Odprevádzate prvákov do školy?
Zaujima ma či odprevadzate prvákov do skoly? Myslim to, úplne do budovy skoly. Ja mojho každý deň vozim pretože skolu mame viac ako 5 minút autom a chodím s nim dokonca až do budovy skoly, ku skrinkam. Pockam kym sa prezuje, vyzlecie, rozlúčime sa a odchádzam. Pridem si tam celkom zbytočná ale zároveň keď párkrát išiel sam som mala vycitky že mohla som ho odprevadiť. Ako to mate vy?
Môjho som odprevádzala k budove prvý polrok, neskôr chodil sám. Rodičia do budovy nemajú formálny zákaz vstupu, ale dnu nechodievajú. Prvé týždne sa prváci stretávali na školskom dvore, aby každý trafil do svojej triedy.
Syn na cestu do školy používa bicykel. Čo treba povedať, a čo si myslím, že by sa veľmi zišlo na Slovensku, že naše mesto v zahraničí má pre rodičov mapu najbezpečnejších ciest do jednotlivých škôl - teda svetelné križovatky, ulice s nízkou maximálkou pre autá, ulice, kde sa dostanú autom len rezidenti. Rovnako sa dôrazne neodporúča rodičom nosievať dieťa do školy autom, pretože potom je okolie školy zahltené autami a pre deti sa tak cesta do školy stáva oveľa rizikovejšou.
Nie,ani ma to nenapadlo.Prvy tyzden som chodila dnu.Ved uz nie su skolkari.Ked ideme pesi,tak odprevadzame k budove, ked autom, ide sama od auta. Podla mna je dolezite viest dieta k samostatnosti. Ale ona aj sama chce. A aj predskolacka by chcela sama do skolky,tak niekedy ju odprevadim len do satne a ked vidim,ze ucitelka uz o nej vie,necham ju prezliect sa samu a ja odchadzam.Ale ona si to sama pyta.
U nás je zákaz vstupu do budovy. Dieťa môžeš max. po dvere školy sprevádzať.
Posledné mesiace prvého ročníka už chodil sám asi 7 minút cesty pešo. Som jediná v okolí.Ostatní odprevádzajú,aj nosia tašky namiesto detí.
Každý si myslíme, že robíme pre svoje deti to najlepšie.
Syn je tretiak, ideme 15 minut autom a vyprevadzame ho ku vchodu do skoly. Do skoly rodic nesmie
@beronsche Myslím, že toto je problém vo veľkej časti sveta. Ak sa pred školou v priebehu 15 minútového intervalu otočí sto áut navyše a popritom sa tam pohybujú stovky žiakov, z ktorých mnohí majú na výšku len niečo vyše metra, bezpečnosť prudko klesá. Riešenie, proti ktorému samozrejme najviac protestujú rodičia, hoci ide o bezpečnosť ich detí, je v čase začiatku a konca vyučovania obmedziť v blízkom okolí vstup áut pre nerezidentov.
Inak ten zákaz vstupu do budovy je podľa mňa úplný štandard. Tak som to mala na ZŠ aj ja a to bolo pred veľmi veľa rokmi. Samozrejme, ak dieťa nieslo narodeninový koláč, tak nikto rodiča nevyhodil, že dieťa má odniesť tácňu, aktovku, prezúvky aj vrecko na telesnú samo. Alebo keď dieťa malo zlomenú ruku a potrebovalo asistenciu, nebol problém. Rovnako ak sa rodič potreboval stretnúť s učiteľom, tak vošiel dnu. Ale vstupovať len preto, že žiačik nie je schopný sám absolvovať cestu od vchodu k šatniam, to je iný prípad.
Najlepšie v Amerike, pozbiera deti školský bus, pred školou zastaví bus, zastaví sa celá premávka, nesmu ísť ďalšie autá v oboch smeroch, kým všetky deti nevystupia
podla zakona do 10 rokov ho mas sprevadzat a mas na to aj narok na ktory by mal zamestnavatel brat ohlad.
Zakazy su podla mna kvoli tomu, ze teraz by rodicia vodili deticky hadam az do triedy, prezliekli ich v satni, pobudli s nimi…nevmestili by sa tam. Plus stojace auta blokujuce premavku. Za nasich cias ziadne zakazy neboli, pretoze sme chodili do skoly sami. A v dedinskych skolach to asi stale tak je
@pandorra Ja som veľmi spokojná s tým, ako sa tu podporuje samostatnosť detí. Máme štvorročnú ZŠ, teda všetko ešte pomerne malé deti, ale drvivá väčšina chodieva do a zo školy sama - pešo, kolobežkami alebo bicyklami, napriek tomu, že je to veľké mesto. Hneď prvú tému na prváckej prvouke mali bezpečnosť pri pohybe na ulici, pričom tie lekcie viedol policajt a aj to trénovali na uliciach. (Rady z ktorých by slovenským vodičom stúpal tlak do nebies - napr. ak stoji pri chodníku zaparkované auto, dieťa má vykuknúť tak, že sa dlaňou oprie o zaparkované auto a vystrčí hlavu).
Každý štvrták potom v rámci školy povinne absolvuje aj "vodičák" na bicykel, kde musí v teoretickej aj praktickej časti preukázať, že zvláda základy pohybu v premávke.
A ešte veľmi dôležité pravidlo je, že ak dieťa nie je na začiatku vyučovania v triede (plus pár minút tolerancia pre omeškaných), škola okamžite kontaktuje rodiča. Drvivá väčšina týchto vecí vlastne nestojí peniaze, ale je to len o prístupe ľudí s systéme.
Ja mám už väčšie deti, ale dovolené ísť ráno s nimi do budovy sme mali len prvé dva týždne, aby sa aj deti naučili, kde, čo a ako. Potom už museli chodiť sami - veď sú to už školáci, preboha. Musia mať nejakú samostatnosť.
Syn dokonca ako druhák začal sám chodiť ku starým rodičom autobusom MHD - lebo chcel. Keď bol tretiak, presťahovali sme sa do inej štvrte do domu a odvtedy dochádzajú deti autobusom do školy aj zo školy.
Deti treba učiť samostatnosti, čím skôr, tým lepšie, aby sa potom nestalo, že 14-ročný nevie ísť sám autobusom. V dnešnej dobe sa dá všetko aj overiť, kde sú, ako sú... Kedysi sme chodili a rodičia nemali istotu, či sme došli, nedošli, ako sme došli.
Zdravý prvák aby nevedel sám vôjsť do školy a do triedy pomaly na konci školského roka, tak to je podľa mňa už ozaj prejav nesamostatnosti, pri všetkej úcte. Medvedia služba pre dieťa. Jasné, že detičky s nejakými "poruchami" či zdravotnými problémami to majú iné. Ale bežné dieťa - prvák by malo zvládnuť minimálne od školskej brány ísť samé do školy, ak teda buď dochádza autom alebo je nejaká frekventovaná cesta a pod., že ho treba vodiť.
Odprevadim ku skole a ide sam dnu...u nas ani nesmu rodicia chodit do satni...si predstav ze by to robil kazdy rodic, tak sa tam ani nepohnu...iba prvakov mozu prvý tyzden do satne zaviest rodicia
Autorka, a po vyucovani tiez chodis do satne alebo sa dieta oblecie same a cakas ho vonku?
@katrinka8 Nie na Slovensku. A pritom by to na Slovensku pokojne mohlo byť, keby sa chcelo. Stačilo by, aby nejakého riaditeľa osvietilo a zamyslel sa, či nie je prospešné, aby deti mali bezpečnú cestu do školy. Alebo aby to napadlo niekoho na mestskom magistráte. Za myslenie sa na Slovensku ale asi neplati. Aby som nekrivdila, myslím, že som v Bratislave zachytila nejaké testovanie modelu, kedy sa pred vybranými školami uzatvárala v čase začiatku školy premávka - ale nepamätám presne.
@annm81 - som si myslela 🙈 Mňa ale skôr zaujala tá "výuka" a príprava detí do premávky. Tu síce majú dopravnú výchovu niekoľkokrát ročne, ale neviem, či nie je lepšie to nacvičovať naozaj niekde na mieste, nie na simulovanom ihrisku.
Ono asi tie uzávery sa nie vždy dajú, to skôr závisí od lokality, kde je škola. Môže byť, že je len jediná prístupová cesta a to sa napríklad asi nemôže uzavrieť. Ale áno, opatrenia sa robiť dajú.
V našom meste okolo škôl v rannej špičke - vlastne cca až do začiatku vyučovania - stoja policajti a riadia dopravu na prechodoch ku škole a púšťajú deti.
@guudy To je super. Môže to veľmi prispieť k bezpečnosti.
@katrinka8 Áno, tam kde je rušná cesta, sa to uzavrieť samozrejme nedá, ale ak sú tam policajti, čo zabezpečia bezpečný prechod, tak je to veľmi fajn. Problém pri školách je najmä v mieste, kde najbližšie pri škole môžu rodičia vyhodiť dieťa z auta, aby náhodou úbožiatku neodpadli nohy. Tam je často neprehľadná situácia, kde autá parkujú kade-tade, obracajú sa aj tam, kde sa to nedá, cúvajú.
V prvom ročníku mali najprv teoretickú výuku, kde sa vysvetlili také základy, ako že na cestu majú vstúpiť, až keď vidia, že kolesá auta stoja (je tu povinnosť zastať pred prechodom a ľudia to dodržujú) a potom šli na prechádzky do okolia školy. Prípravu na bicykel budú mať najprv na dopravnom ihrisku, ale potom aj v premávke. Na preskúšanie príde policajt, ktorý s nimi ešte predtým absolvuje nejaké hodiny.
U nás už prváci Idú sami hneď od prvého dňa. Žiaden rodič do školy a nieto ku skrinkam
Ähm, to vazne? Ved je uz pomaly koniec sk. roka. A nie je to trojrocne dieta. Vyzliect bundu a zavesit ju a prezut sa musi uz aj bez tvojej pomoci. Toto nerobim ani s mojou 5 rocnou skolkarkou (a to uz velmi dlho). Ked ide do skolky, pred dverami sa rozlucime a ostatok uz si vyriesi sama. Tiez do budovy nemozeme, len vynimocne, podobne u starsej na ZS. Starsia je sice uz stvrtacka a cestuje do skoly busom, ale ked som ju este vozila, "vyhodila" som ju na parkovisku, ktore patri skole, a ona uz isla sama do budovy. Tak to tu funguje prakticky vsade.
Tak isto aj u nás, do budovy sa nesmie ísť. Prvý mesiac ich vždy odprevadzala ich triedna a potom už chodili samí. Rozlúčime sa pred dverami školy. Poviem ti za tie mesiace malý pozná už školu naspamäť to skôr ja by som sa v nej stratila než on 😁
Ja prvaka odprevadzam az do druziny. Beriem to tak ze ked je v druzine za neho zodpovedna druzinarka musim jej ho odovzdat. Keby ho vysadim pri brane ona ani nevie ze ho tam uz ma, tak by ani nevedela keby jej chyba.
Tak to ja aj škôlkara odprevadim len k dverám budovy