icon

“Povinnost” kupovat v škole časopis

6. sep 2022

Ahoj, rada by som sa spytala na zaklade coho nuti skola rodicov, aby kupovali pre deti konkretny casopis. Minuly rok sme tiez jeden povinne vsetci museli odoberat a bola v tom kopa hluposti, detom sme doma potom vysvetlovali, ze je to kopa nezmyslov. Preco musime kupovat nieco take, sme uz vysvetlit nedokazali. Deti maju samozrejme nakupene vsetky skolske potreby, knihy, pracovne zosity a ine veci, ale nechceme viac podporovat tieto casopisy. Na zaklade coho teda skola urcuje, ci vobec maju rodicia kupovat nejaky casopis a na zaklade akeho predpisu si to chcu vymoct a prezentuju to ako povinnost?

beronsche
7. sep 2022

@moonlight1210 uplne s tebou suhlasim, az na dom. ulohy.. to mnozstvo uloh, ktorymi su deti zvycajne zahlcovane od 1.roc. je chore..
Ano, je potrebne ziskat rutinu, naucit dieta sa ucit, ale v zmysle dom. uloh by bolo vhodne to robit postupne.. Prvaci by mali mat DU len prilezitostne, s vekom by im mali pribudat..

zuzana76
7. sep 2022

@lenkakravcova práveže dnes vymýšľajú aj rodičia, čo nemusia obracať každé euro, to vôbec nie je o financiách, to je o tom, že dnes sa každý snaží diktovať učiteľom ako, kedy, s čím majú pracovať

maialeo
7. sep 2022

Nikdy som žiadne časopisy deťom nepredplácala a ani som neplatila ZRPŠ.... obe deti s tým boli ok a nevidím dôvod tieto banality platiť.

moonlight1210
7. sep 2022

@gabriela2952 toto stavanie sa na zadne apriori proti vsetkemu, co niekto povie, ze sa musi…

Byt tou ucitelkou, tak sa jej spytam, co teda mamicka navrhuje, ak jej nevyhovuje zaplatit casopis, lebo ju irituje slovicko “musiet”, resp. “povinne”.

Da sa, ze ucitelka teda pozhana a vytvori aktivity. Nafoti detom clanky, kresby, vystrihovacky,…

Vo vysledku sa sice vyhnu clankom, ktore v casopise su mozno nudne, ale bude to stat viac. Napr. tych rodicov.

domak2
7. sep 2022

Kričali rodicia po učiteľke, lebo boli deti mantave a oliali sa tusom??? Toto už čo je za dystopia 😅 a ty si jej ho rovno zakázala, lebo ti preplati veci. No mam dosť. Uč ich doma, môžte tesat do skál, zadarmo.
Len pre upresnenie, 100x som sa zababrala tušom v skole, nikdy to nikto neriešil.

lenkakravcova
7. sep 2022

@maialeo To zvyknú hovoriť ľudia z osád, slumov a sociálne prípady. Nie je sa čím pýšiť.

belllinka
7. sep 2022

@maialeo to je uzasne ze si neplatila ZRPS, urcite skvely pocit, ked sa na tvoje decko skladali ine deti. Ty banalita 🤦‍♀️

maialeo
7. sep 2022

@belllinka na moje "decko" sa nikto iný neskladal. To ti kde nakukali? Ty si niekedy videla vyučtovanie ZRPŠ? Ja teda nikdy... takže nebudem platiť niečo, čo nevidím kam ide. Okrem toho... platili sme rôzne iné blbosti, farby, výkresy a tak... čo mala zabezpečiť škola. Ale keďže si stále nechávame skákať po hlave, tak platíme aj za to, čo máte dostať v škole ZADARMO.

maialeo
7. sep 2022

@lenkakravcova jasne 😀 z osád, domov. 😀

akvi
7. sep 2022

@belllinka aha, cize to, ze niektori rodicia platia ZRPS a ich deti z toho nic nemaju, to je uz akoze v pohode?

jasminkaj
7. sep 2022

@maialeo každá škola má Radu rodičov a aj trieda, do ktorej chodí tvoje dieťa, má v nej svojho zástupcu. Vyúčtovanie je k nahliadnutiu hocikomu, aj tebe.. dokonca máš právo byť aj na zasadnutí Rady. Ale riešiť to štýlom, že nezaplatím, lebo "to" má byť zadarmo, je úbohé z tvojej strany. A najviac poškodzuješ svoje vlastné dieťa, na ktoré budú chtiac či nechtiac ostatné deti pozerať ako na "toho, čo sa neskladá" 🙈

maialeo
7. sep 2022

@akvi povedzme si otvorene 😀 ZRPS je vlastne taký fond, taká bezodná čierna diera. Inak to nazvať neviem. Na všetko ostatné sme sa poctivo skladali hoci prevládal názor, že sa to bude platit zo ZRPS. Realita je iná.

maialeo
7. sep 2022

@jasminkaj nerob z mojich detí ovce len preto, že na ne budu ine deti pozerať... to je mi fakt ukradnuté 😀 Obe deti mám už na VŠ a nie sú nijak neplatením ZRPS a zbytočnými časopismi postihnuté. Ty za svoje plať, ak máš potrebu... ja som to nikdy nerobila a nikdy s tým nikto nemal problém.

Ty budeš teda jedna z tých, ktoré sa neozvú, lebo čo by o mne povedali. Tak to plať a iných nechaj žiť svoj názor.

moonlight1210
7. sep 2022

Inak ten tus.

Nam mamy rovno dali do skoly zastery podsite igelitom a dokladne nam prehovorili do duse. Predstavili si mozne (najhorsie) scenare a poistili sa. Aspon to skusili. Stali sa raz za cas aj tak nehody, ze ani zastera nepomohla a cast skoncila na obleceni (co si tak spominam, tak asi dve si pamatam u spoluziakov).
Ale neviem, zeby dakto siel za to robit bordel a jacat po ucitelovi do skoly.
Je fakt, ze vtedy nebolo mody na vyber a maloktore dieta slo do skoly v drahsom obleceni.
Naopak, ak dakto nebodaj rozlial a zaspinil spoluziaka, tak jeho rodicov si volali na kobercek. Ak uspinil len seba, jeho smola a jeho poucenie do zivota, ze treba byt opatrny.

Vtedy bola v mode zodpovednost nad ja, ja, ja. Dnes je v mode ja, ja, ja nad zodpovednostou.

kp7333
7. sep 2022

PREBOHA, lutujem deti, ktore maju takychto psycho rodicov, ktori ich neustale kontroluju a diktuju im, co maju a nemaju robit, co mozu a nemozu citat, s kym sa mozu a nemozu kamaratit... atd. Co z nich vyrastie??? Ten tus uz ani nekomentujem. Ak je niekomu prednejsie oblecenie ako zabava a rozvoj vlastneho dietata, je to velmi, velmi smutne. Ved existuju zastery na vytvarnu. Svojim pristupom si na najlepsej ceste vychovat zo svojich deti jedincov, na ktore sa budu ostatne deti pozerat ako na cudakov a obavam sa, ze ich zacnu neskor sikanovat.

akvi
7. sep 2022

@jasminkaj pleties dve rozne veci. Rada rodicov a ZRPS nemaju spolocne nic, iba to, ze ich clenovia mozu byt aj v jednej, aj v druhej "organizacii". ZRPS je obcianske zdruzenie, ktore funguje podla stanov, ktore musi mat vypracovane. Clenstvo v akomkolvek obcianskom zdruzeni je DOBROVOLNE. Nikto nemoze nikoho nutit v tom zdruzeni byt, len preto, ze OZ funguje pri ZS. Takze ani vyberat clenske. Rada rodicov zase vznika ako komunikator medzi skolou a rodicmi skoly. Rada rodicov voli zastupcov do Rady skoly. Rada skoly nema nic spolocne so ZRPS, je to organ skoly, ktory zo zakona kazda skola musi mat. A samozrejme, Rada rodicov nie je opravnena vyberat absolutne ziadne poplatky, pretoze ZS su BEZPLATNE.

jasminkaj
7. sep 2022

@maialeo dá sa s tebou normálne komunikovať? Asi nie. Na tvojich deťoch (bez ohľadu na to či sú na VŠ alebo nie) sa to muselo nejako odraziť, že mali rodiča ako ty 👏 👏👏 A nie, nemám potrebu sa ozývať a protestovať voči všetkému.. a vôbec nie kvôli tomu, že čo by o mne druhí povedali.. Len nemám potrebu ísť tvrdohlavo proti všetkému a všetkým a myslieť si, že len to moje je to dobré. Toľko k tejto téme.

jasminkaj
7. sep 2022

@akvi som v Rade rodičov štvrtý rok a nakladáme práve s peniazmi zo ZRPŠ (je to niekoľko tisíc eur ročne). Takže tvrdiť, že nemajú nič spoločné, tiež nie je úplne pravda. Na našej škole to takto funguje. Rovnako aj tvrdenie vyššie, že je to bezodná diera, nemôžem súhlasiť. Naopak, každý cent musí byť riadnezdokladovaný v účtovníctve.

maialeo
7. sep 2022

@jasminkaj skúsim ešte raz. Nevidela som zmysel kupovať niečo, čo sa počas roka nepoužívalo. Moje deti teda sú postihnuté, lebo mama neplatila za časopis Včielka... je to možné. Snáď sa v realite s takou vecou vyrovnajú. Vôbec nejde o protestovanie. Samotný zmysel môjho názoru si evidentne nepochopila. Ty to plať, aby tvoje deti traumu nemali... moje ju teda asi mať budú.

maialeo
7. sep 2022

@jasminkaj prosím ťa a na čo sa tie peniaze používajú u Vás?

ibrunova
7. sep 2022

@maialeo u nás napríklad sa z toho hradí doprava na lyžiarsky, Komparo testy, plavecký výcvik, Mikulášske balíčky, odmeny na súťaže, a podobne. Teraz na gympli napr. tanečný kurz. V každej škole sa každý rok pripravuje rozpočet a ten sa schvaľuje na plenárke, kde sa väčšina rodičov neunúva a potom vykrikujú, že nevedia, kam idú peniaze. Vždy to bolo rozvrhnuté tak, aby každý ročník z toho niečo mal.

zuzana76
7. sep 2022

@maialeo napr aj odmeny za sutaze, mikulasske balicky, cize vlastne pride asi k tomu, ze deti rodicov, ktore nebudu platit, tak nedostanu mikulassky balicek, ci odmenu na konci sk. roka, nahliadnut k vyuctovaniu ma pravo kazdy clen ZRPS

sszuzu8
7. sep 2022

@akvi ach kiežby bolo bezplatné. Obedy pomaly 30 euro družina 15 euro na konci roka sme platili 25 euro aby sa nakúpili učebnice na tento rok a včera som malej dala ďalších 20 na učebnice. Je druháčka na ZŠ 😩 som single mama pre mňa to je položka. Ved ani toľko učebníc nemajú koľko peňazí pýtajú. 😢 Všetky pomôcky výkresy farebné papiere hygienu a podobne kupujeme my a ešte platíme triedne poplatky. Tak kde je to bezplatné školstvo? Čo vlastne tým deťom platí a dáva škola? Všetko si kupujeme my

akvi
7. sep 2022

@jasminkaj este raz, poznam skolsku legislativu viac, ako dobre. Ver, ze viem, o com pisem. Robila som vo vedeni skoly, ak teda toto bude padnejsi argument. Rada rodicov a ZRPS su dve rozdielne organizacie. To, ze u vas v skole je to takto, to neznamena, ze je to v poriadku a ze to tak ma byt. Ano, moze sa stat, ze v Rade rodicov su rovnaki clenovia, ale to nie je PRAVIDLO. To je bud nahoda, alebo nepochopenie legislativy, skor to druhe by som povedala, lebo skoly castokrat zlucuju tieto dve organizacie, ale nie je to spravne. A opat - to, ze u vas sa vyuctovanie ZRPS robi do posledneho centa, to neznamena, ze je to tak vsade. napriklad v nasej skolke boli veeeelmi prekvapene ucitelky, ked som si to vyuctovanie vypytala. Ziadne mi samozrejme k nahliadnutiu nedali, mali kopu vyhovoriek..

akvi
7. sep 2022

@ibrunova no vidis, napriklad zo spomenutych akcii sa moje dieta nezucastnilo ani jednej, bud nechcelo, alebo nemohlo. Mikulasske balicky napriklad v nasej skolke dopadli tak, ze moje dieta z balicka nemohlo zjest nic, ani ked by chcelo, pretoze malo intoleranciu, o ktorej BTW ucitelky dobre vedeli, ale neunuvali sa mysliet aj na taketo deti. A ja sa pytam, preco ja mam doplacat na ine deti? Po mikulasskom fiasku som sa ponukla ucitelkam, ze kupim ja pre deti s intoleranciami, lebo par sme ich tam veru mali, aby som ich nezatazovala, ale odmietli to a na dalsiu akciu kupili zase veci, ktore moje dieta jest nemohlo.. Tak uz dufam chapes, ze preco som ZRPS prestala platit. A ak si niekto mysli, ze potom moje dieta malo nieco na ukor inych, tak sa hlboko myli. Platili sme napr. dopravu na vylet - hradena zo ZRPS, my sme si zaplatili, nevidela som v tom ziaden problem, tak isto divadielko, zaplatila som osobitne.

akvi
7. sep 2022

@sszuzu8 strava a druzina nespadaju pod to, co stat ponuka ako bezplatnu sluzbu. Takze to, ze sa to plati, je v poriadku. Nemali by sa ale platit ucebnice, zosity, ani pomocky na vychovy. Stat ma zakotvene v ustave a zakonoch, ze skoly su bezplatne, tak by take naozaj mali byt a rodicia by nemali pristupovat na to, aby cokolvek platili. Obzvlast, ak je to pravo podmienene povinnostou - povinnou dochadzkou. (uz len toto je riadny fail a je to az smiesne, ze sa nejake pravo vynucuje povinnostou..)

amanta5
7. sep 2022

@sszuzu8 Ak by sme museli platiť učiteľov, čo učia naše deti, .....priestory, v ktorých sa učia....energie, ktoré sú na to spotrebované....tak to by do školy nechodila polovica deti....to sú tie obrovské položky, ktoré si zatiaľ našťastie nemusíme platiť 😉
Chápem, že kupovať pomôcky je pre niektorých ľudí náročná záležitosť, je to však vo vzdelaní vzhľadom na to čo som vyššie uviedla stále minimálna položka.

mamatroch
7. sep 2022

Povinnost to nie je. Nasi v 1. triede odoberali tusim Adamka. V skole si z neho za cely rok citali asi 2x. Nasu dceru absolutne nezaujal. Precitala si z neho vtipy na jednej strane a to bolo vsetko. Na dalsi rok som na zrps rovno povedala, ze ja on nemam zaujem. A to iste viaceri rodicia. Nakoniec sa pre triedu neobjednal vobec. Kto chcel pre svoje dieta, stale mal moznost si ho predplatit / kupovat v stanku sam.

jasminkaj
7. sep 2022

@akvi rozumiem. Do legislatívy nevidím (ani nechcem). Len som spomenula ako to funguje u nás 🙂 A trochu odbočila od kupovania časopisu :D

maryetta
7. sep 2022

Tiez sme to mali. Napr mala dcerka nejaky v skolke. Ale s tym aj pracovali.
Syn mal v 1.rocniku a v skole s tym nerobili nic. Tento rok odmietam kupovat nech si hovori kto chce co chce.