icon

Povinnosti 8 ročného dieťaťa

qwerty81
22. sep 2015

Ahojte. Zaujimalo by ma, ake povinnosti (samozrejme okrem ucenia, uloh a kruzkov) maju vase deti vo veku zhruba 8 rokov.
Dakujem.

Strana
z2
denisa_fabian
16. okt 2015

@katarinamarkova Ja sa necitim byt kompetentna niekomu vysvetlovat principy Montessori. Da sa najst dostatok materialov na nete, ak to niekoho zaujme. Ale je to presne o tom, co pises. Deti to robia same od seba, lebo chcu a nie preto, ze ich rodic nuti. Montessori vyuziva prirodzenu zvedavost, prirodzenu tuzbu deti robit to, co vidia robit dospelych. Pamatam, ako moja mama najskor do urciteho veku odhanala brata, ze je este maly na to a hento, a potom to zrazu od neho zacala pozadovat, ako keby to chudak mal odkial vediet. A samozrejme, ze potom to uz robit nechcel. Ale kazdy rodic si bude aj tak vychovavat po svojom a ja nikomu nemienim vnucovat moje nazory. Ja budem rada, ked sa to mne vo vychove podari tak, ako by som chcela. Ked som sa dostala k tejto stranke http://www.montessoridoma.cz/?cat=14 nevedela som sa odtrhnut od tych pribehov. Bola som uplne unesena, co tak male deti dokazu. Odporucam pozriet sekciu Ella - Prakticky zivot.

david93
16. okt 2015

môjho syna bavilo pomáhať keď bol mimino, čím je starší tým menej sa mu chce 🙂 behal s mopom a vysával najradšej keď mal asi 2 roky, teraz sa schováva keď zapnem vysávač lebo neznáša ten hluk

katarinamarkova
16. okt 2015

@denisa_fabian idem len tak zo zvedavosti precitat.....mozno pochopim, preco to u nas vacsinou akosi prirodzene funguje a v inych pripadoch ani za svet 🙂
( viem, ze teraz sa tu najde, niekto, kto povie, ze kazde dieta je ine.......ano je 🙂 mam 3 totalne odlisne deti....plus obcas nejake to ,,pozicane,, )

- ja mam dnes tiez jeden priklad taky zo zivota 🙂
syn mi volal do prace po tom ako si vybalil z tasky desiatu a dal zajkovi granule....ze sa nudi a v tv nic nejde len detske rozpravky....ze ci moze spravit kolac.....,,ale neboj mami, viem, ze ruru nemozem, ved aj tak ju neviem zapnut.....spravim len cesto, ako dlho budes este v praci? mozem?,,
jasne sprav, nachystaj, cesto, plech......ked pridem dame do rury.....
pridem domov, trosku vybuch v kuchyni, cesto nachystane, na plechu maslo, vedla muka, hladka, hruba....ze nevedel som aku, tak som pockal na teba......cesto typu: viem, ze tam ide muka, mlieko, maslo, vajce, cukor....pridal som tam este toto, toto, toto, toto.....hovorim si ok, ziadne maso, zelenina, tak to asi bude jedle 🙂 hodili sme do rury, kuchynu podla strucnych pokynov dal uplne sam do OK stavu a vecera bola, ako zhodnotili mladsie sestricky: mnaaaaam taky kolac ani maminka nespravi.....
( aj ked vysledok bol sice jedly, ale skor taka placka chrumkava )
maly na zaver dna zhodnotil: mamiiii? asi som tam mal dat aj to PDP, co mas napisane v recepte a nikdy neviem co to je 🙂 ja si uz asi zapamatam ze to je prasok do peciva 🙂
the end

denisa_fabian
16. okt 2015

@fidka79 Mam pocit, ze necitas, co pisem a napriek tomu odpisujes. Nikde nepisem, ze to deti robit musia a ani moje nebudu musiet. Pisem len to, ze su schopne to zvladnut. Uz pri zozname som uviedla, ze deti nemam. No to neznamena, ze nie som s detmi. Moja mamka je z 11 deti, takze mam velmi vela bratrancov a sesternic, z ktorych vacsina je mladsia ako ja. Bezne som sa o nich starala a videla, co deti zvladnu. Nie vsak preto, ze musia, ale ze chcu. A to je ten podstatny rozdiel.

denisa_fabian
16. okt 2015

@katarinamarkova Ale ze aky sikovny chalanisko. 😊 Len opatrne s tym citanim, ja som niekolko noci nespala, co som sa nevedela od toho odtrhnut. Citala som tie starsie clanky a nechapala som, co ta mala dokaze v takom nizkom veku. Aj manzelovi som posielala niektore clanky, nech si precita. 😊

cmulinko
17. okt 2015

@denisa_fabian Moje deti chodili do Montessori skolky,ale ani po uspesnom absolvovani tejto skolky nemozem povedat,ze by ich '' vycvicili '' na ten zoznam co si sem dala alebo ze by boli niecim vynimocni.Tu je kazda sukromna skolka Montessori...myslim si,ze uz sa viac menej prebera len '' znacka '' Doma u nas je vychova podla nas rodicov.Nepotrebujem k tomu ziadnu mudru pani Montessori.Pani Montessori bola mudra pani a vela spravila za pokrok predskolskeho a skolskeho vzdelavania,ale urcite by sa sama nad tym zoznamom pousmiala.To je uz '' vyplod '' novodobych modernych Montessori fanusikov,ale osobne si myslim,ze deti netreba viest podla jednej pani ci podla x mudrych knih.Jednoducha intuicia matky ci rodica uplne staci na to,aby sa z dietata dalo vychovat plnohodnotneho jedinca,ktory sa bez problemov zaradi do spolocnosti.rodic pozna svoje dieta najlepsie a normalny rodic neporovnava svoje dieta k tabulkam ani k susedovmu dietatu.Len tak vtipne poznamenam,ze mnoho veci z toho zoznamu nerobi v domacnosti 80% manzelov 😅 bez ohladu na vekove kategorie,ktore su tam dane a my sa bavime o tom,ze co z toho robia nase deti? Nebudme smiesne opice...ostanme radsej matkami.

denisa_fabian
17. okt 2015

@cmulinko Opakujem sa uz, ale tak, kto nechce, nepochopi. Nerozumiem vyrazom, ze dieta nieco musi, dieta je otrok alebo ze si dieta vycvicim. Neviem ako to vnimaju ine matky, ale toto nema podla mna co robit vo vychove. Keby som si chcela niekoho vycvicit, tak si kupim psa. Keby som chcela niekoho na domace prace, tak si zaplatim nejaku pani na upratovanie. Ja by som bola rada, keby moje dieta bolo mojim partnerom,a to aj v starostlivosti o domacnost. Bez akehokolvek vynutenia. Ci sa mi to podari, ukaze sa az casom. Zoznam podla mna poukazuje na to, co dieta dokaze a nie co ma / musi robit. Ja sa zaujimam o mnoho veci, nielen o Montessori. Zo vsetkeho si vyberam, co sa mi paci. Nemienim sa radit knihami, ale najma srdcom a rozumom v takej prijatelnej kombinacii, aby nam vsetkym bolo fajn. A co sa tyka manzela, tak toho som si asi musela "vycvicit", kedze som ho dostala do parady, ked uz mal 19. 😂 Tam uz sa nedala vyuzit prirodzena zvedavost o domace prace. 😊

elize
20. okt 2015

@denisa_fabian velmi ti drzim palce (myslim to uprimne a bez ironie) vo vychove, tak aby tvoje dieta stalo pri tebe aj v starostlivosti o domacnost. Deti, tak ako dospely, maju svoje dni. Niekedy sa im chce, niekedy nie. Paradoxom je, ze sa im nechce prave v case, ked tu pomoc potrebujes :D Bez zvyseneho hlasu si niekedy jednoducho neporadis.

Ale aby som odpovedala na otazku zakladatelke temy - moj syn ma na starosti zvierata, krmi rybicky a skrecka, cisti klietku a upratuje si izbu. Avsak bez pripomenutia by zvery asi umreli od hladu :D

denisa_fabian
20. okt 2015

@elize Dakujem. 😊 Iluzie si nerobim, som skor realista ako optimista. My sme doma pomahat MUSELI, ja by som to rada robila trochu inym sposobom. Sama neznasam upratovanie a domace prace, akurat rada varim. To sa mi asi sprotivilo tym, ze pri mame som musela vkuse cosi upratovat. U mna doma nemienim nic prehanat. Proste tak zdravo a s laskou. A ze mi povolia obcas nervy? To je hadam normalne. S detmi som v castom styku a viem velmi dobre, coho vsetkeho su schopne a ako lahko sa clovek vytoci. No verim, ze sa to da aj inak. Som si vedoma, ze to najma ja budem musiet na sebe tvrdo makat, aby som bola dostatocne trpezliva a milujuca mama. 😊

sunnygirl
12. nov 2018

Poďme pokračovať v diskusii, ale v pozitívnejšie duchu, teším sa na príspevky 😁

Strana
z2