Povinne v škole film o fašizme
Moja dcéra je piatačka a na hodine Sj pozerali povinne film Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame. Ten prvý som osobne nevidela ale ten druhý áno. Moja dcéra a aj iné a dokonca aj chlapec sa v noci budili, vykrikovali zo sna. Konkrétne moja dcéra povedala, že celú noc sa jej snívalo s chlapcom, ktorý zomrel v plynovej komore, pretože bol veľmi zvedavý...Už dva dni o ničom nerozpráva, len stále o tom, aký bol ten chlapček zlatý a je jej ho veľmi ľúto, že zomrel. Bolo rodičovské kde som sa opýtala triednej prečo taký film pozerali 10-11 ročné deti, veď oni o tom vôbec nemajú žiadne informácie, vôbec doteraz sa neučili o vojne o fašizme a zrazu buch! Vraj je to nariadenie z odd. školstva Mestského úradu... /a dcérina spolužiačka mi dala odpoved, že to vraj pozerali preto, aby oni deti, rodičom povedali, aby viac nevolili Kotlebu, lebo aj Kotleba je taký fašista a deti pôjdu do plynových komôr...Veď to sa zdravý rozum zastavuje...
@matax hmmm, asi by si niekedy mala pocuvat a citat aj ine veci. Mna sa minule opytal ziak v skole, preco oni nedostanu zosity, pera a kalkulacky ako romske deti. Preco ich rodicia musia platit za vsetko. Viem, ze si rypol. Ale tu je smutne vysvetlenie, preco s nim sympatizuju. Nase deti si vytvaraju svoj nazor same, a to podla toho, co vidia dennodene a povazuju za nespravodlivost, preto mam pre nich jedinu odpoved, ziadnu, lebo im neviem odpovedat...
@abbey1 ja som nikde nepovedala, ze historiu netreba riesit, nauc sa citat. A sno, mne staci si nastudovat, maturovala som z 2. svetovej vojny, slivensky stat za tisu mam nastudovany, bola to moja soc, ak vies, co to znamena a moja rofina pomala ludom skryvat sa pred nemcami, skor ako nieco trepnes, precitaj si celu diskusiu....
@jajka257 viem si predstaviť, že to spravili z nejakého trucu - prídu chlapi v uniformách a tých zlých zbijú ...ale to svedčí o primitívnisti, nie o zúfalstve.
@abbey1 opäť súhlas...súčasnosť treba riešiť. Pretože považovať za hrdinstvo to, že banda zakomplexovaných chudákov napadne moslimku, ktorá s deťmi čaká na električku len preto, že je moslimka, tak na to treba asi vážne silné vymytie mozgu.
@jajka257 chapem, ze to je rozdiel..ale bez toho, aby sa chudobnym /nielen romom, vsetkym v hm.nudzi/ pomohlo k vzdelaniu, tak nie je sanca, aby sa vzdelali a tak si do buducna nasli pracu, ved to vsetci chceme, aby mal kazdy pracu. Bez pomoci to niekedy nejde, lebo nie vsetci maju rovnake sance, to si uprimne odpobedz a tak si myslim, ze to mozes vysvetlit aj ziakom. Uprimne, ma ziak pochadzajuci z napr. oravskej rodiny s piatimi detmi a nezamestnanymi rodicmi sancu kupit si pomocky do skoly tak, ako ziak , ktoreho rodicia pracuju za minimalnu mzdu?
@jajka257 Prepáč, čo som trepla? Matka tvrdí, že film nevidela a aj tak ho považuje za nevhodný, ďalej, že čo tam po 70 rokov starej histórii. Ja nechápem, čo si chcela povedať svojim príspevkom, ktorý si mi adresovala. Čítala som pozorne a práve preto som napísala tie slová. O moji rodičia a starí rodičia si zažili svoje, ale nechápem, čo si mi chcela povedať.
@nyusika to som skusala, aj ukazat, ze nie vsetci romovia su taki alebo onaki, ze farba pleti neukazuje hodnotu cloveka, nemam sancu a nechcem sa nechat ziakmi zatiahnut do temy, ktora by sa mohla zle pochopit. Uz vedia, ze ja ich nazory nezdielam a ostatne musia riesit rodicia . .o
@jajka257 https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn... mozno si to uz niekedy pozerala, ale dam to sem pre ine.. Je tu presne vypisane, kto a kedy ma narok na prispevky na podporu vychovy v skole, je to pre vsetkych obcanov sr v hmotnej nudzi alebo 'priemerný mesačný príjem rodiny za posledných šesť po sebe nasledujúcich mesiacov je najviac vo výške životného minima.'
@abbey1 akoze moslimovia, koncentraky, filmy, knihy, ucivo, rodina, vychova, neviem kto tu trepe piate cez deviate 🙂
uy X Y Z krat sa tu spominalo, ze tieto "VASE" filmy by mali byt prisposobene podla veku ad1 ) ad2) stavu dietata ad3) dieta by malo byt na tieto filmy prisposobene - - kazdy mame iný nazor - ale nebudem silou mocou niekomu vtlkat do hlavy to svoje len preto, ze som ucitelka? - mala by si ist prikladom pre vsetkych - a nemat zaskatulkovany nazor - a mala by si sa vediet pozriet aj na druhu stranu mince a nie len na tu svoju ;) myslim si, ze kto chce pochopi a kto nie tak nepochopi nikdy.. kvoli tebe si ten film dnes pozriem a zajtra ti napisem recenziu ;)
@linduska86 tak, ked si to pozries, tak prispevky @abbey1 mali zmysel 🙂 prijemne pozeranie,
fakt je to pekny film, aj ked mne pri tom vysli slzy..ale aj od dojatia nad tymi detmi, ktore patrali a uctili si hankinho brata
@jajka257 vidíš, toto je ukážka toho, aká dôležitá je osveta. Hovoriť, trpezlivo vysvetľovať...dospelým to už nemá kto vysvetliť.
Je to šialené pomalý "boj"...ale určite má zmysel.
Ľudia venujúci sa skupine nazývanej "neprispôsobivi" majú môj obdiv. Chce to osvetu, aj keď výsledkom je málo "zmenenych"
@jajka257 tak skus este raz, ak mas chut, im nieco k tomu este povedat-povedz, ze bez tej podpory teraz v skole je vysokopravdepodobne, ze zostanu bez vzdelania a tak budu nezamestani a nakoniec na davkach v hmotnej nudzi.. O tom to je, podporit vzdelavanie za ucelom lepsej sance do buducna. drzim palce
@linduska86 veď s tým sme skoro všetky súhlasili...a dodali, že ti zas až tak hrozné nie je a treba aj o takýchto veciach hovoriť...a že vlastne nevieme,akým spôsobom bol ten film podaný. Ci tomu predchádzala nejaká diskusia. Piata ci už zas až také bábätká nie sú. Aj keď sa tak niektorí doma prezentujú 😀
@linduska86 keby si bola tak ustretovy pedagog - tak by si pochopila aj druhu stranu ;)
@jazminn povinne??? Pomaly ale isto sa vraciame späť do totality.
@dominika6 chcela by som vidieť, akým spôsobom môžu rodičov prinútiť na takú, alebo inú exkurziu. Ku každej mimoškolskej aktivite sa predsa podpisuje informovaný súhlas. Ak ho nepodpíšem, nemôžu a nesmú moje deti brať kamkoľvek mimo školu.
@rakywanda úplne s tebou súhlasím. Cielene upriamujú pozornosť na holokaust, neustále to ľuďom predkladajú, ja úprimne poviem, že už nemôžem pozerať filmy s touto tematikou. Je to všade, dookola, v jednom kuse, politicky používané a zneužívané, zaklínadlo a nekonečná mantra, ktorou sa ospravedlní každé zverstvo, ktoré vykoná Izrael. Len pre porovnanie. Arménska genocída mala za následok vyše 1,5 milióna obetí, o ktorých dnes nepočuješ v médiách ani štek.
@linduska86 Aké moje či naše filmy? A ja už ako učiteľ v škole nepôsobím, o to lepšie sa mi učí teraz. Nikdy sa však žiaci na moje nepochopenie nesťažovali. S mnohými mám dodnes veľmi dobré vzťahy. Ja nikomu tie filmy nevnucujem, to môžem tvrdiť, že vy ich zakazujete. Napriek tomu, že ste ich niektorí nevideli. Chcela som len poukázať, aké môže byť naopak nebezpečné i to, že niektorí rodičia ukazujú deťom len jednu stránku veci a našej minulosti. Ako rodič momentálne riešim podobný problém rasovej nenávisti v triede mojej staršej dcéry, kde sú jednoznačne rodičia tým nedobrým príkladom. A naše deti znášajú následky a bojím sa, aby nebolo ešte lepšie.
Súhlasím však s tvojim názorom, že treba k deťom pristupovať citlivo, to však už vždy záleží na učiteľovi a rodičia to môžu korigovať. Netvrdím, že ten film treba púšťať 6-8 ročným deťom. Ale netvárme sa ani, že deti sú napr do nástupu na strednú školu nedotknuté ľalie, ktoré zlo nevideli a o zle nepočuli. osobne mi ten film príde citlivo spracovaný a takú odozvu mám aj od detí, ktoré ho videli. Určite však na niekoho zapôsobí viac, na niekoho menej.
Nechápem, prečo máš pocit, že tematika 2.svetovej vojny a dnešná rasová nenávisť sú tak odlišné problémy spoločnosti. To je tvoj pohľad na vec. ja mám iný. Tvoj ti neberiem, to však neznamená, že ho musím chcieť pochopiť.
@abbey1 zakazujeme? - dovol sa mi zasmiat - ja nemam taku kompetenciu ,aby som tieto filmy niekomu zakazovala - su to VASE DETI PUSTAJTE IM CO CHCETE - ja mu to pustat nebudem - ;) a nie preto, zeby som nebola znala historie II. svetovej vojny , alebo ceskoslovenskeho protektoratu alebo holokaustu a pod. . , ale preto, ze si nemyslim, zeby to boli filmy vhodne pre piatakov na zakladnu skolu a to ze vy mate iny nazor oukej - beriem - ale je to len nazor - a nikto nema pravo mi diktovat ani mojmu dietatu co bude v skole pozerat - resp. pokial by slo o taketo temy ;) amen
@abbey1 žiaľ, doba dospela až k tomu, že dnes nie je žiadny ojedinelý jav, že deti trpia depresiami. 10 ročné dieťa bude svoj stav skrývať za rôzne šaškovanie, drzé chovanie a podobne, takže bežný pedagóg nemusí mať ani tušenie, že sa niečo deje. Mnohokrát sa to rodičia dozvedia až po návšteve psychológa, psychiatra. Je x detí, ktoré trpia práve tým, že sledujú spoločenské javy okolo seba a vedia, vidia, že veci nie sú ako majú byť. No, pusť takému ešte film, v ktorom chlapec zomiera v plyne a bude mu určite "lepšie". Filmy, knihy, kultúra, divadelné predstavenia...to všetko má byť slobodnou voľbou človeka. Žiadna autorita v tomto smere nemá čo jednotlivcom ukladať povinnosti. To je diktatúra. No, ale čo sa čudujeme...Demokracia tu nikdy nebola a asi ani tak skoro nebude.
ja si myslím, že to nie je skoro. Ale keby aj rodičia doma sa bavili s deťmi o takýchto veciach... nestačí len výchova v škole. 5-taci sú vnímaví a vhodnou formou sa im to dá povedať, vysvetliť.
Oba filmy sú aj knižne spracované, sú to silné knihy a treba to pozretie filmov opakovať aj v 9-tej triede aj na strednej a hotovo.
Osveta a hotovo. A je jedno, či na SLJ alebo Dejepise.
Tu ide o to, že učitelka im mala povedať o čo ide a tak a potom sa mali o tom porozprávať, aby to deti spracovali už v škole a ešte OK, rodičia im to maju doma vysvetliť a rozprávať sa a neboli by žiadne nočné mory alebo tak.
Ja som vyrastala v takom prostredí, odmalička viem, kto bol Dubček a čo sa stalo, Tiso, Hitler, Beatles, Jackson, Pink Floyd... viem hlavné mestá... jednoducho to boli rozhovory u nás doma alebo medzi dospelákmi a deti sa sme sa pýtali...
ale v dnešnej dobe rodiča seru na deti alebo ich až moc chránia, že politika ich baviť nebude. OK, nebude, ani mňa nebaví politika, ale bavili sme sa o socializme, kapitalizme... charta 77... Tisovi... ale aj o Márii Terezii.. vhodnou formou.
@alaguema Ani nemusi mat depresie - po tom filme ich mat dost mozne bude
Ja si ozaj pamatam, ako nam neustale hovorili, ze bude 3. svetova vojna - americania na nas zvrhnu jadrove zbrane a vsetci zomrieme....vsetky decka sme z toho boli frustrovane a zufale
Nacvicovali sme v maskach a ucili sa chranit pred jadrovym utokom. Vysledok bol ten, ze sme boli maximalne traumatizovani, mali sme vtedy len 8 rokov!!!
A suhlasim s tym, co si napisala
inak s kym vy prichadzate do styku, s akymi rodinami, ze napisete vetu, ze keby rodicia sa doma s detmi bavili o takychto veciach a podobne....ja neviem teda ci ste vyrastli u ludi s iq 80, ale snad v dnesnej dobe, v rodinach, ktore dbaju na vychovu svojich deti a na ich vzdelanie, sa rozpravaju o veciach a diani vo svete, lebo ved ziju a maju mozog v hlave vsetci
co stale podsuvate predstavy, ze vychovavaju deti len ucitelia v skolach a doma ich asi len krmia a strihaju im nechty podla tohoto
to je k neviere
do skol dostanete v dnesnej dobe velmi sikovne deti, ktore staci podchytit, ale v mnohych pripadoch ich viete len udupat a zdemotivovat ako ucitelia, vacsina z vas, lebo ste sami znechuteni dobou a tu sa to super prejavilo
a po tejto diskusii uz mam pocit, ze nie ste schopne ani alternativne mysliet, uplne otrasna debata, kde tarate dve na tri a neviete prijat argumenty rodica
dieta nic nestrati, ked neuvidi v desiatich rokoch nejaky strastiplny film o vojne
ani si hned v 18tich hlavu nevyholi a nebude bit ciganov po uliciach
co takto pustit dokumenty rovno v parlamente tym idiotom, co sa tam vedia iba hadat, kto z nich hajluje a komu utrnula pravacka
@borkavan ano a doteraz sijes v predstave, ze tak ste sa bavili iba vy doma a ostatni ludia su opice, co zeru banany a hajluju

@jajka257 nedokoncila som.. Takze,ak doma rodicia temu holokaust nerozoberu, to sa-ako spolocnost- mame spolahnut na to, co deti najdu o holokauste na internete?