icon

Nepovinný druhý cudzí jazyk na základných školách

hanica11
13. mar 2015

Ahojte. Asi ste zaregistrovali, že od septembra už na základných školách nie je povinný druhý cudzí jazyk. To znamená, že je na samotnej škole (a žiakoch, a teda rodičoch, a kapacite učiteľov, ktorými škola disponuje), či druhý cudzí jazyk zaradí do programu alebo nie. Viem, že školy súa budú ešte viac zavalené osnovami a povinnosťami, ktoré musia (aj podľa nových pravidiel) splniť a odovzdať o nich siahodlhé správy a formuláre, ale nie je to škoda? Resp. chyba? Myslím si, že čo sa týka cudzieho jazyka, funguje to na princípe: čím skôr, tým lepšie. Je mi jasné, že angličtinu v 21. storočí musí ovládať takmer každý, a je dobre, keď je povinná, bárs aj od 1. ročníka (teraz to je od 3.). Ale čo druhý jazyk? Začať s ním na strednej škole je neskoro, keď zoberiem v úvahu spomínanú ľahkosť, s ktorou sa deti učia čokoľvek, nie len cudzí jazyk. V Čehcách napríklad uzákonili úplný opak. Prečo ideme sami proti sebe a rušíme pravidlo, ktoré fungovalo a malo zmysel? Prečo radšej netlačíme na to, aby bolo viac lepších a motivovanejších učiteľov (jazyka, ale aj ných predmetov) ako na prikazovanie a zakazovanie jednotlivých predmetov? Aj keď je druhý jazyk teraz klasifikovaný ako "voliteľný", všetci vieme, že toho "povinného" učiva bude toľko, že len máloktorá škola sa odhodlá presadiť "voliteľný predmet". Je to potom len na nás rodičoch s deťmi (v spolupráci s učiteľmi), aby sme presadzovali niektoré priority. Zaujíma ma, či má niekto podobný názor ako ja, resp. čo si o tom myslíte. 🙂

titkovamiriam
13. mar 2015

u nas uci angličtina od skolky 🙂 ,plus su na skole rozne kruzky ,aj Marek okrem dvoch hodin anglictiny chodi aj na anglicky kruzok 🙂 -je druháčik

m.i.r.i
13. mar 2015

ono viete..niekedy sa na to pozerame cez svoje okuliare....ked rodicia nevedia jazyky a tvaria sa ze im to "netreba" a v skole ich to "nebavilo" tak ani detom netreba....tiez vieme, ze deti ked maju v skole anglictinu a chcu pomoct doma, ucit sa, precvicovat - nemaju s kym, pretoze jazyk rodicia neovladaju.....myslim, ze je uz jasne ked porovname nasu generaciu s nasimi rodicmi, ze sme museli riadne zamakat ked sme sa chceli my teraz niekde presadit a je ozaj uz samozrejme, ze minimalne anglictina by mala patrit ( popri slovencine) k beznemu komunikacnemu jazyku....ja napriklad vidim na mojich rodicoch, co vedeli tak akurat po rusky a aj to nie kazdy plynule - ze strach o pracu nie je len kvoli veku ale aj preto, ze kde uz si najdem robotu bez anglictiny...moj otec napriklad hladal pracu v 55 rokoch..s dlhorocnou praxou Personalneho Riaditela z velkej firmy ( okrem ineho) a aj ked bol jeden z top kandidatov vo viacerych firmach, vsade skoncil na tom, ze v dnesnej dobe na takom poste bez AJ uz zial...a pritom by jeho skusenosti brali vsetkymi desiatimi..tak mladeho vzali nie kvoli tomu, ze je mlady, ale vie aj jazyk...a takych prikladov je vela...generacia nasich deti bude nas valcovat a konkurencia bude vsade vysoka..svet otvoreny moznostiam...a bez jazykov to bude mat kazdy velmi tazke....nase skolstvo by malo ale dinamickejsie reagovat na tieto potreby, pretoze takto sa jazyky spravne neucia ako to vidime v nasich skolach...

m.i.r.i
13. mar 2015

dynamickejsie 🙂

bubelko
13. mar 2015

osobne si myslim, ze najskor nech sa tie nase deti naucia poriadne slovencinu. a potom nech sa prida cudzi jazyk v 3. triede jeden a v 5.triede druhy. cim lepsie dieta ovlada materinsky jazyk, tym lahsie si poradi aj s gramatikou toho cudzieho. 😉
a ako tu uz niekto poznamenal - ak ma osoba talent na jazyky, tak je uplne jedno kedy s nimi zacne, nauci sa a bude ich vediet pouzivat. a ak niekto ten talent nema, tak halt mu nepomoze ani ked sa bude ucit jeden jazyk 20 rokov. a aj tak najlepsia skola je pobudnut v krajine, kde sa ten jazyk pouziva. cize nejaky studijny pobyt.

ja som sa ucila nemcinu 11 rokov a ked som dosla do svajciarska, tak som sa aj tak citila ako alenka v krajine zazrakov. rozumiet som rozumela vsetko, ale povedat som nevedela nic...

lubiduch
13. mar 2015

@bubelko tak to si dobra ked si svajciarskej nemcine rozumela 😎

hanica11
autor
13. mar 2015

Super ste, ďakujem za feedback a záujem! 🙂 Niekto chce a iný nie, aby sa jeho dieťa učilo dva jazyky (alebo viacero jazykov). Ja osobne si ale nemyslím, že cudzí jazyk je otázkou talentu, ako tu bolo veľakrát spomenuté. Samozrejme, sú prípady, keď sa človek učí jazyk akoby nič, len počúvaním alebo napodobňovaním. Ale aj tam možno zohralo úlohu napr. prostredie, okolnosti, vyvolaný záujem alebo jednoducho vek, v ktorom sa dotyčný/á prvýkrát stretol s jazykom (náročky nepíšem "cudzím", pretože u malých detí tento pojem v podstate neexistuje). Alebo má dieťa skôr výborný sluch (t.j. hudobné nadanie), a potom mu ide ľahšie aj jazyk, keďže vie vynikajúco napodobniť všetko, čo počuje (či už reč, spievanie vtáka alebo melódiu z rozprávky). Samozrejme deti, ktoré vyrastajú v prirodzenom bilinguálnom alebo trilinguálnom prostredí, to už vôbec nevnímajú ako niečo zvláštne.

bubelko
13. mar 2015

@lubiduch rok mi trvalo, kym som mohla povedat, ze rozumiem svajciarskej nemcine - aj to by som mala konkretizovat, ze rozumiem dialektu len v niektorych kantonoch, v inych ciastocne a niektore - zbohom rodina 😉

horana
13. mar 2015

@hanica11 Len taku pikosku, poznam babu, slovenku, ktora si vzala cecha, ziju vo Viedni nakolko si tam nasli pracu v zdravotnictve. Cize decka od malicka slovencinu, cestinu maju doma, nemcinu vsade okolo, naucili sa. Rodicia nemecky vedia sice dobre, ale skor kuchynsku nemcinu, ked je nieco tazsie v ucebniciach deti, sama ta mama ich si to musi najprv nastudovat... V skole deckam pribudla anglictina a francuzstina, od 5. rocnika teraz aj latincina. Cize 6 jazykov. Su z toho dost na nervy, zozerie im to vacsinu energie...

yukki
13. mar 2015

Ak niekto chce, aby sa jeho dieťa učilo dva jazyky už počas základnej školy, cestu si k tomu nájde.
Súhlasím s tým, že postačuje jeden cudzí jazyk počas Zš a kľudne nech ho je viac hodín. My si to tu celkom neuvedomujeme, ale na Slovensku je mnoho základných škôl, kde deti nastupujúce do prvej triedy neovládajú ani slovenský jazyk.....a doma rozprávajú povedzme tiež nie po slovensky. A že učitelia sa ich snažia naučiť aspoň základy zo všetkého (veď-základná škola), lebo vedia, že mnohé z tých detí už ďalej na žiadnu školu nepôjdu. Bude im treba dva cudzie jazyky? Alebo by im skôr prospeli predmety ako Domov a práca, varenie, Výchova k rodičovstvu, Financie v domácnosti, zdravotná výchova.........veď ak bude druhý jazyk voliteľný, rodičia nadanejších detí im ho vyberú...a bude.
Takých škôl je viac, ako si myslíme, akurát rodičia tých detí asi nie sú veľmi registrovaní na MK.....

libka1
13. mar 2015

@hanica11 idealny stav by bol asi naozaj keby si mohol kazdy volit co chce, a nech sa teda ten co jazyk povazuje za zbytocnost ten jazyk neuci a nech si radsej prida dalsiu hodinu fyziky lebo ho to bavi.. ja som za slobodu volby v tomto. svojim detom sice vtlkam do hlavy ze jazyk je priorita, ale chapem ked ma niekto na to iny nazor 😉

hanica11
autor
13. mar 2015

Ale ešte iné som chcela 🙂 Z toho, čo tu zaznelo, mi skôr vyplýva, že nás trápi/štve/sklamáva úroveň, na akej sú jazyky vyučované. Som presvedčená, že je to väčšina prípadov z tých, ktorí "nemajú talent" na jazyk. Všetci sme mali dobrých, vlažných aj zlých učiteľov. Nie vždy je to výhra. Ale systém sám to nezmení bez toho, aby sme na to netlačili my. To znamená, že keď mi detvák bude týždne chodiť domov s tým, že na angličtine je nuda a bude sa bifliť slovíčka a na dovolenke potom nevie ani len pozdraviť, tak sa niečo deje (resp. nič sa nedeje :D) a treba sa ísť porozprávať s angličtinárom/kou, že čo a ako ďalej. To isté platí o nemčine, ruštine, maďarčine alebo španielčine. A dávam za pravdu a tlieskam všetkým, ktorí tu spomenuli, že mať kontakt s cudzím jazykom len v škole neprinesie toľko úrody, ako keď vystavujeme potomka (a samých seba zároveň tiež - toť aké ohromné pozitívum 🙂) ďalším jazykom aj doma - telka (môj muž vie nemecky z ORF, takisto ako polovica Bratislavčanov, ktorí za komáčov ako.tak chytili signál z AT), na dovolenke, cez muziku, bárs aj cez bilinguálnych kamošov na ihrisku. Čo tým chcem povedať je, že je načase nespoliehať sa len na "systém", ktorý viditeľne tápa (tápe?), snaží sa zakazovať a prikazovať a robí žiakom, rodičom, a aj učiteľom pomaly peklo zo školy (ergo zo života) - drsne povedané, chvalabohu existuje množstvo príčetných riaditeľov, ktorí vedú použiteľné školy 🙂 Keď niečo od systému chceme, nemôžme čakať na to, že príde na to sám. Musíme mu to povedať. Teraz by som mala napísať niečo ako "rodičia vpred!" alebo tak, ale vy ste už isto pochopili, že som to tak aj myslela 🙂))

hanica11
autor
13. mar 2015

@libka1 Nemyslím si, že by to bolo ideálne, voliť si čo chceme. Matematika, celkovo prírodné vedy, aj technické/pracovné vyučovanie, výtvarná výchova alebo telocvik sú základ, preto patria do základnej školy. Takisto ako cudzie jazyky, ktoré, či chceme alebo nie, sú všade naokolo. Nevyhneme sa tomu. Keď to budeme tlačiť pred sebou, bude to len ťažšie.

sense
13. mar 2015

@bubelko napodobne ucila som sa oficielne nemcinu 8 rokov a ked na mna prvykrat vybafli ze wie gohts, tak som pozerala ako dement ze co po mne aky gohts chce....

hanica11
autor
13. mar 2015

@yukki Tento argument by stál za to, aby sa rozviedol v samostatnej téme, a to "decentralizácia celého školského systému". Pretože áno, sú veľké rozdiely v regiónoch a v každom sa školy pasujú so svojimi špecifikami. V rámci tejto našej témy bolo načrtnuté, že niečo prikazovať alebo naopak zakazovať je nerozumné a nefunguje to, na čo už systém mal dávno prísť, keby sa robili nejaké prieskumy a počúval by hlas "zdola". Ale keďže je teraz systém nastavený takto, nedá sa niečo dosiahnuť inak ako práve tlakom zo strany rodičov.

libka1
13. mar 2015

@hanica11 nemyslela som uplne si volit, myslela som volit si nad rozsah standardnych vyucovacich hodin, t.j. ked ma byt aj druhy cudzi jazyk a niekto on nema zaujem nech ma moznost si zvolit namiesto neho to, o co zaujem ma 😉
tak ako sme to napriklad mali na gympli za mojich skolskych cias, kto isiel maturovat z matiky mal cvika z matiky, kto chcel mal cvika z chemie, kto chcel chodil na jazyk, atd.
nutit niekoho studovat jazyk ked nechce nema zmysel...

hanica11
autor
13. mar 2015

@horana Vidíš, mne z toho vyplýva torchu aj to, že keby sa kamoška učila /mala možnosť učiť viacero jazykov na našej škole (vychádzam z toho, že do školy chodila na SVK), tak by možno vedela teraz deťom viac pomôcť. Možno nie. Ale šancu, resp. predpoklad na to treba podporovať, napríklad aj dvoma jazykmi už na základnej škole.

hanica11
autor
13. mar 2015

@bubelko No ale predstav si ten chaos, keby si sa predtým tie roky nemčinu neučila, a v takom stave sa ocitla vo Švajčiarsku. Veď to by bola aká depka! 🙂 Takto si mala aspoň predpoklad rozumieť a rýchlejšie sa zorientovať. A to potvrdia všetci, ktorí boli dlhšie v zahraničí a doma sa predtým učili jazyk tej-ktorej krajiny, totiž že vybudovať si základňu, na ktorej potom môžeš začať stavať je nezaplatiteľné. A základňu treba zabezpečiť čo najskôr, aby tá budova bola nie len nejaký "cárok", ale poriadny "chrám"... to už som uletela, ale určite vieš, ako to myslím 🙂

namornicka
13. mar 2015

@yukki Jasné, že človek si cestu k dvom jazykom nájde, ale pre dieťa je lepšie, ak ho to naučia v rámci doobedňajšieho vyučovania v škole a poobede môžeme čas aj peniaze využiť na šport napríklad a nie zas sedieť na zadku v jazykovej škole. Tie predmety čo spomínaš ako financie v domácnosti a zdravotná výchova, to naučíš dieťa za pochodu, postupne ako javí záujem mu povysvetľuješ ako hospodáriť s peniazmi, že nie celá výplata je na míňanie, ale že zaplatíš byt, odložíš si a zvyšok míňaš, o výžive a zdravom životnom štýle ho naučíš cez svoj príklad a podobne. Ale ten druhý jazyk ti zožerie viac energie. To je môj pohľad na vec. Proste skôr vysvetlíš dieťaťu, že nekúpime novú hračku ale počkáme do narodenín pretože teraz sme kupovali bundu, ono si tieto informácie a skúsenosti skladá a na základe toho bude fungovať v budúcnosti. Alebo dieťa vyženieš od počítača a idete si spolu zaplávať. S jazykom nech sa s ním trápia v škole 😀

bubelko
13. mar 2015

@hanica11 ja nemam nic proti uceniu sa cudzieho jazyka uz na zs. aj deti vo sui sa ucia na zs cudzie jazyky, ale az od 3.triedy a potom od 5.triedy druhy.
len tvrdim, ze najskor by sa mali deti poriadne naucit materinsky jazyk. a neskor nech sa ucia dalsie. tento trend, ktory je momentalne na svk - cudzi jazyk uz v skolke a hned od 1.triedy povazujem za nevhodny, ak nie priamo za zly. ved si vezmi, ze slovencinu dnes poriadne nikto neovlada, okrem par vynimiek. ja uz ani slovenske preklady knihy nekupujem, lebo sa to neda citat. a slovenska tvorba - rovnako. stylistika na nulovej urovni. noviny? az na par vynimikek - hanba. jazykovy prejav nasich "celebrit" - horor...

bubelko
13. mar 2015

@hanica11 inak moj muz fungoval vo sui s anglictinou - nemcinu sa naucil a zacal pouzivat az po nejakych 4 rokoch a naucil sa ju a nielen tu kuchynsku, ako sa hovori 😉 cize ked zijes v danom prostredi a si nuteny ten jazyk pouzviat, tak sa ho naucis aj v 30tke. ak by sa drzal ako väcsina cudzincov - vo svojej komunite slovensky hovoriacich ludi - tak by mu ani 12 rokov studia nepomohlo, lebo by ten jazyk nebol nuteny pouzivat 😉

hanica11
autor
13. mar 2015

@bubelko Tak to hovoríme v podstate to isté. Ja nie som ten typ matky, ktorá už od škôlky vláči decká po krúžkoch. Na to som dostatočne presvedčená o dôležitosti hlavne byť s detvákom, kým sa dá a kým to ono samo chce (v puberte sa už na mňa vykašle, budem za trápnu vo všetkom 🙂) a na druhej strane aj dostatočne pohodlná, aby som lietala po krúžkoch jak odtrhnutý plagát.. Hovoríme tu hlavne o dôležitosti nie len jedného jazyka (podľa zákona povinná angličtina od 3. ročníka), ale aj druhého (neskôr, v rovnakom čase, kedykoľvek počas ZŠ), ktorý sa od septembra presúva do "voliteľných", čiže, povedzme si otvorene, ťažšie "presaditeľných" predmetov.

chovancova27
13. mar 2015

určite je super, ak vie človek 2 cudzie jazyky, vtedy má dvere do sveta lukratívnej práce otvorené naplno... videla som to na mojich pohovoroch🙂 jeden jazyk vie už "každý"...

hanica11
autor
13. mar 2015

@bubelko Zase na mňa kuká to s tou základňou - keby sa učil jazyk už v škole, asi by to trvalo kratšie, kým by ho použil. Ale jasné, že človek je tvor prispôsobivý, a keď je okolnosťami nútený, podá bohovský výkon. Aj keď ide o schwitzer dütsch (klobúk dolu 🙂)

titkovamiriam
13. mar 2015

@chovancova27 vsak to,už ked si chalani zhanali brigady tak zalezalo co uz vedia a nieje nad zahranicne pobyty a brigady tam sa anucia tolko co za 4 roky na skole.Najstarsí este studuje no uz roky robí pre PC firmu preklady a aj dabingy do PC hier,technickych textov do slovenskych a českých casopisov a podobne.No a stredný pracuje vo firme kde každu chvilku pracuje mimo SR.Ja sama som sa jazykom zacala venovat až po tridsiatke a to už bola drina ☹ Preto som rada že na nasej skole sa venuju jazykom od malicka 🙂 ,samozrejme aj inym aktivitam

andreah25
13. mar 2015

@tortelinka
@vierkac
@lubiduch
@danka79 dievčatá, ste sa tak rozohnili ako keby tu išlo o život. Podstata témy je tá, či sú potrebné dva cudzie jazyky na základnej škole a na tom trvám, že nie sú potrebné. Na základnej škole sa musí dieťa naučiť v prvom rade svoj materinský jazyk, teda našu slovenčinu, ktorá je rovnako ťažká ako latinčina či iný čínština či angličtina. Vám to možno tak nepríde, ale pre to dieťa je to veľmi ťažké. Som za to, že sa majú učiť aj cudzí jazyk, ale stačí jeden. Ak dieťa bude chcieť, tak na strednej nech sa učí aj dva aj päť či desať.
A keď sme sa dostali až k tým vedcom, či fyzikom či neviem ku komu - trvám na tom, že kapacita nemusí vedieť cudzí jazyk a napriek tomu môže publikovať v zahraničí. Ak si totiž svoj výsku nepreloží do cudzieho jazyka sám, tak mu ho preloží niekto iný. A je samozrejmé, že ak sa niekto chce vzdelávať vo svojom obore a chce niečo dosiahnuť, tak sa dovzdeláva, tzn. trebárs sa aj naučí iné jazyky. Ale dedi na základnej škole? Tie sa majú naučiť základného fungovanie života a sveta.

Viete, mne to skôr príde tak, že my sme všetky mali v škole dva cudzie jazyky a ani jedna z nás poriadne nevie ani jeden, alebo sa mýlim? A keď dnes vidíme požiadavky zamestnávateľov zverejnených na profesii, kde každý druhý žiada cudzí jazyk a prichádzame na to, že si nemáme z čoho vybrať, pretože jazyk nevieme, vedia ho možno niektorí z našich spolužiakov čo utiekli za robou do zahraničia (väčšina sa po rokoch vrátila a super, vedia jazyk, no nevedia takmer nič iné a očakávajú platy ako za hranicami). A samozrejme ako mamy chceme, aby sa naše deti mali lepšie a často si myslíme, že práve predstava ovládania čo najviac jazykov im v tom dopomôže.
Tomuto neverím, čo z toho, že môj syn bude ovládať dva či viac jazykov, keď bude ,,ľavý"?

Som názoru, že radšej jeden cudzí jazyk, poriadne, s kvalitným učiteľom a pokojne aj viac vyučovacích hodín. To je všetko odo mňa v tejto téme. Pekný deň.

tortelinka
13. mar 2015

@andreah25 ja som nečítala diskusiu, len trochu a tvoj príspevok, a teda fakt nemáš pravdu, mm pracuje v tejto oblasti a preto viem, čo píšem, a naozaj by nebol schopný publikovať vedeckú činnosť bez jazyka na vynikajúcej úrovni, tí čo jazyky nevedia, jednoducho ostanú na úrovni "hrania sa na vedu"

yukki
13. mar 2015

@namornicka nepochopili sme sa.....nepíšem o deťoch z pomerov, kde sedia deti pri počítači a rodičia dostanú nápad ísť si s nimi zaplávať, kde im rodičia dokážu vysvetliť ako sa hospodári s peniazmi a hygienický štandard prijímajú s materským mliekom..... zároveň chápem, že nie každá tu na MK si dokáže predstaviť to množstvo škôl na Slovensku, v ktorých sa boria s inými problémami ako koľko jazykov deti naučiť doobeda...

@hanica11 my sme sa myslím, celkom pochopili. S tými špecifikami......áno. Vieš, ja si zasa myslím, že v dobrej škole na úrovni dokážu nejako ten druhý jazyk (povedzme aj na nátlak rodičov) zakomponovať hoci ako voliteľný ale do doobedňajšieho vyučka........ Ale áno, vieš asi o čom píšem....

andreah25
13. mar 2015

@tortelinka Nechápeš ma, zabudni na vedcov, na matematikov, na fyzikov, na ja neviem koho. Daj si do hľadáčika bežné dieťa, bežného človeka, ktorý nebude vedcom a teda nebude vydávať odborné publikácie.... bežnému človeku sú dva jazyky úplne zbytočné, bohate stačí ak bude ovládať jeden a poriadne.
A keď to otočím na svoju prax, tak radšej človeka s jedným jazykom, ktorý je finančne gramotný ako naopak človeka s xy jazykmi, ktorý možno aj vďaka svojmu super postu, ktorý získal pre vedomosti jazykov, je totálne finančne negramotní a pripraví rodinu aj posledné euro na chleba.

bubelko
13. mar 2015

@hanica11 myslim, ze si nepochopila, co som chcela povedat. islo mi skor o to, ze ked si nuteny jazyk pouzivat, tak sa ho aj naucis - a je uplne jedno, ci si sa ho v skole ucil alebo nie. vidno to napr. tu vo sui, ked sa slovak dostane do partie talianskych, ci portugalskych alebo spanielskych robotnikov - nenauci sa nemcinu, ale jazyk, ktory pouziva jeho partia spolupracovnikov 😉 a teda nepredpokladam, ze nejaky z nich mal nejaky z tychto "nezaujimavych" jazykov na zs alebo nebodaj na strednej.
a inak - moj muz sa v skole nemcinu ucil , ale k nicomu to neviedlo. je totiz rozdiel ucit sa a naucit sa 😉

vierkac
13. mar 2015

@andreah25 ved ja s tebou uplne suhlasim, jeden a poriadne a kto ma na viac, moze viac. a to len tak mimochodom, ja ovladam dva jazyky aktivne a dalsimi dvoma sa dorozumiem, takze nehovori zo mna "trauma, ze som nemala moznosti" 😀 Ja si len myslim, ze sa ma kazdy sustredit na svoje prednosti. ved volitelne moze mat aj dalsie 3, pripadne ine predmety 😉