icon

Návštevy deti u vás doma

jankoadanko
23. mar 2022

Ahojte mamicky, chcem sa opytat, ako funguju detske navstevy u vas doma - cez pracovny tyzden. Je u vas bezne, ze si idete do skoly o 16h vyzdvihnut deti a "prilepia" sa k vam ich spoluziaci, ze sa chcu ist k vam hrat? Do akej miery ste tolerantne? Lebo u nas to byva velmi casto, jedna sa asi o 4 deti, ktore to robia pravidelne, na striedacku, ked ma zbadaju - pribehnu a dozaduju sa, aby som si ich vzala a rodicia tych deti akoby ich v tom podporovali, cakaju, co poviem ja. Par x som ich zobrala, ze teda nech sa pohraju, skor tie piatky sa necham ukecat, ale uz ma to trochu hneva a dostava do neprijemnej situacie, lebo som asi jedina, ktora s tym ma problem. Ide o to, ze cely den som v praci, pre deti sa dostanem az o tej 16h, mam 2 malych skolakov, ktory ma este potrebuju pri uceni, + povinnosti v domacnosti a do toho tie deticky... Trochu sa aj hnevam na tie maminy, ze im nevysvetlia situaciu, ze sa treba ucit, byt s rodinou, najest sa - maju v skole obed a do 16h nejedia nic, vobec im neprekaza, ze mi chcu nasikovat domov hladne deti. (2 z nich su doma na RD a jedna nepracuje), nehovorim to z lakomosti, nemam ziadny problem ponuknut jedlo, ale ide o princip. Nechapu to, lebo ony si domov nevolaju nikoho a nevedia co to obnasa. Uz mam normalne traumu chodit pre deti, ze ktore z tych deti zase sklamem. Darmo hovorim, ze nechajme to na piatok, cez tyzden mi to nevyhovuje.... Ja by som mojim nedovolila takto doslova otravovat (u niektorych na dennej baze) rodicov. Vyzera to mozno, ze som neprijemna, alebo nepristupna, nie je to tak, deti k nam chodievaju, sme celkom spolocenski, ale jednoducho toto co som popisovala mi vadi.

Strana
z2
pauli_s
23. mar 2022

Ja ťa úplne chápem. Iné by to bolo keby to bolo recipročné, že raz u nich, raz u Vás, ale ak je to takto, normálne to s dospelými porieš, že cez týždeň máte iné povinnosti a že jednoducho nie. Ty vlastníš tú domácnosť, ty rozhoduješ koho tam kedy budeš alebo nebudeš mať. Jednoducho neustupuj.

stastna17
23. mar 2022

No my mame dlhodobo nastavene pravidla, cez tyzden dojdu domov, naucia sa a tak mozu ist von. K nam sa chodi iba ked som ja doma. A chodia na striedacku aj tam aj oni tu ale malo. Moji idu radsej von aj v zime.

ejbyk
23. mar 2022

Ja dovolim len v piatok alebo cez víkend.
v týdni si to vobec neviem predstaviť...po škole ma bud ešte hudobnu, kružok, alebo ešte kopu úloh...často sa zastavíme až okolo 8 večer a to som ešte nič neupratala....
čize chápem ta uplne. Proste by som nedovolila.....

janetinka27
23. mar 2022

povedala by som, ze kazdy teraz pojde domov, pojde sa najest, co kazdemu mamina navarila a pojde si robit ulohy a uvidia sa zasa zajtra v skole. alebo ak maju moznost, tak by som povedala, ze po veceri sa mozu stretnut na ihrisku a pod.

sense
23. mar 2022

Kým sme sa ne presťahovali bolo to často ale bolo to viac menej raz naša u susedov potom susedovi u nás... Pokiaľ sme nič nemali tak mi to nevadilo, a inak prepáčte nejde to ale môžte vtedy à vtedy. Teraz už bude mať 9, z toho je 2 dní u otca, strednu tanečný, štvrtok plávanie a piatok chce mať občas kľud, keďže je denne v škole do 16.00

martinkatinka
23. mar 2022

Nie, neberiem cudzie deti k nam bez toho, aby som sa vopred s ich rodicmi na niecom dohodla. Vysvetlila som rodicom, ze som zamestnana a mam aj domacnost, o ktoru sa treba starat. Ak je pekne, mozu sa deti hrat spolu vonku.

katkaseiner
23. mar 2022

Chapem ta, obcas sme takto zvykli byt, ale to bol pripad ze mamicka prisla pre dceru (ta je kamoska s mojou dcerou) so synom (ten je kamarat s mojim synom) tak sme si dali take 2-3 hodinky u nas...
Kazdopadne uz to nerobime... pracujem ja aj manzel - obaja z domu... to ze sme doma neznamena ze pozerame telku alebo mame volno... deti to musia respektovat a nevolame uz nikoho..
A ano, tiez nie z vypocitavosti, ale proste deti chodia z druziny hladne, potrebuju sa naucit, a ja na to vsetko samozrejme musim byt pripravena. Parkrat dcera prisla domov skor s kamoskou ale to sa ucili spolu a prisli pre nu rodicia - to bolo ale dohodnute dopredu, cize nie v skole sa na nas nalepili

nikynike
23. mar 2022

Pocas pracovneho tyzdna by som to tiez nedovolila, v tomto ja nemam problem kategoricky odmietnut. Letim z roboty aby som stihla vybrat deti zo skolky a druziny o 16.00, z toho este pondelok a stredu maju trening a vtedy prichadzame domov az o siestej. A do vecera ju uz kratko a fakt mame co robit. Nedovolila by som to urcite. Jedine piatok ale urcite nie 4 deti naraz.

jankoadanko
autor
23. mar 2022

Pre normalneho rodica si myslim je postacujuci argument: nie, lebo mi to nevyhovuje... Ale konkretne jedna z tejto stvorice je akoby nechapava, ze s tym mam problem. Zrovna jej chlapcek je najdotieravejsi, je mi ho na jednej strane luto, ale par x som povolila a uz sa neviem zbavit.

stastna17
23. mar 2022

@jankoadanko ano su take, pozname este aj na kruzok ju cely cas nosim ja nasim autom a ona je doma a nepojde ani raz ze raz ona aj som jej povedala, nie ona ma daco. takze sa jej mala vyvaza s nami stale. nevadi mi to sak nesiem svoju, ale ze su taki ludia to si bud ista.

stanulienkat
23. mar 2022

Musis byt asertivnejsia. Dnes mame program, dnes nam to nevyhovuje....Alebo, ze dnes moze ist moj syn k vam

zuzanockamt
23. mar 2022

@jankoadanko Počas týždňa, keď chodíš takto neskôr určite nie. A verklíkovať im to stále dookola, či sa nahnevajú, alebo budú sklamané, bohužiaľ.
Ale je to hrozné, že matky domasedky majú deti takto dlho v ŠKD a ešte ich potom strkajú druhým (pracujúcim) matkám domov.

jankoadanko
autor
23. mar 2022

@nikynike Nie vzdy 4 naraz, asi som to zle napisla, zo skoly su 4, raz jedno sa dozaduje, raz druhe .... stale volakto

jankoadanko
autor
23. mar 2022

@stanulienkat Ano, suhlasim s tou asertivitou, beriem stale ohlad na tie deti, ale minule som uz jednej povedala, ci by nemohla syncekovi vysvetlit, ze raz za cas je to ok, ale stale nie! Mne je to uz trapne im tieto argumenty dookola vysvetlovat, ved ked raz poviem ze cez tyzden nie, tak normalny clovek pochopi. Ja by som toto mojim detom nedovolila, aby oslovovali permanentne cudziu matku (ja sa s nou poznam len z videnia zo skoly) a dozadovali sa! A mojich by som k nim asi ani nepustila.

danulicek
23. mar 2022

úplne ťa chápem, tiež chodíme domov o 16tej a deti už okolo 19.30 sa začínajú chystať na spánok, takže času je ozaj málo a som rada, že okrem povinností si ho užijeme aj my v našej malej "bubline". žiaľ, môžeš robiť, čo chceš, sú ľudia, ktorí to nepochopia a urazia sa. ale nenarobíš nič, buď budeš brať stále na niekoho ohľad, alebo si na to "nie" zvyknú 🙂

jankoadanko
autor
23. mar 2022

@stastna17 No, toto je tiez pristup.... nemam slov

a_adamcova
23. mar 2022

Syn má v triede tiež dve také dievčatá. Zo začiatku som pár krát dovolila, bolo mi ich aj bolo ľúto, vychováva ich len otec, mama ich opustila. A on je až príliš benevolentný. Lenže presne ako píšeš, celý deň som v práci, keď prídem domov neviem čo skôr, treba sa učiť, pripravovať, upratať, porobiť si. A už časom boli také, že už písala či môžu každý deň chodiť ku nám, aj cez vianoce... a už to proste bolo príliš veľa. Dokonca sa poslednou dobou dostavili bez opýtania, proste že sa idú ku nám hrať s ďalšími troma kamarátmi, ktorých ani nepoznám. Tak som to už úplne zatrhla, že toto už fakt nie teda.

0silvia0
23. mar 2022

@jankoadanko skus im raz strcit svoje dieta nasilu, hned ich to prejde.
Minule bol misko u nas, teraz moj ferko moze ist k vam, co povies? 🤪

sissy27
23. mar 2022

@jankoadanko no toto by som nestrpela ani ja. My sme to mali také na striedačku, raz sa išla dcéra hrať k niekomu, potom zas niekto k nám, ale aby som večne mala doma niekoho tak to nie.
V tomto prípade by som synovi jasne určila deň v týždni, kedy si môže priviesť kamaráta a hotovo. Napr. v stredu a to nech povie aj v škole, keď ho začnú spolužiaci otravovať - mamina dovolí len v stredu. A keď sa budú tlačiť cestou zo školy, tak "nie zlatíčka, jedine v stredu, ale ak tak veľmi chcete byť spolu, tak pustím môjho syna k vám a zahráte sa u vás".

jankoadanko
autor
23. mar 2022

@a_adamcova my ked sme boli deti, tak sme sa takto dovnutra nechodievali hravat. Bud sme boli spolu vonku, alebo v skole. Tieto deti ani nechcu byt vonku, len dovnutra sa dozaduju. A ked je to takto casto, tak cloveku sa tie deti potom az vzpriecia, taka averzia voci nim...

jankoadanko
autor
23. mar 2022

@0silvia0 Aj som rozmyslala, ale aby z toho potom nevznikla aj pre mna povinnost, ze minule bol moj u nich, tak teraz cakaju ze ich zase pride k nam.

h2
23. mar 2022

Nooo, tak my sme tí, u ktorých sa všetci zliezajú. 😁 Jasné, ze aj môj syn ide ku kamarátom, ale oveľa častejšie chodia oni k nám. Ja som rada. Nemám problém dať im jesť, piť... Už aj viem, čo ktorý môže, čo nemôže, čo má rád... Ja sa tomu teším a vyhovuje mi to. Pravdupovediac, som dokonca radšej, keď sú u nás, ako keď je môj syn u niekoho. Včera bol u nás kamoš do pol ôsmej večer, tak to už sa priznám, že som rozmýšľala, ako ho v dobrom "vyhodiť", ale našťastie už potom išiel aj sám. 😁
Ešte na vysvetlenie: bývame v dome, tak keď prídu kamoši, väčšinou sú vonku. Hlavne od jari do jesene, v lete máme bazén. Ale aj v zime. Syn vie, že trvám na každodennom pobyte vonku.

tosomja
23. mar 2022

@jankoadanko na prvom stupni mala dcéra tiež také kamarátky, ktoré pravidelne chodili k nám. Dokonca aj sa u nás učili spolu, aj sa najedli. 😀 ja som práveže bola rada, po nauceni išli vonku do večera.
A cez víkendy sa dokonca striedali a spali jedna u druhej.

jankoadanko
autor
23. mar 2022

@sissy27 no, toto som uz zaviedla, ze raz do tyzdna - mne len ten piatok vyhovuje. Moj syn to chape, len este tym cudzim to nejako vstepit

kvetinka75
23. mar 2022

@jankoadanko nemusíš nič vysvetľovať. Jednoducho povieš, že ti vyhovujú iba piatky a hotovo.

jankoadanko
autor
23. mar 2022

@h2 mam kamaratku, ktora je na tom tiez takto. Jej to tiez vyhovuje. Ma 4 deti, je doma a tie cudzie deti zabavia jej vlastne. Ma stale navarene, napecene, preferuje taky volnejsi styl vychovy. Ja som zase ina povaha, v praci mam hluk, vela ludi, preto som rada, ked pridem domov a je ticho. Mame nastaveny rezim, kazdy vie co ma robit a clovek proste potrebuje dobit baterky po svojom. Ja este po veceroch varim obed pre manzela do prace, nezastavim sa a tiez chcem travit cas so svojimi detmi - v kruhu rodiny. Tie deti sa hraju v druzine cca 3 hodiny denne, to je podla mna dost. Cez prazdniny/dovolenku si bravame deti aj na cely den, aj ideme na vylet, aj ked potrebuje niekto postrazit deti a dohodneme sa, zariadim si to, ale mne vadi obdobie pracovneho tyzdna, ked som rada, ze stiham to co musim.

louise
23. mar 2022

Ja mám piatačku a predškoláka. Ich kamaráti k nám chodievajú, ale v škôlke a na prvom stupni sme sa väčšinou dohodli aspoň deň vopred. A naši chodievajú aj k nim, nie je to len jednostranné. Teraz sa už stáva, že staršia zavolá cestou zo školy, či k nám môže s kamoškami aj neplánovane a keďže stíha aj krúžky a učenie, nemám s tým problém. U nás sú väčšinou decká aj tak na záhrade., tak som rada, že na vzduchu a zabavia sa. Ale mám šťastie na rozumné mamičky a všetko je to u nás s mierou a obojstranné.

sissy27
23. mar 2022

@jankoadanko tak proste nie, vybavené. A môžu tam aj krvavé slzy roniť. Alebo im proste natlač svoje dieťa, že moja zlatá, tvoj sa bol u nás hrať 300x, teraz je rad na vás, ďakujem, po večeri ho prídem vyzdvihnúť.

h2
23. mar 2022

@jankoadanko Ale veď ja ťa úplne chápem, nemusíš svoj postoj pred nikým ospravedlňovať, ja som len písala, ako je to u nás. Ja som tomu rada, lebo syn je jedináčik (no, vlastne nie celkom, ale nemá súrodenca, s ktorým by vyrastal a hral sa s ním), takže preto som rada, že sa zahrá s kamošmi vonku namiesto toho, aby sedel v izbe za PC. A aj ja mám tým pádom čas, tiež varím denne. Nijako ma neobmedzujú, dám im jesť, piť a nechám ich na pokoji. Môj syn už je piatak, družinu už nemajú.

simca06022011
23. mar 2022

Drz sa svojho a vydrz... a mozes zacat praktizovat aj opacne garde... nech sa ide hrat dcera k niekomu. My sme vsetko taketo davali na vikendy, popravde cez tyzden si to velmi neviem predstavit, nastastie deti okolo nas maju vacsinou kurzky do vecera cize je tam prave problem zohnat niekoho na "hranie". Ono je to aj dost vela, ved pridet edomov o 16:30 a 2-3h sa doma hrat? to kedy sa najedia, naucia...?
Mamicky mozes mat vies kde, nech si to riesia. Ja som kolkrat povedala nie, dokonca aj na kruzky chodia baby, a kolkokrat ja na ceste tam, dohodnuta s dcerou na cas a velmi casto cestou neco vybavujeme ako koznu, alebo obchod nejaky ak jej nieco treba a volaju mi deti aj s mamou inou ze dceru vezmu tam a hentam,a lebo na kruzok ze ju vezu... sem tam dovolim, sem tam nie.. a preco a zaco ignorujem. PRoste poviem, ze mam bohuzial s malou ine plany a vezmem ju ja.

A ta to potesi, tento detsky cas rychlo prejde, prvy stupen je za chvilu prec a skoncia ja tieto "pytacky sa" a hranie sa. Teraz uz ak si aj nieco dohodnu 5tacky, tak si to zariadia same, same sa prepravuju a vacsinou o nich ani neviem ak si nejaku kamosku dcera donesie domov. Vzdy je lepsie kamaratov mat na hranie ako nemat 🙂

Strana
z2