Môže riaditeľ zakázať rodičom vstup do školy?
Ahojte. Kazde rano pri odprevadzani deti do skoly chodime s nimi do ich chodby, odkial sa deti idu popriezliekat do vedlajsej chodby (prvak a stvrtak). Cakame tam na nich lebo mame ich tasky (dost tazke) a aby sme sa proste rozlucili. Viacero rodicov tam stoji rovnako ako my. Nikdy ziadny z nas nezavadia, je tam presne priestor kde mozeme stat a pockat na deti. Nikdy nas tam nebolo vela naraz a nezavadzali sme nikomu.
Od dnes nas ucitelia odtial vyhodili, ze deti to vzladnu same, tasky si maju brat zo sebou a zakazali nam rodicom vstupovat do skoly. Samozrejme ze to zvladnu same ale tie tasky si nemaju kam pri prezliekani davat, chodbicka kde sa prezliekaju nie je velka naopak je dost uzka na tolko deti a skrinky maju na sebe, cize ked sa jeden hore prezlieka zavadzia tomu pod nim a nie to este mat pri sebe aj tasku. Inde tasku dat nemozu lebo bud im do toho iny kopu alebo cez to neprejdu. Na miesto kde stojime my rodicia si to tiez dat nemozu lebo je tam vacne spina a mokro, tasky by mali po par dnoch znicene.
Nevadi mi ze by chodili deti do skoly same (aj ked neviem ako s tou taskou) len ma zarazilo, ze riaditel moze zakazat rodicom vstup do verejnej skoly. Moze vydat takyto zakaz? Ked sme sa pytali preco sa to zmenilo, vraj deti su samostatne a my rodicia nemame co v skole robit.
U nas tiez dovnutra nemozeme (resp. sme boli na rodicovskych schodzach ziadaní o nevstupovanie do budovy...) Co sa tyka tazkej tasky - riesili sme ze co sa bude dat, si deti nechaju v skole, ucitelka im vzdy oznami a zozbiera - napr zosity na diktat,pisomky, tazku citanku ktoru doma nepotrebuju atd.... Takze je to individualne
@evaachesa fakt si myslis, ze ak nejakypsychopat bude chciet vtrhnut do skoly, tak ho nejaky "zakaz vstupu" zastavi?? Toto je presne ta iluzia. Absolutne nelogicke. Praveze rodicia pritomni v tej chvili na chodbe by dokazali urcite zareagovat skor, ako ked na chodbach su len deti a jeden dozor.
U nas rano sa este moze, ale poobede od 17.9. uz nie. Maju pravo na to a podla mna je to aj bezpecnejsie. Moj tip: tasku drzte v ruke a stojte pred budovou skoly a ked bude syn/dcera poprezliekana, podate im to cez dvere.
U nas bolo zakazane rodicom vstupovat do skoly uz predtym. Ale po tom, co ten blbec v Prahe na FF strielal, tak sa u nas zaviedlo viacero bezpecnostnych opatreni. Okrem toho, ze kazdy ma cip, mame po chodbach kamery (ale nie na kazdej chodbe) a vo vestibule SBSkara, ktory kontroluje ludi.
Akože čo dieta nezvládne tašku zobrať? bežné už štvrtáci, piataci chodia sami zo školy niektori aj do pešo alebo autobusom a tu su, netreba robiť z deti neschopné, u nás to roky tak funguje, že rodičia nechodia, mohli len rodičia prvákov aj to asi prvé tri dni vstúpiť do vestibulu, potom už len pred dvere a dieta ide same
@basska_b motajuci sa dospelak bez dietata bude zastaveny dozorom, vratnikom a pod. Ver, ze po tyzdni dozorovania na chodbach budem poznat vacsinu rodicov, ktori do skoly vstupuju s dietatom a je to praveze z hladiska bezpecnosti lepsie, ak poznam "nasich" ludi. Prave ta dnesna anonymita je z hladiska bezpecnosti problem. Nikto nevravi, ze sa skola pocas vyucovania nema zamknut, to je samozrejme v poriadku, pretoze vtedy moze dojst ku kradeziam a pod. Ale tu sa bavime o rannom prichode, kde je uplne jasne, ze kto je rodic, kedze ide spolu s dietatom...
@evaachesa jzs, akoze fakt mas pocit, ze nejaky "zakaz vstupu" a pipacka su prostriedky na zastavenie nejakeho idiota, ktory ma v umysle postrielat kohokolvek v dosahu? To je ako verit, ze ak napises na dvere "zakaz vstupu" a nezamknes ich, tak ta nevykradnu.. Ved to je uplne absurdne.
@akvi Vôbec o žiadnu ilúziu nejde. Bezpečnosť nie sú len psychopati s nožom. Je to vo veľkej miere napr. o krádežiach.
Ale aj pri nejakom útocníkovi platí, že neznámy dospelý bude v škole so zákazom vstupu rodičov nápadný, na rozdiel od situácie, keď tam môže prísť ktokoľvek, takže výhoda momentu prekvapenia môže byť zmenšená. A najmä, psychológia vravi, že čím viac prekážok dáš človeku do cesty, hoci aj banálnych, tým skôr ho odradíš. Samozrejme, bolo by žiadúce aj na slovenských školách zaviesť teoretickú prípravu a cvičenia, čo robiť, ak sa na škole ocitne niekto s nožom, alebo so strelnou zbraňou.
Moze a ja byt riaditelka, tak to zakazem tiez. Treba si uvedomit, ze to uz nie su skolkari! A navyse mi nepride bezpecne, aby po skole rano pobehovali davy dospelych ludi. Zazili sme skolu, kde to bolo dovolene aj taku, kde to bolo zakazane. Syn ako druhak sa bal chodit sam do skoly (myslim prist do budovy) po 7:15, lebo tam bolo kopec dospelych, ktori obsluhovali svoje dieta, niektore deti doprevadzali obaja rodicia! A moj maly sa nevedel prepchat pomedzi nich ku skrinke! To bol jeden velky chaos. Tam vziat dieta a odist s nim - no problem, nikto by si to ani nevsimol. V skole, kde boli rodicia zakazani, stacilo odprevadit prvacika ku vchodu, tam uz cakala sluzba, pani vychovavatelka a deti isli dnu samostatne.
@akvi naša škola ma bežné 3,4 prvacke triedy po cca 20deti. Každý má zbežne po 2 rodičoch a starých rodičov, príbuzného atď. ktorý zaskočí ak rodič nemôže. To je 20x2x3 plus dajme tomu ešte 10 pomocníkov to máš 130 ľudí. A to sú len prváci.
Dospelý sa spokojne môže zamiešať do davu, skupinky vstupujúcich deti a kto bude vedieť, že nepatrí k žiadnemu z nich?
Úplne iný je pohľad malej školy, kde je dokopy 8 tried po 15 deti na celú školu, v každom ročníku jedna.
Autorka iným deťom sa tašky nesplnia a nenicia? Tak rieš prioritne to. Nejakú lavičku a dozor na chodbičku alebo kamerku, aby sa zistilo kto tašky rozhadzuje.
@annm81 pozri, ucila som v skole, kde rodicia chodili az k triede. Mala som dieta v skole, kde sme mohli chodit k triede. VSETCI sme sa poznali a to je pre mna ovela vacsia zaruka bezpecnosti, ako anonymita a nejaky "zakaz vstupu". Ked som mala dozor na chodbe a vstupil ktokolvek cudzi, tak som to ihned vedela, pretoze ostatnych som poznala. Kto ma umysel robit zle a ok, nemusime sa hned bavit o psychosovi s nozom, ale kludne kradez a pod., tak takyto clovek vstupi aj tam, kde je zakaz a bude sa tvarit, ze ide odniest nieco decku. Ucitel ho nema sancu poznat a moze ho kludne pustit dalej, kedze netusi, ci mu klame, alebo nie. Rano sa dvere na skole viac menej nezatvoria, vojde ktokolvek spolu s davom deti. tak o com sa bavime??
Aj u nás je to tak. Nám oznámili hneď pri nástupe že ešte september s prvakami ok, a potom už aby sme nevstupovali do budovy. Ale už druhý tretí týždeň v septembri na mňa dosť zazerala upratovačka čo tam hliadkuje 😂 tak som dcére povedala že už to pozná, že zvládne to sama. Je prváčka, vidí že všetci čakajú vonku, tak už mi sama povie nech idem čakať k bráne že sa nachystá a pride. Akoze áno chystá sa fakt dlho, majú tam len jednu lavičku, veci strašne natesno, miesto není, fakt ju čakám min 20 minut kým sa vymotka sama. Ale stane sa vinimocne ako včera že nám prišla zavolať že si zbalila cesnaková posúch z obeda a že jej všetko padá že nevie kam si to dať nech jej idem pomôcť tak som sa presmykla dnu, ale radšej som nenadvazovala očný kontakt s upratovačkou 😂 ešte tak vinimocne sa presmyknem ked napr som ju viedla na druhú hodinu od zubarky a viem že by sotva stíhala za tich 5 minút sa vyzliecť , odložiť si veci a vojsť do triedy, ale to fakt vinimocne inak tam nemáme vstupovať už.
@janage ano, rozumiem, ze na vacsich skolach to moze byt inak a zlozitejsie, ako na dedinskej skole. Kazdopadne, nebavime sa preboha o vazeni (aj ked z mojho pohladu sa skola k tomu vazeniu blizi coraz viac). Benefity toho, ze rodic moze prist do skoly u mna prevysuje vsetky rizika, ktorym sa dava zbytocne vela pozornosti, pretoze to, ze sa stanu, je uplne minimalna sanca. Akurat ze prehnany strach z tych situacii ludi vedie k takymto drastickym opatreniam, ktore podla mna tym situaciam tak ci tak nezabrania, ak by na ne malo dojst.
@akvi Neviem v akej škole si učila, ale v škole, kam som chodila ja, ani v škole môjho dieťaťa nemáš žiadnu šancu poznať všetkých rodičov - ide o štvorciferné číslo, a to nerátam starých rodičov či starších súrodencov, ktorí môžu dieťa odprevádzať.
Prečo by ho mal dozor automaticky pustiť? Veď presne o tom to je, že sa vpustia len tí, ktorých totožnosť je známa a sú buď vopred dohodnutí, alebo sa najprv kontaktuje osoba, ktorá je relevantná - ak dieťa niečo zabudlo, rodič to nechá na vrátnici, dieťa si po to príde; ak rodič potrebuje urgentné stretnutie s učiteľom, zavolá sa učiteľ na vrátnicu a tam si "prevezme" rodiča.
Treba zistiť, ako to zvládnu prváci, ktorí majú zamestnaných rodičov a nikto iný im tú tašku nedrží. Nestratia ju, nezničia, vedia si ju postrážiť, doniesť do triedy aj domov. K tomuto treba dieťa vychovať a nie robiť mu do 18 rokov osobného sluhu.
Bývam pri škole a už roky sledujem takýchto rodičov. Autom až ku vchodu, vyskočia, otvoria dvere malému milosťpánovi, ked vylezie pozapinaju mu bundicku, nasadia čiapku, bežia mu do kufra pre tašku, odnesú až ku vchodu a tam sa musia rozlúčiť, ani do tejto skoly nesmú ist dnu. Keby mohli idú s ním az do triedy aby mu zložili stoličku a nemusel si tymto pohybom ničiť chrbátik a ručičky… A nie kolkokrat nejde ani o prvacikov, často sú to aj staršie deti …
Autorka, deti mas už veľké, zvládnu ist do skoly aj samé. Tašku pri prezliekani hodia na zem, hádžu ju tak počas školského dňa milionkrat.
Ked tak môžeš byt iniciatívna a tento problem s odkladacím priestorom riešiť v rade skoly, na rodicovskom združení, vzdy môže škola pridať zopar lavíc či nejako poriešiť šatne.
Občas treba deti pustiť, dovoliť im stárnuť, neriešiť všetko za nich. Po 2 mesiacoch je aj hanblivý nesmelý prváčik pripravený zvládnuť príchod do skoly aj sam.
Verejná škola? Nový výraz? Nikdy nás nepustili do vestibulu školy, stojí tam vrátnik, alebo upratovačka. Myslíš, že 8mak si už bude mať kde položiť tašku? 😉
V našej škole rodičia môžu vstupovať dnu 🙂 ale ja to nerobím. Vedieme deti k samostatnosti.
Do nasej skoly nikdy rodicia nevstupovali a je to velka mestska skola. Neviem si vobec predstavit rodicov,ako tam stoja a robia drziaky na tasky. Tebe kto drzal tasku pri prezliekani? Je to skola,nie skolka.Ved nechajte tie deti trosku porozmyslat same,aby sa zariadili a nasli si sposob,kam dat tasky a prezliect sa. Urcite to zvladnu.
Kurnik sopa, mas dve deti, obe chodia do tej istej skoly. Co keby sa deti pri prezliekani vystriedali? Najskor podrzi tasku jedno dieta, druhe sa prezlecie, potom sa vystriedaju? V skole je kopa deti, ked sa tam nastrkaju aj premotivovani rodicia, no amen tma. Ja mam 44 rokov a nepamatam si, ze by s nami do skoly volakto chodil. V Bratislave. A to nas v jednom rocniku bolo 30 deti v styroch triedach. 8 rocnikov. Ako prvacka som aj prvy den isla do skoly a triedy sama. V druzine bola sluzba - deti behali a volali rodicom deti. Do skoly rodicia okrem rodicovskeho alebo osobne dohodnutej schodzky nikdy nechodili. Tretiaci uz chodili zo skoly sami. S mojimi detmi som v prvy den prveho rocnika bola v telocvicni, kde bol program pre novych prvakov a rodicov. Predstavili sa im ucitelky a vychovavatelky, dostali odznacik a hotovo, do tried isli uz s ucitelkou. V skole nie je ziadny vestibul, ci prsi, snezi, fuka, je horko - vsetci cakaju deti vonku pod pergolami. Roky rokuce sa deti vychovavali k samostatnosti, dnes im rodicia nedaju priestor na samostatne myslenie, ucenie, robenie chyb aby sa z nich poucili. Potom sa ani necudujem, ze vysokoskolsky vzdelane decko pride na urad prace s mamickou, ze sa chce zaevidovat. Chora doba.
U nás už prváci chodia do školy sami. Od prvého dňa. Rodičia sa do školy nedostanú
U nas je zakazane od kovidu
@lujza123 keby mohli az do lavice ho pdvezu na aute..inak niekedy bol vstup s autom do arealu skoly zakazany teraz je to tam rano des. Cez jednu velku branu klasicku aj deti co idu peso aj auta .nikto dieta nepusti. Krd prsi neraz nas uz ospliechali
zeny klud, ja som sa len opytala, ci to moze riaditel urobit. nikde som sa totiz s tym este nestretla. jasne ze to deti zvladnu nie su to ceconi... len som bola zvedava, nemusite hned zhadovat a lamentovat

Mám prváka. Povolené bolo chodiť s nimi a pomôcť im s prezliekaním prvé 2 týždne. U nás je tiež zakázaný vstup do školy, maximálne do predchodby môžeme ísť. Tam sa aj so synom rozlúčim a odsledujem si či sa čipol 🙂 Potom ide za roh a nevidím už naňho. Ja som rada za tú predchodbu, lebo po škole by som ho musela v zime s dcérou čakať vonku kým sa naobeduje, zbalí, prezlečie.
Najprv to bol pre mňa taký nezvyk, ale na druhej strane to chápem, že nechcú aby sa im tam motali ráno a poobede ľudia. Nič s tým neurobíš, zvyknete si.