icon

Nevhodné správanie učiteľa: Ako proti nemu zakročiť?

25. sep 2024

Ahojte, poprosím o radu tých, čo majú reálne skúsenosti.
Náš druhácky učiteľ na ZŠ sa podľa rečí niektorých detí správa nevhodne. Dosť často na nich kričí, reaguje podráždene, vyhráža sa pätkami, poznamkami. Vôbec sa ich nesnaží pozitívne motivovať k učeniu. Deti sú znechutené, vystresované... Kamery v triede nie sú, takže je to tvrdenie proti tvrdeniu. Ako sa dá proti nemu zakrocit?

zuzanita1609
25. sep 2024

Tam kde zlyhávajú rodičia s výchovou a povedzme si úprimne, niektoré deti sú ozaj ako z džungle,tam to nakoniec odskáču pani učiteľky. Nedajbože zdvihnúť hlas na žiaka,keď sa nevie vypratať do kože. Ani sa nečudujem,že to s týmto povolaním vzdávajú.

zeldia
25. sep 2024

@anna_anicka83 no ja to beriem tak že to malé dieta ešte nevie a očakávam že učitelia ich to práve majú naučiť na ZŠ. Lebo čo ja mám čo ucit 20tnika zdraviť keď niekam vojde a to ako majú osloviť svojich nadriadených. Začarovaný kruh toto ☹ Ale tak keď nemôžeš ani zvýšiť hlas aby sa neprišla sťažovať mamička tak potom ťažko ťažko s tými geniálnymi spratkami.

em4life
25. sep 2024

Prepáčte, ale my tu v tejto diskusii nie sme o nič lepší. Vysmievanie sa, zhadzovanie autorky, arogancia. Nie všetci, ale veľa z diskutujúcich. A od detí čakáme slušnosť, poslušnosť a rešpekt.
Ináč, robila som školenia pre učiteľov a bola som prekvapená, že keď sú v role poslucháča, robia presne to, čo im vadí. Vyrusuju, bavia sa s mobilom, nedávajú pozor a pod. Tým nechcem zhadzovať komentáre, ktoré sem dali pani učiteľky, súhlasím, že vaša práca je veľmi náročná a obdivujem vás, že to dávate. Len som chcela podotknúť, že my dospelí, všetci z nás, formujeme detí. Tým ako sa správame k sebe na ulici, v autách, v obchode, na Internete. Deti to všetko vidia a vnímajú. Keď sa vzájomne nerešpektujeme a sme k sebe drží, ako môžu byť deti iné??

autor
25. sep 2024

Prosila som o reálne rady na mnou položenú otázku. Poprosím teda o reakcie k veci.

Pre tých, ktorí ste sem prišli mudrovat... Učiteľ sa správa nepríjemne aj k žiakom, ktorí sa učia svedomito, všetko si plnia, "počúvajú ho". No tak, ako sa stane dospelým, že občas niečo popletu alebo zabudnú, stane sa to aj dietatu a učiteľ aj napriek tomu si potrebuje dokazovať svoju nadradenosť a dieťa zosmiešňuje, ponižuje, zbytočne stresuje.
Áno, aj v našej triede sú deti, ktoré všetko ignorujú, ale je nefér, že sa potom aj k "poslušným" deťom správa rovnako, ako k tým "neposlušným"...

Ďakujem za pochopenie

simona20201309
25. sep 2024

@anna_anicka83 úplne ta chápem a myslím ze sa niečo deje. Rapídne stúpla agresivita u deti už v prvých ročníkoch na ZS dokonca sa čím ďalej tým viac vyskytuje aj v MS. Nezáujem o nič. Neskutočný problém deti zaujať.
Neviem co bude ďalej ale desí ma to.

simona20201309
25. sep 2024

@zeldia vieš čo? Ja osobne som za kamery. Skutocne. Jasom všetkými 10 za. Nech rodic vidí ako sa ten jeho,, anjelik" správa. Nech vidia a počujú a potom súdia. Pretože ja mam čistý štít. V práci som vždy išla na plno, nikdy som si nesadla a nepila kávu ani som si netukala do mobilu, ani som nepustila deťom rozprávky aby som mala pokoj. A koniec koncov, chránené sú obe strany.

glorikarebeka
25. sep 2024

Mojej dcére zobrala učiteľka telefón....volá dcéra, že mamina musíš prísť do školy aby si mi ho mohla od nej zobrať, ja jej ho musím odovzdať....
Hovorím jej daj mi k telefónu pani učiteľku....
Keď som pani učiteľke povedala, že viete čo nechajte so ho celý víkend(bol piatok) nech si dievča zapamätá, že ho nemá používať keď to nemajú dovolené
Odvtedy je pokoj....
Takže myslím, že to nie deti,ale rodičia robia chyby a veľké....ja neviem,však tie deti nebudú mať celý život na ružiach ustlané....

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
betulinka1
25. sep 2024

Na nete kupis pero, ktore ti 8 hodin nahráva. Dietatu nehovor, strč mu to do peracnika. Pero aj normalne pise. Zapnes nahrávanie rano ako pojde do skoly, vecer stiahneš nahravku do PC, vycistis pamat pera, nabijes a pripravis na dalsi den. A nahraté si vypočuješ. Tak zistis co sa deje v triede. Ci ucitel naozaj reaguje na provokáciu tvojho dietata alebo je na hlavu. Podla toho sa zariadis. Takto som zistila, preco moje dieta skoncilo niekolkokrat v nemocnici s bolestami brucha. Nakoniec nas zobrali az do Ba NUDCH. A tam mi naznačila doktorka, ze musim zistit co sa deje na hodinach.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzanita1609
25. sep 2024

@glorikarebeka správny prístup, oceňujem 😊

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
maciatkolulu
25. sep 2024

My to máme štvrtý rok a vieš čo,decko má výborné výsledky, neriskuje jej skrek,tzn.ma domáce,ma pomôcky,je proste nachystaný,občas si pomyslím svoje,ale hold. Aj ja ľutujem učiteľov,lebo v škôlke choroby,sople,spánky,každý tvrdí,že ten ich satan je andeeelicek,škola podobne. Čo už.

simona20201309
25. sep 2024

@lonely66 áno, len .... kto by potom učil? Keď už teraz to nikto nechce robiť. Najprv treba zvýšiť plat dvojnásobne a potom môžme robiť sito. Teraz nie je z čoho.

maciatkolulu
25. sep 2024

Bola si v tej triede,alebo máš dieťa netykavku? Môj syn má takú,stvrtaka,niečo jej nejde,učiteľka zvýši hlas,reve ako postihnutá. A pritom sa nič nedeje. Alebo dostali trest,všetci,jediná táto matka skákala,že jej Johana nič určite neurobila ,prečo má robiť aj ona. Nuž....niekedy okrem skákania a domahania sa práv ,treba aj kúsok sebareflexie zapnúť. Veď sú v škole koľko? A už si toľko x zabudla,že sa treba ísť sťažovať? Alebo proste lync. Čaká nech odíde a dostanete nejakú"mám v pazi" bude mať decko jednotky a bum ďalej nič,lebo hlava prázdna. Ale jednotky na vysvedčení 👍

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
25. sep 2024

@betulinka1 Takto si matka vyrobí pekný prúser. Na mieste učiteľa by som to riešila.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
tenty
25. sep 2024

@anna_anicka83 sama by som to lepšie nenapísala. PRESNE. Podpisujem sa pod každé tvoje slovo

dada4
25. sep 2024

No po pár komentároch som prestala čítať.
Viem to porovnať syn mal na prvom stupni učiteľa, ktorý ich vôbec nevedel,motivovať,bol podráždený , kričal, vyhrážal. A poviem ti bolo to ťažké vydržať 4roky. Však naši boli posledná jeho trieda,potom mu už žiadnu nikdy nedali. Dcéra má učiteľku,ktorá sa narodila na to aby bola učiteľka. Ťa to s nimi vie v každom smere.
Takže ja ťa chápem a tie reči tu ,že detská sú len teraz nevychovane a bla,bla,bla a aké sme my mamky precitlivene🤦‍♀️nemám slov...

betulinka1
25. sep 2024

@zuzanockamt Ved to nezverejní na nete. Iba bude vediet co sa deje. A prepac aj keby to pustili sudcovi v trestnom konani, tak nech sa paci. Kludne. Ale neviem kto by sa hanbil. Dieta je chránená osoba a ked je šikanované učiteľom, nie je ina sanca iba takato.

autor
25. sep 2024

@dada4 ďakujem za inteligentný komentár

janickacrazy
25. sep 2024

@lonely66 veď osobitné školy sú aj teraz, len sa volajú špeciálne, len tam berú len deti so zníženým intelektom alebo vážnejšími diagnózami typu autizmus a podobné

simona20201309
25. sep 2024

@lonely66 ja viem o com hovoríš, ja tiež. Lenže nie každý so môže dovoliť pracovať s takým platom aj keby tu prácu robil skvelo. Preto píšem, že ak by bola práca lepšie ohodnotená, bol by o ňu vyšší záujem tak by aj učitelia mali väčšiu motiváciu snažiť sa. Poznám mnohé ktoré by to robili s láskou a naplno ale žijú na západe a za 800-900e robiť nepôjdu. Toľko ich stojí hypotéka.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
25. sep 2024

@zeldia To vazne uz bol za Tebou nejaky rodic? Ucim takmer 30 rokov na VS a nastastie rodicov mojich studentov nepoznam a pevne verim, ze to tak ostane. Bohuzial, s tym ostatnym musim suhlasit. Kazdym rokom je to horsie.