Nesúhlas s poznámkou za domácu úlohu
Dobry den dcera je v 6 triede a vcera dostala prvu poznamku a este za domacu ulohu. 🤦
Prosim jak napisat ucitelke ze s tym nesuhlasim?
Nepripravena na hodinu,nema DU z M.
@tiika ale DU moze byt aj myslienkova mapa, aj doplnovacky i/y, aj vyhladat na internete 4 fakty o K. Kolumbovi, aj 5 prikladov na trojclenku, aj vypocet mernej hmotnosti latky z hmotnosti a rozmerov telesa, aj rovnica chemickej reakcie
@viestta veď práve, ale tu sa bavíme o tom, že o tej forme rozhoduje ucitelka a nie je dôležité, či žiak učivo ovláda alebo nie
@tiika Neucim ani na ZS, ani na SS a nepoznam vsetkych ucitelov. Ale ulohy sa zvycajne zadavaju tak, aby sa precvicilo to, co sa robilo v skole. Cize ten, ktory to vie, to ma za chvilocku a neuskodi mu to a este sa kludne moze venovat narocnejsim uloham-ak je sikovny, tak ucitel to zrejme o nom vie a je velmi pravdepodobne, ze je uz zapojeny do nejakej predmetovej olympiady a moze sa rozvijat. Ak to ziak nevie tak dobre, tak si to doma precvici a pomoze mu to.
Mne na ZS/SS ani na VS nikdy nikto nezakazoval robit nieco navyse/dopredu a to mam 54 rokov. A ak by si si to dopredu urobila doma, tak by o tom ucitel ani nevedel, takze keby si bola chcela, tak si to robit mohla, nie?
@dskjhfdlkdjhl mohla som robiť, ale naco, keď som si splnila svoju povinnosť za 5 minút? Ja viem, že málokto asi pochopi, že učeniu a vzdelaniu niektoré metódy môžu viac škodiť.
@dskjhfdlkdjhl mohla som robiť, ale naco, keď som si splnila svoju povinnosť za 5 minút? Ja viem, že málokto asi pochopi, že učeniu a vzdelaniu niektoré metódy môžu viac škodiť.
@tiika Pozri, ja som v skolstve 30 rokov, mam bohate skusenosti s kadecim. Takze tych metod a ich efekt som videla, vyskusala hodne. Myslis, ze mam problem nieco chapat? Ci ako si mam vysvetlit tu poslednu vetu?
Ja som si uz pred vyse 40-timi rokmi mohla na matematike robit, co som chcela, ale bolo samozrejme, ze som tym nenarusovala vyuku. A bola som spokojna aj ja, aj ucitel.
@tiika A myslis, ze rodic, alebo dieta, by si vedeli tu ulohu vybrat lepsie? Preco mas dojem, ze ucitel nie je vhodny na to, aby vybral tu formu?
@dskjhfdlkdjhl nemyslim, ale mali by mat tu možnosť to zmeniť a zvoliť si, čo im viac vyhovuje, ak zvládnu učivo. Čo si myslis ty?
@tiika lenze ty si len jedna z triedy, mozno ste boli dvajaco ste sa v skole nudili. Ale je tam dalsich 20 deti. Niektore chapu tak "akurat", niektore su pomalsie a treba im na pochopenie cas. Niektore nepochopia nikdy. Ucitel sa ma venovat vsetkym. To by sme zas mohli rozvijat debatu, preco ucitel venuje cas tym bystrym, lebo sa nudia a tych pomalych necha tak...
@dskjhfdlkdjhl nemyslim, ale mali by mat tu možnosť to zmeniť a zvoliť si, čo im viac vyhovuje, ak zvládnu učivo. Čo si myslis ty?
@tiika Debata je o ulohe z matematiky a tam neviem, aku formu si predstavujes. Ak si ma dieta nieco prepocitat, tak akou formou? Ze si to bude pocitat v hlave? To v mnohych prikladoch ani velmi nejde. Jednoducho, ak ma dieta ziskat nadhlad, tak najlepsie ho ziska tak, ze si prepocita rozne priklady. Matematika totiz nie je divacky sport, aby si sa divala na video a myslela si, ze bez toho, aby si si to sama vyskusala, ze to budes vediet. Ak rodic nedoveruje ucitelovi a mysli si, ze dietatu vymysli lepsiu ulohu, tak moze ist za ucitelom a skusit sa s nim dohodnut. Otazka je, kolko je takych rodicov, co si toto mozu povedat (teda, povedat si to mozu, ale ci je to pravda, je diskutabilne). Alebo si moze dieta vyucovat doma, pripadne dat do skoly, kde mu ucitelia viac budu vyhovovat. Ale ak si mysli, ze dietatu pomoze, ked mu bude tolerovat flakanie, tak je na velkom omyle. Ten omyl ho raz dozenie, ale to uz bude pravdepodobne pozde.
@tiika Pozri, ja som v skolstve 30 rokov, mam bohate skusenosti s kadecim. Takze tych metod a ich efekt som videla, vyskusala hodne. Myslis, ze mam problem nieco chapat? Ci ako si mam vysvetlit tu poslednu vetu?
Ja som si uz pred vyse 40-timi rokmi mohla na matematike robit, co som chcela, ale bolo samozrejme, ze som tym nenarusovala vyuku. A bola som spokojna aj ja, aj ucitel.
@dskjhfdlkdjhl Takze asi aj chapes, prečo sa žiakom nechce učiť a musia byt do toho nútení. Čo zabíja vnútornú motivaciu, prečo vonkajšia zlyháva a ako je náš vzdelávací systém nastavený inak než je odborníkmi odporúčané.
@dskjhfdlkdjhl Takze asi aj chapes, prečo sa žiakom nechce učiť a musia byt do toho nútení. Čo zabíja vnútornú motivaciu, prečo vonkajšia zlyháva a ako je náš vzdelávací systém nastavený inak než je odborníkmi odporúčané.
@tiika Akymi odbornikmi je co odporucane?
@mircalla áno, čítala som aj opačne, preto to neviem posúdiť, ten zákon nepoznám.
Čo mi vadí na úlohách? Asi to, že čas straveny prípravou na vyučovanie by mal byt využitý čo najefektívnejšie, a že každé dieťa to môže mat inak. Ak bude dieťa dobre v matike, možno ho nejaka úloha určená pre celú triedu bavit nebude, ale mohlo by naopak urobit niečo, kde sa zdokonali viac. Naopak, ak bude slabšie, zbytocne sa bude trápiť niečim, comu ešte nebude dávať zmysel, lebo by skôr potreboval precvičiť základy. Ak sa bude mat naučiť slovíčka, môžeme si ich nakresliť, skladať a vymyslieť príbeh, nemusí ich dopĺňať do textu. Ja chcem, aby sa zdokonalilo, ovladalo a pamätalo si veci, videlo zmysel, nie iba urobilo úlohu, lebo “musi”.
A ďalej mi ide o princíp. Buď niečo musí byt a je povinne (Ok, akceptujem) alebo nie. A mne to tu pride nejednoznačné. Vela krajín mení prístup k domácim úlohám. Tu sa to berie tak, že maju mat deti povinnosti. Pre mna je povinnosť priprava, zvládanie učiva na istej urovni, individuálna praca na sebe, nie “len” hotová DÚ.
@tiika Absolutne s tebou nesuhlasim a ani s tymito alternativnymi skolami ako Walfdorska a pod.
Videla som tie deti, totalne nepouzitelne pre zivot, a to su realne skusenosti. A co na strednej? Vela prace su eseje, prezentacie, projekty....Nebudeme robit? To vies, ze tieto samostatne ulohy domace ulohy podporuju samostatnost a kriticke myslenie.....?
@tiika Debata je o ulohe z matematiky a tam neviem, aku formu si predstavujes. Ak si ma dieta nieco prepocitat, tak akou formou? Ze si to bude pocitat v hlave? To v mnohych prikladoch ani velmi nejde. Jednoducho, ak ma dieta ziskat nadhlad, tak najlepsie ho ziska tak, ze si prepocita rozne priklady. Matematika totiz nie je divacky sport, aby si sa divala na video a myslela si, ze bez toho, aby si si to sama vyskusala, ze to budes vediet. Ak rodic nedoveruje ucitelovi a mysli si, ze dietatu vymysli lepsiu ulohu, tak moze ist za ucitelom a skusit sa s nim dohodnut. Otazka je, kolko je takych rodicov, co si toto mozu povedat (teda, povedat si to mozu, ale ci je to pravda, je diskutabilne). Alebo si moze dieta vyucovat doma, pripadne dat do skoly, kde mu ucitelia viac budu vyhovovat. Ale ak si mysli, ze dietatu pomoze, ked mu bude tolerovat flakanie, tak je na velkom omyle. Ten omyl ho raz dozenie, ale to uz bude pravdepodobne pozde.
@dskjhfdlkdjhl je dôležité, či dieťa matematiku ovláda alebo to, ako sa to doma ucilo?
@tiika Velmi by ma zaujimalo, akych odbornikov spominas. Ja teda pisem vylucne o vyuke matematiky a tam ak spytas ktorehokolvek odbornika (teraz myslim ludi, ktori napr. ucia didaktiku matematiky na VS), tak ziaden by ti nepovedal, ze netreba doma pocitat.
@dskjhfdlkdjhl je dôležité, či dieťa matematiku ovláda alebo to, ako sa to doma ucilo?
@tiika A uz mi napises, aku mas konkretnu predstavu, ako sa to dieta doma uci inak, ako tak, ze bude pocitat? Doteraz si sa nevyjadrila. Velmi dobre vidno, ze si uplne mimo, len to mlatis prazdnu slamu. Dokolecka to iste.
@tiika Velmi by ma zaujimalo, akych odbornikov spominas. Ja teda pisem vylucne o vyuke matematiky a tam ak spytas ktorehokolvek odbornika (teraz myslim ludi, ktori napr. ucia didaktiku matematiky na VS), tak ziaden by ti nepovedal, ze netreba doma pocitat.
@dskjhfdlkdjhl píšem, že netreba doma počítať?
@dskjhfdlkdjhl píšem, že netreba doma počítať?
@tiika Pises o inej forme a stale si nenapisala, aka to forma je. Napises? Ci len pises ako kolovratok?
@tiika Pises o inej forme a stale si nenapisala, aka to forma je. Napises? Ci len pises ako kolovratok?
@dskjhfdlkdjhl aj o rôznych formách. A ty mi napíšeš, že kde píšem, že netreba počítať, ci budeš o tom točiť dokola, aj keď nič take som nenapisala? Prečítaj si príspevok 19:06, nechcem to kopírovať.
@dskjhfdlkdjhl aj o rôznych formách. A ty mi napíšeš, že kde píšem, že netreba počítať, ci budeš o tom točiť dokola, aj keď nič take som nenapisala? Prečítaj si príspevok 19:06, nechcem to kopírovať.
@tiika To som citala a presne z toho vidno, ze si uplne mimo.
@dskjhfdlkdjhl ok
@dskjhfdlkdjhl ok
@tiika Este si nenapisala tych odbornikov. Mozem poprosit?
@dskjhfdlkdjhl asi ako hlavná inšpektora a další ľudia, ktorí zmenili postoj k domácim úlohám. “ Zmysel domácej úlohy nemôže vidieť iba učiteľ. Pokiaľ je jej cieľom napríklad utvrdzovanie učiva, tak logicky nemôžu dostať všetky deti rovnakú úlohu, pretože šikovnejšie s ňou iba zabijú čas a slabšie sa utvrdia v chybách, lebo nie je pri nich odborník,“ povedala hlavná školská inšpektorka.”
Nezhodneme sa, máš iný názor. Nebudem ti písať ale, že si mimo. Mne take vyjadrovanie vadí. Stačilo by, nesúhlasím s tebou.
@dskjhfdlkdjhl psychológovia, pedagógovia, vedci, odborníci na vzdelavanie… poslem ti linky
@dskjhfdlkdjhl ešte si mi nenapisala, kde píšem, že deti nemajú počítať matematiku, čakám
@dskjhfdlkdjhl asi ako hlavná inšpektora a další ľudia, ktorí zmenili postoj k domácim úlohám. “ Zmysel domácej úlohy nemôže vidieť iba učiteľ. Pokiaľ je jej cieľom napríklad utvrdzovanie učiva, tak logicky nemôžu dostať všetky deti rovnakú úlohu, pretože šikovnejšie s ňou iba zabijú čas a slabšie sa utvrdia v chybách, lebo nie je pri nich odborník,“ povedala hlavná školská inšpektorka.”
Nezhodneme sa, máš iný názor. Nebudem ti písať ale, že si mimo. Mne take vyjadrovanie vadí. Stačilo by, nesúhlasím s tebou.
@tiika No, neviem, kto je hlavna inspektorka, ale ja za odbornikov povazujem asi uplne inych ludi, takze toto beriem s velkou rezervou.
To, ze s Tebou nesuhlasim, to je jasne, ale z Tvojich vyjadreni naozaj vidno, ze sa neorientujes, nemas vlastne skusenosti, takze si mimo-nebudem Ti pisat omacky, napisem to radsej priamo. Chapem, ze niektori ludia su na priame reakcie haklivi, ale bolo by na svete ovela lepsie, keby sa pravda pisala bez obalu.
@dskjhfdlkdjhl ešte si mi nenapisala, kde píšem, že deti nemajú počítať matematiku, čakám
@tiika Evidentne nerozumies. Ty pises o inych formach, v tom (o 19:06) si k matematike nejako tu formu nenapisala, takze stale cakam, aku formu si mala na mysli, ked o nej pises. Lebo ak na domacu ulohu treba vypocitat nejake ulohy a Ty pises, ze chces, aby si o forme rozhodla Ty (rodic, dieta), takze zrejme chces matematiku precvicovat inak, ako pocitanim-lebo pises o forme. Keby si chcela pocitat ine priklady, tak by si pisala, ze chces iny obsah. Chapes? Ci ani sama nevies, co pises?
@tiika No, neviem, kto je hlavna inspektorka, ale ja za odbornikov povazujem asi uplne inych ludi, takze toto beriem s velkou rezervou.
To, ze s Tebou nesuhlasim, to je jasne, ale z Tvojich vyjadreni naozaj vidno, ze sa neorientujes, nemas vlastne skusenosti, takze si mimo-nebudem Ti pisat omacky, napisem to radsej priamo. Chapem, ze niektori ludia su na priame reakcie haklivi, ale bolo by na svete ovela lepsie, keby sa pravda pisala bez obalu.
@dskjhfdlkdjhl áno, u teba vidím, že sa možno svojej téme venuješ ale vôbec neriešiš najnovšie vedecké nazory a poznatky vo vzdelávaní, v tomto si úplne mimo
@dskjhfdlkdjhl áno, u teba vidím, že sa možno svojej téme venuješ ale vôbec neriešiš najnovšie vedecké nazory a poznatky vo vzdelávaní, v tomto si úplne mimo
@tiika Nehovor, na to si ako prisla?
@dskjhfdlkdjhl psychológovia, pedagógovia, vedci, odborníci na vzdelavanie… poslem ti linky
@tiika Tak posli tie odkazy. Ale mozno by si mohla vediet, ze napr. o vyuke matematiky vie viac clovek, ktory sa tej matematike venuje, ako nejaky psycholog, ktory velmi casto vie z matematiky velky prd.
@tiika Evidentne nerozumies. Ty pises o inych formach, v tom (o 19:06) si k matematike nejako tu formu nenapisala, takze stale cakam, aku formu si mala na mysli, ked o nej pises. Lebo ak na domacu ulohu treba vypocitat nejake ulohy a Ty pises, ze chces, aby si o forme rozhodla Ty (rodic, dieta), takze zrejme chces matematiku precvicovat inak, ako pocitanim-lebo pises o forme. Keby si chcela pocitat ine priklady, tak by si pisala, ze chces iny obsah. Chapes? Ci ani sama nevies, co pises?
@dskjhfdlkdjhl píšem o matematike, že netreba počítať? A sú rôzne príklady, rôzne testy, zadania, prečo by nemohol rodič využiť napríklad inú učebnicu, iný pracovný zosit, ale iba ten o ktorom rozhodol učitel? Čip je dôležitejšie to, že dieťa učivo ovláda alebo akým spôsobom sa to naučilo? Môžeš odpovedať.

@zuzana76 je rozdiel nepripravený na vyučovanie a domáca úloha.
@3petka vacsinou to koresponduje, pisala som, ze ja som vzdy vyvolala z podobnej veci, ak to ziak vedel aj bez DU dala som 1, ak nie, dala som 5, inak DU som davala malokedy, boli to skor veci ako prerozpravat pribeh, domysliet koniec pribehu, vymysliet tajnicku, vediet reagovat v danej situacii - napr nakupovanie v obchode atd... nemuseli to mat vobec napisane, ale mali to vediet. Ja som potom z toho aj skusala, lebo boli decka, co sa na to vybodli, potom boli takí poctivci, co si to pripravili a preto vedeli, a potom taka skupina, co si to ani nemusela pripravovat a vedela - geniovia