icon

Povinne v škole film o fašizme

jazminn
22. apr 2016

Moja dcéra je piatačka a na hodine Sj pozerali povinne film Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame. Ten prvý som osobne nevidela ale ten druhý áno. Moja dcéra a aj iné a dokonca aj chlapec sa v noci budili, vykrikovali zo sna. Konkrétne moja dcéra povedala, že celú noc sa jej snívalo s chlapcom, ktorý zomrel v plynovej komore, pretože bol veľmi zvedavý...Už dva dni o ničom nerozpráva, len stále o tom, aký bol ten chlapček zlatý a je jej ho veľmi ľúto, že zomrel. Bolo rodičovské kde som sa opýtala triednej prečo taký film pozerali 10-11 ročné deti, veď oni o tom vôbec nemajú žiadne informácie, vôbec doteraz sa neučili o vojne o fašizme a zrazu buch! Vraj je to nariadenie z odd. školstva Mestského úradu... /a dcérina spolužiačka mi dala odpoved, že to vraj pozerali preto, aby oni deti, rodičom povedali, aby viac nevolili Kotlebu, lebo aj Kotleba je taký fašista a deti pôjdu do plynových komôr...Veď to sa zdravý rozum zastavuje...

yogi123
Autor odpoveď zmazal
yogi123
Autor odpoveď zmazal
mircalla
24. apr 2016

@yogi123 len zadubenec moze toto spajat s inteligenciou - o tom to vobec nie je. rovnake dieta vie velmi dobre alebo aj lepsie pochopit hocico ostatne, to vobec o inteligencii nie je. ale zacinam mat dojem, ze niektore su touto problematikou priam posadnute a maju pocit, ze musia byt aj ostatni.
ako dieta som taketo veci pozerat odmietala, to neznamena, ze to nechapem, neodsudzujem holokaust atd...chapem velmi dobre. filmy ako schindlerov zoznam ci chlapec v pruhovanom pyzame som si ako dospela pozrela.

katrinka8
24. apr 2016

@linduska86 - "pocuvaj mamin priatel ma tiez kerku na ruke lebo bol profi vojak v Lybii a maly sa ho casto pyta preco ma cisla na ruke vytetovane - a tiez sme mu povedali pravdu - alebo znamy bol v koncentraku a tiez sa ho pytal maly a tiez mu to vysvetlil normalne pre 4 rocne dieta - aby to trosku pochopil . ale urcite nebude mu pustat filmy o holokauste - mala by si do toho osviencimu alebo do trebinky ist osobne asi by si zmenila naazor a ked nie uz fakt uzvazujem, ze nemas nieco v poriadku - bez urazky" - posledná veta 😉

@mircalla - áno, citlivosť je u každého iná, ale veci sa dajú podať tak, aby boli správne pochopené, správne vysvetlené. Netreba deťom do detailov vykladať spôsoby týrania, mučenia a pod. Tam stačí deťom podať info. To máš veľmi podobné ako s chorobami - nemyslím, že hrôzy sa dajú porovnávať, ale spôsob vysvetlenia veku primeraný. Proste tiež nebudeš deťom zrejme dopodrobna vysvetľovať, prečo napr. nemôžu ísť do nemocnice za svojou mamou v poslednom štádiu rakoviny, na morfiu, trpiacej aj tak bolesťou (reálna situácia u kamošky v rodine pred mesiacom) - ale nebudeš zrejme tým deťom tvrdiť, že niečo také sa nedeje. Deti vnímajú, to sa asi zhodneme. A áno, aj veci ohľadne existencie holokaustu a koncentrákov sa dajú podať tak, aby z toho 10-ročne deti nemali traumu. Nikto netvrdí, že treba na ich vyvaliť celú podrobú informáciu aj s popisom fungovania plynových komôr alebo hádzaním živých žien a detíí do otvoreného ohňa v Treblinke, preboha. Možno práve ono zážitkové rozprávanie tých, čo prežili, by bolo lepšou a vhodnejšou formou - tam by sa už v prípade záujmu mohli pýtať na to, čo sami chcú vedieť.

katrinka8
24. apr 2016

@yogi123
@mircalla - inteligenciou som myslela, že sa nebudú na tej téme smiať (ako to bolo vyššie spomenuté). Nie to, či to pochopia alebo nie, príp. ako to spracujú.

celasapremenim
24. apr 2016

@yogi123 tak isto to mam ako ty

yogi123
Autor odpoveď zmazal
celasapremenim
24. apr 2016

@katrinka8...k jednemu, co tam pises....akoze ... lebo deti su asi vsetky podla teba tupe a nevedia si toto s fotodokumentaciou a ostatnymi info dat dokopy, ze tam hadzali zivych ludi do otvoreneho ohna, ked tam pojdu na exkurziu, uvidia foto ludi, medzitym deti, v zastupoch a podobne... alebo budu o tom vidiet film, ako sa tu pise, ci dokument...ale to je jedno

dobre, su tu zeny, co si myslia, ze v pohode sa desatrocnemu, aj stvorrocnemu vysvetlit citlivo, okliestene, co sa dialo za holokoaustu v koncentrakoch a ze to bude mat pozitivny dopad do spolocnosti
a su tu matky, ktore maju za to, ze ano informovat je potrebne, aj naucit, ale postupne, primerane veku a povahe dietata, pripadne zvolit ine informacne podoby, nemusi to byt film a exkurzia
a ja dodavam, vacsina deti su natolko inteligentne, ze si daju dokopy dva a dva aj z obmedzenych informacii a vacsina deti su citlive a nie je dobre pustat na ne hrozy vojny skor, ako tesne pred dospelostou, to staci na to, aby pochopili, ze to nebola sranda, dovtedy uplne staci dejepis plus nahodne info, co dostanu z okolia ...z rodiny a pdobne, tomu sa clovek niekedy nevyhne

no a mohli by sme sa dodiskutovat, ved naco dalej, kamosky z nas nebudu :D

celasapremenim
24. apr 2016

@yogi123 tak presne aj ja som sa k tomu vyjadrila :D tiez ma nikto o tom nepresvedci :D

linduska86
24. apr 2016

@katrinka8 dakujem o ozrejmenie - a citala si aj to predtym k comu tento koment smeroval - alebo si si to prisposobila ako tebe pasuje? 🙂 hm? uz sa tu nejdem opakovat - lebo to je zbytocne 🙂

yogi123
Autor odpoveď zmazal
matax
24. apr 2016

@celasapremenim smiesne su napr. mladezi - sympatizantom lsns, pozri si napr. ich stranku na fb, co pisu, alebo hocijaky clanok o Romoch , utecencoch, holokauste a kukni diskusiu, budes vediet, ze im to smiesne je a suhlasia s tymi hrozami a pokracovali by v tom, keby mohli.... A je jedno, ci maju 10-16-17 alebo su uz dospeli, iste je, ze 200000 lsns volilo.. A ti z lnsn este nie su ti najagresivnejsi. Neviem, kolko mladeznikov sa na holokauste zabava, ale je iste, ze ich je viac ako kedysi, ked sme sa na zš stretavali s ludmi, ktori lager prezili a tiez sme ich stretli mimo skoly.. Teraz je este doba ina v tom, ze uz deti si najdu na internete info o hocicom a casto aj zo zdrojov, co umyslene klamu a zavadzaju, ved kolko hoaxov beha po nete...takze preto je dolezite, aby deti dostali zaklad v skole a tiez, aby sa naucili hladat a triedit informacie a kriticky sa nad nimi zamyslat, k tomu by mali byt tie diskusie v skole -ale aj s rodicmi
Po dalsie, je dolezite poznat historiu svojej krajiny, vediet aj to, co sa udialo desive a vyvarovat sa tomu.. V praci pracujem s detmi, /nie som pedagog/, myslim, ze 11 rocne dieta je schopne pochopit a vyrovnat sa s pribehom, ktory sa v minulosti stal a je so zlym koncom /hanka a jej kufor/ ... Je na uciteloch, aby k filmu pridali pripravu, pocas filmu moznost pytat sa a po filme diskutovat.

lucus83
24. apr 2016

Ja som videla aj film aj citala knihu Chlapec v pasikavom pyžame, o Hanke som film nevidela. Chlapec v pasikavom pyžame bol spracovaný velmi citlivo aj pre malého diváka 11-12rocneho podla mna.
Ako prvacka- druhacka na strednej som v škole videla film Schindlerov zoznam- poznačil ma na cely zivot, v zmysle nikdy nesmieme dopustiť aby sa to zopakovalo. Par noci som nespala- vela som o ňom rozmýšľala. Ale som rada, ze som ho videla.
Človek by mal vediet a vidieť, co sa dialo. Pretože Hitler mal podporu miliónov obyčajných ludi, ktorí mu tlieskali, podporovali ho a chválili za to ako vyriešil židovskú otázku. No nezaujímali sa o to, akým spôsobom, a ked im niekto rozprával, co sa deje v koncentračných táboroch, nechceli to počuť a schvaľovali to. Špinavú pracu urobil niekto iný. Verím, ze ani veľká časť nemeckých žien v tej dobe, by svojim deťom nedovolila pozerať take filmy ako Clapec v pasikavom pyžame a uz vobec Schindlerov zoznam (keby bola možnosť). A predsa stali za Hitlerom. A verím, ze vela ludi, keby videlo, co sa tam deje, by sa proti Hitlerovi zbúrilo. Pretože, co oko nevidí srdce neboli.
Hitler nastúpil v case veľkej hospodárskej krízy v 30-tych rokoch, ked bola Európa plna hladu, nespamatana z prvej svetovej vojny, ked nebolo prace. A Hitler prišiel s dôvodom- za vsetko môžu Židia a pod. A ľudom sa to páčilo, pretože ak svoje nešťastie zosobnime, mame proti komu nasmerovať svoj hnev a strach. A títo nešťastní ludia išli za Hitlerom. Ako naši nešťastní ludia, ktorí sa nevedia dovolať spravodlivosti, za Kotlebom. A su schopní vo svojom nešťastí súhlasiť s nim, v oslave Tisa, boja proti rómom a pod. Pretože chcú riešenie a nezaujíma ich ako násilne- budu proti tomu zatvárať oči- pretože si to vo väčšine ani nedokážu predstaviť.
Pre malé deti je tažké pozerať take filmy, ale mojim 8 a 9 ročným chalanom, Chlapca v pasikavom pyžame a podobne citlivo natočené filmy o 1-2 roky pustím. Aby vedeli, k čomu moze viest fanatizmus. A to, ze ked niekto pred niečim zatvára oči.

baryana
24. apr 2016

@linduska86 ano,hanlive. Ked cudzia osoba uraza vyrazmi ako vytreta a uchylna a ty to oznacis palcom hore,tak to uz len konas dobro.to sa ti ozaj vrati.

tom_i
24. apr 2016

@matax a prečo sa na tom mladý zabavaju? Lebo dobrého je málo, ale všetkého Veľa škodí, neviem o tom, že my by sme si robili prdel z koncentrakov, vojny, snp, ale to boli pri moci ti zlí komunisti a tí nám vraj vymyvali mozgy, tak nechápem ako dnes v demokracii môžu byť mladý tak necitlivi, môj osobný nazor je, ze my sme neriešili kto tam zahynul, ale ze vobec tam niekto zahynul a to clovek, po, revolucii sa karta obratila a zacalo sa hovorit len o jednej skupine ľudí a to je podla mna to (co vobec neospravedlnujem) co spustilo tu nevolu a postupne otupenie a aj to citove otupenie sposobuje, ze sa z nas stavaju pomaly zombici a ako som uz napisala sme vraj bohata krajina, ale poial tu bude pracujuca chudoba tak extremizmus bude a ruku na srdce, ktora z vas by chcela dozit sa toho co pan dobrovsky z malaciek, cely zivot pracujes, platis statu dane a ked ti ma stat pomoct skoncis jak troska a stat ti povie zvykni si to je mentalita etnika, ... navsteva koncentraku by ma asi neukludnila

linduska86
24. apr 2016

@baryana vrati sa to mne, nie tebe tak sa nestrachuj ;) - asi ze jej to tak prislo v tu chvilu a prislo to aj mne tak, ze sa v tom vyzivas

celasapremenim
24. apr 2016

@matax naozaj viem pochopit tvoje argumenty, avsak moje deti budu informovane doma, primerane veku a ich povahe, nepojdu na exkurziu do koncentraku, ani nebudu pozerat ziadne filmy o holokauste, ktore sa zdaju byt cudzim ludom jemne a nikdy nedopustim, aby za mna rozhodovali politici a ministri a ucitelia v tejto veci
bodeckaaa

linduska86
24. apr 2016

@lucus83 hitler prisiel daleko skor ako v 30.rokoch 🙂 https://cs.wikipedia.org/wiki/Pivní_puč

linduska86
24. apr 2016

@celasapremenim podme prec ale uz ozaj 😀 toto nieje diskusia - toto je ja som hruska a ty jablko 😀

jajka257
24. apr 2016

@matax hmmm, a co tam templary, co tak ,30 rocna ci 100 rocna vojna? Napoleon, Lenin, kulagy....aj toto je historia a mala hrozne nasledky, napichovanie ludi na kol, trhanie ludi konmi ci ine vychytavky. Toto im netraba vediet ci vidiet? Co tak hirosima- nagasaki. Vojna v perzskom zalive o ropu, vypocuvanie zajatcov a je jedno, kto to robi? Ved zime v pritomnosti a ucme sa z minulosti. A ked historiu, tak kompletnu, aj nadvladu nad Slovenskom za cias Uhorska. Viete, historia nie je len druha svetova, su tu aj ine temne casti minulosti....tak to zoberme kompletne a poporiadku. Deti by mali vediet nieco z historie, mali by sa to dozvediet postupne a v suvislostiach, aby videli, ze ludstvo sa nevie pocut a vzdy sa najde niekto, kto sfanatizuje davy a urobi peklo na zemi inym ludom. A ku kotlebovi poviem len tolko, osobne si myslim, ze to bola revolta ludi, ktori su zufali a tymto sposobom demostrovali svoju frustraciu. Je to bohuzial smutne, ze to zaslo takto daleko, ale nevinme len ludi, hladajme chybu inde, ludia nevladzu, su frustrovani a nik ich nepocuva.....tak sa buria a robia to takymto, nevhodnym sposobom, miesto toho, aby si polotici vstupili do svedomia, rozhodnu sa riesit temu 2. svetovej vojny. Je to smutne, pretoze treba riesit ine veciii.

lucus83
24. apr 2016

@linduska86 30-te roky znamena bežne 1920 až 1930

celasapremenim
24. apr 2016

@jajka257 presne si vystihla, preco sa stal kotleba

miladka333
24. apr 2016

@matax namiesto vypisovania tých slniečkarskych kecov choď radšej do fitka chudnúť tie nabraté kilá...

ejka82
24. apr 2016

@rakywanda ja z čoho? predsa z našich daní :D

matax
24. apr 2016

@tom_i ano, mas pravdu v tom, ze su otupeni a vidia len udusenych zidov, ktori mozu za vsetko zlo sveta a vyvradzenych romov, co vraj vyciciavaju tento stat a preto vraj ostatni nemaju dostocne ohodnetu placu za pracu... Zvelicujem, aby bolo jasne, ale toto vyplyva z diskusii, to si myslia realni ludia.
Za chudobu nemozu romovia ani zidia, za chudobu moze holubicia povaha slovakov, co necha oligarchov rozkradat a ze vraj slovensko tvrdo spalo-ono spi a ani hromy ho nezobudia, oni sa radsej pridaju k slubotechne ala fico a ala kotleba a zas ticho spia..teda nie, oni ticho nespia, oni po krcmach a na forach nadavaju-len nie na spravnych a nic neurobia, dokonca ani volit nejdu /aj ked moc nie je koho vyberat, wle aspon vybrat niekoho, kto neznevazuje inych ludi , to sa da, o tom nejdem pisat/..
Ano, chyba bola, ze sa po revolucii prestalo o vojne hovorit, ze ucebnice dejepisu su plne dier.. My sme na gymnaziu ucebnice po revolucii nemali, dostavali sme len take ucebne listy..mam este male deti, ktore dejepis nemaju, ale podla info od inych rodicov viem, e tema holokaustu je slabo spracovana, len spomenuta.. Preto si myslim, ze v skolach treba uz v piatom, siestom rocniku o holokauste detom rozpravat, aby o hrozach vedeli, lebo ked vyrastu a uveria opaku, tak uz bude neskoro sa cudovat, ze ved su to inteligentni ludia a popieraju holokaust, dokonc sa smeju na splynovani atd

celasapremenim
24. apr 2016

kde by boli cigani, keby slovaci nemali holubiciu povahu?
odpoved je> na cestach

celasapremenim
24. apr 2016

@linduska86 sorry :D

matax
24. apr 2016

@miladka333 uz sa stalo 🙂 za to, ze som v skupine o chudnuti, nemusim byt obezna, ty detektiv oriesok

matax
24. apr 2016

@jajka257 nikde nepisem, ze o inych vojnach sa ucit nema.. Tema holokaustu sa uzko tyka aj Slovakov..

jajka257
24. apr 2016

@celasapremenim ved ano, kto chce chape, kto nechce, melie si svoje. A aj ja mam strach, kam to zajde...je to smutne, ale je to tak.
@tom_i presne si vystihla, hovorime iba o jednej skupine ludi. Ludia otupeli. Kde su ti oststni, co riskovali zivoty, aby pomohli? Kde su ludia, ktori zomreli, lebo ich niekto oznacil za nevhodnych. To neboli len zidovski prislusnic, boli tam aj krestania, boli tam aj obycajni ludia, a hlavne, boli to ludia bez ohladu na prislusnost.