icon

Kedy je správny čas vysvetliť dcére menzes?

10. sep 2024

Dobrý večer žienky,rada by som sa opýtala v koľkých rokoch ste svojim dcéram vysvetlili 1 ms.Najma tieto posledné roky keď tie naše dievčatá skôr dozrievajú ,alebo kedy mám zbystriť pozornosť a vyzistit že už je ten správny čas? Pretože mám doma stvrtacku (9)a ešte pri reklame v tv na vložky sa nikdy neopytala že na čo to je ,tak by som sa rada poradila či ešte rok dva počkať alebo už niečo povedať ? Dakujem

anjelicek26
10. sep 2024

Dcera dostala nastastie az 13 rocna, ale viacere jej kamosky veru 9-10 rocne takze necakaj. Nie, ze zacne krvacat prvy krat niekde na wc a bude sa bat, ze sa deje nieco velmi zleho alebo sa nejako poranila. Do skolskej tasky zazipsovat do vedlajsej priehradky dve vlozky a keby ich dostane v skole - nech ucitelka zavola mamu pri tom prvom raze. Ukaz jej aspon namatkovo, ako si to da do nohaviciek...to ale inak preberu na sexualnej nauke aj na konci 4.triedy...len pre niektore dievcata to uz novinka vtedy nebude...

helenbozka
Autor odpoveď zmazal
autor
10. sep 2024

w
@butterflyeffect v triede sa o tom nebavili a ja by som bola rada keby sme si urobili taký žensky deň a vysvetlila som jej to ja preto ma zaujimalo či je už čas riešiť ak takéto veci

autor
10. sep 2024

@anjelicek26 viem že to budú preberať v škole ale ja ako žena by som bola rada aby mi ani toto neušlo aby som jej povedala len sa mi to zdalo skoro asi som proste zaspala 😂a u syna som toto nemusela riešiť začal mat babu šla som kupila durex poučila ho a bolo 😂ale v mojich očiach je dcera stále mala 😂

anjelicek26
10. sep 2024

@helenbozka no takto to vysvetlis 4-5 rocnej 🙊 Ona uz potrebuje vediet prakticke veci, ci to boli, kolko je to krvi, ci moze vykrvacat, ako casto menit vlozky, ako vkladat vlozky, na noc menstruacne nohavicky, co ked zakrvacam postel, ci si moze dat lieky na bolest, ci termofor, ci musi na telesnu, ci moze ostat doma lezat den-dva... cim viac bude vediet, tym menej to bude jeden velky strasiak ci velka neznama...

vkatush
10. sep 2024

Ja si napr beriem príklad z kolegyne, od malička biologicky založená žena (myslím na vedu) a ona so svojími deťmi od mala išla normálne všetko z biologického hľadiska.
Žiadne včielky a kvietky sa opeľujú alebo bociany a neviem čo.
Normálne už v škôlke vedeli, že mamka má v sebe vajíčko a ocko má takú špeciálnu bunku, čo sa volá spermia, a keď sa spoja, tak vzniká bábätko. A potom vekom, u dcéry aj syna vysvetľovala bez rozdielu, že dievčatá musia raz mesačne krvácať, aby sa to vajíčko mohlo uvoľniť, že máme nejaké fázy, kedy sme aktívnejšie, lenivé, možno nervózne a že keď príde menštruácia, tá môže byť krátka dlhá, silná slabá, využívať pri nej môžeš toto alebo toto,... Nehovoriac o chlapčenských záležitostiach, boli poučení obaja.

A ja plánujem s mojím rovnako (má 1.5 roka a myslím, že už chápem zmysel, že ak má mamka krámy, je viac s tatikom a mamka leží v posteli, každú chvíľu sa sprchuje a tatik sa o ňu stará 😂 a isto ho budem vzdelávať o všetkom. Nechcem aby bol ako mužov kolega, čo v skoro 30tke odpadol, keď zistil, že frajerka krváca, čo robiť 😂😂

autor
10. sep 2024

@anjelicek26 ako ja nemám problém povedať že no Nikolka môže sa v tomto ročníku stať že si na nohavickach alebo toaletnom papieri nájdeš krv ,nelakaj sa mame to kazda žena ,je to znak dospievania a bude sa to každý mesiac opakovať ,preto mi baby používame vložky tak ich pre istotu pôjdeme spolu kúpiť ale aj tak sa mi to zdá skoro a aby chuda nebolo zlakane no ja som sa za to hanbila teraz som rada keď každý mesiac príde ale v puberte by som ju niekedy radšej nemala 😂

autor
10. sep 2024

@vkatush veď to ani ja nechcem a nemienim si preto niečo vymýšľať je to normálna súčasť dozrievania len stále sa mi zdá že je to skoro 🙈🙄akosi som zaspala dobu

vkatush
10. sep 2024

A autorka, mnohé baby sa tešia a predbiehajú, ktorá skôr povie, že už dostala. Och, aké sú ešte mladé naivné v tomto 😂😂

anjelicek26
10. sep 2024

Autorka ved zacni od seba ked dostanes najblizsiu MS, normalne dcere spomen, ze mas svoje dni, boli ta brucho, spytaj sa jej, ci vie, co to vlastne je a preco to je a nechaj tie otazky prirodzene plynut...ked jej nepovies vsetko na jeden sup, spomenies to nabuduce alebo pri vhodnej prilezitosti, ale je najvyssi cas tu tamu aspon otvorit...

autor
10. sep 2024

@vkatush no čo som počula skôr im je trápne pred chalanmi ísť z vložkou na záchod 🙈ja dufam že sa nebude za to hanbiť chcela by som aby to brala ako znamenie že je zdravá a že to tak bohuzial mame 😂že to muži nemajú 😂🙄aké je to veľké šťastie 😂ale beriem to tak že v dnešnej dobe kedy mame vložky tampóny nohavičky a neviem čo je to fajn moja mama kedysi nosila poskrčany toaletny papier a jej spolužiačka latku poskladanu

autor
10. sep 2024

@anjelicek26 som tehotná 🙈chvilku ešte budem a akosi ma to teraz napadlo keď nastúpila do školy že by sme to zrejme mali prebrat

autor
10. sep 2024

@anjelicek26 no pár krát pri reklame jej hovorím Nikolka a ty vieš načo tie vložky sú a ona že do topanok 😂proste nevie ešte na otázku ako sa robia deti som jej povedala že mám v sebe vajíčko a tatino ma takú akoby žubrienku spermiu a keď spolu spíme vznikne bábätko ale nie samozrejme vždy tak mi ona povedala že to tak neni že som musela zjesť fazulu 😂myslela som že umriem smiechom

anjelicek26
10. sep 2024

Tak je dcerka asi este velmi detska, chapem (a zavidim)... o to viac ak nebude vediet, co sa deje, ju to moze vydesit. Najdi tie vhodne slova a preberte si to a dufaj, ze mate este rok dva tri cas na toto... ono ked zena neotehotnie, tak ta "perinka" do ktorej sa vajicko chcelo v maternici zavrtat odchadza raz za mesiac s trochou krvi prec (kedze babatko nechceme) a maminku to neboli a tej krvi je len troska, ale tak som to vtedy vysvetlovala skolkarom no... teraz treba tie praktickejsie veci...

vkatush
10. sep 2024

To je pred chlapcami. Ale dievčatá medzi sebou.
Mala som jednu pojašenú, ona zvolala normálne konzílium na wecko, kamošky, aby vedeli, že ona je už veľká a už to má a má špeciálnu taštičku na svoje krvavé potreby ako to ja volám 😂

Ale áno. Pred chlapcami hanba a tiež dúfam v to, že raz to budú brať ako niečo normálne (aj dievčatá, aj chlapci).

Verím, že nájdeš vhodné slová na vysvetlenie a dcéra to pochopí a bude pripravená 😊

autor
10. sep 2024

@anjelicek26 samozrejme

autor
10. sep 2024

@vkatush inak ja by som ju napríklad keď to dostane rada za odmenu zobrala na koláčik alebo niečo pekne kupila aby aspoň niaku vyhodu z toho mala

autor
10. sep 2024

@vkatush dakujem veľmi pekne ❤️

vkatush
10. sep 2024

To je super nápad, len či bude chcieť ísť, či nebude chcieť na začiatok ostať doma (moje prvé krámy som šla ráno do školy, na parkovisku mi bolo zle, nechcela som tam ísť, tak oco že ma zoberie domov. Ale cestou zastávka kúpiť obkladačky a sprchu. No tak som umierala v Mercury markete či čo to bolo a priala si, nech som doma 😂

walentina7
Odpoveď bola odstránená
maryetta
11. sep 2024

Zrovna vcera si moja druhacka (7-rocna) vsimla vlozku-intimku. Teda vsimla-reagoval tak vtipne ze co tu je vlozka? To si ju dam medzi nohy aby som sa nepocikala…

jana_eyre_2
11. sep 2024

Všetky moje deti (dvaja chalani a dievča) vedia čo je to menštruácia od malička.. od malička dcéra vie, že to raz dostane a že prečo sa to deje.. vie aj že je to nepríjemne, ale nutné.. bude mať 11r, myslím že dlho trvať nebude a už dostane menštruáciu aj ona.. nevidím dôvod v tejto téme robiť tabu, je to rovnako prirodzená vec ako chodiť na potrebu každé ráno 😉 nemusíš na nič čakat.. keď budeš mať najbližšie menštruáciu, tak ju popros nech ti donesie vložku zo skrinky v kúpeľni a zaručene sa spýta čo to je 😉 a ty jej vysvetli o čo ide..

liz_lemon
11. sep 2024

ja mam tiez stvrtacku, a tiez som rozmyslala, kedy je vhodne o tom hovorit, a nakoniec citala knihu v ktorej sa to spominalo, tak sa ma spytala, ze co to je

biglovemom
11. sep 2024

Moja 6 rocka vie ze raz bude mat obcas krvicku tam dole aby mohla mat deti…. Uz o tom mala byt informovana..

cervenaruza123
11. sep 2024

Urcite uz temu zacni. Kamoske mamka nic nepovedala a ked zacala menstruovat, myslela si, ze umiera. Niektora to dostane skor, ina neskor, ale je dobre, ked ma info.

belllinka
11. sep 2024

Autorka, v dnesnej dobe internetu a dostupmych informcii, tvoja dcera uz davno vie, co je to menstruacua, preto sa nepyta pri reklamach. A aj s kamoskami sa uz o tom davno bavila, tak nestresuj 🙂 Kup jej radsej menstruacne nohavicky, nech sa nemusi otravovat s vlozkami.

30katrusa40
11. sep 2024

Dcéra vie už od 3 ročníka. No riešili sme predčasnú pubertu a doktorka sa skrátka pýtala na takéto veci aj dcéru tak musela vedieť o čo ide.

mimikarol
11. sep 2024

Mám 4tacku, jedna jej spolužiačka dostala menzes už v 3tej triede. Moja už dávno vie čo to je, ako a prečo sa to deje a baby v škole sa o tom bavia medzi sebou.
Nikdy nezabudnem na ten šok, keď som dostala prvý krát menzes ja, našťastie to bolo doma a nie v škole. Nepotrebujem aby niečo také zažila aj ona.

stvura
11. sep 2024

@vkatush ja som tiez tak k tomu pristupila (ch, d, ch)...pre moje deti nie je nic novinkou a tabu a aj obaja moji chalani vedia naco su vlozky/tampony atd...nemaju s tym ziaden problem, bavime sa o vsetkom...ja som ale tak vychovana tiez. Moja sestra sa napr. v 9r pri nedelnom obede otca spytala "ako moze stat" ked tam nie je kost...skoro mu zabehla polievka ale s kludom gentlemana jej to vysvetlil.

vevesh
11. sep 2024

@milanemila v niektorych domacnostiach sa vlozky /tampony nevyskytuju a takisto so mnou napriklad na zachod deti nechodili, takze nie nevedeli/nevedia o tychto veciach (a ani ich rozmnozovanie absoluuuuutne nezaujimalo pri surodencoch, iba kedy sa narodia).

Autorka, ano, je najvyssi cas. U nas v 4 triede mala polovica dievcat, koniec 6 iba 2 dievcata nemali. U dvoch dcer mam rovnake odpozorovanie, takze treba aspon namatkovo spomenut tuto temu s tym, ze ked bude chciet, mozete sa obsirnejsie o tom pobavit (plus nakupit vybavu-aspon u mna, kedze ja vlozky/tampony nenosim)...