icon

Odkedy nechať dieťa pár minút same doma?

lilimoni
2. júl 2015

Ahojte maminy. Odkedy ste nechavali vase dietko same doma par minut? Mame asi tak 3 minuty peso obchod a neda mi nechat dietko doma aj ked viem, ze sa s rohlikmi do 10 minut vratim. Mlada mi fnuka, ze tych 10 minut vydrzi pozerat rozpravku aj sama 😒 nezda sa mi ale zodpovedne nechat ju doma bez dozoru 😖 ale asi ani o 5 rokov sa mi nebude zdat v pohode nechat ju samu 😒

bubelko
2. júl 2015

@lilimoni mozno bude 🙂 ale to moze byt aj vesele 😉 moj mladsi teraz pred nedavnom volal kazde 2min. bola som pre muza na pohotovosti. tak volal najskor, ze ho boli brucho, potom ze maco si zlomil nohu, neskor ze uz je maco v spitali a nakoniec, ze uz ho zasadrovali... nastastie iba obväzom... starsi stal vedla neho a som len pocula, ako sa chichoce. a my s muzom v aute sme sa rehotali tiez, lebo pocuvat ako maco trpi, a vedla seba mat muza so sadrou na nohe - no tiekli mi slzy od smiechu... 😉

natalym
2. júl 2015

@barny Výborný vek. Keď bude staršie môže strážiť to mladšie. 😀

natalym
2. júl 2015

@bubelko Ale naša si naozaj zlomila ruku, keď bola sama doma. Ty kokso. Volala mi do práce, že či môže ísť na korčule, asi za hodinu som mala prísť domov. Išla a zlomila si ruku. Za hodinu sme prišli obaja domov, decko na gauči, oči dorevané, bála sa zavolať, že čo poviem, ruka evidentne zlomená, kričím na muža: ,,ani sa nevyzúvaj, ideme na pohotovosť.,, Prežili sme.

bubelko
2. júl 2015

@natalym mojej sestre zlomila ruku mama - na silvestra sa blaznili a mama ju mala na chrbte a ako si sadla, chcela zo seba striast a ju striasla a prilahla pri tom - ruka zlomena v lakti...
moj syn si nalomil ruku na treningu... ja som si zlomila ked som nahanala segru a clenok som si vyvalila v skole v prirode tak, ze skoncil v sadre... to su bezne urazy, ktore sa stavaju.... keby ste boli doma a isla by na korcule, isli by ste snad s nou? asi nie...ale verim, ze to cloveka dost sokuje - ale ako pises, prezili ste.😉

natalym
2. júl 2015

@bubelko Veď áno, kto rátal, že za hodinu toto. 😉

katarinamarkova
2. júl 2015

@worker_falcon @bianca citam vas oboch.....
tu suhlasim jednoznacne s panom 🙂
7r. dieta je je dost rozumne na to, abe vedelo ze nozikom sa prsteky nekrajaju, ze vo vani sa nesmyka, ze mixer sa nezapina, ze na mikrovlnke stlacim ten a ten gombik, ze uzaver vody je tam, uzaver plynu je tam, cislo nudze je 112, sused byva tam, zo stromu neskacem, do zastrcky prsteky nepcham, ked idem cez cestu sa riadne pozriem, cuzdim sa vyhybam, na dialnicu pesi nejdem........ak ho teda tomu rodica vedu a ucia.
a ak hovorime o tych urazoch na chirurgii...skutocne by ma zaujimalo, kolko z nich sa stalo detom, co boli same doma a kolko prave pod dozorom dospelych.

deti vedia byt velmi mudre, uvedomele a zodpovedne, len im treba dat sancu dokazat to 🙂 lebo kazde dieta aj to najsamostatnejsie na svete, ked vidi,ze ma prave v tejto chvili mamicku za zadkom,tak si pre tu vodu nejde same, ale prosi mamu.....nad malou odreninkou nemavne rukou ale uteka - mami fukaj.....cez cestu sa nepozrie, lebo sa spolieha, ze tu je mama....bude doma robit blbosti, lebo vie, ze keby nieco mama je po ruke.....

bubelko
2. júl 2015

@natalym ja som tiez neratala s tym, ze syn pojde na trening, spadne z vysky ca. 25-30cm na ruku a hrudnik, a ze skoncime na pohotovosti a budu mu robit ultrazvuk pecene a sleziny a ze ruka skocni v sadre. a bola som ta - vonku pred skolou, mladsi syn tiez s nim na treningu a 2 treneri... shit happens... 😖

ja ked nechavam deti same doma, tak su jasne pravidla - nesmu na terasu, na dvor, skakat po gauci, co vzdy zistim (aj ked nie som doma), mozu sa hrat, pozerat tv. telefon maju zapnuty, dvere zamknute (vedia si odomknut). nesmu byt u nas cudzie deti.

bubelko
2. júl 2015

@katarinamarkova 100% suhlas 😉

bianca
2. júl 2015

@katarinamarkova to si clovek asi musi zazit aby pochopil.My sme boli bezne doma sami.A stacil jeden den ked mama bola pomahat ,otec isiel po zemiaky do pivnice a mladsi bracho mi v sekunde preletel cez sklenenu vypln dvier.A suseda ktoru som zavolala?Stala vo dverach a v soku pozerala na krvacajuce dieta.Az moj krik pocul otec a uz sme leteli smer spital a silo sa nielen cele predlaktie ale i hlava a moja noha .A tiez sa 100 krat pred tym nic nestalo.

sakura77
2. júl 2015

@bubelko ved aj ja som isla Ferrari rýchlosťou 😂neviem si to predstaviť že raz bude chodiť úplne sám niekam☺pritom ja som od prvej triedy chodila sama na autobus do mesta do školy a este segru do skolky odviedla 😁

katarinamarkova
2. júl 2015

@bianca preto nemam doma sklenene dvere. mladsi bracho mal vtedy predpokldam menej ako tych riesenych 7, ze?
viem, ze to bol asi zazitok na cely zivot, ale to sa kludne mohlo stat aj keby boli vasi doma.

bianca
2. júl 2015

@katarinamarkova bracho uz sedem mal,bol prvacik ,lavak,dorezal si lavu ruku cez cely laket.Ja o rok a pol starsia som nanho mala davat pozor....a ano.Mohlo sa to stat i ked by booli nasi doma,i moja mala si rozbila obocie a to som ju drzala za ruku , no clovek to inak berie ked tomu nemoze zabranit ako ked nechal dieta bez dozoru.Nasi si to doteraz vycitaju a to sme obaja uz davno dospelaci

jana_eyre
2. júl 2015

moja sestra ma dve deti 10r. syn a 7r. dcera.. ked ide do obchodu, alebo mne nieco zaniest narychlo /byvame od seba par ulic/ tak ich necha doma samych.. a boli uz aj dni, ked ostala doma sama mladsia..

nevidim na tom nic hrozne, ved to uz je slecna, ktora vie co sa moze a co nie a za tych par minut /mozno maximalne 20/ sa nemoze nic stat, pokial je dieta normalne, bezne uvazujuce a vie, ze sa nema hrat so zapalkami 😀

aj dnes som stretla susedu, co isla do obchodu a vravela, ze sa ponahla, lebo doma su jej synovia /7,5,3r/ a pozeraju telku.. clovek si pozna vlastne deti a vie coho su a nie su schopne..

nair
2. júl 2015

@lilimoni Ako prváčka som odmietala chodiť do školskej družiny, tak ma naši nenútili, dostala som kľúče, zo školy som išla rovno domov, a aj 3 - 4 hodiny som bola sama kým neprišli domov rodičia a starší súrodenci.. Občas ma prišla pozrieť starká. Inak som si čítala, robila úlohy, hrala sa.. Aha, ja som bola tretie dieťa.. Pri ďalšom už nebudeš taká úzkostlivá, veď dcéru k samostatnosti, nie je to na škodu 😉

senka111
2. júl 2015

@barny jasne ma 10 rokov telefon pri sebe,kluce tiez.Chodi von od 15h ma partiu chalanov skacu na kolobezke v skejparku.Obcas sa s malou chodime pozerat.

janickacrazy
2. júl 2015

@lilimoni Nechápem tvoju obavu, 10 minút je nič, to 7,5ročná zvládne ľavou zadnou. Ja ked som bola v jej veku som bývala sama doma každý den doobeda, lebo školu sme mali poobede a ja som nechcela chodiť do družiny, tak som mamu uprosila, nech ma nechá doma. Sama som sa najedla, obliekla, nachystala veci do školy, zamkla som dvere a šla do školy. Nikdy som nezabudla zamknúť, bola som spoľahlivá a samostatná. Ty musíš dať dieťaťu raz tú doveru, že takéto veci zvládne, inak z nej vyrastie nesamostatná osoba.

vulka
2. júl 2015

Náš syn býva doma minimálne 1 hodinu sám, kým prídem z práce.

lilimoni
autor
2. júl 2015

Sa bojim aby sa nesla sama do bazena kupat alebo aby nieco doma nevyviedla 😒 neviem odhadnut nakolko je vymyselna a co by spravila mimo moje oko 😒

vulka
2. júl 2015

@lilimoni To ešte nechodila do školy? Nenaučila sa nejakej zodpovednosti, poslušnosti? Ja syna už posielam do obchodu, na krúžok tiež chodí sám, aj bicyklovať sa po vyhradených cestičkách.

lilimoni
autor
2. júl 2015

@vulka v davnom prispevku som napisala, ze ju do skoly vozim, lebo je skoro 60km od nas a je to specka pre autistov 😒 Byvame na konci dediny pri tabuli, takze auta nam ficia akolo domu 90 km rychlostou a nemame tu chodniky ☹

vulka
2. júl 2015

@lilimoni Ahá, tak to by som mu doma nenechala. Skor by som hľadala, či nemá nejakú susedku kamarátku s ktorou by tú chvíľku vedela stráviť doma.

lilimoni
autor
2. júl 2015

@vulka len ju nemozem cele detstvo kontrolovat. Niekedy musi prist ten cas, kedy ju nechat aj samu 😒

moni244
2. júl 2015

Moja ma dva a pol a ked treba, zbehnem vyniest smeti a ju necham doma na tie 3 minutky samu, uz teraz ju ucim samostatnosti. Dokonca sa nam stalo, ze sme sa tak s manzelom prelinali, ze sme sa minali na zastavke,tu mame od bytovky 2 minuty a ona doma spala, ale to viem, ze ked spi a nahodou sa zobudi, z izby nevylezie a bude si kecat s plysakmi. Vo veku tvojej by som chcela, aby chodila sama do skoly, ak to bude zvladat. Nemienim byt ako kolegyne, ktora kedna vozi 15 rocneho syna do skoly (maju to 10 minut peso) a zo skoly a druha nepusti pred bytovku 13 rocnu vyvencit psa

bajana
2. júl 2015

Úzkostlivé maminky, už ste sa zamysleli nad tým, ako pripravujete svoje deti na život v tomto "zlom bezohľadnom svete", keď ich od seba nepustite a za každým rohom vidíte úchyla a v každom druhom vodičovi potenciálneho vraha?

lilimoni
autor
2. júl 2015

@bajana praveze vsetky tu co pisali nechavaju deti same doma aj niektore nakupovat chodia, niektore same von. Len ja sa s tym malym autistom neviem co mozem cakat 😒

bajana
2. júl 2015

@lilimoni na teba som nenarazala...asi som mala dotycnu oznacit 😉

lilimoni
autor
2. júl 2015

@bajana jasne, v poriadku, tak mi porad. Nechat dietko same doma alebo ju radsej zobrat so sebou?

lilitela
2. júl 2015

@bianca Suhlas. Ja som ako 5-rocna prebiehala cez Stefanikovu v Bratislave mimo prechodu. Bez dozoru a vedomia dospelych. Viete si to predstavit dnes?
A pravda je aj to, ze ma ako 7-rocnu obtazoval pedofil - sama som isla do skoly.
Vacsinou tieto pripady dopadnu dobre, ale obcas bohuzial, aj nie. Ja by som nechcela, aby to bolo prave moje dieta. No co, tak este rok pocka, kym si nebudem naozaj ista.

lilitela
2. júl 2015

@moni244 Na druhej strane, za 3 minuty sa da celkom "sikovne" zadusit.

lilimoni
autor
2. júl 2015

@lilitela suhlas 🙂 ja si nechcem ani predstavit, ze by som si dieta v bazene nasla 😒