icon

Odkedy nechať dieťa pár minút same doma?

lilimoni
2. júl 2015

Ahojte maminy. Odkedy ste nechavali vase dietko same doma par minut? Mame asi tak 3 minuty peso obchod a neda mi nechat dietko doma aj ked viem, ze sa s rohlikmi do 10 minut vratim. Mlada mi fnuka, ze tych 10 minut vydrzi pozerat rozpravku aj sama 😒 nezda sa mi ale zodpovedne nechat ju doma bez dozoru 😖 ale asi ani o 5 rokov sa mi nebude zdat v pohode nechat ju samu 😒

Strana
z4
moni244
2. júl 2015

@lilitela to uz je paranoja, od roka spava sama, nik ju nekontroluje, pospi 2-3 hodiny, zobudi sa, zakrici raz, dva krat mama/ocko a kludne caka

zita19
2. júl 2015

@lilimoni 7 rocne dieta ma same prist zo skoly domov (ked teda necestuje cez pol mesta MHD a nemusi 3x prestupovat). 7 rocne dieta si ma pisat ulohy same, len ked nevie, tak poziada o pomoc rodicov, 7 rocne dieta zvlada samoobsluzne cinnosti, vratanie hygieny, natretia chleba a umytia riadov po sebe. 7 rocne dieta bez rodicov sa chodi hrat s kamaratkami pred dom. 7 rocne dieta chodi samo do tabora bez rodicov, tak preco by nemohlo ostat 10 minut same, kym mu mama donesie rozky? Dokonca si myslim, ze 7 rocne dieta by malo samo zvladnut nakup 5 rozkov, 4 jogurtov a litra mlieka, v tom obchode co je 3 minuty od domu.
Ci?

danusskaaa
2. júl 2015

Moja mala ma 3 a nechávam ju samu keď idem so psom. Ona sa z gauča ani nepohne, kuka rozprávku a čaká. A sama som tomu nechcela veriť aká je hrdá na seba že to "sama zvládla". Záleží to na povahe dieťaťa, moja je kľudná a viem že nič neurobí. Aj keď všetci dookola do mňa ropu že stále sa môže niečo stat-to sa môže aj keď som pri nej. Ale mám to odsledovane a ona sa nikdy ani nepohne
Dokonca ešte aj keď niekto klopal tak kaslala na to a sedela

lilimoni
autor
2. júl 2015

@zita19 a sedemrocne dieta s autizmom zvladne tiez tieto veci bez problemov? Moja sa kolkokrat cestou tak zamysli, ze vlezie do pola a potom sa spamata, ze ide kam nema 😒 v specialnej skole ma asistenta a ulohy si sama nespravi, lebo to by kukala iba doblba a nic by nenapisala, keby som ju neprebrala do reality 😒

zita19
2. júl 2015

@lilimoni ale nepisala si v prvom prispevku, ze je autista. To je potom ine. Toto ja posudit neviem, to musis posudit sama, lebo nikto ju nepozna tak ako ju poznas ty.

lilimoni
autor
2. júl 2015

@zita19 v nejakom tretom som to spomenula. A to je to, ze to posudit sama neviem. Ona je zodpovedna. Je to sice vymyselnik ale v ramci zdraveho detstva. Len ci jej nieco nepride ako skveli napad, kym budem prec 😒
Sice je zvyknuta sa vzdy spytat, ci moze, to alebo to...
Tak neviem, ci by to vyslo, keby som jej nechala mobil, ze by mi zavolala, keby nieco potrebovala 😒

bajana
2. júl 2015

@lilimoni prepac, ale neporadim ti....tvoje dieta je specificke, nepoznam ziadneho autistu...len dufam, ze tu moju v 5 rokoch budem moct nechat doma samu, kym pojdem trebars do obchodu

zuzulienaba
2. júl 2015

nas maly ma 5 a pol a bezne ho nechavame sameho,ked potrebujem odbehnut do obchodu len rychlo,tak pol hodku v pohode vydrzi. je nauceny,asi od 4 rokov pomalicky sme ho ucili..naozaj zatial to bolo vzdy ok

janickacrazy
2. júl 2015

@lilimoni Tak to si mala hned napísať, že je malá autistka, lebo v takom prípade je to trochu iné ako so zdravým dieťaťom. Na to si musíš odpovedať sama, lebo autistické deti tiež nie sú rovnaké, ty ju poznáš sama, aká je a či to zvládne. Prípadne ozaj poprosiť nejakú dobrú susedu, nech na nu dozrie.

bubelko
2. júl 2015

@lilimoni skus najst na MK skupinu, kde su mamicky s detmi, ktore maju autizmus a poradit sa tam. 😉

sense
2. júl 2015

Mame v rodine autistu ma 13rokov ale ten by doma nemohol byt sam ani chvilu ale trejme nie su vsetci autisti rovnaki a nema kazdy rovnaku formu autistu...

ivett1
3. júl 2015

@lilimoni prosím ťa, samozrejme, že dieťa bez diagnózy autizmus zvládne tých pár minút samé, učí sa tak samostatnosti, ale ak to je autista ... tak to sa predsa nedá jednoznačne posúdiť, veď to závisí aj od stupňa "postihnutia" ...takže tvoja otázka neobsahuje úplné informácie a preto je väčšina odpovedí bezcenných ...

janakomancova
3. júl 2015

moj bude mat teraz 7 a postara sa aj o mladsieho a ja si mozem odbehnut.keby nieco, mobil ma a cinkne.

barny
3. júl 2015

@senka111 tak to aj moj, ma 7 rokov, vonku by bol aj cely den, nema problem, ma mobil, ale sam doma nechce byt, tak ho nenutim 🙂

sovica
3. júl 2015

Vy si dcéru poznáte najlepšie. Ak je spoľahlivá a ste si istá, že nebude robiť hlúposti, tak ju môže v pohode nechať doma samu aj dlhšie, nielen pár minút. Je už dosť veľká. Predpokladám, že mobil používať vie...
Sú však aj deti veľmi akčné, neposedné, čo stále vymýšľajú, prípadne detičky, ktoré sú nejak zdravotne postihnuté. Také dieťa by som doma asi samé nenechala.
Keď sme už pri tom, odporúčam knižku "Čo robiť, keď je dieťa v úzkych". Mojim deťom sa veľmi páčila a čítali sme ju viackrát. Sú to také krátke príbehy, ktoré vlastne rozprávajú súrodenci a vždy je tam aj vysvetlenie pre deti, ako by sa mali správne zachovať v rôznych situáciách. Zhodou okolností je tam aj príbeh "Keď si sám doma".

mima4
3. júl 2015

@lilimoni
a čo keby si sa tuto otazku spytala napr. psychologicky v andrease, predpokladam, ze tam chodite.... autizmus je dost take specifikum... su autisti...co musia byt pod drobnohladom..ale aj taki..co idu studovat na gymnazia..funguju relativne samostatne.

co sa tyka mentalne zdravych deti... 7,5 rocne dieta by malo v pohode zvladnut aj dve-tri hodky byt doma same... v opacnom pripade je to skor dane uzkostlivou az neurotickou vychovou... a dieta si tieto strachy prinesie aj do dospelosti...a nebude schopne čelit zivotu... A na druhej strane, dieta potrebuje do urcitej miery vediet spracovavat aj stres, do urcitej miery je stres uplne v poriadku...a hlavne, dieta posuva dopredu... uci ho viac uvazovat, zvazovat..vyhodnocovat...

lilitela
3. júl 2015

@moni244 To neni paranoja, ale prevencia. Ale ved kazdy podla seba, ja nikomu nebranim. Predvcerom som citala, ako maleho chlapca tusim 2-rocneho zrazil vlak, tusim este pred mesiacom. Neviem, mozno aj jeho rodicia usudili, ze je dost velky aby sa sam hral napr. na dvore. Bohuzial, co sa stane, neda sa uz vratit.

lilitela
3. júl 2015

@moni244 A este za seba, pisala som v inej teme, ze ako 5-rocna som prebiehala sama bez dozoru mimo prechodu cez Stefanikovu. Urcite nie som vychovana v bavlnke.

moni244
3. júl 2015

@lilitela ten dvojročný chlapec bol z ubytovne, sociálne neprispôsobilí obyvatelia, tím je šuma fuk, kde deti behajú, hlavne, že na nich dostávajú peniaze a prepáč, aká prevencia? to sa môže stať, aj keď budem vedľa v izbe a ona bude spať, kontrolovať ju nechodím, lebo sa hneď zobudí, čiže furt myslieť len na to zlé je podľa mňa paranoja

sovica
3. júl 2015

Už som napísala jeden príspevok, ale až teraz čítam, že dcéra je autista. Takže to je ťažké radiť. Vy si ju poznáte najlepšie. Ako reaguje na aké situácie...
Skúste odchod z domu len fingovať a zostaňte doma, ale tak, aby ona o tom nevedela. Spravte to každý druhý deň a uvidíte, čo sa bude diať. Ak bude v pohode a bude napr. pozerať telku alebo robiť niečo, čo ju baví, tak potom asi nemusíte mať obavy.
Musí to byť pre vás asi dosť stresujúce, ale držím palce 🙂.

lilitela
3. júl 2015

@moni244 Princip je rovnaky, dieta ponechane bez dozoru. A nepisem o tom, ze by sa dieta malo zadusit v spanku, mam na mysli, ked je hore, bdele. Je to male dieta, nieco najde, vdychne a vybavene. narozdiel od starsieho dietata nie je schopne ani vybehnut von a zabuchat susedom na dvere. A jasne, moze sa stat vzdy vsade a cokolvek. Co mam na mysli je asi to, co je definovane aj spolocnostou, a to, ze je rozdiel medzi nestastim, za ktore "nikto" nemoze a nestastim zo zanedbania. Ak by sa dietatu ponechanemu doma osamote nieco stalo, tak rodicia budu niest trestopravnu zodpovednost.

sashulla
3. júl 2015

Mala som šesť keď naši začali pracovať vela. Čiže vtedy. Narozdiel od iných deti som ale už napr. umývala riad či krajala chlieb. Pamätám ako boli prekvapene baby keď to videli. Nic sa nestalo. Bola som dosť sebestačna.

stankapk
6. júl 2015

Moja ma tiez 7,5 roka a bezne som ju nechavala 30-40 minut samu doma, kym som skocila do skolky pre mladsiu, a este som stihla aj narychlo nakupit. Mala pri sebe telefon - keby nieco, ale vzdy to v pohode zvladla.

sharmana
6. júl 2015

@lilimoni najlepšie je sa riadiť vlastným rozumom. Niekomu je dosť nechať 3 ročné samé doma, iný by nenechal ani 12 ročné.... Ja si myslím, že to nemusíš siliť. Ak sa na to necítiš, tak ju ešte nenechávaj samú. Ja osobne by som nenechala. Je to stále maloleté dieťa a nesieš zaň zodpovednosť. Toto si vela ludí neuvedomuje. Na Slovensku nesmieš nechať dieťa bez dozoru. Ok, ak sa nič nestane, tak ťa nikto naháňať nebude, ale ak by si dcérka v tvojej neprítomnosti ublížila na zdraví, môžeš mať fakt problém a byť dokonca trestne stíhaná. Nehovoriac, ako si to budeš vyčítať. Ani v UK nesmú byť deti myslím do 14 rokov doma samé, preto mávajú au pair, takže až také raritné to nie je, ako tu niektorí sa snažia zosmiešnovať a bagatelizovať.
Iné je odbehnúť susedke niečo zaniesť, či zísť dole za poštárkou a podobne. Ak vieš, že tvoje dieťa nevyvedie nejakú hlúposť. Do obchodu by som asi nedokázala ísť bez dieťaťa. A to ja som bola tiež dieťa, ktoré chodilo 6 ročné s klúčikom na krku. Je iná doba, to sa nedá s minulosťou porovnať. 😉

digysa
11. júl 2015

@lilimoni Podla mna by si ju mala nechat samu doma ale najskor tak na skusku. Ty by si isla prec z domu a popod okno by si kontrolovala, co tych 15 minut robi.
Zacni s kratkym casom, postupne pridavaj.... nesil to. Je to predsa len autisticke dieta. Tak isto nevieme, aky stupen autizmu ma...

A kecy od ostatnych, co ich deti.... a co oni.......a co bolo kedysi.....by som ignorovala. Ide o jedno konkretne dieta-o tvoje a este aj autisticke.
Ja tiez necham moju7 rocnu doma iba na pol hodinu, ale len preto, lebo tu je iny zakon. Deti do 11 rokov nemozu byt doma same bez dozoru. Syn ma 9, toho som nechala vela krat sameho s mobilom, ale ako vravim....moje deti nie su tvoje.

papricka33
20. júl 2015

Je to individualne, musis hlavne ty vediet a overit si, ako je dieta zrele. Ako by sa v pripade, ze jej zrazu "docvakne" ze je sama spravala. Ci by sa nebala a nechcela vyliezt napr. na okno, pozriet, kde si, odist z bytu... Niektore deti to zvladnu v 5 niektore "hysacia" aj v 9 rokoch :-\ Moja mala 8, ked ostavala podvecer sama v dome vyse hodiny, niekedy aj viac. Ja som uz odchadzala na anglictinu a muz este nebol doma. Samozrejme bola na mobile, nikam nesla, ucila sa, citala si, pozrela rozpravku...

Strana
z4