icon

Je vhodné dieťa umiestniť priamo do druhého ročníka?

5. mar 2025

Ahojte, prosim o radu, ako funguje nastup do 2 rocnika pri dietati, ktore prvacke ucivo ovlada uz teraz. Okrem pisaneho pisma, samozrejme. Syn vie citat, velmin ho to bavi, cita zlozite slova potichu v hlave, dnes v lekarni napriklad "vydajna zdravotnickych pomocok" - pre predstavu, ze naozaj precita "vsetko" a plynule. Zatial nevydrzi viac ako par viet, ale verim, ze do septembra bude citat uz aj knihy 😅 napocitat vie dovtedy, dokedy ho to bavi, naposledy v aute od nudy do 160.. Cisla ovlada aj ako pocet, spocita. Do 10 spocitavat vie automaticky hned, do 20 si pomaha na prstoch. Pisat vie tlacenymi vsetko, ale "pis ako pocujes". Takze taŤinko, aVto, smeŤi.. Pise aj komplikovanejsie slova, fonematicke uvedomovanie ma vyborne. Prirodovedne/prvoukove ucivo mysalim ze tiez bez problemov, vela citame, vela si pamata, bavi ho vesmir, polnohospodarstvo..
Bojim sa, aby sa nenudil v skole a aby sa mu neznepacila, aby nevyrusoval, aby ho nemuseli pani ucitelky okrikat, aby bol "vytazeny" a aby skolu vnimal ako miesto, kde sa nauci a kam bude chodit rad. Pocula som o detoch, ktore nastupili do 2 rocnika priamo, robia sa rozidielove skusky? Alebo akym sposobom? To pisane pismo mu urcite bude chybat, a aby teda nechybal aj iny zaklad. Rada sa s nim "ucim", rada mu vysvetlim, co bude potrebovat, len teda netusim, ako toto fungije po tej technickej stranke. Poradite mi prosim? Ak mate osobnu skusenost, boli tak deti spokojne?

felycity
5. mar 2025

To ze ty mas pocit, ze by to zvladol, neznamena, ze by mohol hned preskocit 1.triedu. Su tam aj ine zrucnosti, ktore mizno po preskoceni rocnika by mu mohli chybat. Absolvovali ste depistaz? Obratila by som sa na CPP a tam ti poradia , urobia testy a posudia ci je to vhodne alebo nie.

miskajerry
5. mar 2025

keď nevie písané písmo, musi absolvovat prvý ročník, kto by ho to doučil v druhom ročníku, tam sa už učia tvrdé, makké spoluhlásky, pravopis po nich, keby sa aj učil comenia script, aj to musí vedieť. Ked vie čítať, bude mu učitelka dávať čítat knihy, na prvouke sa nudiť nebude, bude ho to zaujímať a dôležité je, či je aj samostatný v obliekaní, v samoobslužných činnostiach. Mojej kamarátky syn je nadaný a tu nie je taká škola, tak je zaradený vo svojej triede, ale na niektoré predmety chodí do vyšších ročníkov. Tak ale zas na to treba mať vysoké IQ, byť zdiagnostikovaný.

autor
5. mar 2025

@pralinka86 mam, aj ju sledujem, dakujem. Presne, ja som ho nikdy 2r neucila pismenka, aby som sa chvalila, ze ich vie, ked v tom veku este nevie, na co su mu. Ako pisem, nejde mi o to, ze pozna pismenka, ale ze vie pisat, skladat slova, vety, citat, mal dobre fonematicke uvedomovanie uz v 3r - slabiky skor, prve a posledne pismenko v 3r. Cize nejde mi o to, ze VIE pismenka, ale ich funkcne ovlada. Pismenka vedela kamaratkyna dcerka v 2r, lebo ju to ucili z penovych puzzli a ukazovali nam kazdej navsteve. Realne ale citat sa ucila az v prvej triede, pocas skolky precitala svoje meno, inak nie. Cize rozumiem, ze vediet pismenka nehovori o nadanom dietati

pralinka86
5. mar 2025

Nerozoberaj to tu, ale s odborníkom. Nie je to len o tom co vie

autor
5. mar 2025

@felycity dakujem, ano, depistaz bez problemov, ze je velmi sikovny, jedine uchop trenujeme. Pani ucitelka mi 2r dozadu ho vyhodnotila ako velmi rozumne dieta, u ktoreho by sme mohli zvazit nastup do skoly o rok skor. To som zamietla, urcote som chcela riadny nastup do skoly v 6r, no ako pisem, rada si precitam ake su skusenosti s takouto moznostou. Pozerala som CPP, asi zavolam a popytam sa

lucka_ke
5. mar 2025

@guudy nechápem tvoje komentáre, normálne jej píšem svoje skúsenosti, nesmiem?
autorka - potrebujete posúdenie v CPPaP my sme boli okrem toho aj u ich školskej psychologičky, kde všetky deti, ktoré chceli ísť do takejto triedy museli prejsť testami
ono školské učivo je jedna vec a spolužitie s kolektívom starších detí vec druhá... treba si nájsť kamarátov, vedieť s nimi vychádzať, nenechať sa šikanovať a ak by bol v triede s o rok až dva staršími bol by možno fyzicky slabší... plus dieťa potrebuje čas aj na iné veci ako na školské učivo musí dozrieť emočne a vedieť sa socializovať

guudy
5. mar 2025

Autorka, ani plynule citanie s porozumenim nie je znakom nadania ;)
Objektivnu odpoved ti da len CPPP

aurora33
5. mar 2025

Ze je šikovný a jedine uchop trénujeme? Tak asi nie je až taký sikovny keď musite trénovať úchop.

liv1
5. mar 2025

Autorka absolutne nechapem na co niektore rypalky do teba zacali zabrdat. Spravas sa velmi slusne, vsetko je z tvojej strany ok. Nie, to co vie tvoj syn nie je take bezne. Mam doma gymnazistku ktora exceluje, na skolach prijimackach bola v prvych 10, fantasticka pamat, logika, same 1, zaujima sa o mnoho veci. Ale to co vie tvoj syn v tom veku ani nechyrovala. Neznamena to vsak, ze treba hned preskocit rocnik, dopraj mu ho ale nikdy pred nim nehovor, ze sa obavas ze sa tam bude nudit. Naopak, motivuj ho ze ak mu veci pojdu lepsie, nech pomaha druhym alebo co ja viem. Ano pisane pismo je dolezite, aj ucit sa matematiku je dolezite, rozvija to mozog atd. Ja som bola nadane decko a vsetko som vedela ked som isla na zakladku, bola som na seba hrda, ale som rada ze som rocnik nepreskocila. Lebo nie je to len o vedomostiach. Je to aj o fyzickej zrelosti, psychickej zrelosti atd. Ale ked si chces byt ista, prihlas sa do pedagogicko-psychologickej poradne, porobte tie “specialne” testy a oni ti urcite lepsie poradia ako tu mudrlantky

liv1
5. mar 2025

@lucka_ke absolutny suhlas s tvojim poslednym komentarom

autor
5. mar 2025

@aurora33 ano, trenujeme uchop, rozpravala som sa s pani ucitelkou a povedala mi, ze to skoro vsetky deti v triede maju problem so spravnym uchopom. Nedrzi farbicky tak ako sa ma, ukazovak a prostrednik ma zvrchu farbicky. Kresli, vymalovava, vyfarbuje, pise, nerobi mu to problemy, neboli ho ruka, nema zly pritlak. Trenujeme, aby nevznikli problemy do buducna.

A prosim, vysmech si nechaj pripadne na doma, nie sem. Pokial viem, uchop nie je podmienka sikovneho dietata.

kulumulu123
5. mar 2025

Toto ovláda aj môj syn od 4r si číta knižky sám prečíta naozaj dlhé a ťažké slove naposledy detská pneumologicka ambulancia... To písané písmo mu bude chýbať.. Skôr by som pátral po alternatívnej škole kde sa napr deti na niektoré predmety delia podľa vedomosti napr čítanie jazyky matematika a pod sú zaradené do skupín podľa vedomosti aby sa navzájom nerušíli a nečakali n a tých pomalších....

nyusika
5. mar 2025

nemam pocit, ze by bol ktorykolvek z mojich komentarom vysmesny.
pokial tento pocit mas ty - potvrdzuje sa moja teoria - tvoje dieta je bystre po ocinkovi 🙂

klara1205
5. mar 2025

Ja mam pocit ze sa autorka prisla len pochvalit, tu nie je ziadny odbornik, ktory na zaklade tychto par dovednosti, ktore su celkom bezne,povie ako mas postupovat...Treba ist do centra, tam si ho testnu a povedia co dalej..
Nejde len o ucivo ale ta socializacia deti v rovnakom veku, rezim skoly,atd atd. nie je to len a len ucivo...Kedy to uz niektore matky pochopia ze skola nie je len o uceni sa a prikladoch ?

autor
5. mar 2025

@guudy dakujem, do CPP budem volat zajtra, a uvidim, kam ma nasmeruju. Len upresnim, ja nikde nepisem, ze nahanam nadanie. Ja pisem o sikovnom synovi, s tym, ze sa zamyslam, ako vyriesime pripadne problemy, ktore nam vznikaju sem tam uz teraz v skolke. Ze vie, a ma cakat, kym budu vediet aj ostatni, a frustruje ho to, chce sa ucit, venujem sa mu to doma, to je jasne, pani ucitelky ma super, teraz mali temu o vesmire a az rastol, ked mi rozpraval, co vsetko ho pani ucitelka naucila. Preto ma zaujimaju skusenosti, ci a ako sa to da riesit, aby som tomu rozumela. Ci je to tak, ze na taketo upravy musi mat dieta diagnostikovane nadanie? Ja teda radsej viem a predchadzam, ako riesit problemy.

nyusika
5. mar 2025

@klara1205 ja mam pocit, ze toto je dalsia z ucelovo vytvorenych tem kvoli zvysenemu poctu komenatrov - klikaniu

autor
5. mar 2025

@nyusika ja stale cakam, aby si mi vysvetlila to moje spravanie. Nevysvetlila si. Miesto vysvetlenia si sa vysmiala jeho uchopu. Cize citas, neporadis, vysmievas sa. Mne zase toto povoe dost o cloveku. Tak dakujem za prinos a prosim, uz dalej nepis.

aurora33
5. mar 2025

Autorka, ja sa nevysmievam, ja konštatujem. Ty chceš aby dieťa preskocilo ročník, pričom to dieťa ani nevie správne držať ceruzku. Ver či nie, správny úchopu je veľmi dôležitý.

klara1205
5. mar 2025

@nyusika moze byt..neviem preco nasilu tlacit do vyssieho rocnika...Tam sa mu potom mozu deti smiat ked nahodou nebude vediet co je to prestavka, co treba robit cez prestavku, prvy rocnik je celkovo rocnik zoznamenia sa so skolou ako takou...Nie len matika slovina prirodoveda citanie pisanie...Och

123profil321
5. mar 2025

Neviem, tiež nemám pocit, že by bol extra nadaný. Môj brat (pred 23 rokmi) tiež vedel už v 5tich rokoch plynule čítať, písať tlačeným, vedel narátať minimálne do 1000, ovládal malú násobilku, sčitovanie a odčitovanie do 100, vedel vymenovať rôzne geografické veci, technicky zdatný.

Neviem, ako píšu baby vyššie, poraď sa so školskou psychologičkou. Ako píslali @lucka_ke a @klara1205 škola nie je len o podmienkach a príkladoch.

nyusika
5. mar 2025

mna najviac teraz zaujima, preco bol vhodne zvoleny povodny nazov prispevku nelogicky zmeneny na to, co tam je teraz...clovek si ma domysliet, ze sa ide o ZS ?

nyusika
5. mar 2025

anonym
slovo UCHOP nepadlo ani v jednom z mojich komentarov.
odporucam trenovat citanie

autor
5. mar 2025

@klara1205 ok, ked zalozim otazku, mam sikovne dieta, prosim poradte mi atd, tak tu bude vela komentarov o tom, co vie, aky je, v com je sikovny, ze som to nenapisala. Ved to, co na nom vnimam ako viac vyspelejsie na svoj vek, a to, co vie a kvoli tomu sa obavam, ze sa bude v 1 rocniku nudit, je nutne napisat, nie? Ako mam polozit tuto otazku, ked podla teba nesmiem svoje dieta pochvalit?

klara1205
5. mar 2025

nudit sa rozhodne nebude ale ak mu chces zprotivit skolu kludne ho daj od druheo rocnika aj sama na svoj podnet lebo ty si si to takto vyhodnotila ze sa bude nudit..Mozno budes prekvapena ako ta v centre zotru ze co ty vlastne vymyslas ked je v inych veciach mozno na urovni svojich spoluziakov...Existuju aj kruzky kde sa moze zdokonalovat v tom co uz vie...ale toto je taka somarina co si napisala, ze ja opustam tuto konverzaciu

deti95060810
5. mar 2025

syn kedysi dávno v mš čítal rozprávky deťom, vedel čítať, písať , počítať aspoň do 500...
učit. udivoval v prvej tr. zemepisom. poznal všetky hlavné mestá Európy a naopak....
prvú triedu odsedel, navrhli aby chodil do školy pre nadané deti - odmietla som. potom v 4 ročníku odišiel na 8 r. gymn. - a tam sa mu veľmi páčilo.
to čo vie tvoje dieťa , vie veľa detí - to ani neviem či je na školu pre nadané deti.
u nás bola podmienka aby deti mali urobené IQ... spoj sa s psycholog. čo oni navrhnú .

kulumulu123
5. mar 2025

Vedieť písmenká nehovorí o ničom veľa rodičov učí deti cielene písmenká aby sa mali čím chváliť. Ale na to aby vedeli dieťa čítať musia dozrieť určite prepojenia v mozgu a toto sa naučiť ani urýchliť nedá... Nas poslala riaditeľka v MS v 4r na IQ testy lebo presne syn preskočil v 4r aj pred školákov nielen v čítaní a písaní ale aj v spôsobe vyjadrovania sa... Vyšlo mu vysoké IQ a v logickej sfére až externý nadpriemer... Preto ti píšem skus nájsť školu kde vedia s takýmito deťmi pracovať bude to pre neho prinosnejsie ako preskočiť ročník v klasickej ZŠ...

guudy
5. mar 2025

Pozri, bez odporucania CPPP nemozes nic ine, ako dat ho do prveho rocnika. Vsetko ostatne je teda nateraz zbytocne riesit.
Chapem, ze sa tesis zo syna, my sa tiez tesime z uspechov nasich deti (akurat uz maju 21 a 17), len to netreba prehanat. Napriklad svojim spravanim, aby si nevzbudila v synovi, ze je extremne vynimocny. Lepsie je drzat sa pri zemi… Pockajte na vyjadrenie CPPP a podla toho sa zariadite.

nyusika
5. mar 2025

@guudy a ja si, naopak, myslim, ze deti netreba drzat pri zemi.
ale im dat pocit, ze su vynimocne take, ake su.

tairyx
5. mar 2025

Ahoj. Ja som tiež nad tým uvažovala pred 12rokmi, syn tiež písal a čítal už ako 4 ročný. (Dcéra rozprávala ako ani nie 2 ročná celé vety- ona ale nepísala a nečítala, teraz je v 2.ročníku VŠ). A dobre som urobila, že som od toho nakoniec upustila. Momentálne syn končí SŠ a aj keď patrí k najlepším rozdiely sa počas ZŠ zotreli.
Mnoho detí je v takom veku šikovných ako to Tvoje dieťa, dopriala by som mu tú prvú triedu, ako už bolo písané ak sa bude nudiť, nech pomáha druhým.
Inak pri písanom písme sme sa potrápili celkom aj v prvom ročníku.

guudy
5. mar 2025

@nyusika pisem, aby to neprehanala a uz vobec nie, kym nevedia, na com vobec su ;)
V kontexte, ktory tu preberame…