Piataci musia mať v škole respitátor
Moje deti od zajtra nastupujú do školy. Otestovaní, deti, rodičia, ok beriem. A práve nám piplo na EDUPAGE že musia mať celý čas respiratory. Som z toho zdesená. Keďže by ten respirator sa aj podľa návodu mal vymeniť po 30 minútach. Sú 5 taci. Ako to máte vy, ak vám otvorili školy?
@cocolino234 Prosím ta, túto svoju výzvu napíš vo všetkých jazykoch a vykrič do celého sveta. Zdá sa, že väčšina sveta zázrak respirator ešte neobjavila. Asi blbo študovali. ;)
@cocolino234 evidentne nestaci, ked si niekto mysli, ze respirator ho zachrani. ako my vysvetlis, ze sa nakazia aj ludia v ochrannych oblekoch s respiratormi , stitmi a rukavicami?????
My mame take co vydrzia 8h, teda viac ako rusko. Za mna je respirator lepsi ako rusko, lepsie sedi.
@cocolino234 Študovala som dosť, zdravie mám dobré, ale v rúšku a v respirátore sa mi dýcha zle. Keď to mám na tvári dlhšie, mám závrate, je mi na odpadnutie, zaznieva sa mi pred očami a bolí na hlava.
A mám potvrdené aj od neurologičky, že mnohým ľuďom proste rúška a respirátory vadia a znemožňujú normálny život.
Veď ak niekomu vyhovujú, nech v nich pokojne aj súloží ale nepresviedčajte ostatných, že sa im v nich musí dobre dýchať, lebo u vás to tak je!
@cocolino234 Ak si mám vyberať medzi migrénou a Covidom, to mi je fakt výhra. Hotová Sophiina voľba.
A byť permanentne doma so studeným obkladom na hlave, odrovnaná z respirátora, neschopná jasne myslieť a pracovať, to si rovno odležím doma aj ten Covid.
Každý má svoj prah znesiteľnosti niekde inde a aj rebríček ochorení, z ktorých má hrôzu. Pre mňa je najväčším strašiakom migréna, ktorej sa vyhýbam ako čert krížu a nebudem si ju privolávať niekoľkohodinovým nosením respirátora.
@cocolino234 Každý migrenik ti povie, čo je migréna za bolesť a ze počas záchvatu si človek neraz želá zomrieť.
Ale tí, ktorí vidia jediné ochorenie - Covid si pôjdu stále svoje. A keď dôjdu argumenty, treba začať ľudí uražať. Lebo s respirátorom na ksichte sa niektorí cítia ako novodobí spasiteľia sveta. To, že bol pôvodne určený na prácu v prašnom prostredí nevadí - teraz v TV povedali, že ochráni pred vírusom! Tak ho budeme nosiť aj keby sme v ňom pokapali. Ale teda pokapeme bez Covidu...
@cocolino234 Nepochopila si moju ironiu. ;) Nevadí.
Nehnevaj sa, ale v tejto diskusii sa hystericky chováš len ty.
Ja mam v respiratore diery, môžu mi fúkať do zadku práškový cukor, 9hod sa dusiť v práci. Dnes v priamom prenose skolaboval moderátor, ..
@evamarek77 NO aj TS je červenej farby
@cocolino234 A ako si teda vusvetlujes ten fakt, ze drviva vacsina krajin nenuti beznych ludi nosit respirator? Či v mnohych ani len rusko v exterieri.
Mne sa v respirátore tiež dýcha horšie ako v rúšku a vzhľadom na to, že deti v škole jedia a pijú, je podľa mňa zbytočne aby tam vôbec rúška (nie to ešte respirátory) nosili.
Je to fakt úplne zbytočné. Najviac rozprávajú - a frkaju sliny a vírusy, bacily - práve cez prestávky, kedy jedia a respirátory alebo rúška nemajú. Čiže ak tam je jeden pozitívny, tak cez prestávku sa tak ci tak kontaktne pravdepodobne nakazia jeho okolosediaci.
Jedine ti v prvej lavici by mali mať rusko, nech nekychaju na učiteľku. 😀
@heleninamama až na to, že covid nemusíš prežiť. A pokiaľ viem, migréna ešte nikoho nezabila, ale covid len na Slovensku už cez 9000 ludi. Zdá sa ti to málo?
@matabb73 Migréna podľa toho aká. 🙂 na migrénu s aurou sa zomrieť dá.
Myslím, že väčší problém a paniku z respiratorov majú mamičky, ako samotne deti. Ešte v tom respiratore v škole ani neboli a už sa z toho robí problém, ktorý možno ani nebude.
Mne sa tiež ruska/respiratory v škole nepáčia, najväčší problém je v tom, že si deti nevidia s učiteľom na ústa a to môže byt problém, napríklad pri diktáte, štúdiu cudzích jazykoch, nových pojmoch... a najviac sa teším, keď sa deti budú učiť v triedach úplne bez rusok. Ale zatiaľ to nejde.
Buďte radi, že dieťa vôbec môže chodiť do školy, aj keď s respiratorom. Môj syn je doma od októbra. Respiratory nakúpené mame, aj na testy by siel, do školy ich však stále nepustili. Dcéra je doma od marca, skončila strednu, nastúpila na VS, učí sa Id marca z izby... čo by sme za to dali, keby mohla do školy s respiratorom.
@abbey1 to, či je v krajine povinnosť nosiť respirator závisí od toho, aké percento majú nakazených. Vo veľa krajinách Európy, keď sa zhoršoval stav, to zaviedli. Rakúsko, Česko napríklad. Postrehla si, že sme boli jedno obdobie krajinou s najväčším počtom úmrtí na cavid na 100 000 obyvateľov? A aj tak ľudia stále pindaju na opatrenia. Ako inak chceš zabrániť rozširovaniu nákazy?
@lenkakravcova aký je počet takto mŕtvych za rok na Slovensku?
@hettinka Nehnevaj sa, keď má rodič negativne skúsenosti s nosenim respiratora, keď má rovnaký názor pefiater dieťaťa, mnoho dalsich lekárov, tak to, lrosim, nehrajme na paniku a hysteriu rodičov.
Chápem, zeže niekto ma väčšie, niekto menšie obavy, i to, že sa každý z nas boji viac niecoho iného.
Prečo sa znižujeme k popieraniu pocitov iného človeka?
@matabb73
Netuším. Neviem či sa skúma kto mal migrénu s aurou a kto nie,, ale mrtvica v ktorú migréna môže prejsť je celkom par tisícov záležitosť ročne.
@matabb73 A cca pol milióna ľudí Covid odhadom len na Slovensku prekonalo bez väčších ťažkostí.
Je fakt problém priznať si, že úmrtnosť na Covid je celosvetovo pod 1% nakazených a výrazne mu dopomáhajú aj iné chronické ochorenia? Ochorieť na Covid neznamená istú smrť. Ale panika, strach a stres to riziko zvyšujú. A to sa deje práve neustálym omielaním počtu mŕtvych a pod.
@matabb73 Čiže za celu eru covid pandemie len rieto 3 krajiny mali tak zlu situaciu, ze museli zaviesť povinnost npsit respirator v interieri? Klamete koho? Seba? Vedci, odbornici, politici, lekari zvysku sveta su nevzdelanci?
Ruska sme zacali bosit snad ako prvi na svete. A kam sme s nimi dosli?
Deti v Rakusku sedia v skole s respiratorom? Neviem, pytam sa. Zatiaľ som taku info nezachytila.
@matabb73 Ja mám migrénu vyše 20 rokov, vyskúšala som všetky dostupné lieky a posledný rok som na biologickej liečbe. Tá jediná mi migrénu zastavila úplne. Normálne zázrak.
A keď som neurologičke pri poslednej injekcií minulý týždeň popísala, čo mi robí respirátor, odporučila mi ho nenosiť s dodatkom, že nie som jediná z pacientov, komu zhoršuje stav.
@abbey1 ja nosim respik od decembra, nemám negatívnu skúsenosť. Dýcha sa mi v ňom lepšie, ako v rusku, nelepí sa mi na nos a ústa, nepadá z nosa.
Syn chodil 2 mesiace do školy v 3-vrstvovom rusku s filtrom, zvládal v pohode. A ak konečne školu otvoria aj pre 2. stupen, zvládne aj respik. Kúpila som mu veselé farebne, nosí ich, keď niekam ide von, snažím sa ako mama situáciu dieťaťu uľahčiť a nie ešte aj ja tu budem lamentovať.
Inak, tiež mávam migrény, ale spúšťa mi ich stres, niektoré jedla, glutaman, unava. Z ruska a respirátora mám skôr problémy s pleťou. Musim vydržať...

ak s aniekomu dobre dycha v trespiratore, takto len preto, ze ho enma dobre utesneny a potom ho teda nepouziva spravne. je jedno, ze vzuch cez respirator dokaze prejas, ale nedokaze prejast tak rychlo, ako cez lahsie materialy. a to este neporovnavam s dychaim bez pokrytia ust a nosa. respirator existuje prave preto,a by neprepustil. je to jeho funkcia.
nehovoriac o tom, ez obsahuje plastove vlakna, ktore mozeme vzdychovat.