocne lavice
Nie je to povinné a nik ťa nemôže nútiť to platiť ani nič tým podmieňovať. Úplne chapem vsetkych, čo odmietajú zaplatit. Sorry, ale odmietam z toho financovať napríklad odmeny za súťaže. Sú deti, ktoré sa žiadnych súťaží nezúčastňujú, väčšinou sú to v podstate vždy tie isté deti, buď také, ktoré sú šikovnejšie alebo tie, ktoré majú v obľube takéto aktivity. A ja teda to odmietam podporovať. Ďalej balíčky na Mikuláša - v našej škôlke napríklad odignorovali deti s intoleranciami, aj keď som bola ochotná obstarať vhodné sladkosti, aby s tým učiteľky nemali problém. Asi nikoho by nepotesilo, ak by z balíčka mohol zjesť akurát mandarinky, zatiaľ čo ostatné deti sa vytesovali a mohli si rozbaliť jednu sladkosť priamo na besiedke. Detto lyžiarske, plavecké, vyleti a pod. Ja vôbec nemám problém uhradiť to, čoho sa moje dieťa zúčastní, nebudem sa skladať na dopravu pre cudzie deti. V škôlke to opäť povýšili na ďalší level, keď vytvorili zoznam detí, ktoré na výlet neberú. Dôvody boli viac, než absurdné. Našťastie, v našej ZŠ to ZRPS fungovalo ako úplne nezávislá organizácia, ktorá so školou spolupracovala akurát v tom, že občas bola akcia v priestoroch školy, občas bola na pomoc škole, ako napríklad upratovanie a pod a občas sa tej akcie zúčastnili aj učiteľky, boli pozyvane a nik od nich neočakával, že budú čokoľvek organizovať alebo robiť dozor deťom. Vždy to bola milá aktivtia, kde sa dalo neformálne porozprávať a nadviazať priateľstvo s inými rodičmi aj s učiteľmi.