icon

Názor na tretiu hodinu telesnej výchovy

18. mar 2023

Nasla som peticiu proti zavedeniu 3. hodiny telesnej vychovy. Organizatorom je pedagogicka obec. Aky je vas nazor na TV?

shinon258
19. mar 2023

Pre mňa bola telesná nočná mora. A nie nebola som obézna ani som nemala nadváhu a ani nemám. Jednoducho som nenávidela loptove hry, ktoré sme v kuse hrali. Bojím sa lopty jednoducho. Takže na telesných som sa ani často neúčastnila. Ale cez víkend som nemala problém ísť na bicykel 30km trasy. Mať obezitu je aj o pohybe, ale hlavne o strave. Ak rodičia nevedú dieťa k zdravej strave, tak nepomôže ani 3. hodina telesnej.
Taktiež mi vždy prišiel celý systém telesnej výchovy úplne na hlavu- napr. mať telesnú v strede dňa a potom ísť taký spotený (lebo reálne sa žiak/študent nemá časť za tých 10 min prestávky prezliecť a osprchovať, niekde ani sprchy nie sú dostupné) ísť písať písomku z matiky/ slovenčiny atď....

h2
19. mar 2023

@benit Nad týmto mi rozum stojí. Ja som si strednú školu vyberala podľa toho, že mala vlastný bazén a plávanie bolo súčasťou telesnej výchovy. Dokonca aj na VŠ sme mali bazén priamo v budove. Moji spolužiaci si zháňali potvrdenia od lekára, aby plávať nemuseli, ja som chodila do školy s plavkami a uterákom skoro každý deň a vždy, keď sme mali nejaké voľné okno, som bola v tom bazéne. Veď to bolo zadarmo! Pre mňa nepochopiteľné, že to niekto nielenže nevyužije, ale ešte sa tomu snaží vyhnúť.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
h2
19. mar 2023

@estrella5 Ja som chodila na stavebnú fakultu. V prvom aj druhom semestri, čiže v celom prvom ročníku, sme mali povinné plávanie. Potom v ďalších ročníkoch sme si už mohli šport vybrať. Nám bolo vtedy povedané, že VŠ vzdelaný človek by mal vedieť aj plávať. Keď sa to tak vezme, tak pokiaľ vyslovene neštuduješ šport, tak nielen plávanie, ale ani žiadny iný šport nepotrebuješ k štúdiu svojho odboru. A napriek tomu tá telesná výchova povinná je. 🤷🏻‍♀️

matabb73
19. mar 2023

@h2 aj ja som chodila na stavebnú a mali sme ako telesnú plávanie. Za mňa super. Moja dcéra by bola šťastná keby mali cez telesnú plávanie. Tiež nechápem ako to môže niekoho nebaviť. Okrem toho, plávať by mal vedieť každý, už len z bezpečnostných dôvodov.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
h2
19. mar 2023

@estrella5 Takto, ako píšeš, sme to mali zvyšné 4 roky. Ja som za ten čas bola aspoň na 5 z týchto športov, bolo toho veľa na výber a dalo sa chodiť aj mimo toho, čo mal človek oficiálne zapísané. Ale na to plávanie som chodila veľmi aktívne celých 5 rokov a musím sa priznať, že som si tam párkrát zabehla zaplávať aj po skončení školy. Len mi to už potom bolo blbé, tak som potom radšej chodila na bežnú plaváreň.

ivangeline
19. mar 2023

Som za. Aj ked ako dieta,som vacsinu tv presedela na lavicke alebo postavala niekde v uzadi. :DD

kikulienkadd
19. mar 2023

Ahoj, bola by som za to,aby deti mali toľko hodín telesnej výchovy,koľko je na rozvrhu. Lebo syn žiaľ veľmi často telocvik nemá. Namiesto toho majú suplovanú triednicku hodinu. Úplný nezmysel. Keby ich aspoň vzali na prechádzku von,ale nie,sedia v triede.
Takže je mi jedno, či 2 alebo 3 hodiny za týždeň. Podstata je,aby boli reálne odučené,aby sa deti hýbali a mali k tomu pozitívny vzťah.

pallacinka29
20. mar 2023

pozri sa, ake su deti mnohe deti obtlstle (a nemam na mysli “baby špek”, ale normalne sadlo na bruchu a “prsia) a nemtave… tretia hodina by len a len prospela…

stvura
Odpoveď bola odstránená
olivnik
20. mar 2023

Toto nie je otázka na laickú verejnost pretože tá nevidí do problematiky.. A tam sa radím aj ja.. Nie som telocvikar ani výskumník v tejto oblasti. No z pohľadu rodiča si myslím, že to neuškodí. Veľa sa v skolstve a aj rodičia tlačia na vedomosti.. Jazyky, matika a pod.. Ok. Ale deťom chyba aj posilnenie ducha ( napr na výtvarnej) a napr aj počas telesnej pohyb a disciplína. Nemyslím, že práve 3 hodina TV uškodí 🤷‍♀️ takže sa nad tým nijak zvlášť nepozastavujem

jana_eyre_2
20. mar 2023

Ja by som bola za, keby sa telesná dala aj každý deň.. nie ako športový výkon, ale ako vhodný a zábavný oddych pre deti od toho že stále musia zaťažovať mozog.. lenže u nás sa ceni len to keď človek rozmýšľa nad gramatikou a matematikou.. pohyb je však pre mozog nevyhnutnosť a ľudia na to radi zabúdajú..

Ale čo, mna by potešilo aj keby mala moja tretiačka poriadnu tv aspon raz do týždňa.. síce v rozvrhu ju má dva krát, ale čo z toho keď ju reálne vôbec nemajú? Telocvičňa sa zatiaľ stavia, ale u dcéry v triede sa pani ucitelka moc netrápi, asi 4x hrali vybijanu.. inak im dá v tom lepšom prípade lego alebo zoberie bezcieľne von, v tom.horsom pozerajú telku, alebo majú slovenčinu či matematiku.. to naozaj ma hnevá.. (napr.syn piatak má super ucitela telesnej, ten si naozaj robí svoju prácu dobre.. ale je to druhý rok čo má poriadnu telesnú, trocha neskoro, nie?)

ja sa svojim deťom venujem aby mali pohybu dosť vo voľnom čase, avšak táto skutočnosť má dosť vytáča.. športujú na krúžkoch aj spolu somnou.. u nás sv spoločnosti sa pohyb zatracuje a potom sa čudujme že deti sa nerady hybu.. jasne že nie, keď im tu prirodzenosť dospelí odopieraju..

senta_sofia
20. mar 2023

Dalsia vata do rozvrhu. Ja som za zrusenie vychov aj nabozenstva. Realizovala by som to kruzkovou formou alebo formou povinne volitelneho predmetu a nech si kazdy rozvija vlohy, ktore ma. Viest deti k pohybu musia rodicia a nevyhnutne to neznamena odcvicenie gymnastickej zostavy. Aj prechadzky alebo turistika su pohyb. Vela skol na to nema vytvorene podmienky a vacsinu casu hraju vybijanu alebo futbal, deti odmietaju cvicit, lebo ucitelia ich nevedia nadchnut uz ani na telesnej.

linduska7878
20. mar 2023

Som za 3 hodinu TV, čím viac pohybu tým lepšie, je veľmi dôležitý pre deti…

dankanka
20. mar 2023

@sszuzu8 tak praceze kotul by mal zvladnut kazdy, skok cez kozu aspon naznacit, stojku aspon na hlave..zakladne gymnasticke prvky treba ...potom v tridsiatke riesia chrbtice a podobne..ved to co bude za generaciu. Suhlasim s tym ze znamkovat by sa mala skor snaha ako celkove prevedenie, ake treba telesnu ako sol.

btus
20. mar 2023

som za tri hod telesnej - ale telesnej, nie hranie futbalu, či vybíjanú. my sme mali kedysi telesnú rozdelenú na celky - atletika, gymnastika, loptové hry - cca po 3 mesiace. A bolo to super. Na gymnastike bola aj kladina, aj bradlá, preskok cez kozu, prostné, atletika bývala vonku - behy, 50, 60, 100, vytrvalostné behy, skákanie do diaľky, loptové hry - stále niečo iné - basketbal, volejbal, hádzaná ( toto som neznášala, ale aspoň má človek základy). v zime by deti mohli chodiť korčulovať, lyžovať, bežkovať. Viem, že je to o výchove v rodine, ale ak sú rodičia leniví, tak aspoň sa ich deti aspoň trochu hýbu. Možno by som im tam dala ešte nejaké karate, teraz je hitom HITT.

kristinkakvetinka
20. mar 2023

@benit úplne zdieľam tvoj názor. Ja mám deti štíhle a žiadne športy nerobia ( bohuzial) ale chodia von a keď sa dá idú zahrať futbal alebo basket,bicykleNikdy nemali problém ísť niekde peši aj niekoľko km,sami odmietli auto.Dneska máš svätú pravdu ze deti by na aute až pred skrinku doviezli aby neurobili pár krokov navyše.Valat obezitu deti na školu je dosť trápne až alibisticke by som povedala .No v dnešnej dobe nič nové, zvaliť chybu na druhých a zbaviť sa zodpovednosti je jednoduchšie.

andilka
20. mar 2023

na toto peticia? chore uz toto
ved dnesne deti nevedia ani zakladne veci, kotul, skok cez svihadlo, behaju ako matohy...
nas trener cvicenia uci na FTVS, on by vam porozpraval kam dnesne deti speju, znizuju sa zakladne normy, ktore boli dane pred x rokmi, aby vobec presli.
u nas aj druzinara vyhodili, lebo hral poobede s chalamni futbal a rodicia sa stazovali, ze ich deti su unavene...ako bez konentara....

letfenixa
20. mar 2023

Som za, len neviem ako bude vyzerať rozvrh. Už teraz je problém vyskladat telesnú do rozvrhu v škole s 27 triedami, 2 telocvicnami a posilnovnou.

lalala94
20. mar 2023

@h2 telesná na VŠ je pre mňa doteraz jedna z najväčších blbostí, toto by som naozaj zrušila. Ak študujem odbor, ktorý nemá nič spoločné so športom, telesná je úplne zbytočná. O tom, že vysokoškolsky vzdelaný človek by mal vedieť plávať som v živote nepočula, dúfam, že toto bol výplod len jedného človeka a naozaj si to nemyslí väčšina. Súvislosť medzi vzdelaním a plaveckými zručnosťami mi zlepšila dnešné ráno. 😀

benit
20. mar 2023

Si treba uvedomit aj to, ze budu musiet zobrat jednu hodinu namiesto matiky, jazyka, fyziky....
Ten ucitel zostane bez prace a budu vsade nahanat telocvikarov. Telesna sa nezmeni, lebo cvicit deti nechcu a chybat im bude ten predmet, ktory sa znizi o hodinu.
U nas sa nezmeni nic, 3 hodiny mame, ale su skoly, kde nemaju sni telocvicne.

stanulienkat
20. mar 2023

Treba zrušiť náboženstvo. Je to úplná blbosť, nikde na svete to nemajú a treba miesto toho dať hodinu telesnej výchovy. Náboženstvo nech si každý rieši vo voľnom čase. Je to diskriminačná hodina.

stvura
Odpoveď bola odstránená
ja_bb
20. mar 2023

Názorov bude kopec a rôznych🙂 ja som bola zhrozená z TV,neznášala som ju a na SS som si vybavila,že nemôžem cvičiť. Kto chce pohyb, su krúžky,ale nasilu tam dávať ďalšiu hodinu bude pre takých ako ja,za trest. Dievčatá si zabudli ubor,necvicili,pripadne neskor prišli na hodinu, keď bola prvá, môj názor,nič horšie nemohli vymyslieť🙂 a len dúfam, že moje dieťa bude mať TV rado,nech sa netrápi ako ja.

jana_eyre_2
20. mar 2023

@stanulienkat tak zase kto nemá náboženstvo, má etiku.. a etika by bola skvelá príležitosť (ak by bola využívaná, čo u nás nie je 😒) na rozoberanie spoločenských problémov a ich riešení... Tiež v našej spoločnosti veľmi potrebné, ale až desivo často nevyužívané.. ako som uz povedala, naše školstvo je zamerané čisto na výkon v predmetoch typu mat.a podobne..

stvura
Odpoveď bola odstránená
veronika1754
20. mar 2023

@jumama u nás je to presne to isté, každú hodinu im dá loptu nech hrajú futbal, alebo vybijanú, moji by sa radšej učili šplhať na lane alebo niečo, toto ich proste už nebaví stále dookola, zvlášť ak v triede majú deti ktoré chodia na futbal a tí si tam hrajú medzi sebou, ostatný len tak postavaju, telesná ich totálne nebaví

katka700
20. mar 2023

Nechápem tú petíciu, neviem čo mi uniká alebo ďalší dôkaz že keby blbosť kvitla tak sme vážnou konkurenciou pre producentov kvetov 🤣
Pre moje deti je telesná jeden z najobľúbenejších predmetov a to musím priznať že sú po mame riadne športové drevá 😂

simca06022011
20. mar 2023

Treba im tu hodinu, radsej fakt nech zrusia nejaku nezmyselnu vychovu ako toto... detom pohyb treba, cim su starsie, tym je tazsie napr. udrzat ich pri detskych pohybovych kruzkoch, vela deti nebavi futbal, volejbal .. len aj uvedomit by sa mali ucitelia TV, niektori su prilis.. :DDD
Urcite by to nemala byt tema dna, a neviem aky dovod na hysaky na ministerstvach, skolach a v mediach a kdekolvek . Deti proste sa musia zdvihnut z tych stoliciek, rozhybat, kludnekeby to bolo mozne som aj za tu jednu hodinu TV DENNE, sportove kruzky v skolach atd.
Tolko nezmyselnych predmetov maju deti na zs, resp. ktorych objem uciva by vedeli skresat do par hodin, o napr. etickej (ktoru u nas sa poprechadzaju po namesti.. ), hudobnej (ktoru sa prerospravaju, povedzeme si fakt, 2stupen co naspieva a nauci sa? hudobne zdatne deti su uz v ZUSke a dejepis... za cely 5rocnik sa nenaucili dokopy nic, 6rocnik tiez takmer nic, dcera to ma spoznamkovane asi tak na 5-6stran A4 zosita. ), ta telesna je najjmenej co treba riesit. Efektivne by mali vynakladat aj cas na inych predmetoch. Ucitelky maju teatralne prednasky 20-30minut, o tom ake su deti take a onake a zabudaju pritom ucit ;)