icon

Kedy je správny čas vysvetliť dcére menzes?

10. sep 2024

Dobrý večer žienky,rada by som sa opýtala v koľkých rokoch ste svojim dcéram vysvetlili 1 ms.Najma tieto posledné roky keď tie naše dievčatá skôr dozrievajú ,alebo kedy mám zbystriť pozornosť a vyzistit že už je ten správny čas? Pretože mám doma stvrtacku (9)a ešte pri reklame v tv na vložky sa nikdy neopytala že na čo to je ,tak by som sa rada poradila či ešte rok dva počkať alebo už niečo povedať ? Dakujem

medda_beda
11. sep 2024

V 3 ročníku sme preberali toto učivo a od mala som vedela, že ženy menštruujú, fyzické zmeny nastali u mňa okolo 10 roku, vtedy mi mama povedala, že sa mám pripraviť lebo menštruácia môže čoskoro prísť tak nech sa neľakám.

diewcatqoo
11. sep 2024

No v 9 rokoch u dievcata je snad najvyssi cas. Mojmu vtedy asi 4-5 rocnemu synovi som vysvetlovala, ked sa pytal, na co sa to pouziva. Akurat teda nebavili sme sa o krvi. A minule, asi dva tyzdne dozadu mi hovori (uz ma 7), ze vie, ze dievcata pri tom krvacaju odtial a ze na to sa pouzivaju vlozky.
Podla mna to stvrtacka uz mozno aj vie, len ty si myslis, ze nie.

medda_beda
11. sep 2024

Autorka je dosť pravdepodobné, že sa len hrá na hlúpučkú lebo sú to nepríjemné debaty a veľa vecí pochytíš aj v škole a nechceš sa rodičom priznávať, že už vieš čo sú to vložky, menštruácia, styk.
Tiež sme sa občas zahrali na hlúpych pritom sme presne vedeli čo je vo veci aj ako deti prichádzajú na svet.

lucylaw
11. sep 2024

Určite jej to už treba povedať,mne to mama vysvetlila cca.v jej veku,možno aj trochu skôr a dobre urobila,keďže som prvýkrát dostala ako 10-ročná,tak som aspoň vedela,o čo ide a nezľakla som sa..

sense
11. sep 2024

Moja dcéra vie v podstate odmala samozrejme adekvátne jej veku. V tretej a štvrtej triede mali v rámci prirodovedy 1 hod "sexuálnej výchovy" kde adekvátne veku a rozdelení do skupín dievčatá a chlapci im vysvetlili Čo a ako. V štvrtej triede viem že im Hovorilibajbo menzese a pod
Ja si pamätám že mne mama nič nevysvetlila keď to prišlo dala mi vložky a bolo. Ja sa snažím mať s dcérou otvorenejší vzťah a rozprávať sa aj i témach ktoré sú pre iných možno tabu ale s môjho pohľadu radšej nech to má do mňa ako z internetu alebo kamosiek

lucia147852
11. sep 2024

No najvyšší čas. Moja ma 7,5 a od malého mala prímerane veku vie. Žiadne vcielky ani bociany. Ale menstruacia, vajicko, spermia, sex

mondolina
11. sep 2024

môj 5 ročný vedel, že mama má menštruáciu a prečo.

simsankr
11. sep 2024

Milá autorka, nechcelo sa mi čítať všetky komenty, ale keď som videla ako sa to tu zvrhlo, bolo mi až ľúto reakcií na tvoju otazku. Neviem, chodila som sem keď som otehotnela a s radosťou som čítala diskusie, rady, ale to bolo 9 rokov dozadu, teraz radšej ani niektoré veci neotváram. Nerozumiem, čo sa tu deje. Človek položí normálnu otázku, proste len si chce spraviť prieskum, že kedy to riešili iné matky so svojimi dcerami, nie každa žena má 10 kamarátiek, ktoré majú dcéry, s ktorými by to prebrala. A proste hneď ironické, útočné odpovede. A keď ešte niekto napíše, že ju nechceš pripraviť na to...veď to nedáva zmysel! Asi sa nepytas, keby nechceš. Každopádne mám tretiačku a tiež sa už pohrávam s myšlienkou, že jej vysvetlím všetko okolo toho. Vložky, tampóny nie sú u nás tabu, ale možno, že vďaka tomu na to vôbec nereaguje, že to na wc je. Vie, že tieto veci používam, ale nikdy sa nepýtala, že prečo načo. A veru moja dcéra nemá spolužiačky, ktoré by riešili menštruáciu v nejakých rozhovoroch. Žijem asi v inej dimenzii podľa niektorých mám. Za mňa, určite je už vhodný čas 🙂 lebo teraz je ten príchod menštruácie naozaj skorší.... Ale aj za našich čias sa našli baby, čo to dostali zavčasu. Mala som spolužiačku, ktorej to prišlo vo 4. triede, mne v 6 ročníku, väčšine spolužiačok v 7. Ale človek nikdy nevie 🙃 tiež dúfam, že to príde až v nejakom 7. ročníku, nech majú pokoj 🙂

autor
11. sep 2024

@simsankr jeeej,ďakujem za tvoj komentár ,konečne sa cítim pochopene,pretože tiež mám doma take trdlo ktoré sa nepyta ešte ju to nezaujma a ani veru spolužiačky ale kazda druha tu už pisala že už mala vedieť celu anatómiu tela a najlepšie už vysvetlit aj sex a ochranu 😂🤷‍♀️Už si s nou veru tento víkend sadnem len sa mi to zdalo skoro zrejme som sa mýlila a tebe dakujem za normalny komentár ❤️👏👏👏

autor
11. sep 2024

@sense tak rozhodne to u nás neni tabu a ani sa nehanbim za svoju ms

belllinka
11. sep 2024

@walentina7 akože strkať batoľaťu pod nos zakrvavenú vložku je už podľa mňa dosť prehnané a nechutné. Aj obsratý toaleťák si mu ukazovala?

autor
11. sep 2024

@medda_beda myslím že nevie teda naozaj sa môžem mýliť sama som zvedava keď jej poviem že či bude prekvapená alebo mi povie že vie 😂

medda_beda
11. sep 2024

No ja píšem len z vlastnej skúsenosti, že mi niekedy viac vyhovovalo sa na niektoré témy nerozprávať a zahrať to na hlúpučku.Rodičia nemusia vedieť všetko o čom sa ich deti v škole, tábore rozprávajú :D.
Veľa rodičov si myslí, že určite toto neriešia.Ja poznám deti v tomto veku a niektoré sú mentálne úplne inde.

Ale je aj pravda, že dnes mi prídu deti oveľa viac také detské v tomto veku a skutočne nemusí vedieť o čo sa jedná, na čo sú tie hyg.potreby.

sense
11. sep 2024

Autorka ja som nepísala že je to pre teba tabu alebo že sa hanbíš. Sú deti ktoré sú zvedavé sa pýtajú a sú deti ktorým sú niektoré veci ine
Máš dievčatá ktoré sú v štvrtom ročníku vyspelé nielen fyzicky ale aj psychicky sú niekde inde ako iné dievčatá ktoré v Tom veku sú ešte ozaj dievčatka , výzorom aj zmýšľaním. Moja kamarátku , kedysi sa naše dcéry spolu hrávali. Je medzi nimi polroka rozdiel. Časom si prestali rozumieť lebo jednoducho to rozmýšľanie a správanie bolo niekde inde.

zafir01
11. sep 2024

Myslím ,že vhodná doba urcite je ,najmä ak sa aj pýta ..moj mladší syn bude mať 7 ,a vie ,na čo vložky a tampóny slúžia . Starší syn je siedmak ..poznáme sa a rodičmi navzájom . Väčšina jeho spolužiačok dostala menzes v 4-5 triede ..ešte pred 10 narodeninami .
Keďže moju synovia chodia na endokrinologiu,spýtala som sa na to lekárky ,a povedala ,že to je dnes bežný jav ,deti dospievajú skôr ako naša generácia ,najmä fyzicky .
Neter je pitatacka ,tiež už má menzes ,aj nosí podprsenky také lambadove ,lebo prsia jej začali rásť .
Synovec siedmacky spolužiačky majú doslova ženské telá a prsia väčšie ako ja po štyroch pôrodoch .

medda_beda
11. sep 2024

@belllinka Nepreháňaj.
To čo dieťa uvidí bude brať ako prirodzenú vec.
Ono nemá obsratý zadok, nekaká, neciká?
Takto aspoň vie, že je to normálne.
Z normálnych vecí ľudia porobili niečo nad čím sa treba pohoršovať.

cyberk
11. sep 2024

Noo so mnou mama nepreberala take veci a nevysvetlila nic, v skole, co som sa dozvedela bolo len tak okrajovo.. si pamatam, ked som to dostala, chcela som nosit len bezkridelkove male vlozky obycajne, aby to nevidelo… mama neprotestovala.. v skole som samozrejme hned pretiekla 🙈 no dakujem pekne, mohla mi povedat, ze takto to nefunguje 🙈

autor
11. sep 2024

@zafir01 preto som sa pýtala lebo v okoli mame skôr chlapcov a dcera tiež nemá ani starsiu sestru a veru už je to doba čo som to ja dostala prvý krát

katulienkax
11. sep 2024

Tusim v dajakej piatej triede som jej vravela, ale ona uz bola mudra od spoluziacok a aj na biologii sa ucili, takze to prislo dajako prirodzene samostatne . Mladsia dcera je 4cka, samozrejme mudra od starsej dcery ale vidim na nej ze to moc nechape, lebo sa stale dokola pytala, co to ma sestra, naco to je a preco ju boli brucho a z jej vyrazu vidim, ze este to uplne nechape.

autor
11. sep 2024

@katulienkax no a tu už kazda píše že to mala dávno vedieť 🙈

belllinka
11. sep 2024

@medda_beda sú veci, ktoré by sa mali robiť súkromí. Aj ty asi na wecku zatváraš dvere a nevyprázdňuješ sa pred ostatnými ľuďmi a asi ani vložku si nevymieňaš v kancelárii, či?

medda_beda
11. sep 2024

@belllinka Doma si robím čo chcem.Nemám pocit, že by téma bola o batoľati a vložkách v cudzej spoločnosti či kancelárií, ale o prostredí domova a tam mám na záchode ešte aj psa ktorý ma očucháva teraz pravidelne kvôli zmene hormónov.
Autorka ktorá toto písala nepísala o nejakom verejnom priestranstve.

medda_beda
11. sep 2024

Nerieš kto ti čo vraví, ale je lepšie to vedieť skôr.V 5 ročníku už môže byť naozaj neskoro keď dostane prvú MS.
Niektoré dievčata majú v 5 ročníku 11 rokov čo je úplne normálny vek kedy MS môže prísť.Tiež som v tom veku dostala.

tarvika
11. sep 2024

urcite cim skor. Ked bola mala nikdy sa nepytala na vlozky, alebo ked ta videla na zachode alebo v sprche? Co pouzivas ty? skus ju zobrat na nakup ked si kupujes to co pouzivas a pritom sa mozno opyta ze co to je. Ak pouzivas nieco, co sa nekupuje casto (nohavicky, kalisok a pod), to bude tazsie, ale asi to mas doma tak nejako to nechat na viditelnom mieste (samozrejme nepouzite), nech ma prilezitost sa opytat. Mozno uz aj o tom vie, deti nie su slepe a rozpravaju sa medzi sebou.

terry658
11. sep 2024

Ja som sa s mojou o tom rozprávala keď mala teraz 10 rokov. Tiež nič netušila.

betulinka1
11. sep 2024

Kúp nejakú knižku ako deti prichádzajú na svet alebo sexuálna výchova pre deti. Kde sú vysvetlené tie pohlavné orgány a všetko okolo toho. Prejdite si ju spolu. So mnou si to tak mama prešla, keď už tušila, že asi príde menštruácia. Inak mne sa zdá, že v prirodopise pre 4. ročník, je ak nejaká časť o pohlavných orgánoch, prelistuj ju. Ale tam to učitelka prejde len tak zbežne. A teda napríklad ja nemám moc nejakých spomienok s mamou ale na toto si pamatám, že mi to vysvetlovala práve ona. Inak ja aj verím tomu, že dievčatá sa hanbia chodiť s vložkou v ruke, lebo chalani sú dosť divní a akoby matky s nimi tieto veci neriešili. Pričom veľmi pekne sa to dá chalanom vysvetlovať od mala. My máme dvoch chalanov a od mala vedeli, že mávam raz do mesiaca krv z vajíčka, že to trvá par dní, že sa vtedy nejdem kúpať do bazéna alebo ma pri tom boli bruško, hlava a iba ležím. Že krv nie je vtedy, ked sa vajíčko zo mňa spojí so spermiou z pipika, ktorú majú zase oni v gulkach. A tým, že máme doma tie knižky s ktorými ešte moja mama vysvelovala veci mne, tak som si s nimi tie obrázky prešla, ked mali asi 5 rokov. Takže u nás je taká tema v pohode aj to, že žena s mužom "sexuje", keď sú manželia a lubia sa (to sú slová mojho malého). Čiže ja dúfam, že sa tie moje telce nebudú dievčatám smiať, keď budú behať s vložkami, lebo potom si to s nimi vybavím ja. Chápem, že dievčatká sú v tomto asi také jemnejšie a citlivejšie.

20erika07
11. sep 2024

@belllinka no predstav si ,ze moja dcera vsetky tieto veci videla odmala, kedze bola stale na mne nalepena, a cim bola väčšia vôbec ju to neodradzalo , vsetky tieto veci su u nás normalne prirodzene, ved aj jej som sa nautierala zadok a co som sa mala pred nou tvarit ,ake mi je to nechutné ? Čokoľvek som robila na wc, ci menenie vloziek/tamponov ,ci iná potreba, odmala so mnou toto absolvovala a ako teraz 10rocna uz davno vie co ju čaká. Samozrejme fungujeme takto len doma . Logicky.

beronsche
11. sep 2024

Podľa mňa si to v 9r už dávno mala mať pokryté, vysvetlené primerane veku.
S deťmi sa o takýchto veciach rozprávam odjakziva, vždy keď vyplynie situácia tymto smerom a vždy primerane veku.
Takže rozhodne nestracaj čas a čím skôr sa s ňou porozprávaj.
Len teraz to už môže byť aj pre ňu nepríjemné....

autor
11. sep 2024

@betulinka1 veď to že prišli z prírodopisný a sú tam pohlavne orgány a splinutie vajicka a spermie a keďže cakame bábätko presne som jej povedala že sa s tatinom mame radi a keď sa lubime spolu spíme a pri sexe sa jeho spermia dostala ku mne a bude z toho bábätko a dcera že nie mami ty si musela zjesť fazulu a ja že umriem od smiechu ale absolútne neviem kde k tomuto prišla 🙈

autor
11. sep 2024

@tarvika práveže ja používam kalisok roky rokuce na záchode som sama a ked ho idem umyť neviem bola v izbe proste nevolala som ju pod sa pozrieť samozrejme ho netajim ale vložky u nás nebývajú a pri reklame sa ani raz neopytala ale pamätám si na syna keď mu hovorím Samko anty vieš načo sjnzenske vložky a on že jasne mami do topanok aby ti nohy nesmrdeli 😂 a to má tiež zruba deväť rokov 🙈😂🤷‍♀️