Kedy je správny čas poslať dieťa samo do školy?
Ahojte,kedy je ten spravny cas poslat dieta same do skoly? Myslite ze ked ma 10rokov a 15minut cesty do skoly priamym chodnikom az tam je v poriadku? A keby mala byt 3hodiny sama doma nez pridem z roboty?
Nikto ti správny čas nenapíše, záleží od dieťaťa, nakoľko je samostatné a zodpovedné.
Niektoré 6 ročné chodia samé a niektoré aj 14 ročné chodia s rodičmi
Pre mňa je 10 rokov čas najvyšší - aj na cestu do/zo školy, aj byť sama doma tie 3 hodiny.
Úplne v pohode. Moja chodí od 8 rokov sama, tiež asi 15 min peso, cez niekolko ciest. Par mesiacov chodi už aj na kolobezke.
Doma sama vydrzi aj cely den. Do druziny nechce uz chodit tak som ju na ďalší polrok odhlasila
@kaktusik007 cesta trva asi tak 15-20minut a nemusi ist ani cez cestu az pri skole a byvame v meste.Je uplne zdrava.
Ono to je asi skor o nas ze my sa bojime o nu a nepustame ju sami
Keď ide len po chodníku mohla chodiť sama od prvej triedy, ona nechcela alebo ste vy úzkostliví? 3 hodiny tiež sama zvládne ale závisí od ďalších okolností.
My bývame na dedine 12km od mesta...autobusom chodia deti od 6 rokov same aj tam, aj naspat...my rano nasho vozime, ale poobede už príde sám (do bytu co mame v meste) ...je to asi 10 minút od školy a ide cez jednu cestu, nie veľmi frekventovanú, má 9 rokov, už aj minulý školský rok takto chodil
Bývam na sídlisku, prváci tu bežne sami chodia do školy
Myslím si, že 10 ročne dieťa to zvládne ľavou zadnou a je to skôr vec nedôvery rodičov
@23petka Na konci prvého ročníka začala ráno chodiť sama. Má to 15 minút a jednu frekventovanú cestu, ale tam každé ráno stojí pan z obce a zastavuje autá. Toto mi dosť pomohlo púšťať ju samú. Do ŠKD sme po ňu už chodili. Sama ostávala doma v druhej polke 4. ročníka (oficiálne), ale už skôr som jej dala papier, že kedy a koľkej môže sama domov stadiaľ). To už väčšina jej kamarátov do družiny nechodila.
Môj syn je prvák, cestu do školy aj domov pozná, ale je taký motko - tu veverička, tu sýkorky, tu sa prihovorí škôlkarom za plotom - takže chodí v doprovode. Má spolužiaka, ktorý s ním chodí už od škôlky, bývajú o dva vchody ďalej. Ten už chodí sám, dokonca chodieval sám aj zo škôlky - mamka ho vyzdvihla a kým sme sa rozprávali na chodníku, on šiel domov.
10-ročnú by som už nechala ísť samú. Keď más obavu, skúšaj po kúskoch skracovať doprovod - počkaj ju v polovici, neskôr ešte menej.. nacvičte si to 🙂
Predpokladám, že keď ma 10 rokov tak je na druhom stupni, to by veru už mala samostatnost mať, aj domov chodiť sama
Moje dieťa má čerstvo 7 a chodí sama do školy, cca 10 minút od domu .. prevediem ju cez cestu a ďalej ide sama ..
Jasne ze už hej.Moja 8 ročná síce sama nechodí, lebo vozím aj syna škôlkara z dediny do mesta, ale aj dnes bola doma skoro tri hodiny sama.Ja som musela ísť do práce a muž so synom akútne k zubárovi, jej sa s nimi ísť nechcelo.2x mi zavolala ze je všetko ôk, keby niečo robím 2min peši od domu
chodila ako 4tacka (chodila by skor, ale covid:D v tertiaku par krat na konci isla busom, tak ze som ju so psom odprevadila na zastavku), sama pol kilometra na zastavku, po ceste bez chodnika... cast bez svetla (kym bola tma, sem tam ju niekto odprevadil, vacsinou nechcela), potom busom 20mint do mesta, vystupit v centre, prest cez x ciest, a dojst do skoly (cca 10+minut, podla pocasia, poctu aut).
VSETKO je to individualne, dala som telefon, zo zaciatku kontrolovala viac, potom uz menej, a vpodstate druhy stupen uz ani neriesim... jedine sa hlasila, ked nestihla bus a tak, lebo som vedela cca kedy ma byt doma..
10r vydrzala doma sama aj pol dna... od 12r v pohode aj cely den aj obed si ohreje.. teraz si ho spravi :D
Moja má 10 rokov a chodí sama. Ráno ju vozím a keď mám voľno v praci tak aj chodim prenu. Sama chodi busom iba ked ja pracujem do vecera. Zo školy ma 10m pesi na bus . Keď vystúpi 5m peso domov. Doma ma nachystané jedlo v chladničke len zohreje v mikrovlnke a vecer keď prídem večeru jej spravím. V telefóne mam aj appku , aby som mala istotu ,že je na ceste domov 🙂
@23petka moje deti od prvého ročníka chodili samé do skoly a zo školy autobusom.
@23petka
nehrozi ano 5 minut a same 10 rocne doma 3 hodiny? Hmm... Co by povedala socialka?
U nás nedávno vedľa na dedine ťahali také 8 ricne dieta pri skole do dodávky! Je tomu asi 2-3 tyzdne. Skúšali to pred 3 základnými školami!
Nám v skolke povedali, ze musíme zazvonil ako vždy ale štát pred kamerou a povedat naše cele meno a meno dietata, ktoré ideme vyzdvihnúť! Cele to súvisí s týmito prípadmi plánovaných unosov deti za bieleho dňa.
Na šťastie sa tam objavili dospeli a únosu zabránili, ale je to peky pruser.
Takže vôbec nezáleží len od "samostatnosti" detí ale od šťastia, ze sa nič takéhoto nestane.
Ja osobne som z toho tiež zúfalá ale radsej budeme " helikoptérou rodicia" a voziť deti zo a do skol. Ale s vedomím, že urobíme maximum aby sa niečo takéto nestalo, aspom to obmedzime kde sa dá.
My sme ako deti chodili uz skor same do školy tiež, ale zo sídliska mnoho deti. Takmer nik nebol realne sam.
A také dieta by som 3 hodiny nikdy same cielene nenechala. Áno, kedysi to bolo bežné, deti ulice s klucikom na krku.
Dnes sú iné možnosti, za mňa priveľký risk. A to som za samostatnosť deti ale toto hranici s ohrozením, žiaľ.
@23petka nevidím v tom problém môj starší syn chodil sám od druhej triedy stredný syn chodil už aj autobusom ako štvrták a bez problémov
Môj chodí od 6 sám do školy, aj zo školy. Keď som v práci, tak ho vyzdvihnem po ceste. Keď som dlhšie v práci, ide domov sám a čaká kým prídem. Bežné býva sám doma. Pohode aj 5-6 hodín kým som v práci, jedenie má nachystané, ohriať si vie aj sám 😊 všetko je to o Tom, aké to dieťa je. Máme známych čo majú rovnako vekovo dieťa a nevie byť sám doma, nevie ísť sám do školy a ani do obchodu. Mne syn bežné ide kúpiť hocičo na rýchlo keď treba, dokonca už chodí aj na poštu brať balíky alebo keď mi treba vrátiť tak ide odoslať 😊 má 8 rokov
@23petka to ste ju fakt doteraz vodili do školy? Spolužiaci sa jej neposmievali?
Moje desaťročné chodili samé cez pol Viedne vrátane prestupu. Zato teraz decko vozím, tri kilometre cez polia je na peso ďaleko, na bicykel ešte zima a autobusy chodia len občas.
10 rocny uz ma na starosti aj 6rocnu segru zo skolky
@23petka ahoj,syn býva od 9rokov sám doma.osamostatnil sa tým.som šťastná.
Musí dodržať pravidlá , kým prídem domov, dodrži, čo sa dohodneme.
Ráno niekedy tiež ide peši,má to 10-12minut peši do školy z domu.poobede chodí každý deň sám.kedze už ani družinu nemáa keď sú prázdniny, je ich počas roka neúrekom, to je tiež vždy sám
Ja som v práci,on si zohreje jesť,urobí raňajky,povysáva, potriedi prádlo,pozameta chodníky..jednoducho ,čo treba alebo o čo ho požiadam.
Úlohy si urobí,kým prídem o pol 5ej domov z práce, čo nevie sám,dotiahneme večer spolu
Vyskúšaj a uvidíš,syn až týmto osamostatnil,keď som mu všetko pod nos dávala,tak to bola katastrofa,teraz toľko toho zvládne,aj keď si zabuchol dvere , nezhasol svetlo a podobne..s tym som rátala
Ja som chora mam úzkosťlivu mamu ale do skoly sama som chidilla cca od tych 9,10rolov. No ja som mala školu kusok a cesty len odbočky k panelakom..ale potom som aj tak chodila s kamaratkami.
Ale samu doma ma nechceli nechat ani v 14.
@svetlonos hrozne! A oni ho brali proti jeho volii?lebo by potom stacilo prizvukovat nerozpravat sa s nikym cudzim.. no je pravda ze oni te deti na vselico nalakaju alebo vyuziju detsku dobrosrdecnost ze tie deti chcu pomoct ale hnusni unoscovia to vyuziju. 😓 A kebyze ide to dieta s kamaratmi?

@23petka my nevieme kde byvas, ako daleko je skola, cez ake cesty / prekazky dieta musi ist a ci dieta ma nejake psychicke ochorenia, neskory vyvoj, alebo ide o zdrave dieta.
v desiatich rokoch mi pride zvlastne, ze este sama do skoly nechodi - to som zaviedla u nas hned v prvej triede na jar.