Kde umiestniť dieťa počas prázdnin?
Ahoj , potrebujem od Vás radu nakoľko si neviem pomôcť , žili sme mimo Slovenska a tu si neviem poradiť. Dcéra ma 10r - stvrtacka. Pre istú vec nemôže byt sama doma sama. To nejdem riešiť ,ale kým si zvykla byt na SK som bola doma nezamestnaná aby som mohla byt vždy po ruke a pomáhať zo školou. Lenže isto viete že tu to s tými platmi nieje moc ok a manželov plat už nestačí, musím si nájsť prácu. Úprimne nechápem ženy ako to zvládate , potrebujem od Vás radu , že kde máte dieťa počas prázdnin či vianočných či letných. Lebo ja vôbec nechápem že keď pôjdem do prace tak čo robiť kde dieťa nechať počas prázdnin. U babiek to nejde keďže žijeme úplne v iných mestách.
Družiny neviem ako fungujú ale to cez Vianoce asi ani niesu a cez leto vôbec neviem. Babysitter to tu nehrozí z tých platov.
Keď je dieťa choré to viem to je OČR ale tie prázdniny?
Prosím nepourazajte ma ani sa mi nevysmievajte. Prosím slušne o radu.
Inak ako nechápem ani ako robíte. Ja si hľadám prácu len na ranné smeny do 14:00 a nemôžem nájsť a keď sa niečo síce objaví zrazu je problém s prázdninami.
Prosím moc o radu lebo už akože to finančne nedokáže muž ťahať.
A prečo vlastne nemôže byt sama doma? Lebo ťažko si predstaviť, prečo môže byt napr. na tábore, ale nie doma. Ma epilepsiu? Keď človek nevie, ťažko hádať a poradiť
@jablko1990 ja pracujem každý deň ranné. Muž pracuje na zmeny. Čiže "pracuje" len 1 deň cez môj pracovný týždeň (vtedy ma rannu). 4 dni je s deťmi on. Ten 1 deň si buď zoberiem HO alebo sú u starych rodicov alebo už aj same😄 starsia vydrzala sama doma cca od 8 rokov. Vždy sa dá...
@jablko1990 denne tábory mozem len odporucit. Mavame rozne, treba riesit uz v marci inak su obsadene. Spravidla mame cez leto 5 táborov cez leto, robime to od prveho ročníka ZS. To mal 6 rokov, teraz ma 10 a stale to miluje.
Tábor musíš rátať že pod 300 € na týždeň je bieda nájsť , takže ani toľko nezarobiš za mesiac koľko by stáli 3/4 tábory aby si vykríkla jeden mesiac prázdnin.Keď to muž ledva ťahá nedá sa aby šiel do zahraničia na turnusy robiť? A nájsť prácu he vždy problém ak je problém v čase normálne vec . A nikto nebude pozerať že ty máš 10 ročnú dcéru ktorá by mala zvládnuť byť doma aj celý deň a noc sama . Isto nikomu nevešiaš na nos že ti dcéra nemôže byť sama doma . Možno vysvetliť že má zdravotné nejaké problémi atd aby si vyriešila prázdniny. Alebo už jedine ju zaviesť k starým rodičom až tam je od pondelka do piatka a cez víkend doma a potom zas .
Lepime to ako sa da kedze si nechceme brat s muzom dovolenku po sebe, ale naraz. Ale aj to je moznost najprv jeden dva tyzdne dovolenky a potom druhy dva tyzdne a mas hned mesiac vybaveny, len nepojdete spolu na dovolenku 🤷 ale riesime to tak ze ja robim 12tky takze pred nocnou po nocnej som s detmi ja, denne tabory, dva tyzdne mame dovolenku spolu s muzom a potom babky. Jedna nastastie byva blizko 10minut a este to s detmi zvlada, druha byva dve hodiny od nas a este pracuje tak tam je to zlozitejsie ale boli aj tam na 4 dni, no a potom kamaratky s rovnako starymi detmi idu k nim a potom oni k nam ked sme v praci 🤷 a prinajhorsom ale to je posledna moznost mozu ist so mnou do prace.
Rodina, susedia, tábory, prestriedar sa s dovolenkou ak iná možnosť nie je , aj za cenu že nebudete mať dovolenku spolu ako Rodina
Práca na smeny ak sa bude dať aby ste sa smenoco pri dieťati striedali, jeden rodič rannú druhý poobednú alebo nocnu
Bežne sa deti počas prázdnin dávajú starým rodičom, do detských táborov hlavne denných v okolí kde bývaš. Potom sa rodičia striedajú počas svojich dovoleniek.
Mne napadla praca na dohodu. Neviem aku pravovnu dobu ma manzel. Ja som do 5. triedy pracovala na dohodu 6 hodin denne aby som to stihala
Ja som to riešila PN ,OČR,Dovolenkou. U nás je celý mesiac škôlka zavretá. Nemám kde nechať dcéru.
My riesime prazdniny nasledovne...2 tyzdne sme spolu ako rodina niekde prec, este mozno tyzden ideme aj v auguste, 1-2 denne tabory...cca 120-160€ na dieta a týždeň, pripadne su aj tabory s prespanim ale teda pri 2 detoch a cene minimálne 300€ mi to pride velmi vela. Denne tabory su fajn, hladaj v jazykovkach, centrach volneho casu, pripadne sa pytaj v skupinach tvojho mesta na fb, su fakt aj lacnejsie aj drahsie... Pripadne sa skus s niekym dohodnut ze si vezmete 1-2 deti k sebe cez den na par dni a dalsia mamina zas vykryje tvoje deti na par dni.
Pises ze si radovy zamestnanec...manzel nemoze mať par dni Home office? Tak tiez vies niekolko dni vykryt
@jablko1990 nenapísala si či má hendikep alebo aký problém, potom by boli aj odpovede iné. Ak nemôže byť sama doma neverila by som, že to zvládne napr. na tábore, tam sa o ňu tiež nikto celý čas starať nebude.
Manžel robí na zmeny a ja mám možnosť robiť aj z domu. Kombinujeme podľa potreby, ale počas Vianoc som ja doma počas celých prázdnin, počas jarných prázdnin ide dcéra do denného tábora a cez leto tiež 3-4 denné tábory plus cca 2 týždne dovolenka pri mori. Pomedzi sa prestriedame. Veľkonočné a jesenné prázdniny má buď manžel voľno podľa zmennosti alebo ja pracujem z domu, prípadne si vezmem dovolenku.
Veľká pomoc je, že aj na denné tábory je možnosť uplatniť si rekreačný poukaz - pri splnení podmienok zamestnávateľ preplatí zamestnancovi časť nákladov.
https://www.mzdovecentrum.sk/aktuality/prispevo...
Nárok na príspevok vzniká zamestnancovi, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa, ktorý zamestnáva viac ako 49 zamestnancov, trvá nepretržite najmenej 24 mesiacov. Po splnení zákonom stanovených podmienok môže zamestnávateľ príspevok poskytnúť formou peňažného príspevku vo výške 55 % oprávnených nákladov, najviac 275 € za kalendárny rok.
@pribinak tak to este nemozeme vediet ci budu mat celozavodku ked autorka ani pracu nema zatial 😅
Ja som pisala ako to mame my.
Ale myslim, ze problem prazdniny riesi velmi vela zamestnanych rodicov. Proste aj ked mas 6t dovolenky tak nevykryjes ani leto a to sa nebavim este o dalsich sviatkoch a prazdninach.
Neviem, preco babky nepripadaju do uvahy a rodina ale teda tabory, denne tabory, dovolenky.. hocico co si vymyslis a vybavis. A pomaly uz dieta ucit samostatnosti.
U nás rodina tiež nepripadá do úvahy, syn je ZTP. Cez leto má 1 týždeň tábor v škole, ostatné týždne dovolenka s mužom na striedačku. Spoločná dovolenka nehrozí, len možno pár dní. Ja môžem robiť aj cez HO, ale len 4 dni v mesiaci.... Prázdniny cez rok - na striedačku s mužom dovolenka, ja HO, alebo keďže chodíme častejšie k lekárom tak keď sa dá vybavíme vtedy lekára (v robote mám doprovod) a vtedy ušetríme dovolenku.
@jablko1990 autorka este taka jedna otazka, tvoje dieta nemoze byt same doma z nejakeho dovodu, ok, ale ta rodina /babka atd mi nejdu do hlavy, preco sa nevies spolahnut? To je pre teba schodnejsie dat ju do tabora, alebo nejakej cudzej zene? V tabore okolo 10r deti uz tiez nebehaju a nejak dokladne ich nestrazia, tak na to treba mysliet, ak mate nejaky problem vaznejsi nevie byt sama pol dna doma v 10r, tak neviem si predstavit ako budes v klude ak bude niekde napr tyzden dva.... To len tak na zamyslenie. Zacala by som tymi dennymi tabormi, ale odporucam ti, zacat pozerat, aby si mala prehlad uz zaciatkom roka a potom vcas rezervovat.. lebo je to casto rychlo naplnene a potom maj jun uz sa vybera tazko alebo caka kym sa miesto uvolni.
Nasla jsem si na 100 % homeoffice a vyuzivam stale ocr kdyz je treba dokavad to jde , plus muzes 14 dni lekare na sebe nebo dceru ja jsem tu vyuzila i na ty volna jinak to proste nejde kdyz nemas blizko nikoho a nestaci dovolena. Kdyz uz bylo fakt nejhur tak jsem se hodila na par dni marod.Kdybych nemela praci doma sla bych pracovat na par let do skolstvi kvuli prazdninam
@jablko1990 tábory a dovolenky, rozdeliť s mužom (nie spolu dovolenka, ale osobitne). Ak teda dieťa ešte nemôže byť samé. Prípadne dohodnúť čiastočný home office so zamestnávateľom a prestriedať sa tak (ja som po večeroch dorábala robotu, kadejako ako sa dalo a zamestnávateľ dovolil, ale to až po určitom čase, keď som bola zapracovaná, takisto aj muž teraz už môže veľa vecí, keď je v práci 10+rokov a je stabilný overený zamestnanec s nejakým výkonom). Prinajhoršom nehľadaj prácu, ale brigádu - nočnú, cez deň budeš spať, dieťa dobre bude "samé" ale nie samé doma. Snáď si vie natrieť rožok a ohriať jedno v mikrovlnnej rúre (neviem teda, či má nejakú diagnózu, že naozaj sa potrebuješ o ňu fyzicky starať, alebo len potrebujete aby nebola v byte sama).
Tak v skolstve tiez mate len tych 30 dni dovolenky rocne ked ste neni ucitel, a musite si cerpat tam dovolenku aj mimo letnych prazdnin takze bacha na vec, alebo poriesit nejaku studentku na strazenie, pripadne oslovit nejaku prijemnu susedu dochodkynu ci si nechcu nieco k dochodku prilepsit
Začala som pracovať cez vikendy
@mariska1989 tábory z nášho OZ napr. Stoja 109 - 149 na týždeň ( denný) a aj to som mala problém naplniť vo viacerých mestách, lebo skoly a mestá a cirkvi mali za 50-70€ na týždeň 😂🤷
@hatsepset tak u nás denný za týždeň 250€ . Iný 190€ a najdrahší 300€ . Škola mala napr len 3 x po sebe s tým že raz zadarmo a dva x bolo že 50 a 70€ . Teraz nič

Sme na HO