Má učiteľka právo odmietnuť dať dieťaťu obed?
Ahojte chcem sa opýtať či môže resp. má pani učiteľka právo dieťaťu odmietnuť dať obed... Len preto lebo ju neposluchalo??? Dnes bol syn s triedou v meste a jeho dvaja spolužiaci boli neposlušni odvravali atď celý čas ... Keď sa vrátili do školy mali mať normálne obed ale tých dvoch chlapcov nechala učiteľka sedieť v jedálni bez obeda ( obedy mali samozrejme zaplatené) môže sa také niečo?mne to príde už príliš... Aby mi dieťa od 11 bolo hladné do pol 4 pretože mu pani učiteľka nedovolila ísť na obed... 🤨Ďakujem za názory
Nedať dieťaťu najesť je za mňa najväčšia úbohosť, ktorú môže dospelý človek, o to horšie, že rodič, urobiť ... existuje milión adekvátnych trestov, no nechať dieťa o hlade je 👎
@janage
@w3ronika77 keď sa to stane jej synovi tak tiež bude závisieť od okolností. Hlavne ak ako sama písala, v prípade, že by na to bol dôvod, bola by ochotná takýto postup učiteľky akceptovať. Teda nerozhodne sa podľa odpovedí tu na MK, ale podľa toho čo bude pre ňu osobne v tej chvíli akceptovateľné
@dzulli1980 tvoj názor, tvoje skúsenosti. Moje skúsenosti môj názor.
@janage ale ja tu nesudim nikoho a už vôbec som tu neprišla kydať na úžasnú učiteľku akú syn má.... Pýtam si všeobecne či je toto dovolené .... Teda ak by sa to naozaj stalo a to čo tí chlapci vraveli by bola 100% pravda ja už neviem ako to mám napísať aby ste pochopili pointu o čom píšem... Ja sa nijak a v ničom nepotrebujem rozhodovať podľa názorov ani ničoho len som sa na tie názory pýtala to je všetko...
@elizabet173 v tom nesúhlasím. Kamoskin syn, naschvál počas obeda spolužiak mu pred všetkými napľul do obeda polievky. Podľa mňa úplne v poriadku, že agresor musel jedáleň opustiť bez dojedeneho svojho.
Tak ako vás môžu vykázať z dopravy, či tábora, aj keď to mate zaplatené lebo dôjde k zavaznemu porušeniu pravidiel čo tam platia.
@elizabet173 no zrejme to v tej chvíli nebolo možné.
@zanka777 Divné, že to tu riešiš, ak sa to netýka tvojho syna. Ak boli žiaci v meste, asi si dali zmrzku, bagety, kadečo... a prišli na obed. Bežne nejedávajú polievky, druhé len pobabrú, troška zjedia a odnášajú naspäť. Tie deti nie sú závislé na tých obedoch. Ale teraz, keď ich "trestá" učiteľka, tak to ideš riešiť. Trest by bol, keby ich donútila zjesť 2 naberačky polievky a celý druhý chod. Možno ani nechceli obedovať, možno boli už plní z prechádzky, čo ty vieš čo a ako bolo? Nehas, čo ťa nepáli.
@elizabet173 zrejme sa agresia stupnovala, možno nebolo proste fyzicky miesto v jedalni. Nechať dojesť neskôr samého kedy? Keď ostatní dojedia jeho obed bude dávno studený.
@elizabet173 a existuje predsa nejaký školský poriadok, ktorý hovorí o tom ako sa žiak má správať.
Porovnávali som kvôli argumentu máme to zaplatené.
A ako som písala, ak učiteľku považujem za top, tak jej sakra verím a keď sa udeje niečo čo sa mi nepáči, riešim to s ňou a nie ako prvé capem na MK, kde z popisu vyznie ako úplná blbka, čo nezvláda situáciu a deti trestá hladom.
Ďalšia vec za výdaj obeda je zodpovedná ŠJ, nie učiteľka.
@elizabet173 lebo som zažila x situácii, kde ten kto nebol v tej chvíli, mal 100 riešení ako by sa dalo a reálne sa nedalo lebo také boli okolnosti.
Uz len čakám ako mama dieťaťa A poradí mame dieťaťa B dat to na školskú inšpekciu a o jednu citujem úžasnú pani učiteľku v školstve menej.
@zanka777 spýtam sa ťa takto. Ak by si ty neposlúchla nejaký príkaz ma ti niekto právo dať za to trest hladovať? Nejde o to že len nejedli ale boli vylúčení zo skupiny. Toto nemôže byt dobrá učiteľka a mala by si sa hneď sťažovať. Najprv jej povedz toto: “pani učiteľka neprajem si aby ste nabudúce moje dieťa trestali vylúčením z obedov. Žiadam o náhradu stravného za ten den. “ ani slovo menej ani viac. Bez emocii povedz svoju požiadavku. Nekric nepros nerozčuluj sa. Ak odmietne povedz že žiaľ nechcela si ale musíš sa písomne sťažovať na vedení školy a že neakceptuješ výchovu trestami. Ak sa bude navážať povedz že tvoje dieťa nemôže za to že ona nezvláda disciplínu. Je to už útok na ňu a použi ho len v prípade že bude nepríjemná. Takýchto ľudí neznášam ktorí si myslia že majú právo rozhodovať o základných právach človeka svojvoľne. A hlavne nie ak je to chránená osoba ako je dieťa. To aj riaditeľku nepustí na obed keď nebude poslúchať? Odporúčam po tej vete ktorú som ti hore písal nič viac nepovedať ostaň ticho a nepohne sa z miesta pokým ti nezaplatí za ten obed. Stoj si asertívne za tými pár centami. To bude zadosťučinenie. Máš na to právo preto si tých pár drobných pýtaj neoblomne a bez rozculovania ani ju neobvinuj len žiadaj svoje a nepohne sa z miesta nesmieš odísť hoci by si bola v jej kabinete a zvonilo by na hodinu. Môžeš ešte povedať takúto vetu: “ chcem peniaze za ten obed. “ použi slovíčko chcem. Ak by sa štorcovala môžeš ešte dodať? Ja nebudem platiť za niečo čo moje dieťa nedostalo. Nikde sme sa nedohodli že za neposlušnosť budem platiť peniazmi a dieťa hladom a vylúčením.
@slovakboy ale ved to sa jej nestalo. Len syn prisiel domov s tym, ze spoluziaci nejedli lebo im to zevraj ucitelka zakazala.
@janage poviem ti niečo k vydajú obeda, skrz covid je opatrenie,ze polievku môže nabrat ken učiteľ, toto pravidlo ostalo doteraz, môj syn siel na obed, učiteľ mal dakde dozor či odbehol, ako to skončilo? Nemal polievku, lebo sa tej naberačky nesmel ani dotknúť.. ako sorry, už odtade potade...
@srferreira to je jedno. Nech to teda riesia rodičia tých spolužiakov. Princíp je rovnaký. Niekto kto má frčku ale nemá autoritu tak si ju vynucuje ponižovanim.
@janage netreba to dávať na inšpekciu. Ale treba riadne učiteľke povedať čo si môže dovoliť a čo nie. Viem že deti sú často zlé a učiteľ nemusí zvládnuť nervy a urobi hlúposť ako je bitka alebo takéto tresty. Stačí ak si prizná chybu a obháji sa aj okolnosťami. Nabudúce sa to nestane. Ja zas dohovorom svojmu dieťaťu že nesmie robiť to a to. A potom by som možno ani na tých drobných netrval.

@w3ronika77 ďakujem za porozumenie nemám chuť sa tu naťahovať naozaj som si prišla po radu resp po názory iných žien ale niekto si tu chodí zjavne len rypnut aby sa lepšie spalo 😉😁