icon

Kedy je správny čas vysvetliť dcére menzes?

10. sep 2024

Dobrý večer žienky,rada by som sa opýtala v koľkých rokoch ste svojim dcéram vysvetlili 1 ms.Najma tieto posledné roky keď tie naše dievčatá skôr dozrievajú ,alebo kedy mám zbystriť pozornosť a vyzistit že už je ten správny čas? Pretože mám doma stvrtacku (9)a ešte pri reklame v tv na vložky sa nikdy neopytala že na čo to je ,tak by som sa rada poradila či ešte rok dva počkať alebo už niečo povedať ? Dakujem

Strana
z4
betulinka1
11. sep 2024

Preto je lepšie kupiť takú knižku, ktorú si spolu prečítate. A aj v tom seriály bol raz jeden život mám pocit, že je aj o počatí dietata. Aj to si spolu môžete pozrieť.

dahra
11. sep 2024

Mala som 10 rokov a čosi, keď mi to mama povedala. Pamätám sa, že jej sestra bola vtedy tehotná, tak som sa ich obe stále vypytovala, ako vznikajú deti. Vedela som, že kedysi mi povedali, keď sa žena vydá. Ale pozorovaním som zistila, že niektoré vydaté nemajú deti. Takže síce k vysvetleniu, ako vznikajú deti nedošlo, ale mama mi dala info o menštruácii. Ona sama nebola poučena a strašne kričala od šoku, keď dostala menštruáciu prvýkrát. Jej mama nič nepovedala, len jej podala vlozky. Inak vložky som predtým videla, ale vždy mi povedali, že je to len hrubá vata. Zdalo sa mi to logické, lebo aj tak vyzerali. Ako hrubý toaletak zmiešaný s vatou potiahnutý gazou. Ani sa nelepili, len vkladali. Mama si ich pripínala sicherkou - zatvaracim spendlikom. Však 80 roky 😁 ...A info o vzniku detí som si načítala sama postupne v priebehu ďalších rokov. Ani filmy, ani kamošky ma nepoučili. Hrabala som sa rodičom v knihách a používala slovník cudzích slov. 😜

tarvika
11. sep 2024

ok takze kalisok mas? a keby si ho umyty nechala niekedy vysusit na umyvadle alebo tak, neopytala by sa ze co to je?

janinamojka
11. sep 2024

Dcérku vieš určite sama najlepšie odhadnúť ako je vyspelá a akym sposobom sa s nou porozprávať. moja tiež dospievala trosku neskor v porovnaní s inými dievcatami. Ale myslím ze tieto veci už tak nejako vedela zo školy a ja som jej doma potom tak prirodzene o tom povedala..Moja mala potom problémy dosť veľké s krvácaním tak samé o sebe to bolo pre ňu stresujuce ale zvládli sme to..A ty s tvojou kockou to zvládneš tiež 🙂

iwesska
11. sep 2024

Moja ma 10r a uz od minuleho roku sa rozpravaju so spoluziackami o sexe o MS. Takze teraz riesime takmer kazdy den,kedy to dostane,ci uz to je ono,ako sa bude citit, porovnavaju sa,kt.to uz ma. Cize uz je cas.

elzena2
11. sep 2024

@zafir01 a povedala ti aj prečo to tak je, že skôr dospievaju fyzicky?

zafir01
11. sep 2024

@elzena2 len všeobecné , množstvo hormónov naokolo ,bez toho ,aby sme ich vedome jedli , je jedna z možných príčin ..môj syn má o týždeň 13 .. hoci ja aj muž sme nízky (164 a 174 ) , syn ma 170 CM ,nohu 44 a holiť sa musí už rok si ma brade a lícach . Má kocky na bruchu a doslova mužný hrudník . Vyzerá tsk na 15-16 a všade keď kupujeme vstupenky musím ukazovať doklad ,že má len 12 ..
Zároveň syn prvák ,onedlho 7 rokov , vyzerá fyzicky Max na 5 . Má 17 kíl a 120 cm. Ten je zas aj s krstným vekom pozadu .
Všetky ostatné výsledky majú obaja v poriadku .
Keď som videla môjho syna v lete ,s jeho spolužiačkou ,ktora ho bola cez prázdniny pozrieť , vyzerali fyzicky ako takmer plnoletí ľudia ,čo majú spolu vzťah 😵‍💫 . Hoci sú to deti ,čo šli hrať vybijanu a schovku za náš dom na ihrisko

lindusss2016
11. sep 2024

No tak moja dcera eviduje menzes uz snad od jej 4 rokov. Nerozumiem, preco by to malo byt tabu. Teraz ma 8 a vobec to neriesi, pride jej to uplne prirodzene.

elzena2
11. sep 2024

@zafir01 dakujem, zaujímavé a smutne zaroven, s tymi hormonmi,ktore sa nedaju neprijimat.

sono2
11. sep 2024

? Moja 5 a 7 ročná vedia, že také niečo dostanú. To ta nikdy nevidela mať krámy?

belllinka
11. sep 2024

@sono2 to fakt vsetci volate deti na zachod, “ze podte sa pozriet na krvavu vlozku”? 🤦‍♀️ nechapem

sono2
11. sep 2024

@belllinka nie, ale mame zašupovaky s kupeľnou a proste deti chodia odjakživa prídu niekedy proste a čo? Normálne som povedala, že dostanú také keď budu veľké ako ich sesternica, aby mohli mať bábätka. Žiadna diskusia okolo toho. Ani neviem či videli krv ale prázdnu jasne a samozrejme sa pýtali prečo.

jana_eyre_2
11. sep 2024

@belllinka za tebou nikdy neprišli deti na záchod keď boli malé? Jasné že ich nikto nevola 😒

mondolina
11. sep 2024

@belllinka
sorry, ale ty si naschvál taká nechápavá?

belllinka
11. sep 2024

@jana_eyre_2 nie, neprišli, ak tak možno tak cca 1-ročné, ale 1-2 ročným deťom nevysvetluješ princíp menštruácie a a ani si to do staršieho veku nepamätajú, že nejakú vložku videli. Ak potrebujete chodiť na záchod aj so staršími deťmi (3a viac), tak to už je choré.
@mondolina v čom som nechápavá? Že mi to nepíde byť normálne, dávať si od detí vymieňať vložky?

jana_eyre_2
11. sep 2024

@belllinka kto píše o potrebe chodiť s deťmi, totálne prekrucas len aby si zmanipulovala do hádky.. na to sa strhnúť nedám, príde mi to už trápne sa tu furt doťahovať o blbostiach..

selenka7
11. sep 2024

U nas sme to prebrali ked mala tusim 6. Menstruuje od 10 rokov. Potom ked mala asi 8, kupila som jej "Moju prvu knihu o sexe" a citala som jej to, comu nerozumela, pytala sa, veku primerane som jej to vysvetlila.

mondolina
11. sep 2024

@belllinka
ale prosím ťa 🙈 🤣
prekrúcaš, zveličuješ.

stvura
11. sep 2024

@belllinka zasmiala som sa, ale inac ja mam dobru pamat a krasne si pamatam ked sme ako male deti (skolkarky) so sestrou robievali mame vlozky (klasicky gaza, vata, zabalis - bavime sa o roku 1980-84, lebo prve kupovane boli dostupne az pred revoluciou). Takze to decko nie je sproste, ono si presne veci pamata, skombinuje a niekedy sa divis co vsetko uz vie. Nikdy som z toho nerobila vedu. Paradoxne moja dcera ani chalani ma nikdy s vlozkou nevideli nakolko mam vnutromaternicove a nemam absolutne menzes.

belllinka
11. sep 2024

@stvura ako škôlkárka si už niečo pamätáš, ale bavíme sa 1-2 ročných deťoch, ktoré sú nalepené na matke a idú s ňou na WC. Škôlkári snáď už nepotrebujú matku držať okolo krku, keď ide na wecko a ani jej v dnešnej dobe nevyrábajú vložky. Aj keď teda, tiež som bola škôlkárka v tom veku, ale do takýchto vecí ma mama našťastie nezaťahovala.

stvura
12. sep 2024

@belllinka hm...prirodzena vec zivota - ale tak uz som si precitala co si pisala vyssie, takze tento postoj k normalu vysvetluje tvoje odpovede

walentina7
Odpoveď bola odstránená
rozovykon
12. sep 2024

uz je najvyšší čas 🙂

dadis
12. sep 2024

Moja dcera dostala v 14. rokoch, cez prazdniny po 8. triede. Urcite nie vsetky dievcata menstruuju tak skoro. Ale uz mala kupene menstruacne gatky, vloziek sme mali par vzoriek zo skoly (ja pouzivam len tampony). Vsetko prebehlo v poriadku. Ja som ju este davno predtym upozornovala, nech nema strach, ze menstruaciu asi dostane ako posledna z triedy, lebo tak to bolo aj u mojej mami (v 16j aj u mna (tiez v 14). Mna to vtedy trapilo velmi 😅

Strana
z4