Koľko vecí nosia reálne prváci v školskej taške?

lemurko
8. apr 2017

Maminy prvákov, viete mi reálne povedat, koľko vecí približne nosia v terez prváci v školských taškách. Boli sme po zápise pozerať tašky, zdajú sa mi obrovské. Nejako rozmýšľam či fakt potrebujú deti na 1.stupeň také veľké tašky. Majú nejaké hrubé a veľké učebnice, alebo nejako veľa zožitov?

katkahs
9. apr 2017

Zavisi od toho, aky maju rozvrh a co si nechavaju v skole. U nas maju v skole zakladac, kde si nechavaju niektore pracovne zosity. Keby museli nosit vsetko do skoly, najhorsi mavame pondelok. Vtedy by sme mali v taske: slabikar, pracovny zosit k slabikaru, casopis Vrabcek, ucebnicu z anglictiny, pracovny zosit z anglictiny, matematiku, nabozenstvo, ucebnicu z nabozenstva (tu som este ani nevidela, je stale v skole) - toto by bolo vo velkych doskach, vsetko tam ani nevojde naraz a potom male zosity - pisanka, zosit na pisanie, zosit k anglictine, ziacka knizka, slovnicek, to v pohode do malych dosiek vojde. K tomu peracnik, u nas si musia nosit denne prezuvky, hoci maju skrinky na zamykanie, este prirataj desiatu, nieco na pitie. Keby som dcere tasku neniesla, v pondelok ma teda co niest. Este maju prvouku ucebnicu a k tomu maly zosit. Pomocky na vytvarnu a telocvik maju v skole. K hudobnej vychove nemaju nic zatial. A este si nosia taky obal, kde si odkladaju ulohy, co dostanu na papieri. Je toho dost. Deti si este radi nosia aj hracky na prestavky 🙂 snad som ti aspon trosku pomohla k predstave. Pekny den!

bianca
9. apr 2017

@lemurko my sme mali napr v pondelok 6 hodin. No katastrofa. To fakt chcelo velku aktovku. Teraz je to cele o jednorazovych pracovnych zositoch+maju niektore predmety este aj knihu A4 . Vsetko rozmer 2A a k tomu maly zošit.Ale ako hovorim vsetko je o rozvrhu.

martinka13
9. apr 2017

Napríklad náš syn tam nosí len peračník, desiatu a domov aktuálny zošit do ktorého má spraviť domácu úlohu. Chudatko neter, chodí do vedľajšej triedy, tiež druhacka a denne prevlaca hore dole všetky učebnice aj zošity. Úplne nafullovana taška a strašne ťažká. Takže to zrejme závisí aj od triednej učiteľky.

dai
9. apr 2017

@lemurko ahoj... tak u nas sme niekedt mali problem do tasky vsetko napchat🙂 a to moja dcera nenosila desiaty a vela veci si nechavala v skole... ale nosila si svoje knihy co si chcela citat, plysaky a neviemco🙂 na druhej strane deti vozia rodicia do skoly cize realne ich nosia fakt len chvilku... velkost tasky by som ale neriesila - ano, zial potrebuju velku( ibaze by si ty mala totalne disviplinovane dieta co naozaj ide len presne podla toho co potrebuje na dalsi den alebo nie😉)

dagaz
9. apr 2017

@lemurko taska sa da odlahcit aj ked minimalne ale ide to. Pondelky su aj u nas najtazsie...kooopec zositov. Ale su zosity ktore ma vskole a ltore som este ani nevidela. Kazdopadne ja som vyrazila dosky..naco su ved jedine dalsia zataz. Ak je dobra pevna taska s priehradkami dosky su zbytocnost.

sissy27
9. apr 2017

@lemurko ja už mám síce staršiu dcéru, ale na prvý ročník ZŠ nezabudnem asi nikdy presne pre toto - piatok, 4 vyučovacie hodiny, odľahčená taška a vážila 6kg!!! A to tam nemala ani desiatu a pitie - desiatu mali v škole a na pitie som jej dávala len prázdnu plastovú fľašu a vodu si nabrala v škole. Najprv som si myslela, že ako každé dieťa tam má nejaké hračky alebo zabudnuté veci navyše -nie!! Naozaj tam mala len veci na tie 4 vyučovacie hodiny. Akurát že len peračník vážil 1.4kg!!! Lebo museli mať stále fixky farbičky dve perá náhradné náplne ceruzky a kadečo... Na každý predmet kniha, pracovný zošit, zošit na písanie, na slovenčinu aj čítanku, pracovný zošit k čítanke, extra zošit...ja už ani neviem čo všetko... Tak som išla za milou pani učiteľkou, že či by nemohli mať aspoň časť vecí stále v škole... Skrátim to - po krátkom boji to učiteľka vzdala, prehodnotila svoje "to sa v žiadnom prípade nedá" 🙄 a deti si nakoniec nechávali väčšinu vecí v škole a prenášali len to najnutnejšie. Čím menšie deti, tým väčšia záťaž... Teraz 13ročná nosí úplne minimum vecí, nikto nerieši či taký alebo onaký zošit, pero, somariny... A čuduj sa svete, stále sa výborne učí...

lemurko
autor
9. apr 2017

Dakujem, pomohli ste mi

hettinka
9. apr 2017

@lemurko závisí od školy. Náš syn prestupoval v 1. triede na inú školu a na starej škole vláčil hore-dolu všetky knihy, zošity, často ešte nejaký materiál na VV ... Prvák má šlabikár, matematiku, angličtinu, prvouku + zo všetkého zošity a aj pracovné zošity. Ale a na novej škole nosil v taške peračník a desiatu + nejaké 2 zošity, všetko zostávalo v škole.
Prvácku tašku má doteraz, však skoro ako novú, kedže do tej novej školy ho vozíme autom a teda ju ani nemá velmi kde zničiť. Ale nosí ju už medzičasom plnú, je štvrták.

Máme TOPGAL, asi robia v pomere cena/kvalita to najlepšie, čo na trhu je.

lemurko
autor
9. apr 2017

@hettinka dakujem, dnes sme boli prave Topgal pozerat, len sa este teda rozhodujem, ze ci tie prvacke nove - take viac aktovkove, ale klasicke ich batohy. Tiez budem syna vozit, velmi ju na chrbte neponosi 🙂

hettinka
9. apr 2017

@lemurko naš ma niečo takéto http://www.topgal.sk/skolske-tasky-pre-prvakov/... len v inej farbe

daisynka_
9. apr 2017

@lemurko tak ja syna vozím a veru ju ponosí 🙂 z prízemia v jednej časti školy (kde má triedu) chodia do družiny na druhé poschodie cez celú školu ... odtiaľ späť cez celú školu na prízemie do druhej družiny, kde sa po 16-tej spájajú všetky triedy ... je druhák a taška má každý deň vyše 5 kíl ... otrasné niečo

katrinka8
9. apr 2017

Dcérka je prváčka a okrem desiaty, fľaše s vodou/čajom (najťažšie položky) a peračníka nosí denne vo veľkých doskách šlabikár, pracovný zošit z matematiky a písanku na písanie so žiackou knižkou. Ráno si tam vopchá ešte prezuvky. Ale tie by nemusela. Veľa vecí im ostáva v škole, takisto telesná a pomôcky na výtvarnú (v rámci toho aj ten časopis Vrabček - ten majú tiež v škole, domov si ho nosia len na konci mesiaca už natrvalo, keď už ho "spracujú")
Občasne pribudne učebnica (také tie zošitové typy) - a to etika, prvouka či angličtina, niekedy malá písanka, ak majú DÚ z matematiky v takej, alebo na ukážku diktátový zošit (ale to sú tie malé obyčajné písanky, to skoro nič neváži), občasne donesie domov Pracovný zošit k šlabikáru (ale to asi len 3x sme mali doma) a v piatky nosí ešte žiacku knižku zo ZUŠ-ky z výtvarnej.

dai
10. apr 2017

@lemurko ja som pozerala tiez topgaly kedze z mk mi to vychadza ako nejaka super taska, ale teda velke sklamanie☹ to su normalne batohy, ziadne aktovky☹ osobne by som to prvakovi nekupovala...

lemurko
autor
10. apr 2017

@dai a aku ste malij? Ja sa neviem rozhodnut, ze co mu vlastne treba. Zase tie aktovky mi pridu take obrovske, a to ten moj teda nie je ziaden drobec, ale aj tak. Topgal ma teraz par prvackych takych hybridov nieco medzi ruksakom a aktovkou. To mu sedelo na chrbteale ledva sme dovnutra dali velke dosky, islo to potom dost zle zapnut, aj mne, nieto este synovovi.

ikke
10. apr 2017

...a to maju podla ortopedov deti nosit na chrbte max. asi 10% svojej vahy :-/ ☹
https://eduworld.sk/cd/zuzana-granska/3297/ake-...
http://www.skolachrbta.sk/mocircj-scaronkolaacu...

dai
10. apr 2017

@lemurko my sme pre dceru brali sammies od sansonite - lahko sa otvarala, super vystuzena... podobne su step by step - vlastne mam pocit ze u nas prvaci mali len tieto 2 tasky ( som si step by step pomylila s topgalom - ale teda to co ja som videla su ruksaky - podla mna nic pre tak male dieta ) - tie sammies aj step by step maju vystuzenie aj zo spodku aby to dobre stalo , nespinilo sa...

step by step: http://www.samdex.sk/skolske-tasky/step-by-step...
sammies: http://www.samdex.sk/skolske-tasky/sammies-prem...

hettinka
10. apr 2017

@lemurko tie dosky sú zbytočnosť, ako už písali vyššie ... ja používam pre deti nie školské dosky, ale také kancelárske lahké, plastové. Kupujem v METRO vždy rovno viac kusov (tuším su po 5 balené), takéto niečo https://officeland.sk/kancelarske-potreby/zakla...

Do tej, čo som ti davala link, v pohode vojdu aj to zapneš. Musí tam vojsť A4.
Mne sa ie od Hama zdajú veľmi drahé, ked viem, ako s tým decká potom zaobchádzajú, zdalo sa mi vela dať 100€ len za tašku. Za 100€ som mala komplet výbavu, vrátane prezuviek.

katkahs
10. apr 2017

My sme tiez kupili topgal dcere, ale nie aktovku, batoh, ktory moze nosit tusim po stvrtu triedu, aj vyssie, ak vydrzi. Ma vela priehradok, velke dosky tam v pohode vojdu, dcera nema problem s taskou manipulovat. Brala som to ako lepsiu volbu pre nu ako aktovku.

ninah1486
19. sep 2022

kupovala som dcete tasku z Baagl a podla mna v nej nosi az moc hlavne skolskych knih

mikadooo
19. sep 2022

@lemurko moja dcéra mala narvatú tašku. Jeden deň mali čítanie/písanie, náboženstvo, matematiku, prvouku, angličtinu. Všade 1-2 veľké učebnice/pracovné zošity. K tomu peračník, desiatový box, fľaška s vodou. Tašku sme jej síce kúpili novú, ale menšiu, tak napokon nosila sestrinu aktovku, ktorá už bola overená😄. A nosí ju aj teraz ako druháčka, vôbec nemá v úmysle ju vymeniť.

beahavala
21. sep 2022

nasi si môzu dost knih nechavat aj v skole ale aj tam mi niekedy ta taska pride tazka