Povinne v škole film o fašizme
Moja dcéra je piatačka a na hodine Sj pozerali povinne film Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame. Ten prvý som osobne nevidela ale ten druhý áno. Moja dcéra a aj iné a dokonca aj chlapec sa v noci budili, vykrikovali zo sna. Konkrétne moja dcéra povedala, že celú noc sa jej snívalo s chlapcom, ktorý zomrel v plynovej komore, pretože bol veľmi zvedavý...Už dva dni o ničom nerozpráva, len stále o tom, aký bol ten chlapček zlatý a je jej ho veľmi ľúto, že zomrel. Bolo rodičovské kde som sa opýtala triednej prečo taký film pozerali 10-11 ročné deti, veď oni o tom vôbec nemajú žiadne informácie, vôbec doteraz sa neučili o vojne o fašizme a zrazu buch! Vraj je to nariadenie z odd. školstva Mestského úradu... /a dcérina spolužiačka mi dala odpoved, že to vraj pozerali preto, aby oni deti, rodičom povedali, aby viac nevolili Kotlebu, lebo aj Kotleba je taký fašista a deti pôjdu do plynových komôr...Veď to sa zdravý rozum zastavuje...
@celasapremenim ano, zbrane pravdepodobne pochadzali zo slovenska
@matax vsetko sa tyka uzko slovakov, najazdy tatarov, obsadzovanie a plienenie dedin turkami, podrobenie si slovakov inymi narodmi. Vratme sa do franskej rise, hovorme o obdobi upalovani bosoriek, hovorme o leninovi a marxovi, hovorme o napoleonskych vojach. Vsetko sa nas dotyka, vzdy sme trpeli a vsetci, bez ohladu na rasu....este raz, historia v celku a nie len jedno obdobie
@matax tie co boli napr. v charlie hebdo boli urcite zo slovenska
@celasapremenim ano, citala som
@matax som si myslela ze nie, ked si pouzila slovo pravdepodobne :D
@celasapremenim hej, citala som to, ale neoverovala som, tak som to nedala ako tvrdenie..
Ja si myslim ze treba poznat historiu vybrat si to dobre toho zleho sa vyvarovat a riesit pritomnost. Vlada riesi veci systemom najdime vinnika a na neho a pritomnost sa neriesi. Vsetko je o ludoch tazko sudit kto bol aky ked s.e vtedy nezili ani vsetci partizani neboli statocni ochrancovia dokonca podaktori umucili knazov aj znasilnovali zeny. Do minulosti sa nevratime takze vzdy tu budu polemiky. Problem je aj to ze veci sa prestali nazyvat pravymi menami. Zlodej krici chytte zlodeja. Konieckoncom aj Tisu oznacuju za vraha a zlocinca pritom ako vrah nebol odsudeny. Neviem ani dnes kto z politikov vravi pravdu to cas ukaze.
@linduska86 tak sa potom neohanaj mudrostou "konaj dobro,dobro sa ti vrati"lebo pre teba su to ocividne LEN prazdne slova.a klesla si na jej uroven.
@matax polozme si este raz otazku preco. Odpoved najdes v davnej i v nedavnej historii. Pozri si feudalizmus. Na panskom dreli za par susnov ci za jedlo. Pani sa mali dobre a slubili im ochranu, za to mi platili desiatky. Nemali narok na nic, tak vznikli vojny, kde sa na celo bedace postavil niekto, kto sa ich akoze zastal. Pozri sa na Slovensko dnes, obycajni ludia hrdlacia v podnikoch bohacoch, platia dane statu, zivoria, nemaju pravo na nic a stat im slubil ochranu. Nemaju ziadne pravne moznosti, lebo kto ma prniaze, ma pravdu. A v tom sa objavi kotleba, pocuva ludi, slubi, co chcu a pomaly sa snazi postavit na celo. Nevidis v tom paralelu? Ja ano, a na to, aby som ju videla, fakt nemusim ist do koncentraku....este raz, treba zacat riesit ozajstne problemy a nie 70 rocnu minulost.
@jajka257 ok, chapem aj taketo pohnutky volicov lsns, ale predsa mi to je proti srsti lebo, ked si vyberam, koho volim, nieco si o nom zistim..a ked zistim, ze popiera holokaust, je rasista, ze nema vhodne riesenia problemov, tak ho volit nebudem ani, ked mi slubi, ze budem zarabat viac a nebudem triet biedu.. Tiez som v skupine ludi, ktori na sk nie su spravodlivo ohodnoteni a vyzera, ze dlho nebudu, ale preto, ze som sklamana z politikov a nahnevana na to, co neriesia, tak nebudem volit prezleceneho fasistu. Takze taketo, preto lebo ludia su frustrovani u mna neprejde
A ozajstni problem?? Ved prave, narast sympatizatov fasizmu, rasizmu atd
Ozajstny problem...., neda sa mi cez mobil upravovat
@baryana amen
Skupinou som myslela tych, ktorym malo platia.
Popravde, zarazilo ma tu tvrdenie: "Film som nevidela, ani si ho neplánujeme pozrieť." Napriek tomu je podľa nej nevhodný pre deti. To sa tu potom ťažko argumentuje a debati.
@jajka257 urcite sa dalo vybrat.. Aj ked mne sa nedalo vybrat si taku stranu, s ktorou by som aspon na 80% suhlasila..ale vybrala som..
Ano, aj ja sa bojim, ze ich bude viac, ale vies coho sa viac bojim? Ze do politiky vstuoi extremnejsia skupina, ta, co sa od lsns oddelila, lebo ju povazuju za zradcov
Ked citam, ze mlade dievca-stredoskolacka, napise, ze by romske deti ukopala k smrti..dalsia mlada dama pise, ze by ich zaziva zakopala..tak kde je chyba? V skolstve urcite, v nerieseni nezamestnanosti, v tom, ze niekto ma hodinky za tisice eur a niekto ma minimalnu mzdu..atd..ale to uz moc odchadzam od temy
Ja chapem, ze niektore mamicky nechcu, aby ich detom pustali v skole film o holokauste, chapem, ze niektore deti to moze stresovat.. Ze sa s tym niektore deti budu dlsie vyrovnavat..ale podla mna, ked sa chlapci hraju na vojakov uz v skolke, vedia, ze vojna existuje..bedia to aj skolkarky...nevedia si pod tym realne predstavit, co to vojna a zabijanie naozaj je..ale maju info..a postupne, ak sa im info nabaluju a dozvedia sa, ze aj tu bola kedysi vojna a ze teraz si musime vazit, ze je mier..postupne dostanu info, co sa dialo, tak si myslim, ze piatakom na konci skolskeho roka tieto info ublizit na vecne veky nemozu..
A možno naozaj netreba riešiť 70 rokov starú minulosť. :( Treba riešiť vzmahajucu sa rasovú nenávisť a nástup zástancov nacizmu v Europskych parlamentoch. I keď, i to je možno dôsledok zanedbania našej histórie a tvrdení, že to netreba. :(

@matax tyka sa ich uzko aj zbrojenie teroristickeho utoku tot nedavno vo fr napr.