icon

Nechcem mať všade vystavené detské výtvory. Kam s nimi?

lujza123
30. jún 2017

Ja viem, je to zlaté, milé ....... ALE. Moje 7 ročné kreatívne dietko mi všade vešá svoje výtvory.Keby sem -tam niečo pekné OK, ale je toho velké množstvo, chodí na výtvarnú, šikovné ruky, keramiku, doma rada kreslí, maluje, proste stále niečo tvorí. Nič proti uvedeným krúžkom, sú super, len nám každý týždeň pribudne nové lesklé srdiečko, anjelíček s krepového papiera, domček zo špáratiek, papierové kytičky, milion obrázkov na jednu tému, rôzne neidentifikovateľné potvory z keramiky čo pravdepodobne majú byť nejaké asi zvieratko (miska? válček s očami?) a dcéra to strašne rada vystavuje, bohužial nie vo svojej izbe ale najlepšie v obývačke. Ked jej poviem že to nechcem strašne sa urazí, rozplače, babkám a kadekomu sa potom sťažuje že sa mi to nepáči, že je málo šikovná ked to nechcem. Niektoré veci sa mi podarí umiestniť jej do izby alebo ju presvedčiť nech to á nejakému členovy rodiny ako daršek, ale tie podla nej najkrajšie (čiže najvačšie gýče) proste MUSIA byť v obývačke, pípadne spálni.. Lenže ja to tam proste nechcem, nechcem mať ladničku ovešanú magnetkami, na garnížach povešané k*k*tiny, v poličkách chcem knihy nie papierové ruže, je to obývačka nie materské centrum, stačia mi tie hračky čo si tam počas dna navláči. Pravidelne sa snažím tie staršie veci povyhadzovat ale ona si všetko hned všimne a už je zle, histerický záchvat plač. A ked sa ako tak zmieri s vyhodeným za pár dní donesie znova novú várku výtvorov a znova hádky. Pritom pár jej fakt pekných obrázkov máme zarámovaných a visia na čestnom mieste ale jej to nestačí. Ako jej to mám vysvetliť, tak aby sa necítila urazená, alebo že ju nepodporujem? A dalšia vec kam s nimi? Vyhodiť? Odložiť?

Strana
z3
eeffka
30. jún 2017

@lujza123 nezvyknem takto pisat ale ty si strasna krava.

henikav
30. jún 2017

@lujza123 kazdu vec by som vystavila pocas 1 tyzdna v obyvacke vzdy na tom isto mieste, ak medzitym prinesie nieco nove, tak vymenit, ale vzdy len 1 tvorbu a ostatne by som odkladala do nejakej krabice a sup na povalu. Ak chce vystavovat viac, tak vo svojej izbicke, aj to by som napriklad limitovala na 5 kuskov napriklad, podla toho ake mate podmienky

leporeloo
30. jún 2017

@lujza123 no tak asi vie tvoja dcera preco tak vyvadza... naozaj sa mi zda ze ju nepodporujes! prepac ale je to len na par rokov a potom si budes moct zasa vystavovat co budes chciet.... fakt je to velmi zranujuce uz len ked to citam neviem si predstavit ake to je nazivo ked sa mama netesi z tvojej kreativity a vyrobkov...
ale teda ked chces radu, vydelila by som nejake miesto kde veci bude moct davat,
nie prilis male aby to tam naozaj mohla mat... nieco kde ti to nebude az tak bit do oci a ked sa miesto zaplni par veci odlozite.... ja mam zakladac s detskymi kresbami a vyrobkami... tam sa moze pozriet ked bude chciet vidiet nieco z toho co ste uz odlozili....

lucinocka
30. jún 2017

alebo jej kupt nejaku vitrinu do obyvacky, kde bude mat len svoje veci...po rokoch si tam vystavis krystal :P:P:P

nyusika
30. jún 2017

@lujza123
ja ti rozumiem 🙂

urcila by som jedno miesto, kde sa budu dielka vystavovat
a spoolcne s dcerou by som vyrobila katalog jej umeleckych diel, kazdu jednu vec odfotite a vytvorite si album, raz za cas mozete fotky dat vyvolat, alebo si dajte vyrobit fotoknihu.
takto jej das najavo, ze ju beries vazne 🙂

@eeffka
sorry, ale nie kazdy ma potrebu may komplet po celom byte kazdy jeden obrazok, autorka pise, ze je to velmi velmi vela

eeffka
30. jún 2017

@nyusika pozri mam rovnake dieta a viem co je to korigovat prezentaciu výtvorov vsehodruhu, ale ak by mi dcera dala najavo ze si jej prace nevazim a znevazujem tak by som spravila vystavu aj vo vestibule nasho panelaku s vykladom pre susedov.
Tu nejde o esteticku stranku veci ktora mimochodom bude trvat asi 3,5roka ale o pristup matky. V tomto pripade hlavne ze su knizky v zastupoch cert ber nestastne dieta.

kaja73
30. jún 2017

@nyusika nejde o to ze to nechce mat roztahane po celom byte, ale o to ako nazyva prace svojho dietata..kokotiny a najvacsie gyce...sorry ale ako mama toto proste nepochopim..a tiez mame kade tade vytvory..tiez mi obcas lezu na nervy..ale niky,nikdy by som pracu mojho dieta tak nenazvala a vzdy ma potesi darcek od neho aj ked niekdy su to aj 3-4 za den...vazim si to..

winni
Odpoveď bola odstránená
nyusika
30. jún 2017

@kaja73
pozri, mozno to tak nazvala len pred nami - dospelakmi.
nie kazda mama ma potrebu vyjadrovat sa ako kvecinka...
a naoozaj nie je ziadna povinnost a ani to nesvedci o hodnote zeny-matky, mat z obyvacky dalsiu detsku izbu.

kaja73
30. jún 2017

@nyusika je jedno ci pred nami a ci pred malou..ak ma ten pocit z jej vytvorov-a podla jej vyjadreni ma urcite-.tak to dieta vyciti-na to maju deti radari.......sorry nechcela by som taku matku..a nastatsie som ani nemala. Mna vobec nezarazilo ze to neche mat vsade po byte..ale jej sposob vyjadrovania..

mrkvicka060
30. jún 2017

Na jednej strane chapem, ze chces mat ,,peknu" obyvacku, ale zas na druhej strane, dieta musi vediet, ze matka - clovek ktory je mu najblizsi- ho podporuje v tom, co ho bavi a co robi. Pre mna ako dieta by to bolo dost zranujuce.. ☹ zachvilu to uz nebude a potom ti to len bude luto, ze baba je uz velka a zanechala si v nej taketo pocity.. Nemyslim si ze je to taky strasny problem vyclenit jednu dve policky v obuvacke, pripadne este nejaku policku namontovat do chodby alebo spalne, kde si moze vystavit svoje vytvory a pekne spolu kazdy tyzden-dva vybrat co odlozite, co vymenite... Na toto co robis by som srdce nemala a uprimne tej malej je mi trochu luto, je to dieta, pre nu je toto teraz dolezite, tak ako pre teba nebolo dolezite usporiadanie obyvacky a poriadok ked si bola v jej veku... Ale uznanie rodicov

maminuska
30. jún 2017

@lujza123 ja už som to tu sem písala , moja dcéra je veľmi výtvarne a umelecky nadaná . Celé dni tvorí , zavretá v izbe a keď už nemá miesto , ide do jej "atelieru " čo je kumbál ale aj ten je už plný a pomaly ale isto sa presúva do obyvačky.
Zničila mi drahý štetec na tvár, laky na nechty by som mohla počítať na tony a samozrejme si vyberie tie najdrahšie , vystrihla si kus vlasov lebo to potrebovala do koláže , všade sú kúsky alobalu, čo je u nás absolútne nedostatkový tovar, voskový papier na pečenie nikdy nemám , všetko je dolepené, hocikedy sa m ina nohu nalepí kúsoček plastelíny...jednoducho voláme ju kolonizátor . Ale jej výtvory stoja za to , celú stenu mám zarámovanú od jej obrazov a drahý obraz čo mám , mám uložený hore v skrini. Mne to za to stojí .

dai
30. jún 2017

@lujza123 ahoj... neviem ake su vase bytove podmienky ale teda ja mam pre teba pochopenie kedze mam podobnu dcerku - je velmi citliva a kazdu ciarku co nakresli by najradsej vystavila... my sme sa s muzom dohodli ze obyvacka je obyvacka, deti maju svoju izbu , detto dceru nechvalim za vsetko - ked je nieco vynimocne podarene tak jej to jasne poviem - je tam ten wau efekt a ona si plne uvedomuje ze je to naozaj wau, nielen pekne ako vsetko ostatne... taketo vytvory maju svoje miesto - ma obrazky zaramovane, 1 krasny obraz na platne som si vzala do spalne a mam ho na svojom toaletnom stoliku, nejake veci mam v kuchyni na okne... ale v kniznici nie, detto v obyvacke ... my mame relativne velku obyvackokuchynu a dost odkladacich priestorov - deti maju nejake kresbicky ktore poctivo vyberame a menime na chladnicke, nejake hracky v jedalni v mieste urcenom na hranie ( ale ako pisem - nasa izba ma cez 80m2 cize take miesto sme nasli, keby to ma 20m2 tak urcite nie...)
ja som zastanca realnej vychovy - nechcem vychovat dieta ktore skonci v hviezdnej rote urazene ze nikto neoceni jeho supertalent ktory maminka s tatinkom cely jeho zivot tak chvalili... moje dieta ma spoznat aj prehry, ked je nieco skarede a vidim ze sa nesnazili tak im poviem ze som sklamana ze sa nesnazili viac aurcite take dielo nevystavim, ked je nieco pekne poviem ze je to pekne ale tiez nevystavujem, ked je nieco wau tak vedia ze je to wau... okrem toho cez velke prazdniny pravidelne preberame vsetky ich veldiela a triedime - sami mozu vybrat co si chcu odlozit a co nie - nech sa na mna ziadna mamka nehneva ale teda ja by som nechcela aby moj byt vyzeral ako detska izba - nemyslim si ze by som bola tym lepsia matka a osobne by som sa v takom priestore ani necitila dobre ( beriem pri detoch do 2-3och rokoch a matke na materskej ale urcite nie neskor )

@winni pises ze mas vystavene jej vytvory , podla mna mas vystavene hracky nie detske vytvory... ale ok, ak sa v tom citis dobre, ja osobne by som sa tak dobre necitila - deti maju kopu priestoru u seba a urcite nezrani ich detsku dusicku ked pochopia ze obyvacka je aj priestor pre dospelych a ma vyhovovat celej rodine...

dai
30. jún 2017

@mrkvicka060 to uznanie rodicov sa dava tak najavo ze vystavim vsetko co deti domov prinesu?🙂

nyusika
30. jún 2017

@mrkvicka060
ja mam z jej textu pocit, ze sa snazi to dcere citlivo vysvetlit a pyta si radu, ako na to
pise, ze zopar dielok je na cestnom mieste, pise, ze je toho velmi velmi vela...

nemyslim si, zeby jej tym sposobovala traumu.

ja si, praveze celkom opacne, myslim, ze az niekedy to rodica az prehanaju s tou chvalou.
jasne, TREBA chvalit, treba chvalit casto, ale mam pocit ze mnoho rodicov chvali deti uz aj za to, ze si krasne prdne.
a potom vyrasta generacia pemotivovanych a prechvalenych trdiel, ktore maju pocit, ze vsade boli, vsetko videli a vsetko najlepsie na svete vedia...

maciatkolulu
30. jún 2017

@nyusika ale nazvat vytvory svojho dietata kokotinami, je trochu silne... kebyze cumi vkuse do tabletu, to by bolo ok?
@lujza123 mama dve velke deti a viem, ako rychlo pominu tieto casy, neuveritelne rychlo a uz by mi chybyli tie srdiecka nakreslene, vystrihnute a neviem ake vytvory, vzhladom na to, kam chodili na zakladnu, tak som mala vkuse nejake vytvory doma x2, vkuse som sedela na "super" besiedkach, chodila som na vystupenia roky a neuveritelne mi to chyba, este stastie, ze sa zadaril maly a mam to tu zase, odtrhnuta kazda burina, ze pre teba maminka, kazdy vacsi kamienok, palicka, to je nove, to baby nemali, chladnicku nie je vidiet, mam tam aj vytvory od najblizsej kamaratky (4roky) pre nasho a tak, takze pokial to nie je len vymyslena tema, aby sa tu zenske rozhadali😉 tak vezmi rozum do hrsti a zmen pristup, lebo sa to najma tebe moze vypomstit

nyusika
30. jún 2017

@maciatkolulu
ona to dolezite vybodkovala 😀, nepovedela to na plnu hubu.
a vytrhavate to s kontextu...

maciatkolulu
30. jún 2017

@nyusika to nemeni nic na tom, ze si to mysli a to je dost smutne, to dieta to nosi s nadsenim, je to male dieta este a matka ho takto doslova "zhadzuje" to sa da riesit aj absolutne inak

lujza123
autor
30. jún 2017

@eeffka dakujem za titul, ano aj ja si to niekedy hovorim ... Tak porad ako to teda korigujes tie detske veci, lebo ja si neviem poradit
@kaja73
@leporeloo zeny, aby ste ma nechapali zle mne sa jej veci pacia, hlavne teda jej výtvory co si vymysli ona, dokonca mame tie obrazy zaramovane... ale toto je neunosne proste, vela z toho su nápady z netu..ciže nalepené oči, flitre, obkreslené čo im predkreslí učitelka.. Podla mna je velky rozdiel medzi obrazkom co nakreslí dieta same a napriklad omalovankou co vyfarbi. Obraz beriem ako umelecke dielko a rada si ho vystavim ale vymalovanka je zabavka, cudzi namet...

Ja som neni proti detskym vytvorom, aj v praci mam pri PC zopár jej peknych vytvorov, v aute zavesenú husenicu od nej pre stastie atd ale uznajte ... 2 garnize v obyvackokuchyni - hojdá sa tam 1 papierový šaško, papierový papagáj, 2 kusy srdiecok, domcek z nanukových drievok, papierová spirála, papierova carodejnica, vreckovkový anjelik..to sú len garníže. V kazdej jednej polici su knihy a pred nimi malej keramicke ci papierove výtvory.

Ked to tak zratam tak je tu okolo 60 jej výtvorov a to je uz na mna proste príliš. Tych 20 by som tu aj nechala, ved to je aj jej priestor ale proste kazdu jednu vec vystavovat niekolko rokov ?

nyusika
30. jún 2017

@maciatkolulu
naozaj si myslite, ze to takto povie aj dcere ?
proste nechce, aby jej vselijake kokocinky viseli z garnize 😀 😀
povedala to pred cudzimi , na verejnom fore....

maciatkolulu
30. jún 2017

@nyusika tak snad nie, ale povedala jej tak, ze sa rozplakala, to je ok? Podla mna nie, radsej nech mi v byte visia kokocinky aj dva roky....

dai
30. jún 2017

@maciatkolulu ty mas fakt pri kazdej malbe co tvoje deti prinesu pocit ze wau? nikdy si nepomyslis ze dalsia blbost? ako ja moje decka milujem - vedia ze su moje najvacsie darceky... ale teda ked malemu pozriem do jeho suflicka - jemine - 300tisic papierov, kazdy druhy s 3mi ciarkami - kolkokrat ani sam nevie co to je ale treba to vystavit🙂 moja dcera je schopna aj papierik z oblubenej cokolady vystavit lebo ma pre nu citovu hodnotu ( kedze som tu coko kupila ja a ona mna lubi🙂 ) - neviem, ale ja si myslim ze detom skor medvediu sluzbu robime ked im nevysvetlujeme, nerozlisujeme co je pekne a co nie - to je taky falosny pocit sebavedomia co im davamae - ked potom v realnom svete dostanu prvu po hube tak su taketo matky z mojej skusenosti za dieta vyjst na barikady aby kazdemu dokazali ake supertalentovane maju doma- a pritom decko ani zamak snahy len je zvyknute ze je chvalene za vsetko...☹

nyusika
30. jún 2017

@maciatkolulu
nuz, nie vsetky prdime duhove oblaciky, niektore sme neomalene a obcas veci pomenujeme tvrdsie, ako sa inym paci 🙂

lujza123
autor
30. jún 2017

@maciatkolulu ale ved ja jej to chvalim, aj sa mi to paci, aj si rada nove veci vystavim ale je toho prilis. Ona proste odmieta aby sa stare schovali, vystavili nove takze to pribuda a pribuda a pribuda.... Ist utierat u nas prach je práca na hodiny kym sa to vsetko da prec, utrie a zase da naspat

kaja73
30. jún 2017

@lujza123 ale tu ti pomozeu len jasne pravidla..my mame take, ze co je nove,tak to vymeni stare.. mame toho sice dost vystaveneho,ale da sa to...su na to urcene miesta a tam to proste striedame..ostatne ide do krabic a odkladame..aj po strasom mam par krabic vytvorov a bude aj po mladsom..ma svoje nastenky v izbe,svoje policky,plus miesto v obyvacke a spalni kde dava darceky pre nas..ale pravidlo je..-nove vystrieda stare-..maly je velmi citlva dusa ale toto pochopit vedel.Tiez ma 7r.
a to utieranie prachu..tiez mame pravdildo..tam kde ma vystavku utiera prach on..ver ze rozmysla uz co tam da...

nyusika
30. jún 2017

@lujza123
spravte si ten katalkog...a ona ho moze spravovat, aspon sa zabavi 🙂

dai
30. jún 2017

@lujza123 ja keby mam vystavit vsetko co deti spravili tak mi nas 150m2 byt nestaci☹ deti modeluju z hliny - fakt krasne veci ( niektore misky normalne pouzivam ), maluju na platno, dcera robi nadherne origami... ale je toho hold strasne vela ( a popritom teda ten klasicky balast...)
ja sa snazim im robit knizky - normalne prefotime ich krasne malby a davam ich do knihy, nieco podobne dostavame aj zo skolky a skoly... maju 2 velke kniznice v izbe - tam okrem knih tiez maju vystavene svoje veci, na stoliku v izbicke maju poskladane lega s ktorymi sa aktualne hraju - ked sa dlhsie nehraju tak to rozkladam a ked maju viac volna znovu si mozu postavit...

winni
30. jún 2017

@dai Tu asi niekto nevie poriadne čítať, ale škoda sa vyjadrovať ..

maciatkolulu
30. jún 2017

@dai zoberiem podakujem a vyhodim😉 zatial to tak ide (tie kvety, kamene a pod) kresby nejako este neriesi. A babam som odkladala vsetko do sanonov, hej vsetko maju odlozene a za kazdu vec som ich pochvalila, na druhej strane ked bolo nieco nie take ako sa mi pacilo, som povedala svoj nazor, ale odlozila, doteraz su na povale, vsetky, teda nebavime sa o prvych carbaniciach v troch rokoch...

dominika6
30. jún 2017

@lujza123 kup si zakladač,euroobaly a spolu to môžte vložiť do obalov..kompromis

Strana
z3