icon

Môže riaditeľ zakázať rodičom vstup do školy?

5. nov 2024

Ahojte. Kazde rano pri odprevadzani deti do skoly chodime s nimi do ich chodby, odkial sa deti idu popriezliekat do vedlajsej chodby (prvak a stvrtak). Cakame tam na nich lebo mame ich tasky (dost tazke) a aby sme sa proste rozlucili. Viacero rodicov tam stoji rovnako ako my. Nikdy ziadny z nas nezavadia, je tam presne priestor kde mozeme stat a pockat na deti. Nikdy nas tam nebolo vela naraz a nezavadzali sme nikomu.
Od dnes nas ucitelia odtial vyhodili, ze deti to vzladnu same, tasky si maju brat zo sebou a zakazali nam rodicom vstupovat do skoly. Samozrejme ze to zvladnu same ale tie tasky si nemaju kam pri prezliekani davat, chodbicka kde sa prezliekaju nie je velka naopak je dost uzka na tolko deti a skrinky maju na sebe, cize ked sa jeden hore prezlieka zavadzia tomu pod nim a nie to este mat pri sebe aj tasku. Inde tasku dat nemozu lebo bud im do toho iny kopu alebo cez to neprejdu. Na miesto kde stojime my rodicia si to tiez dat nemozu lebo je tam vacne spina a mokro, tasky by mali po par dnoch znicene.
Nevadi mi ze by chodili deti do skoly same (aj ked neviem ako s tou taskou) len ma zarazilo, ze riaditel moze zakazat rodicom vstup do verejnej skoly. Moze vydat takyto zakaz? Ked sme sa pytali preco sa to zmenilo, vraj deti su samostatne a my rodicia nemame co v skole robit.

slavomira236
5. nov 2024

Ano moze
Vidis ze je to tak aa vetsine skol..pises ze dieta to zvladne..Tak potom kde je problem.? Nettrebalo to ani pisat tu len akceptovat ak to zvladne. Zvladnu ine deti zvladne aj tvoje.

evaachesa
5. nov 2024

Evidentne môže a aj to tak väčšina riaditeľov nariaďuje. 🙂

fiafia
5. nov 2024

My rodicia nemôžeme vôbec do skoly. S prvackou sme mohli prvý týždeň len po satnu.

akvi
5. nov 2024

Autorka - ako píšem vyššie, môžeš argumentovať právom dieťaťa na nepretržitú prítomnosť zákonného zástupcu. Aj keď v našom štáte sa toto právo porušuje veľmi často - viď pobyt v nemocnici. Každopádne je už dosť prípadov, kedy rodičom bolo aj súdom potvrdené, že sú v práve. Čo sa týka školy, nepoznám žiadny prípad, ktorý by šiel až pred súd, takže je ťažko povedať, ako by to dopadlo, keďže u nás aj tie zákony platia podľa potreby. Ale vidíš, že drvivá väčšina ľudí schvaľuje drastické opatrenia, ako je vylúčenie rodičov zo školy, kvôli úplne prehnanemu strachu z nejakého psychopata. Ozbrojené útoky v školách sa na SK dajú spočítať na jednej ruke a to čo si pamätám, tak chalana vo Vrútkach nezastavili ani zamknuté dvere a vrátnik ( to je presne to, čo tu celý čas píšem, že je to len ilúzia, že nás také niečo ochráni). Rodičia sa boja niečoho, čo je naozaj mizivá šanca, že sa stane. Koľkí z týchto rodičov sa denne nebojí sadnúť s dieťaťom do auta, pričom riziko nehody je niekoľkonásobne vyššie. Koľko rodičov sa nebojí šikany v školách, ktorá sa deje denne a v každej jednej škole. (Btw veľká časť tých útočníkov bola v tej škole šikanovana, to tiež nie všetkým dochádza).

annm81
5. nov 2024

@akvi Pane bože, čítaš to po sebe? Na jednej strane ti príde úplne neopodstatnený strach o bezpečnosť, napr. v prípade krádeží, na druhej strane hovoríš o DRASTICKOM opatrení, keď rodič nemá chodiť do šatne. Drvivú väčšinu času v škole trávia deti v triede, aj tam chceš uvádzať do praxe svoje právo sprevádzať dieťa? Prirovnávať nemocnicu k škole je úplne od veci, pretože v nej je dieťa, ktoré sa cíti samo o sebe, vplyvom svojho stavu, zle a ktorému sa pravdepodobne budú vykonávať fyzicky nepríjemné až bolestivé úkony. Nič také sa v školách nedeje.

Ak máš dieťa, týmto prístupom mu zarábaš na doživotný problém- buď s tebou, že sa dovŕšením 18tky odsťahuje od toxického rodiča, alebo jemu, že celý život bude neschopný ťuťko, ktorý nezvládne ani základné úkony potrebné na život v spoločnosti.

jaskolka
5. nov 2024

Všade to je tak,aj u nás v škole je oznam, že rodičia a iné cudzie osoby nesmú do budovy školy,iba v nejakých odôvodnených prípadoch po dohode s vedením školy.
Čo sa týka tašiek,veď nech si ich držia navzájom, dajú niekde nabok,však dokedy by si takto chcela ich vodiť a držať tašky?

akvi
5. nov 2024

@annm81 o moje dieta sa fakt bat nemusis, je dospele samostatne a netyka sa to absolutne temy.

Ano, vylucenie rodica povazujem za drasticke opatrenie vzhladom k tomu, cim sa argumentuje, preco toto opatrenie vzniklo. Je absolutne nepirmerane k situacii. A by si sa cudovala, kolko deti sa v skole citi v ohrozeni. Aj ten prvak, ktory je odkazany sam na seba, aj ked sa neciti este na to, aby to zvladol sam, tak ma podobne pocity, ako dieta v nemocnici. Nerozumiem, preco je tak strasne tazke to pochopit. A nie,nevyrastie z neho nesamostatny tutko, len preto, ze mu lepi prejst po chodbe plnej starsich deti, ktore do neho strkaju napriklad. Ak potrebuje pre pocit bezpecia rodica, nevidim dovod mu odopriet to..

annm81
5. nov 2024

@akvi Teda odpoveď na otázku, či by si svoje právo na prítomnosť rodiča, uplatňovala aj v triede, je áno?

akvi
5. nov 2024

@annm81 ak by to bolo nevyhnutné, tak áno

tetapetra
5. nov 2024

@akvi máš školský poriadok, riadis sa podľa neho

akvi
5. nov 2024

@tetapetra skolsky poriadok nemoze ist nad zakon.

tetapetra
5. nov 2024

@akvi nad aký zákon? Kde máš napísané,že má dieťa sprevádzať rodič?

zuzanockamt
5. nov 2024

@akvi A aký zákon je porušený, ak riaditeľ vydá zákaz pohybu cudzích osôb (okrem žiakov a zamestnancov ZŠ) v priestoroch školy?
Veď ak rodič odmieta akceptovať pravidlá danej ZŠ, tak má aj iné možnosti vzdelávania dieťaťa.

evaachesa
5. nov 2024

@akvi máme na to konkrétny zákon?

iwesska
5. nov 2024

No tak,ako sa tebe zda cudne,ze nemozu rodicia vstupovat do skol, sa zase nam zda cudne,ze vas tam doteraz pustal,aby ste robili podrztasky. Tiez som sa s tym este nestretla.

annm81
5. nov 2024

@akvi Stále sa bavíme o zdravom dieťati, bez hendikepu, bez diagnózy?A bavíme sa o tom, že to dieťa reálne nezvláda byť samo v škole, nie že má problém rodič?

Lebo podľa mňa, ak dieťa potrebuje mať rodiča pri sebe v triede, malo by mať špeciálny prístup so zapojením psychológa.

katka2602
5. nov 2024

@akvi hoď tu prosím ten zákon, tiež som zvedavá o ktorý konkrétny zákon sa ideš oprieť.

akvi
5. nov 2024

@tetapetra
@zuzanockamt
@evaachesa
@katka2602
Dohovor o právach dieťaťa

janage
5. nov 2024

@akvi lenže zatiaľ čo niekto pod pojmom nevyhnutnosť chápe výnimočnú situáciu, či stav napr zťp dieťa, druhy takto vyhodnoti držanie školskej tašky, aby sa nezašpinila.

Ďalšia vec agresivita v spoločnosti stúpa. Tiež si pamätám časy, keď ľudia na dedinkách ani dvere nezamykali nie to branicku do dvora. Teraz takú asi ani nenájdeš.

Máš omnoho dostupnejšie drogy napr. co sa rovná zvyšovaniu nepredvidatelneho správania jednotlivca.

Teda bezpečnostné riziko bude narastat

akvi
5. nov 2024

@annm81 bavime sa o dietati, ktore ma napriklad strach prejst do satne, triedy, pretoze je "prevalcovane" velkymi detmi. To sa deje uplne bezne. Vobec to nemusi byt dieta "s diagnozou"

akvi
5. nov 2024

@janage nerozumiem, ako to suvisi s tym, ze rodic odprevadi dieta do satne/triedy. Bavime sa o cca 30 minutach casu rano pred vyucovanim, ked nejake percento deti potrebuje doprovod rodica. V skolke nikomu nevadilo, ze rodicia vstupuju do satne? Tam sa nebojime psychopatov, zlodejov a pod?? Skusam pochopit ten strach a nedari sa mi. Uprimne, ovela, ovela viac sa bojim, ze moje dieta v skole strci zo schodov starsie dieta, ci uz chtiac, ci nechtiac. Ovela viac sa bojim, ze moje dieta bude niekto sikanovat. Vobec sa nebojim rodicov, ktori vstupia na podu skoly. Vobec mi nevadia a nebojim sa rodicov, ktori cakaju svoje dieta pred satnami a drzia im tasku. Proste stale nerozumiem, coho sa bojite, aj ked sa snazim porozumiet.

evaachesa
5. nov 2024

@akvi môžeš dať konkrétne popis (screenshot) kde sa hovorí o sprevádzaní dieťaťa rodičom?

akvi
5. nov 2024

@evaachesa (som na kompe, takze iba kopirujem)
Článok 9
1. Štáty, ktoré sú zmluvnou stranou Dohovoru, zabezpečia, aby dieťa nemohlo byť oddelené od
svojich rodičov proti ich vôli, ibaţe príslušné úrady na základe súdneho rozhodnutia a v súlade s platným
právom a v príslušnom konaní určia, ţe také oddelenie je potrebné v záujme dieťaťa. Také určenie môţe
byť nevyhnutné v niektorom konkrétnom prípade, napríklad, ak ide o zneuţívanie alebo zanedbávanie
dieťaťa rodičmi alebo ak rodičia ţijú oddelene a treba rozhodnúť o mieste pobytu dieťaťa.

zuzanockamt
5. nov 2024

@akvi 🤦🤦🤦

evaachesa
5. nov 2024

@akvi ale tak toto je trošičku o inom nie? 😁

ktobytobolpovedal
5. nov 2024

@akvi ty si robis prdel, ze? 🫣

akvi
5. nov 2024

@evaachesa co je na tom nejasne?

annm81
5. nov 2024

@akvi Tak ak používaš ako argument proti zákazu vstupu to, že počet útokov na školách je v našich končinách mizivý, koľko detí už bolo ušliapaných staršími deťmi? A máš pocit, že prítomnosť desiatok dospelých, ktorí sú ešte vyšší ako tie veľké deti, zlepší prehľadnosť situácie a vôbec nebude vyššie riziko, že drobca niekto zašliapne, áno?

A ako to prípadné ušliapanie na chodbe súvisí s tým, že považuješ za vhodné, aby aj zdravé dieťa malo právo mať pri sebe počas vyučovania rodiča?

zuzanockamt
5. nov 2024

Podľa niektorých rodičov, ktorí sú mega ovplyvnení alternatívou, by teda mal právo každý jeden rodič vysedávať s dieťaťom v triede a celý deň mu byť za chrbtom. Počet rodičov, ktorí zvláštne zmýšľajú sa rapídne zvyšuje. Len keď porovnám obdobie 10-20 rokov, tak je to enormný nárast zvláštnych požiadaviek rodičov. Neviem, kto nám bude o pár rokov v školách učiť. Väčšina učiteľov sa na to vykašle. Sú schopní robiť hocičo iné, za iné peniaze a v lepších podmienkach. A nie sa nechávať šikanovať rodičmi.

simca06022011
5. nov 2024

Aj u nas je to tak v skole a nevidim dovod tam stat a cakat s taskou na skolakov... my nemozeme ani do skoly bez dovodu vojst, a je to tak davnejsie.. deti chodia von na zazvonenie, s prvakmi sme asi tyzden chodili, potom uz len ak sa niekde zabudli :DD Inak su to velke deti a nema sa tam uz co rodic tmolit. rozlucit sa mozes aj pred skolou :D dat deitatu jeho tasku (zvladnu to aj ine deti, zvladne aj on) a odnesie sa. V satni tasku hodi na zem ako vsetky den, kym spravi co ma a ide dalej...