icon

Nechcem, aby moje deti mali smartfón

25. jún 2025

Dnes maju mobily uz prvaci. TikTok, YouTube, spravy, hry... vsade same obrazovky.
Ja ale nechcem, aby moje deti (10 a 12 rokov) mali vlastny smartfon.
Stale pocuvam, ze ich tym “izolujem” od kolektivu alebo ze “nebudu v obraze”.
Ale preco by malo dieta sediet na telefone hodiny denne?Citim sa ako mimozemstan, ked poviem svoj nazor.

Strana
z3
earlgrey
25. jún 2025

Nechceš, nedaj im...tvoje deti, tvoja výchova, iných do toho nič...

mk1111111111
25. jún 2025

nechceš, nedaj. Ale, ako sa budú cítiť Tvoje deti? to ťa nezaujíma? Dá sa používanie aj obmedziť, netreba byť úplne striktne proti

personality
25. jún 2025

Môj nemá, ale má počítač, tablet, telku, switch, Nintendo... 😂

littledaisy
25. jún 2025

je veľa rodičov, ktorí nedávajú mobily svojim deťom. je to normálne. aspoň v mojom okolí. 🙂 v iných štátoch už na to prišli. len tu to ešte nedošlo...

januska12323
25. jún 2025

Zas medzi vôbec nedať a tráviť s mobilom hodiny denne je aj tisíc ďalších možností.

puplatko
25. jún 2025

Presne tak, sú to predsa tvoje deti. Takže je logicky na tebe, či im ten telefón dáš alebo nie. Ja ťa chápem, ale na druhej strane si to vezmi aj z tej praktickej stránky, keď sa s nimi budeš potrebovať nutne spojiť napríklad... A nikde predsa nie je napísané, že na ňom musia byť 10h denne. Vieš im to obmedziť, keď si nastavíte pravidlá, môžu tie telefóny využívať s rozumom. 👍

janinka007
25. jún 2025
@puplatko

Presne tak, sú to predsa tvoje deti. Takže je logicky na tebe, či im ten telefón dáš alebo nie. Ja ťa chápem, ale na druhej strane si to vezmi aj z tej praktickej stránky, keď sa s nimi budeš potrebovať nutne spojiť napríklad... A nikde predsa nie je napísané, že na ňom musia byť 10h denne. Vieš im to obmedziť, keď si nastavíte pravidlá, môžu tie telefóny využívať s rozumom. 👍

@puplatko existuju aj tlačítkové mobily...

jana2679
25. jún 2025

Ak sú s tým deti v pohode, nedaj im. Ja som kúpila- najväčšia chyba !!! Odďaľovala by som to tak dlho ako by išlo. Dcéra má v mobile appku a riadim jej čo kedy môže inak by od toho neodlepila oči. Sociálne siete a whats up najväčšie zlo pre deti a baby obzvlášť.

jesenzima
25. jún 2025

Vieš o tom,že dieťa môže mať mobil aj bez toho, aby na ňom presedelo hodiny? Zas úplne odrezať dieťa od mobilu v dnešnej dobe techniky všade tiež nie je úplne najlepšie. Treba to len vyvážiť, žiadny extrém nie je dobrý ..

aalt
25. jún 2025

Ak nepotrebuju telefonovat, tak nepotrebuju. "Velka" si stale nemoze sama nainstalovat nic, aj ked uz jej teraz povolim vlastne vsetko. Ale vecierku a nejake limity stale ma. "Mala" este telefon nema, ale asi uz coskoro bude. Zo zaciatku iba na telefonovanie/kontaktovanie. Mame cela rodina aj vzajomne zdielanie polohy, takze vsetci sa na mape vidime kde sme.

galganka
25. jún 2025

Nechci, nedaj. Tvoje deti, tvoja výchova. Ale dúfam, že máš rozumnejší dôvod ako "nechcem" a "všade sú obrazovky". Lebo predpokladám, že aj ty si tému pridala cez mobil, či inú obrazovku.

zuzanaete
25. jún 2025

A co chcu tvoje deti? Su izolovane? Ano, je fan deti od tohto udrzat co najdlhsie. Ale ak napr. kamosi hravaju nejaku hru a cele prestavky to rozoberaju, tak tvoje dieta moze byt prirodzene vyclenene. Ak to takto nie je, tak super. A ako uz bolo spomenute, zariadenia sa daju casovo obmedzit.

melanta
25. jún 2025

Mužov syn v tomto veku mobil má a predstav si, nepoužíva žiadne sociálne siete a ani na ňom netrávi čas. Ak má dieťa aktivity, nie je dôvod sa báť, že bude celý deň na mobile či počítači. Tam, kde to tak je, je to za mňa chyba rodičov. V každom prípade, na komunikáciu a kontrolu mu stačia ja hodinky. Skôr či neskôr ale bude potrebovať byť online, pretože niektoré školy fungujú tak, že informácie sa zdieľajú so žiakmi cez Edupage, takže bude potrebovať prístup na net či na počítači alebo tablete. Na strednej bez toho podľa mňa neprežije.

kitycat
25. jún 2025

Vyclwnujes ich s tym.z koletivu. Staci obmedzit pouzivanie

simca06022011
25. jún 2025

nemusia mat a ani sa to neodporuca, ak treba kludne daj ak treba tlacitkovy a vybavene, ak netreba tak ani to... moje dieta dostalo az v 4rocniku smartphone, a aj to ked bolo jej spravanie cez, presla na tukaci..
A socialne siete, tiktok atd maju vekovy limit = je to blbost rodicov, ze to detom dovolia. Male deti maju mat nejaku kontrolu rodicovsku v mobile a proste to nedovolit. Osprostievaju z toho a to je fakt. V dobe ked sa maju ucit, rozvyjat, tak tukaju do mobilov a ich mozog robi... nic. Treba si o tom odborne videa pozriet, co deti sa ucia z videi, telefonov, aj z napr. youtube videi, aj kids verzii...
Ano je to dnesny svet, zase zakazane ovocie najviac chuti, treba to ale opatrne davkovat, kontrolovat, nenaucit dieta ze mobil je vsetko, nudis sa na.. tu je tablet/mobil..
To ze dieta ma mobil vobec neznamena ze bude menej izolovane.

veverina
25. jún 2025

Moje deti (dvojičky 14 r a syn 11r) nemaju telefony..tak sme sa s manzelom rozhodli a nelutujeme to,vobec im to nechyba,sú tvorivé,naucili sme ich zmysluplne vyuzivat cas..zapajame ich do domacich prac,hraju na hudobne nastroje,krasne malujú,syn miluje knihy..vsetci v skole maju telefony a uz len hovoria ako do noci hrali hry..nasi sa čudujú lebo som im od mala vstepovala ze byt iný a neísť s davom je výsada..notebook doma mozu pouzivat ale tiez ak zapnú tak popri tom buď maluju alebo tvoria nieco,maju to na počúvanie..

stanislavicenka
25. jún 2025

@autorka, nie si mimozemstna, ak ano, urcite nas je viac. Moje deti(7 a 9), nemaju smartfon. 9 rocna dcera ma tablet a ma dovolenu 1 hodinu za dva dni. Nikoho neizolujes, ked nieco hladame, hladame spolocne, posledne sme pozerali erupciu Etny. Nastastie je par rodicov v triede deti, ktori zdielaju rovnaky nazor.

zuzanita1609
25. jún 2025

Tvoje deti,tvoje pravidlá. Nikdy v tomto zmysle nehlaď na iných. Hlavne nedávaj na blbé reči iných. Nič im nechýba,ale čo sa týka vývoja technológie, trošku by som im určila...ba síce v školách,už trošku aj je. (Siete naozaj ešte sledovať nemusia). Možno nejaké interaktívne hry na kognitívne schopnosti).

beronsche
25. jún 2025

Podľa mňa si to pojala veľmi extrémne..
To, že má dieťa telefón sa ešte nerovná hodinám s mobilom v ruke..
Daj im telefón a dohodni si s nimi pravidlá. Nainstaluj im rodičovsku kontrolu a časové obmedzenie. Zakáž aplikácie, ktoré nie sú vhodné.

Bude to lepšie, omnoho lepšie ako to, čo robíš teraz.
Absolútne zákazy bez debaty vo výchove ešte nikdy k ničomu dobrému neviedli.
Dosiahnes pravý opak toho, o čo sa snazis! Pozor na to!

snowflakenel
25. jún 2025

Moja ma,,ale len vtedy, ked ide s kamoskou von,,na zmrzku, na.sportovu sutaz atd. A pouziva.ho len na.volanie.

tanyan
25. jún 2025

Aj ja nerozumiem prečo ideš z extrému do extrému? Ako ku všetkému ostatnému, aj pri smartfóne nastavuješ pravidlá Ty ako rodič.
Naša dcéra má 10 rokov - má 2 tablety, 1 notebook, hodinky so SIM-kartou... Všetko je prihlásené pod môj účet, takže mám úplný prehľad a na oplátku má aj ona prístup do môjho smartfónu. Ale presne kvôli ľahšej komunikácii s kamarátkami a kvôli projektom v škole a úlohám pôjde tá SIM-karta už čoskoro do mobilu, aby mohla mať Whatsapp.

misterunderhill
25. jún 2025

Toto je otazka za milion. A nik ti nedá radu, ktorá by stala zato. Rozhodni sa sama. Vela zavisi ako tvoje rozhodnutie ovplyvni každodenný život detiz vrátane učenia, sociálnych vazieb.

mane01
25. jún 2025

A ty? Mas ty smartphone?

veverina
25. jún 2025

..ale zas nie je to len o tom "nedať - ak dieťa vidí rodiča ze od toho neodlepí oči..v prvom rade my sme príkladom..ak mna vidia ze mam veĺa zálub,že milujem knihy, vidia ma hrať na klavir,že manžel stale nieco tvorí a majstruje okolo domu a moze to byť čokolvek,veď kazdý je iný..tak dieťa nasleduje ten príklad..nezvykla som sem už roky nič pridať malo sem už zavitam ale teda táto téma mi nedala 🙂

jana_eyre_2
25. jún 2025

Dôležité je ako to vnímajú deti.. tiež nie som úplne nadšená z mobilov a som trocha Mimoň v okoli v Tom, že majú obmedzený čas.. mobil ale majú, ale family link je výborná pomôcka.. asi v 5tej triede mi syn plakal, že sa nemá o čom baviť so spolužiakmi, lebo každý riesi hry a veci v mobile a on nevie o čom to je.. tak som musela prehodnotiť svoj postoj - aby zapadol a to sa aj podarilo..

technika proste a jednoducho bohužiaľ patrí do životov našich detí či sa nám to páči alebo nie - dnes je už detstvo iné ako si ho pamätáme my.. puberta je obdobie, keď sa deti chcú začať líšiť od rodiny a zapadnut medzi rovesníkov a jednoducho keď je väčšina nastavená na určite záujmy, tak je trocha tvrdohlavé sa tomu brániť... Treba len nastaviť hranice aby neboli od mobilu závislé.. je to ťažké, ale nie nemožné..

martul
25. jún 2025

Píšeš extrém s extrémom, veď im ho daj a na hodinu denne

zuzanita1609
25. jún 2025

Deťom sa venuj,aby nemuseli mať na očiach neustále nalepené mobily,tablety. Vidím na kamaratkach,ako vychovávajú, pomaly 5 ročným deťom a menej pichnú pod nos mobil,aby mali pokoj. Toto nie je správne,tie deti sú agresívnejšie, stále v nepohode,ale starať sa do toho nechcem. Budeu mať väčší problém,keď vyrastú.

ivik4
25. jún 2025

Nikoho to nezaujima, neboj nic. Ale tiez pritiahnute za vlasy ze hodiny denne ...

lucia13022023
25. jún 2025

Ja na telefóne nevidím nič zlé, pokiaľ to dieťa má aj iné záujmy. Áno, keby sedí z dňa 10h za mobilom, problém by to bol. Ale aby si napísal s kamarátmi alebo sa dohodol kedy idú von🙆‍♀️

slavomira236
25. jún 2025

Mok 11 rocny monilA ale vegsinou je vybity..ale kaxdy vecer ma tablet ked je pouceny . Telefonuje s kamosmi hraju spolu hry. Socialne siete nema

Strana
z3