Môže hudobná výchova zhoršiť priemer známok?
Dobrý deň. Vy čo máte školákov na druhom stupni... môj syn piatak nosí horšie známky z hudobnej. Spev že 2,3,3,5, alebo na edupage nie je konkrétne za čo z hudobnej,len pípne známka 4 ....
Veď veľa detí nemá vlohy na spev atď... príde mi to choré
Prvý polrok mu hudobná zhoršila priemer na vysvedčení,uzavrela mu 3
A nema to z teorie? Nasi mavaju pisomky, skusanie.
Zo spevu by to bolo fakt nespravodlive, nema kazdy sluch.
@stanulienkat na edupage je napísané spev a známky
Nech ide do kelu aj s tou trojkou za spev. Bude rodičko,tak to poriešim s triednou. Čo je pedagogickým cielom....
je úplne netaktné nútiť spievať dieťa, ked sa na to necíti.
Hudobná VÝCHOVA má dieťa vychovávať ku vzťahu k hudbe. Preto je to výchova. Teda aj ten kto nemá vlohy môže byť obdivovateľ a fanúšik hudby. A to je to, čo má učiteľ hodnotiť a nie to, či vie žiak spievať. U môjho syna spieva len ten žiak, ktorý súhlasí
Pamatam si na ZS sme malinuz taku starsiu pani ucitelku. Milovala hudbu.
Raz sme spievali pri klaviri, po jednom, povedala ten ton v akom spievat a teda polovica vratane mna sme ten ton netrafili lebo sme proste nemali hudobny sluch, nenavstevovali ZUS a ona len nechapavo pozerala co to spievame, ze ved toto nenakazala...
Kazdopadne bolo na vysvedceni absolvoval/a a nikam snad znamka z HV nejde ak teda nechce na konzervu
Nedáva sa tam na konci aj tak len A ako absolvoval?
Skús sa opýtať syna, za čo sú tie známky. Či sú naozaj za spev, to by som sa ohradila, alebo za projekty, písomky, aktivitu, cvičenia atď.
No tak syn hádam povie zaco to je??? Spýtať sa ho? Pri každej známke presne viem za čo bola, u nás píšu napríklad písomky z učiva normálne, ak má syn na háku podľa mňa preto mu dáva také známky neverím, že aj keby zavyjal, žeby mu dala 4rku nie každý vie spievať, ale či nieje protivny na hodine náhodou?
To je strašné. Ja si neviem predstaviť, že by mňa hodnotili z hudobnej. Spievam falošne.
@lenkakravcova nie, známkuje sa normálne.
Autorka, ani raz spev neznamkovali v našej škole. Ak tam má uvedené spev,.tak to musí byť veľké trápenie pre deti a neviem, ako sa to vôbec dá naučiť a zhodnotiť objektívne. Ja by som mala asi 4...
Pýtaj si školský vzdelávací program. V časti hodnotenie musia mať vypísané, ako a čo budú z daného predmetu hodnotiť. Hlava mi neberie robiť stres deťom ešte aj z výchovy. Klasifikovať spev či preskoky cez kozu a behanie na 1500 m, či maľovanie zátišia je choré…. A to píšem nie ako mama, ale ako učiteľ.
Ked niekto nevie spievat, mal by povedat len text pesnicky. Alebo miesto spevu vypracovat projekt o nejakom hudobnom skladatelovi. Ked niekto nema sluch, tak ho nema.
Spev mal byt uz davno zruseny. Moja najtrapnejsia spomienka na zakl skolu je ked som bola vyvolana pred tabulu zaspievat ludovu piesen 🥴
podla mna by sa fakt spev a ni poznavanie hudby na hudobnej hodnotit nemalo. nie kazdy ma vlohy na spev, ci hru na hudone nastroje a su ludia. ktoi vyslovene nemaju hudobny sluch a nedokazu rozoznat take detaily, ako ten, co sluch ma.
Mám siedmaka, ktorý miluje hudbu, 6 rokov hra na klavír, chodí do ZUŠ. Nikdo nikdy za žiadnych okolností by ho nedonútil v škole spievať. Na hudobnej počúvajú hudbu, učia sa o nej, ale nespievajú. Isto má tie známky za spev? Inak, známkovať deti z predmetov ako je hudobná, výtvarná … to je otras. Tam by som všetkým dávala jednotky bez nejakých ceremónií. Ja som na vysokej rok chodila na predmet k Vladovi Godárovi. To je slovenský hudobný skladateľ, ktorý je vo svete vážnej hudby celebrita medzinárodného významu. Nikdy nás nehodnotil, nič od nás nechcel, nepísali sme žiadne testy, neskúšal … iba nám s nadšením a vášňou hovoril o hudbe. Keď už taký človek nemá potrebu hodnotiť niekoho hudobné schopnosti, nechápem, prečo to potrebuje riešiť nejaká učka na základke 🤷♀️.
Dcéra mala na hodine určiť podľa nahrávok, dokopy 13 , názov skladby, interpreta. Boli to ukážky z 50 rokov minulého storočia, ja som sa stratila uz pri druhej
vy realne mate na vysvedceni znamky z hudobnej vychovy ? Lebo pokial viem vychova sa na vysvedceni nehodnoti. Len sa napise slovne "absolvoval". Pozri si vysvedcenia za minuly rok a polrok. Ak to nema znamku tak potom co mu dava ucitelka do edupage sa na to z vysoka vykasli...hadam si nejdes robit z toho stresy.
Je inak ucitelka normalna? Lebo nie vsetci vedia spievat, nie vsetci malovat...moji teda extra nevedia, a niektorym nejde Tv. Nikdy som nezazila horsiu znamku ako 1 pri vychovach. Z Hv maju nejaku teoriu moji, mali sa naucit hymnu, ked mali vediet aj madarsku ci cesku tak som gulala ocami, co ta ucka chce. Zhorsi mu, ano. Ale na strednu sa znamky z vychov neberu...
@zuzikak u nás majú tiež normálne známky zo všetkých výchov, iba náboženstvo je absolvoval
@lenkakravcova keď dostane známku cez rok, dostane aj na vysvedčení.. mnohé školy znamkuju aj hudobné výchovy, alebo telesne od určitého ročníka..
@jana_eyre_2 o tv som vedela, to sme mali aj my značkované (viem, ako mi bolo ľúto, že som mala sólovú trojku z telesnej ☹ ) ale o hudobnej som nevedela, že to sa tiež niekde známkuje mimo hudobných škôl.
Autorka, toto neznášam naozaj keď idú hodnotiť niečo, čo je talentové a treba mať na to vlohy.. sťažovala by som sa.. napríklad si neviem predstaviť ako asi spieva môj puberťák, hanbí sa spievat a tam musí pred všetkymi, totálne sa cíti trápne.. ani neviem či má hudobný sluch, jediný z mojich detí nechodí na hud.nastroj ale na vytvarnu.. ale zatiaľ tieto výchovy sa u nás v škole podľa mňa všetkým znamkuju len pro forma na jednotky..
Pokiaľ sa nemýlim, tak výchovy ako také sa do priemeru napríklad na prijímačky neberú. Snáď je tu učiteľka a tá to potvrdí alebo vyvráti. Na FB o tom bola už dávnejšie diskusia..
Akože znamkovat úpravu zošita na hudobnej je maximálne divné a ešte mu dala 4. Psycho. U nás davaju 1 za zošit a keď píše škaredo, tak 2.

Naši na hudobnej nespievali, učili sa o hudbe, skladateľoch, robili rôzne projekty a pod. z toho mali známky.