icon

“Povinnost” kupovat v škole časopis

6. sep 2022

Ahoj, rada by som sa spytala na zaklade coho nuti skola rodicov, aby kupovali pre deti konkretny casopis. Minuly rok sme tiez jeden povinne vsetci museli odoberat a bola v tom kopa hluposti, detom sme doma potom vysvetlovali, ze je to kopa nezmyslov. Preco musime kupovat nieco take, sme uz vysvetlit nedokazali. Deti maju samozrejme nakupene vsetky skolske potreby, knihy, pracovne zosity a ine veci, ale nechceme viac podporovat tieto casopisy. Na zaklade coho teda skola urcuje, ci vobec maju rodicia kupovat nejaky casopis a na zaklade akeho predpisu si to chcu vymoct a prezentuju to ako povinnost?

moonlight1210
7. sep 2022

Mne na dnesnom skolstve chyba, resp. vadi jedna vec - neucia ich prepojenie vedomosti. Kde sa vedomost z jedneho predmetu prelina v druhom.
Staci na to poukazat. Deti, ak su sikovne, si to zacnu vsimat samotne.

Take uplne zakladne prelinanie: Dejepis v literature. Chemia a biologia. Fyzika a matematika.
A samozrejme je toho viac. Ale tieto su take ocividne.

A kde sa vedomosti vyuziju v zivote. Fyzika a natematika je zjavna. Vypocitat si trebars obvod kruhu, ked mi treba baratat dlzku niecoho, kolko toho kupit. Vypocitat si plochu stien a dlazky, ked idem malovat a davat koberec.
Viem si predstavit kadial mi pojde v priestore ina plocha (a nestane sa, ze potom neviem otvorit poriadne dvere, lebo mi to nenapadlo a “papier znesie vela”, ked si to nakreslim.).
Ze flasu vylejem najrychlejsie, ak jej hrdlo jemne rozkrutim, aby vnutri vznikol vir. A vtedy voda zvnutra ide prudom, bez prskania na vsetky strany, ako ked ju len staticky drzim hrdlom dole.
A ine vychytavky.
Literatura a slohy - schopnost pracovat s textom, vyjadrit sa jasne. Upratat si myslienky.

@gabriela2952 na zaciatku je to pre dieta isto trapenie. No cim viac si trapi mozog, tym viac prepojeni aktivuje (viac ciest vytvara). Nasledne to ide lahsie a rychlejsie.
A s prvakom (este popripade s druhakom) treba nad ulohami poctivo sediet. Urcite nerobit za dieta (hovorit mu presne, co a ako, trebars vysledky - niektori rodicia nevydrzia, alebo si myslia, ze tak pomahaju), len usmernovat. Ale je to nutne, aby si zvyklo robit ulohy. Ziskalo ten navyk.
Rodic sa musi pri tomto obrnit trpezlivostou. Lebo on ho musi naucit, ze po skole je chvilu oddych, potom ulohy, potom volno. Naucit ho tomu harmonogramu. (Zide sa aj v zivote.).

Dnesne deti maju volneho casu tonu. Ta cast dna im fakt chybat nebude. Navyse im bude na prospech.

Tiez sme robili kopec uloh s detmi. A ucili ich, ako sa ucit (neskor aj ako vytahovat podstatne veci z uciva a nedrilovat naspamat.)
Spociatku nad tym travili vela casu (a my s nimi). Dnes nevieme, kedy sa ucia. Vsak sa podla mna stale len hraju, kedy pridem do ich izieb. Ale vysvedcenia maju vyborne a projekty im chvalia (maju vo zvyku, ak si mozu vybrat temu, prist s niecim neokukanym. Alebo k uz okukanemu hladat nove informacie a zaujimavosti. A to nie su z triedy najmudrejsie. Maju este sikovnejsich spoluziakov.).

zuzana76
7. sep 2022

@gabriela2952 kto vyhodnocuje, co je hluspost, autorka? ona ma patent na hluposti?

akvi
7. sep 2022

@zuzana76 pleties dve rozne veci. tu nejde o vazenie ci nevazenie si ucitelov, tu ide o system ako taky. Ja som proti tomuto systemu. A ver, ze su proti nemu aj mnohi ucitelia. Kym ale nezacnu rodicia trvat na svojich pravach, kym nebudu poukazovat na chyby v systeme, nic sa nezmeni. To, ze to castokrat vyzera ako arogancia voci tym ucitelom, to je len dojem (bohuzial si to ucitelia casto beru osobne, ale to je uz taka choroba ucitelov, musia z toho vyrast).. Je to len poukazovanie na chory system.

autor
7. sep 2022

@lenkakravcova moje deti navstevuju kruzky mimo skoly, kde ich musim vozit a vyberat ich bez druziny. Ze nechcem, aby moje deti citali hluposti, ale radsej im kupujem skutocne naucne knihy (tento vikend citali napriklad encyklopediu o vtakoch) je len moja vec. A stoji to podstatne viac, ako nekvalitny casopis. A prave preto nebudem podporovat ten casopis, radsej podporim vydavatela kvalitnych knih. Este raz: moja otazka bola ci je to niekde uvedene ako povinnost. Odpoved: Nie, som uz dostala. Teda otazka zodpovedana, dalsie komentare su zbytocne.

lenkakravcova
7. sep 2022

@gabriela2952 Platím si hocičo na spestrenie dňa, napr Netflix, a tiež je to hlúposť, ale i tam sa človek niečo naučí. 🙂
Inak to je celkom divne prirovnanie, keď tak by to bolo napr priplacanie si vedeckých časopisov na Univerzite (popri vzdelaní, časopis vhodný odboru a veku) - a áno, vtedy som si odborné časopisy kupovala (ale online). Raz za čas tam bola nejaká hlúposť, ale aj tak to bolo dobré, lebo si človek rozšíril povedomie. To isté je u detských časopisov vhodných ich veku. Radšej nech si po skole čítajú Vrabček ako hrajú strieľačky na PC. 🙂 Časopisy pre deti sú robené hravou formou, tak aby si deti neuvedomovali, že sa učia, ale zároveň ich to bavilo.

gabriela2952
7. sep 2022

@lenkakravcova vidíte tak vy si platíte netflix lebo si tým spestrite deň, ja kúpim tiež môjmu dieťaťu časopis aky chcem aby sa tak isto spestrilo deň 😉
Lebo učiteľ ma z čoho čerpať 🙂

gabriela2952
7. sep 2022

@zuzana76 vám sa nikdy nič nezdalo hlúpe? 🤣 Omg

lenkakravcova
7. sep 2022

Okej, tak bud za tu, ktorá ide mimo prúdu.. Tvoje deti budú nadšene, keď budú ich spolužiaci na hodinách niečo z toho vypĺňať, vyfarbovať a ony budú sedieť a pozerať, prípadne to isté prepisovať do zošitov, aby mali zadanie.. Rovnako tak ako pri tom tuši, ti musela byť pre ne zábava uvedomovať si, že ony nemôžu lebo ich mama si o nich mysli, že sú neschopné s tým pracovať.
Ušetríš 1€ a budeš mat dobrý pocit, že sa držíš svojho názoru. Doplatia ti na to iba tvoje deti.

aceris
7. sep 2022

Boze, ked toto citam, som rada, ze som vyrastala v inej dobe🙈 Aj my sme kupovali casopisy a to bolo pred vyse 25timi rokmi. Pouzivali sa na hodine. Ak niekto nemal peniaze, tak cital z casopisu spolu so spoluziakom. A riesit tus? Preboha🤦 uplne klasicka vec. Pouzivana v skole aj na kruzku na vytvarke. V zivote by rodicov nenapadlo vynadat ucitelke za to, ze sa decko zaspinilo. Davali sme si naschval bud stare oblecenie alebo igelit. Zaspinili sme sa, no a co....mama sa doma este zasmiala a okomentovala ze ten flak vyzera napriklad ako slon...

veverka84
7. sep 2022

@merrysa nefackuje predstav si - ten casopis si deti kupovali a nerobili ho a ako prisiel tak sa hadzal do kosa to by mna fackovala hanba byt ucitelkou ktora rodicom vyhana peniaze z vacku 🙂

gabriela2952
7. sep 2022

No niekto to,, 1€,, musí aj trikrát otočiť kým ho použije 🙂 ale to ťažko vysvetľovať niekomu kto skočí na všetko co si učiteľ zmysli 🙂

belllinka
7. sep 2022

@akvi vacsine rodivov tdn casopis, ani tus nevadia, takze nemame potrebu proti tomu bojovat. Preco si svoje deti neucila doma, ked je nase skolstvo tak na hovno?

zuzana76
7. sep 2022

@gabriela2952 ano, napriklad niektore komenatre tu, ale nebudem to sem pisat

gabriela2952
7. sep 2022

@zuzana76 citujem vás,, mate patent na hlúposť?,,

akvi
7. sep 2022

@belllinka ako vies, ze sa neucia doma?

lenkakravcova
7. sep 2022

@gabriela2952 A práve preto by tomu rodičovi malo záležať trochu viac na vzdelaní jeho deti.
Lebo inak to dieťa skončí rovnako ako on. Vzdelanie a rozvoj hravým spôsobom v útlom veku je základný predpoklad toho, aby sa dieťa posunulo v budúcnosti ďalej než jeho rodič.

gabriela2952
7. sep 2022

@lenkakravcova ale kde beriete to ze za nepredplatenie nejakého časopisu rodičom nezáleží na vzdelaní svojich detí?
Učiteľ ma dostatok pomôcok na učenie v škole, zvyšok nech sa postará rodič vo voľnom čase a nech minie peniaze na to na čo uzná za vhodné a nie za to co si učiteľ zmysli.

lenkakravcova
7. sep 2022

@aceris no presne.
A ešte ta práca s tušom ma tiež edukativny charakter.
Ak je dieťa šikovné a neušpiní sa, je proste šikovné a rozšíri si motoriku v kreslení ním.
Ak je dieťa nepozorné a zašpiní sa, poučí sa z toho - pretože bude mať flekaté tričko, keďže to nejde dole.. Bude si dávať potom pozor viac na motoriku i napr pri jedení (aby sa nezamazalo a nezničilo tričko podobne).
Tak či tak sa niečo naučí a z trička o pár mesiacov vyrastie. Ved všetky tu vieme ako deti rýchlo rastú. 🙂

mooonika1975
7. sep 2022

@777januska777 a takýchto je kvantum, normálneho rodiča hľadáš lupou.

lenkakravcova
7. sep 2022

@gabriela2952 áno, beriem to tak. Rodič, ktorému na vzdelaní jeho deti záleží, nevymýšla okolo jedného časopisu. Vymýšľa len rodič, ktorý počíta rožky na raňajky, lebo je na tom sám finančne biedne. Ale nech to nehrá na to, že mu na vzdelaní jeho deti záleží. Nezáleží, lebo potrebuje naplniť ešte len základné potreby svojej domácnosti (podľa psychológie ľudia najprv napĺňajú základné potreby ako teplota, strava,,, až potom prichádza na rad vzdelanie a až ďaleko za tým napr také životné prostredie).

moonlight1210
7. sep 2022

@gabriela2952 nejde ani o to, ci dieta bude mat casopis, ci nie a aky. Ide i o pocit, ze vykonavaju rovnaku aktivitu s ostatnymi. Citia sa tak sucastou celku. Nie su tym nachvilu zbytocne vylucene z kolektivu.

Individualita je jedna vec. Ale je prijemna, len ak je vedome zvolena, vybrana. Nie vnutena (napr. chybajucou pomockou, lebo mama si ju nezela).
U malych deti tym duplom.

jasminkaj
7. sep 2022

Žiaden predpis, normálna pomôcka k vyučovaniu na hodinu Čítania. Už my sme v 90-tych rokoch odoberali Zorničku, Fifíka, Vrabčeka... takže nič nové svetoborné. Nikto sa nesťažoval. Pedagóg zrejme vie prečo a aký časopis chce s deťmi na hodine používať, takže by som to zbytočne neriešila.. a už vôbec nerobila problém z niečoho čo ním nie je 😉

gabriela2952
7. sep 2022

@lenkakravcova tak potom načo sú deťom učebnice, keď im podľa vašich slov asi stačia iba nejaké časopisy? :D
Véd v citanke majú kopec príbehov, ktoré môžu preberať 😉

mooonika1975
7. sep 2022

časopis sa kupuje ako doplnkové štúdium popri klasickom učeni. A ak musiš filtrovať v časopise, myslim, že nič nezvyčajné, nikdy neprečitaš časopis celý, od začiatku do konca . Tak isto, ako ja by som v živote teba nechcela mať v triede ako rodiča, tiež by som ťa chcela "prefiltrovať", ale žiaľ sa to nedá. To robte aj s článkami v časopise. 👍

gabriela2952
7. sep 2022

@moonlight1210 ale vy ma asi nechápete, oni to autorke dali príkazom. Myslím ze rodičia tak isto môžu zhodnotiť ci to pre svoje deti chcú alebo nie.

ibrunova
7. sep 2022

@gabriela2952 však to, že niektorí už z princípu nič nechcú, všetko kritizujú, akoby mali štyri doktoráty z pedagogiky.

jasminkaj
7. sep 2022

Niektorým rodičom prílišná demokracia a možnosť robiť z komára somára očividne škodí 🙈🙉🙊 Proste majú odoberať časopis, to nie je koniec sveta... Neriešim, zaplatím, ideme ďalej 🙏

mariaveronikag
7. sep 2022

@gabriela2952 už napisala, ide o Fifik 😊

777januska777
7. sep 2022

@mooonika1975 to je tak dnes už asi vo všetkom, pomaly sa doktor boji čokoľvek povedať pacientovi, predavačka sa bojí čokoľvek povedať zákazníkovi, učiteľ rodičom, atd. Na Slovensku sú odborníci na všetko, aj vďaka tomu sme taka vyspelá krajina alebo zeby nie?

zuzana76
7. sep 2022

@gabriela2952 preto som povedala, lebo si sa pýtala, či som sa niekedy nestretla s hlúposťou, tak som povedala, že áno / podľa mňa/ , aj v komentároch v tejto diskusii , nezacala som s hlúposťou ako prvá, to vy ste útočili, ako je aktivita učiteľov navyše hlúposť