Nevhodná komunikácia učiteliek s deťmi
Ahojte, vcera som bola so synom na ihrisku na sidlisku a prisla tam skola. Deti prveho stupna vramci hodiny. Boli s nimi dve ucitelky, ktore sa cely cas rozpravali na lavicke. Deti sa hrali slusne, nebol ziaden problem, davali si pozor ze su tam aj malicke deti.
Co ale chcem povedat, pri odchode som zapocula rozhovor uciteliek s jednou ziackou. Ked sa koncila hodina, ucitelky zavelila a hned sa muselo ist. Okamzite nastup. Jedno dievca ale stale behalo po ihrisku. Ked ju ucitelka zavolala, dievca povedalo ze hlada zuvacky, ze jej niekde vypadli. Ucitelkam sa to nechcelo riesit a bez toho aby sa napr jedna s nou vratila pozriet to ihrisko jej tvrdili ze urcite jej nevypadli a ze vlastne ani ziadne zuvacky urcite nemala. Dievca stale tvrdilo ze si zuvacky vzala a chcela sa vratit po nich pozriet ale ucitelky opakovane z nej robili debila ze urcite ostali zuvacky v triede. Ona stale opakovala ze ich mala a ze si pred chvilou aj zuvacku dala. Tak zvolili taktiku ze ju zvozili za to ze co si vobec berie zuvacky na ihrisko, ze je to blby napad a vlastne tak jej treba lebo ich mala nechat v satni a odisla cela trieda. Zuvacky tam naozaj boli na zemi pri kolotoci.
Ostalo mi toho dievcata luto, nepacilo sa mi ako situaciu ucitelky riesili a komunikovali. Vlastne uplna banalita ktora sa dala riesit slusne bez zhadzovania alebo kritiky.
Mozno mi poviete ze riesim blbosti, budete sa zastavat ucitieliek aka je to tazka praca a mam si to skusit. Som z rodiny kde sa podobne komunikovalo a teraz mam problem stat si za svojim a casto o sebe pred autoritami pochybujem.
Stretli ste sa aj vy s nevhodnym spravanim uciteliek/vychovavateliek/trenerov voci detom? Riesite doma ako komunikovat s detmi? Ak ste boli doma od rodicov tiez tako urazani/zhadzovani/ponizovani ako ste sa vysporiadali s tymito traumami a s tym ze je vysoko pravdepodobne ze sa s vasimi detmi bude tiez niekto bavit otrasne?
Dakujem
@lion777 učila si niekedy? Vieš koľko rôznych deti sa stretne v jednej triede? Deti nezrkadlia teba, to by som musela byť aký rozčlenený človek 😂 proste niekedy sú to naozaj čerešničky na torte. Keď som išla na materskú, veľmi to bolo žiakom ľúto. Mali má veľmi radi. A to som bola učiteľka, ktorá sa rada s deťmi zasmiala, ale keď som povedala pracujeme, tak sa pracovalo. Vonku som s deckami kľudne hrala futbal, naháňačky, schovky... ale keď som povedala ide sa, išlo sa. A keď bol v triede chlapec, ktorý iba prskal, chytil spolužiačku za vlasy a šmaril ju o stenu, vkročila si do triedy a dal na teba všetky vybrané slová a sexistické poznámky aké poznal, fakt nezrkaldil mňa 😂😂 lenže ja som nastavila zrkadlo jemu a začala s ním komunikovať ako s hulvátom, keď sa so mnou bavil ako s rovesníkom, oplatila som mu to.... Do dvoch mesiacov na mojich hodinách bezproblémový chlapec. A pritom keby ma počula riaditeľka ako s ním komunikujem, dovolím si povedať, že by ma mohla vyraziť kľudne. A naozaj na niektorých žiakov zaberalo iba ukázať, že ani ty s nimi nebudeš zaobchádzať v rukavičkách.
@foxie95 Zaujimalo by ma, ci si zarábala viac ako kolegovia, alebo si mala na starosti menej deti, či si mala len jedného takého žiaka, či sa vždy všetci rodičia sa správali iba slušne? A pokial by sa predsa len taki našli, ovplyvnilo by to spôsob, akým si sa k tým žiakom spravala?
To dievčatko so “zápalkami “ by si tiež presviedčala, že si žiadne žuvačky nebrala, alebo čo by si jej povedala?
@foxie95 Zaujimalo by ma, ci si zarábala viac ako kolegovia, alebo si mala na starosti menej deti, či si mala len jedného takého žiaka, či sa vždy všetci rodičia sa správali iba slušne? A pokial by sa predsa len taki našli, ovplyvnilo by to spôsob, akým si sa k tým žiakom spravala?
To dievčatko so “zápalkami “ by si tiež presviedčala, že si žiadne žuvačky nebrala, alebo čo by si jej povedala?
@tiika mylis sa, ak si myslis, ze by sa pracovnymi podmienkami nic nevyriesilo, odla mna minimalne polovica incidentov zo strany uciteliek je sposobena pretazenostou. Kedysi bol uvazok ucitela na strednej skole 19 a na ZS 21 hodin, este ked ja som zacinala ucit. Stupol na 22 a 23 hodin. Okrem toho tyzdenne odsuplujes take 2 hodiny, mas jeden cely den dozor na chodbe, ked nemas cas na nic, potom ta este obcas poobede supnu do druziny a od rana 7:30 tahas do 15:00 nepretrzite. Uplna realita. Od 8:00 do 15:00 v neustalom kontakte so ziakmi, hlukom. Do toho byrokraticke zatazenie, na ktore by do skol mohli poprijimat asistentov, ktorí by robili len papiere, napr. Alebo ak by ucitel mohol maximalne oducit denne 4 hodiny a zvysok by venoval pripravam a administrative, bolo by to lepsie. A oproti minulosti sa zmenili aj ziaci. Ucitelia by vedeli dat mnoho navrhov na zlepsenie fungovania, ale nikto ich nepocuva.
@tiika mylis sa, ak si myslis, ze by sa pracovnymi podmienkami nic nevyriesilo, odla mna minimalne polovica incidentov zo strany uciteliek je sposobena pretazenostou. Kedysi bol uvazok ucitela na strednej skole 19 a na ZS 21 hodin, este ked ja som zacinala ucit. Stupol na 22 a 23 hodin. Okrem toho tyzdenne odsuplujes take 2 hodiny, mas jeden cely den dozor na chodbe, ked nemas cas na nic, potom ta este obcas poobede supnu do druziny a od rana 7:30 tahas do 15:00 nepretrzite. Uplna realita. Od 8:00 do 15:00 v neustalom kontakte so ziakmi, hlukom. Do toho byrokraticke zatazenie, na ktore by do skol mohli poprijimat asistentov, ktorí by robili len papiere, napr. Alebo ak by ucitel mohol maximalne oducit denne 4 hodiny a zvysok by venoval pripravam a administrative, bolo by to lepsie. A oproti minulosti sa zmenili aj ziaci. Ucitelia by vedeli dat mnoho navrhov na zlepsenie fungovania, ale nikto ich nepocuva.
@zuzana76 zuzka kludne mi naloz ale ja tomuto raz nechapem. Ked si si tuto pracu vyberala nevedela si ze deti su vselijake a v triede je hluk? To je ako keby sa postarka stazovala ze musi roznasat postu aj v zime alebo maserka ze sa musi dotykat ludi. Stale opakujem nikoho nechcem urazit ale kolko ti zaberie tyzdenne priprava na hodinu alebo teda na robenie papierov? 20h? Lebo vies bezne ludia pracuju 40h tyzdenne. A teda uplne neviem co by ti povedali ludia co robia 12tky ze sa stazujes ze robis od 7:30 do 15. Aj to obcas
Anonym, nevedela, lebo pocas mojich skolskych cias ziaden hluk nebol, asi som vo veku tvojej mamy, predpokladam, my sme ticho sedeli a pracovali a ucitelov si vazili. Nikdy som nemala ziaden incident, ziaden ucitel ma nezbil, ani mi nenadaval a to pocas socializmu.
12 nerobi kazdy den, tiez moze tyzdenne urobit 40 hodin, 24 - ky taham na vylete so ziami, si predstav.
a keby sa to spocitalo, tak pracujem asi viac ako 40 hodin, lebo priprava je aj tvorba nastenky, nakup materialov na nastenku, vystrihovanie, vyroba cviceni , atd...
ci ked odpisujem o 18:30 alebo 20:00 vecer rodicovi na edupage, tak to teda nepracujem, podla teba, napr. ano, je to len 5 minut, ale urobim to, necakam ani do dalsieho dna, takisto ziaci ak mi napisu, ale to asi nepracujem, ak sa spocitaju taketo drobnosti (ktore mimochodom verejnost nevidi a nikdy vidiet nebude a este to berie ako samozrejmost) tak je to urcite viac
12 nerobi kazdy den, tiez moze tyzdenne urobit 40 hodin, 24 - ky taham na vylete so ziami, si predstav.
@zuzana76 nooo uplne sa to nedodrziava pri 12tkach ze 40h tyzdenne. Maju aj narocnejsie tyzdne aj potom zase volnejsie kludne sa opytaj zdravotnikov. Kazdopadne ak mas inu pracu kde budes stastna a naplnena a ocenena gratulujem a dufam ze ti to vydrzi co najdlhsie.
priprava zavisi od hodiny, napr mala som hodiny s ochutnavanim potravin, ucili sme sa taku temu na ANJ, tak priprava na tuto jednu hodinu mi trvala asi 3 hodiny aj s rozmyslenim si celej koncepcie hodiny, nakupom potravin a pripravou cviceni na hodinu
teraz chystam hodinu o čase, budu sa ucit cas, vyrobia si hodiny z kresleneho obrazka vo forme pizze, take co sa budu aj pohybovat rucicky, objednam im pizzu, ktoru na zaver hodinyz jedia, este to nemam pripravene, ratam take 2 hodiny pripravy
mala som hodinu - recept po ANJ, robili sme ovocny salat, priprava asi hodinka - nakup potravin a cvicenia
mala som hodinu - recept po ANJ, robili sme ovocny salat, priprava asi hodinka - nakup potravin a cvicenia
@zuzana76 neobhajuj sa..to ti, co neucili, nikdy nepochopia... Ja som ucila kedysi sice len jeden rok, potom ma zlakala vidina mat viac penazi a vyriesit si zdravie, lebo som byvala casto chora. Poviem rovno, za 8 hodin inej prace som bola menej vycerpana ako po oducenych 5-6 hodinach. Nikto nevidi, ze treba aj pripravy a administrativu a vsetko to okolo. A ten strach, aby sa detom nic nestalo. Ja obdivujem vsetkych, co ostali ucit a necudujem sa, ze im obcas prasku nervy. Ano, mozno to ta ucitelka mohla povedat inak, ale..
samozrejme som si zistila alergie deti, cize komunikujem s rodicmi, ked sa na hodinu pripravujem.
@zuzana76 neobhajuj sa..to ti, co neucili, nikdy nepochopia... Ja som ucila kedysi sice len jeden rok, potom ma zlakala vidina mat viac penazi a vyriesit si zdravie, lebo som byvala casto chora. Poviem rovno, za 8 hodin inej prace som bola menej vycerpana ako po oducenych 5-6 hodinach. Nikto nevidi, ze treba aj pripravy a administrativu a vsetko to okolo. A ten strach, aby sa detom nic nestalo. Ja obdivujem vsetkych, co ostali ucit a necudujem sa, ze im obcas prasku nervy. Ano, mozno to ta ucitelka mohla povedat inak, ale..
@siska53 ja sa neobhajujem, mne je luto, kam tato spolocnost smeruje a ze rodicia, ti, co vychovavaju mladu generaciu toto nevidia. Ja som ucila rada a viem, ze budu triedy, kde budu asi aj plakat, alebo teda smutit. Este som detom nevravela, ze odchadzam, nechcem paniku.
samozrejme som si zistila alergie deti, cize komunikujem s rodicmi, ked sa na hodinu pripravujem.
@zuzana76 to znie super. O kolkych kolegoch mozes povedat to iste. A len zvedavost, ako sa u vas vzdelavate v komunikacii?
@siska53 ved ja teraz tak isto, myslim na vlastnu rodinu a zdravie, som dost kreativna, ja sa nebojim, idem uskutocnovat vlastne sny a projekty.
o mnohych, mavame skolenia, napr aj na edulabe, cez jarne prazdniny sme mali skolenia ako reagovat v zivot ohrozujucich sitiaciach.
Milá autorka najvyšší čas ísť už do roboty a neriešiť takéto ,,životné traumy" dieťaťa..
anonym, mimochodom vsetky tie veci nakupujem za vlastne, toto by mi skola nepreplatila
anonym, mimochodom vsetky tie veci nakupujem za vlastne, toto by mi skola nepreplatila
@zuzana76 Darmo tu vysvetľuješ, to ten, kto realitu nezažil, nepochopí.
@zuzana76 ano to mi je jasne ze to kupujes za vlastne. Nieco o tom viem aj ked si tu vsetci myslia ze som uplny debil. Klobuk dole pred tebou.
@zuzana76 Darmo tu vysvetľuješ, to ten, kto realitu nezažil, nepochopí.
@zuzanockamt myslis ze ludia dokazu pochopit len ked zaziju? To sa velmi mylis
Autorka
Tomuto určite nerozumieš. Keďže nič iné nerobíš, len vymýšľaš denne témy o učiteľkách.
anonym, vidis, tak teraz si predstav, ze my, co si plnime povinnosti, spravame sa pekne, tak uz nedokazeme viac znasat tu nespravodlivost a prave takyto ludia odchadzaju. A rodicia stale ocakavaju, ze sa nieco zlepsi. Ze naco vyssie platy, naco zmena podmienok, ved v skole je to ok. nemozem ti napisat sukromnu spravu, tam by som ti napisala mozno viac.
@lion777 učila si niekedy? Vieš koľko rôznych deti sa stretne v jednej triede? Deti nezrkadlia teba, to by som musela byť aký rozčlenený človek 😂 proste niekedy sú to naozaj čerešničky na torte. Keď som išla na materskú, veľmi to bolo žiakom ľúto. Mali má veľmi radi. A to som bola učiteľka, ktorá sa rada s deťmi zasmiala, ale keď som povedala pracujeme, tak sa pracovalo. Vonku som s deckami kľudne hrala futbal, naháňačky, schovky... ale keď som povedala ide sa, išlo sa. A keď bol v triede chlapec, ktorý iba prskal, chytil spolužiačku za vlasy a šmaril ju o stenu, vkročila si do triedy a dal na teba všetky vybrané slová a sexistické poznámky aké poznal, fakt nezrkaldil mňa 😂😂 lenže ja som nastavila zrkadlo jemu a začala s ním komunikovať ako s hulvátom, keď sa so mnou bavil ako s rovesníkom, oplatila som mu to.... Do dvoch mesiacov na mojich hodinách bezproblémový chlapec. A pritom keby ma počula riaditeľka ako s ním komunikujem, dovolím si povedať, že by ma mohla vyraziť kľudne. A naozaj na niektorých žiakov zaberalo iba ukázať, že ani ty s nimi nebudeš zaobchádzať v rukavičkách.
@foxie95 ale áno , trieda sa mení podľa toho, aký učiteľ sedí / stojí v triede. 🙂 Keď tam bude hysterická, neustále kriciaca ženská je iné, ako keď príde hravý učiteľ a komunikuje s nimi normálne. Podľa toho sa správajú aj deti. Áno sú to Vaše / naše zrkadlá.
@foxie95 ale áno , trieda sa mení podľa toho, aký učiteľ sedí / stojí v triede. 🙂 Keď tam bude hysterická, neustále kriciaca ženská je iné, ako keď príde hravý učiteľ a komunikuje s nimi normálne. Podľa toho sa správajú aj deti. Áno sú to Vaše / naše zrkadlá.
@lion777 my mame jednu triedu, kde je to jedno, kto tam stoji, zlyhavame asi vsetci, co tam prideme. tam nefunguje fakt, ze nic, tam je to pre vsetkych ucitelov len o preziti.
@lion777 my mame jednu triedu, kde je to jedno, kto tam stoji, zlyhavame asi vsetci, co tam prideme. tam nefunguje fakt, ze nic, tam je to pre vsetkych ucitelov len o preziti.
@zuzana76 to bude o tom, že ty si si doteraz nenastavila žiadne hranice a neodpozorovala si , kde je tá čiara , kde už musíš zatlačit. Preto ti to, že si pekná a neviem aká nefunguje. Pretože nejde o to, aby si bola pekná v očiach iných, ale aby si bola ľudská.
anonym, vidis, tak teraz si predstav, ze my, co si plnime povinnosti, spravame sa pekne, tak uz nedokazeme viac znasat tu nespravodlivost a prave takyto ludia odchadzaju. A rodicia stale ocakavaju, ze sa nieco zlepsi. Ze naco vyssie platy, naco zmena podmienok, ved v skole je to ok. nemozem ti napisat sukromnu spravu, tam by som ti napisala mozno viac.
@zuzanockamt nie som prekvapena ze si to vytiahla. Ale mozem ta ubezpecit ze toto je moja jedina tema o skolstve. Citala som aj tie dalsie.
@zuzana76 a to je zle ze rodicia ocakavaju nieco viac? Ty si nechcela pre svoje dieta kvalitnu slusnu trpezlivu ucitelku? Najlepsiu doktorku? Trenera?
@zuzana76 to bude o tom, že ty si si doteraz nenastavila žiadne hranice a neodpozorovala si , kde je tá čiara , kde už musíš zatlačit. Preto ti to, že si pekná a neviem aká nefunguje. Pretože nejde o to, aby si bola pekná v očiach iných, ale aby si bola ľudská.
@lion777 ale tam ucime 10 ucitelia, nikto si nevie tie hranice nastavit? nezvaluj vsetko na ucitelov, bolo mimoriadne rodicko, ta situacia sa nemeni.

Dajte učiteľom 12 detí do triedy a budete mať aj individuálny prístup aj empatický aj všetko. Dajte učiteľom viac peňazí a budú to robiť aj mladí, čo majú elán a energiu byť nie s deťmi, ale pre deti. Dokopy nikto to už nechce robiť. A ak, tak určite už nechcú študovať ťažké aprobácie. Načo sa toľko namáhať za taký plat a sociálny status? Pri 25 deťoch sú učiteľky rady, že sa im nepozabíjajú. Chápete, čo je to starať sa o deti v takom počte? Vy idete na ihrisko s jedným, s dvoma, s troma. A aj tak sa stane, že sa zraní, pobije, atď. Chápete aké je to na nervy náročné? Nikoho nezabudnúť. Byť na čas naspäť v škole. Na to sú pravidlá (napr. nebrať si žuvačky do školy, peniaze, hračky, mobily...), aby sa nemuselo zdržiavať hľadaním a pod. Choďte štrajkovať, podporte učiteľov, podržte ich keď štrajkujú (to nie je nikdy len o platoch, iba do správ sa viac hodí slovo plat ako podmienky v školách). Chcete pre svoje deti to najlepšie? Chcite to najlepšie aj pre učiteľov. A presne takéto príspevky tomu nepomáhajú...
@petrofka ja nie som minister skolstva. To vykrikujes na zlom mieste. A nemyslim si ze slusna komunikacia je otazka penazi. Podla tejto logiky moze byt na teba automaticky oprskla predavacky, postarka atd atd