icon

Peniaze za známky

joe33
1. jan 2023

Viem že niektorý rodičia nemajú tu možnosť dávať deťom peniaze/vreckové. Ale aký máte na to názor. Ja osobne dávam svojej školáčke za 1-1€,2-0.50€... Zatiaľ sme iba na dvoch známkach tak nemusím nič meniť. Môj hlavný dôvod prečo ju takto odmeňujem je hlavne preto aby si vážila peniaze a aj keď si niečo kúpi.

joe33
autor
1. jan 2023

@accountant2022 samozrejme je to iba začiatok ale zatiaľ mi dokazujú že áno.

dadis
1. jan 2023

@joe33 Mne to pride, ze jej neveris, ze bude dobra ziacka, ked jej musis za to davat takuto financnu motivaciu. Ja som sa neucila na zakladnej skole, mavala som vzdy nejaje dvojky na vysvedcku..ak by moji rodicia pristupovali ku mne s tym, ze len za jednotky si zasluzim odmenu, tak by som mozno viac makala a menej si uzivala uzasne detstvo, ale asi by som karierne nebola na tom lepsie. Mam VS, pracu, kde vyuzivam svoj analyticky talent, technicke myslenie, nie som velmi kreativna, nerada som stredobodom pozornosti, nemam riadiace ambicie. Ale zarabam nadpriemerne a robim pracu, co ma bavi. S jednotkami by som bola presne tu, som o tom presvedcena..

saxana000
1. jan 2023

Toto kedysi praktizoval moj ocino ked po.dlhsej dobe podpisoval ziaclu knizku za kazdu jednotku som mala 10 korun.potom v neskorsich rocnikoch uz bol darcek za dobre vysvedcenie na konci roka korcule bicykel

marca12
1. jan 2023

@joe33 preco si myslis,ze takto ju naucis narabat s peniazmi?

kikushaa
1. jan 2023

Nie nedavame, uci sa pre seba (zatial mu to ide, je iba druhak) dostava vreckove kazdy tyzden umerne k veku

joe33
autor
1. jan 2023

@dadis ja svojim deťom verím. Ale som zase toho názoru že za dobrú prácu by mal byť človek/dieťa odmenený aj čo sa týka školy. (Môj názor).

@marca12 no dobrá otázka. Hovorí sa že deti sú rovnaké ako ich rodičia čo sa týka správania, že kopírujú správanie. No chcel by som sa tomu vyvarovať. Urobil som v živote niekoľko chýb aj čo sa financií týka. Takže asi takto by som to vysvetlil.

mogaa
1. jan 2023

@joe33 tak neviem či je to veľmi vhodné, lebo čo v prípade ak sa ti dieťa prestane snažiť učiť, keď vie že z tých peňazí nič nemá.....prípadne o rok ak mu už nebudeš dávať za každú jednotku , či dvojku eurá? ak ho chceš učiť narábať s hotovosťou, tak skôr vreckové či výnimoťčná odmena za niečo - teda napr. za vysvedčenie či za to že urobí niečo naviac mimo svojich povinností.....ideálne je na to vreckové, to vieš podmieniť aj známkami, teda ak dostane zlé známky bude bez vreckového.....

joe33
autor
1. jan 2023

@mogaa v Tom prípade budem prvej riešiť prečo sa to stalo a čo sa deje. A potom ako tu jedna mamička napísala za zlé známky buď nič alebo bude vracať.

zmrzlinka2021
1. jan 2023

@joe33
Do prace chodime urcite aj kvoli sebe - ved naco by sme studovali a makali na sebe, kebyze chodime do nejakej prace len kvoli peniazom?

Fakt je taky, ze znamka neznamena automaticky kvalitu a neraz je len vyjadrenim subjektivneho vnimania ucitela.Ak dieta sa snazi o "znamku" kvoli peniazom, je mozne, ze bude z neho bifla bez chapania suvislosti, logiky...
Nezda sa to, ale tie najsikovnejsie deti maju obvykle prave dvojky

lenjaona
1. jan 2023

@joe33 tak oni za to tiež nemôžu že iný nemajú, to je ako keby nejake dieta ma značkové topanky alebo s nejakym hrdinom a iný nema lebo si to nemozu dovoliť, deti si musia byť seberovne ci maju nieco alebo nie a ine to musia vediet akceptovať bez závisti, postupne ich to treba učiť

mogaa
1. jan 2023

@joe33 no som zvedavá ako dlho ti to vydrží....lebo ak o rok bude mať týždenne 10známok,dáš jej za mesiac 40-50eur? a aby ti potom niečo vracala pri zlých známkach? to bude totálne demotivujúce sa vôbec učiť....veď na čo by sa snažila keď ak sa pošťastí zlá známka tie eurá bude vracať? tiež pochybujem že jej dovolíš nech si čokolvek kedykoľvek za tie peniaze kúpi....môj názor je že toto nie je cesta.....ak za známky, tak ok ale za vysvedčenie a s peniazmi nech naloží ľubovolne....mňa osobne by teda samotné peniaze nemotivovali aby som sa učila ked sa mi samej nechcelo....
kým má dieťa 2 známky tak v pohode, ale sú učiteľky čo dávajú deťom známky aj za snahu - pozitívna motivácia - hlavne na prvom stupni.....takže naozaj neviem ako dlho ti to vydrží pri iných učiteľkách...

h2
1. jan 2023

Nedávam, nedávala som a nikdy nebudem dávať synovi peniaze za známky, ani za pomoc v domácnosti.

dadis
1. jan 2023

@joe33 To ty sebe neveris, co sa penazi tyka a tuto neistotu prenasas na dieta. Ser na prachy. Jasne, prachy su fajn, ale dolezitejsie je v zivote robit to, co ta bavi, to ti ziadne peniaze nevynahradia. Mna moja praca bavi, ak by bol mozny zivot bez penazi, tak by som ju robila i tak. Davaj jej vreckove, nauci sa s nimi casom pracovat...

ljzozv
1. jan 2023

@joe33 nečítam komentáre.
Finančnej gramotnosti je dobre učiť.
Ale takto odmeňovať môžeš len dieťa, ktoré sa primárne učí dobré.
Ak tam sú už nejaké dys- tak by si ho týmto len znechutil.
U nás sa nerobila panika ani za trojku, štvorku alebo päťku. Rozhodujúce bolo, že sa dieťa doma učilo a či sa učilo. Ak na otázku, či má všetko do školy a odpoveď prišla "áno všetko viem" , tak vtedy som jasne povedala, že.teda očakávam len dobrú známku.
Ak som teda videla, že napriek naučeniu, aj tak dostalo zlú známku, tak som pomojkala a utešila, že nabudúce to bude lepšie. a to som s tým bojovala od prvej triedy základnej. Dieťa je teraz už na Tom relatívne dobre, ale nikdy to nebude na čisté jednotky. Takže týmto by som ho len frustrovala.
Vaz si, že dieťa sa teda dobre učí.

slavaf
1. jan 2023

@joe33 U nás nie sú ani odmeny, ale ani tresty za známky. Ale sú pochvaly v prípade dobrých známok a aj v prípade stredne dobrých, pokiaľ viem, že sa naozaj učili a snažili. V prípade zlých známok sa viac učia, aby si ich opravili, lebo samé chcú. Ak by samé nechceli, tak im k tomu pomôžeme😉. Ale ani nie tak kvôli známkam, ale chceme, aby danému učivu rozumeli a ovládali ho. Samozrejme, rátam s tým, že budú aj predmety, ktoré im nepôjdu tak dobre... Ale peniaze určite nedávame ani za známky ani za pomoc v domácnosti.

sense
1. jan 2023

Nedostávala som peniaze za známky a ani nedávam peniaze za známky. Všetko čo potrebuje a veľa (nie všetko) co chce dostane. Keď peniaze dostane od niekoho môže sa rozhodnúť, ušetrí si alebo minie.

dskjhfdlkdjhl
1. jan 2023

Nedavame za znamky ziadne peniaze a ani znamkam nepripisujeme velku cenu, dolezite su totiz vedomosti, nie znamky. Deti maju od isteho veku vreckove, s peniazmi vedia hospodarit, a aj vedia, preco sa ucia a co v zivote chcu dosiahnut.

avanka
1. jan 2023

@joe33 tak prečo sa potom pýtaš na názor, keď si myslíš, že ten tvoj je správny?
Mám dvoch chlapcov, deviataka a šiestaka, obaja sa učia dobre, ale za známky sme im nikdy neplatili. Majú svoje detské účty, na ktoré im každý mesiac posielame vreckové plus 10€ navyše každému a tie im odchádzajú na ich vlastné šetrenie. Tak sa učia hospodáriť s peniazmi a ver, ako veľmi poteší, keď 12 ročné dieťa vezme kartu, zavolá babine a ide nám rodičom kúpiť darček pod stromček. Lebo chce, samo od seba..bez ohľadu na to, či dostal z matiky 1 alebo 3.
Pre nás je podstatné, že sa učia pravidelne zo dňa na deň a nejaká 2 či 3 nám predsa nepokazí to, čo budujeme od malička.

sasesoe
1. jan 2023

@joe33 za vreckove som, ale zamysli sa nad tymi znamkami - aby to nevieslo k podvadzaniu, strachu a pod... je lepsie, ked ma vnutornu motivaciu a uci sa pre seba, tymto jej to mozes "znicit"...
Taktiez vreckove by malo byt aspon trosku predcidatelne a pravidelne a to znamku (aspon za mojich cias neboli) - vela zavisi od ucitelov, skoly, ...
Moji su este dost mali (najstarsia prvacka), ale uvazujem nad nejakou kombinaciu ze:
1. Ucast v skole (tzn nie je PN, vtedy iba 50% sumy)... a
2. plus nejaky odstupnovany bonus za tyzdenne "plnenie si povinnosti" - to este nemam presne vymyslene. (Zatial maju pre ne vacsiu hodnotu cokoladove mince ako tie ozajstne 😀 ).
A vyplacat tyzdenne

missviolet
1. jan 2023

davat peniazky nie je zle, ako spominas, financna gramotnost je dolezita, ale neviem, preco to podmienit znamkami - ako decku by mi z toho preplo, a to som bola bifloska, same jednotky doslova az do konca vysokej, s vynimkou matiky a fyziky na strednej. Uz tak som mala na seba vytvoreny tlak, ze musim mat vynikajuce vysledky (rodina ucitelov), citila som to od uplneho dietata. ak by nimi boli podmienené aj odmeny, to by bol dalsi tlak - ci som dost dobra, aj ked tu jednotku nemam, ci budem len dalej zlyhavat atd. proste, stresovalo by ma to este viac. nemusis mi verit, len ti pisem, ako som to prezivala. peniazky som dostavala - zvacsa nejake koruny od dedka (byvala som so starymi rodicmi), 20 az 50 korun za mesiac - hovoríme o cca roku 2000, takze to si dieťa vedelo aj nieco kupit za taky peniaz - urcite ma to naucilo vediet si odlozit, ak som po niecom tuzila, vediet rozlisit, co je drahe atd. ale nebolo to priamo spojene so znamkami - vedela som,ze zrejme ak by som to zacala flakat, malo by vreckove stopku, ale priame napojenie za kazdu konkretnu znamku... - no rovno poviem, ak by som to mala takto, tak rovno ako dospela by som vyhodnotila teraz, ze mi radsej nedat nic.

dadis
1. jan 2023

@missviolet Presne, tiez si myslim, ze samotne hodnotenie prinasa detom stres a tlak, takto tl esre zvysovat..naco? Treba v detoch skor budovat to dobre. Nejde mu skola ? Asi bude ale dobry v umeni, sporte..netreba zabudat, ze aj to je vzdelavanie..

moonlight1210
1. jan 2023

@joe33 skolu a pracu by som neporovnavala (ze ci chodime do prace pre nieco ine ako pre peniaze. Su take obdobia, ze ano, ale vacsinou sa snazime najst pracu, ktora aj bavi, napr. pre dobry kolektiv. Peniaze nie su az tak dolezite, vieme hladat inu pracu, ak nas ta konkretna psychicky ubija.).

Dieta trochu menej chape spojitost “praca=nieco z toho mam aj ine, ako peniaze”. Moze si vyvodit neskor opacny efekt, naco sa ucit/snazit, ked z toho nic nemam, resp. aj tak nebudem mat dost (tolko, kolko chcem). Hlavne, ked neskor najde ine zarobkove cinnosti.

Bezne domace prace tiez u nas neodmenujeme, lebo to robi pre rodinu, rovnako ako pre seba.

U nas sa odmenuje hrabanie listia, zametanie chodnikov, odhrnanie snehu. Netradicne prace.
V byte mozes odmenit pozametanie/umytie poschodia pred dverami. Umytie, vylestenie topanok. …
A stanovit taxu. Na celu pracu, alebo na hodinu prace.

viestta
1. jan 2023

@dadis presne, známky sú len známky. Síce v istom čase dôležité, ale v konečnom dôsledku vôbec nemusia nič vypovedať o vedomostiach a ani nie sú zárukou úspešného a spokojneho života.

dadis
1. jan 2023

A je tu aj dost tem na konikovi o OnlyFans, kde si najst sugar daddy, ako su privyrabali mladebsby pocas vysky na privatoch. Tiez si tie baby za snahu tie peniaze zasluzia 🙂

galganka
1. jan 2023

A čo je zlé na "starom dobrom vreckovom"? Za známky mi to príde divne podmienené.

andrejka1974
1. jan 2023

@joe33 nie nedávala som nikdy a nedávala som ani vreckové ak niečo potrebuje tak mu dám a peniaze dostane na narodeniny aspoň takto nekonajú na blbosti určite za známky dávať ako k tomu prídu vo vyšších ročníkoch keď nastane problém a budú horšie známky vtedy ti budú vracať

joe33
autor
1. jan 2023

@galganka tak každý máme vlastný postoj ku tomu koľko a za čo odmeňovať deti. No diskusiu som až tak rozvinul že väčšina mamičiek ma za to odsúdila že to nerobím dobré. No nič iné som ani neočakával. Každý kto vytŕča z davu je nežiaduci je jedno v čom 😁

dskjhfdlkdjhl
1. jan 2023

@joe33 toto nie je o vytrcani z davu. Chcel si, aby sme Ti napisali, ako to mame a vnimame a teraz sa Ti nepaci, ze sme napisali to, co si myslime.

galganka
1. jan 2023

@joe33 diskusia. Chcel si vedieť názory. A tie nemusia a často nie sú iba pritakávajúce. A porovnať chodenie do práce so známkou? 🤷‍♀️ keby mám dávať deťom peniaze za známky, tak prvé tri rok v škole sú bez eura. Ja som vreckové nedostávala nikdy. Naše deti pravidelne raz za týždeň, vedia koľko, vedia kedy. A za veľmi krátku dobu sa naučili veľmi slušne hospodáriť. Mne osobne sa takéto stavanie známok na nejaký piedestál nepáči a tak to aj zostane.

joe33
autor
1. jan 2023

@dskjhfdlkdjhl nie vôbec. Viem že možno z písania to tak vyznie. Ale nie, ako som už predtým písal som rád keď sa niekto vyjadrí. Len tým že sa asi vyjadrujem každému to môže ešte aj tak.vyzniet.