icon

Pracujem a som málo s deťmi

kykuska
18. feb 2016

zdravim vas zienky, dlho som rozmýšľala a skusala no chcela som sa skusit opýtat, mozno mal niekto rovnaký problem, tak zeby ste mi niektora poradili🙂))skoncila sa mi materska dovolenka, a maleho mi nevzali do skolky, druhe dieta ma 10 rokov...pocas vianocných sviatkov som si nasla pracu, ale kedze manzel je doobeda v skole, hladala som len nieco poobede,,tak som nasla na 6 hodin-od tretej do deviatej...zvykla som si a paci sa mi tam...ale problem je v tom ze ako skoncili vianocne prazdniny starsia dcerka si nemoze zvyknut nato ze sme spolu tak malo...iba rano pol hodku ..potom som s malým do pol tretej a kled pride ona zo skoly tak o hodinu zas odchadzam prec...víkendy som mala volneteraz budem robit kazdy druhý..cize cet týžden som 4dni poobede +kazdý druhý víkend...ja viem ze jej je to luto ja som si tiez strasne od nich zvykala ale kazda korunka je dobra, tak som rada ze mam aspon nieco....poobede je s nimi manzel,takze nebyvaju sami.ale ona bola na mna navyknuta....svagrina mi vravi ze je to taký lutosivý vek a ze to prejde...ale trva to uz mesiac, a som z toho nestastnaaa...odchadzam ma slzyv ociach a poobede je smutna...co ona nebývala...prosim nezazil to niekto zeby ste mi poradili ako ste to zvladli...skusali sme hocico odmenovanie, vysvetlovanie, ona to mu rozumie, len je dost citliva...viem ze niektore maminky pracuju ovela viac..a je to len do septembra, takze prosim ak niektora vie poradit dajte mi vediet...dakujeeemm

Strana
z2
janickacrazy
18. feb 2016

@horana my máme známych na Orave, ktorí tak podobne žijú aj teraz, majú 10 detí a ich matka tvrdí, že to najmladšie pármesačné okrem kojenia ani nevidí, ostatné deti sa postarajú, majú aj zvieratá, pestujú si zeleninu, atd.

horana
18. feb 2016

@janickacrazy Fenomen tychto mnohodetnych rodin je ze funguju nutne inak ako rodina s 1-2 detmi. Tam je to uz totiz kolektiv a platia v nom ine zakonitosti a principy. Rodicia maju menej osobneho casu na dieta, zaroven dieta vyrasta vo velmi pestrych socialnych vztahoch so surodencami.
Je to tazke ukocirovat a moze sa stat, ze nejake dieta je odsunute, jeho problemy prehliadane...ako uz vychadza z rodinnych konstalacii su to negativa tohto modelu rodiny. Negativa jedinacka ci 2 deti su v tom ze sa rodicia na ne prehnane upnu a to deti dusi tiez a to je tiez velmi tazke ukocirovat.
Len dnes je doba kedy je toto akoby idealizovane, ze je dobre dopriat dietatu tento typ "davania" ku ktoremu casto patri aj to ze napr. otec je cele dni v praci aby zarobil na kazdorocne Maledivy a tym akoze dava lasku. (zjednodusene, pisem velmi narychlo)
Druha odvratena tvar je ze bez ohladu na detnost rodiny, musi matka zarabat aby prezili aj ked tym trpi ako ona sama tak jej dieta, a toto zas nechapu rodiny, ktore aj keby nemuseli, zarabat by isli, radsej menej casu s dietatom ale byt movitejsi, lebo si myslia ze tym mu daju viac v koncovke.

natalym
18. feb 2016

Ak môžem k tejto téme. My sme obaja rodičia typu furt v robote a deti samé doma. Ale sú veľmi, veľmi samostatné čo predpokladám, že sa im v živote dosť zíde. Takže aspoň dáka výhoda.

horana
18. feb 2016

@namornicka Prepac nestiham odpovedat, len narychlo, to co pises ze sa tu mnohe stazuju na spoluzitie so starkymi (ci uz vlastnymi alebo svokrovcami), to uplne chapem a neda sa to porovnat s tym v minulosti (nie ze by tam to bolo lepsie, ale diametralne ine), lebo toto nie je komunitne spoluzitie, je to model dnesnej doby naroubovany trochu nasilne na nieco co uz nefunguje, v ine realie, vsetko. Dnes som jendoznacne skor za osamostatnenie mladych rodin, v tomto zmysle.

A od coho by sa malo upustit? Napr. od zneuzivania vzdelanosti, lebo vykoristovanie funguje stale, bolo by to velmi na dlho, nemam teraz tolko casu.
Ale dnes treba posun, pekne vyjadreny napr. v tomto aforizme:
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xf...
zatial je vacsina matiek prveho typu (a s tym typom myslenia vztiahnutym celkovo) a to sposobuje ze existuju mamicky ako zakadatelka. Ale uz sa zacina vyskytovat stale viac myslenie aj druhej matky.

zitaje
18. feb 2016

@janickacrazy ja mam len tri deti, ale s velkymi vekovymi rozdielmi, velkacka je o viac nez 11r. starsia ako drobec, a ja sice drobca vidim velmi vela 😀 ale starsie deti mi s nim neskutocne pomahaju. Velka ho berie na prechadzky, kadekde, cita mu, stredna sa s nim hra. A je to super.
10 deti, to si neviem ani predstavit, ale verim tomu, ze to ma svoje vyhody aj pre tie deti.

dai
18. feb 2016

@horana ja som teda vystudovana historicka a o rodine ako wkonomickej bunke sme sa normalne ucili. Moju babka inak vychovavala stara mama napr. Casto mi o tom rozpravala - mama bola stale na hospodarstve niekde... ja som nepisala ze vzdy boli vynutene spoluzitia ale vo vaecsinr pripadov idlo naozaj o ekonomicky zvaezok - zena odchadzala vaecsinou od svojej rodiny a zila v rodine manzelovej...
Mam pocit ze ides pri tom hodnoteni do extremov - minulost super a teraz nic... ako moji rodicia s nami napr. Nezije ale su u nas vzdy ked chcu alebo mi ich potrebujeme, teraz tam idu deti na prazdniny a celkovo maju vnucata so starymi rodicmi krasne vztahy... detto netere prespavaju casto u nas, moje deti zase u svagrin... cize aj tieto vztahy sa rozvijaju.
Inak to ze tato doba je nejaky vrchol cibilazie myslim ze nikto netvrdi😉 kazda doba ma svoje pro aj kontra🙂

cervenaruza123
19. feb 2016

@horana Chapem, co tym chces povedat, dnes sa vztahy dost zanedbavaju a deti mozno rozmaznavaju... Ale vsetko ma vyhody aj nevyhody, moja babka mi tiez rozpravala, ze zili v takej rodine, no ale tam to nebolo ani zdaleka ruzove, skor naopak. A vlastne druha babka tak fungovali tiez a ked sa to celkovo zhodnoti, len to totalne pokazilo vztahy medzi clenmi ich rodiny.
Skor to zavisi od konkretnych clenov a od ich pristupu, to ze ludia spolu ziju a pracuju, este nemusi znamenat dobre vztahy. Niekedy prave naopak, kontakt sa obmedzi na pracovne a prakticke zalezitosti a take tie vrucne vztahy nie je cas budovat.

lucia20
19. feb 2016

@horana s tymto s tebou suhlasim. mat viac deti je v tomto velka nevyhoda. nemozes venovat vsetok cas len jednemu max. dvom. ako desat deti je fakt uz brutal a neviem, ci by som to chcela prave pre toto. pride mi to ako deti do poctu, lebo neni sanca sa im venovat.
ja mam pat deti a poviem ti, ze cas pre seba je minimalny. len vecer viacmenej patri mne. odsledovat deti a venovat sa im da aj individualne aj pri tomto pocte, ale popravde striehnem na nich. ale to uz mama pozna, ked vidi, ze dieta neni uplne ok. zatial, klop-klop, sa nam podarilo vsetko ukocirovat a zbadala som aj najmensie vybocenie.

najidealnejsie je si vyselektovat niektore cinnosti, zvyky, ktore robite len s jednym dietatom. take veci, ktore su len vas dvoch... kazdy ma ma kusok osamote a potom ma maju vsetci spolu. drzim palce autorke.

kykuska
autor
19. feb 2016

@zitaje dakujem si zlata🙂))tvoj prispevokmi pomohol🙂)

kykuska
autor
19. feb 2016

@tanaba dakujem pekne🙂))

namornicka
19. feb 2016

@horana Ten aforizmus je dobrý, ale z pohľadu dospelého. Ako vidia túto situáciu deti? Raz sme išli autom za smetiarmi, v úzkej uličke sme ich nemohli predbehbnúť, syn (8r.) ich pozoroval a staršia dcéra sa chcela zahrať na múdru a poučovala malého, že keď sa nebude dobre učiť, takto dopadne. Malý bol ale unesený z toho, že ako super, že môže stáť z vonkajšej strany auta, dokonca za jazdy, že nemusí sedieť vnútri a presviedčal dcéru, že ten ujo si to povolanie vybral preto, lebo sa mu to páči a rozhodol sa preto, vôbec to nevnímal ako trest za zlé výsledky v škole. Na druhej strane, ak by som im hovorila, že keď sa budú dobre učiť vytvoria prácu pre toho a toho, tak toto majú deti na háku. Uvedomujú si, pomáhať treba, ale zas do takej miery sa prekonávať a dobre sa učiť, aby niekto iný mal job, tak to je ich rozmýšľaniu cudzie. Samozrejme učia sa dobre, ale keď chcem zatlačiť tak tieto argumenty by nezabrali, tá úroveň myslenia detí ešte na toto nemá.

janickacrazy
19. feb 2016

@namornicka presne tak, súhlasím, moj 5ročný tiež miluje smetiarov, je nimi úplne fascinovaný 😀

zitaje
19. feb 2016

To hej, smetiar je top povolanie v predskolskom veku 😀

pekkka
19. feb 2016

my sme zaviedli rodinne nedele. jedna pre manzela - robí si co chce( aj keby mal cely den lezat na gauci nemozem povedat ani slovo), jedna pre dcerku , kam povie tam ideme, co chcerobit to robime. jeden den je ona pani naseho casu a ak sa chce hrat 4 hodiny s babikou, tak sa hrame . Co na tom , ze som nestihla poprat a na obed je pizza? No a co! Jedna by mala byt pre mna na oddych .... no dohanam co som nestihla😀 mam aspon svoje stvrtky vo vani ... aspon hodinka do tyzdna. 🙂 Pracujem PO -PI a na vikedny si beriem pracu na domov a po nociach dokoncujem . rano odveziem do skolky o piatej zo skolky, kym prideme domov... vecera a uz sa ide spat a rano ten isty kolobeh . malej sa vobec cez tyzden nestiham venovat, len rozpravka na dobru noc . Ale jeden den do mesiaca mame vyznaceny v kalendari a nech aj traktory padaju hrame sa! ( ma 4 roky )

janickacrazy
19. feb 2016

@pekkka jej, to je pekný nápad 🙂 len si neviem predstaviť, čo by vymyslel moj 16ročný, celý den drepeť na kompe, to už by len bola aktivita a nás by poslal niekam ku babke 😀

trdelnik234
14. mar 2016

@janickacrazy Ano je to brutus, to bez debaty. Len este dodam, ze tam maju part-time do 3 rokov zo zakona, 35 hodinovy pracovny cas alebo 39 hodinovy + 20 dni nahradneho volna+ 25 dni platenej dovolenky+ 6 az 12 dni dobru ak je dieta chore alebo nema skolu. oTECKOVIA mozu ist tiez bez problemov na rodicak a maju 14 dni otcovskej dovolenky hned po narodeneni. Ani mne sa nepaci ten system, ze 2 a pol mesiaca platena materska, ze ti drzia miesto, potom pol roka platena rodicovska ( nieco ako u nas) a potom nic. Rozdiel je, ze na rodicaku ti miesto nikto drzat nebude. Sorry za prispevok mimo temu, len som chcela upresnit. iNAK odlucenie od dietata v nizkom veku pripadne neadkvetna pracovne vytazensot ci praca cez vikendy je hnus. Kazda mamicka by mala mat na vyber, a nie byt rada, ze ma vobec nejaku robotu. tO sme to dopracovali velebnosti!

eliska13
14. mar 2016

@kykuska pokusila by som sa najst si pracu na doobedie ved muz nema skolu kazdy den ci ano? Alebo malemu nejaku dochodkynu opatrovatelku.Chapem,ze sa Ti tam paci a peniaze potrebujete, ale nie na ukor toho, ze dcera Ta vidi iba rano.Je suoer, ze je s nimi otec, ale mama je mama este skor v takom blbom dievcenskom veku

janickacrazy
14. mar 2016

@trdelnik234 neviem teda, či tam majú part-time do 3 rokov zo zákona, ale tá moja kamoška vždy robila na full-time hned po 4mes. materskej a to má 3 deti, akurát pri tom treťom išla až po 6mes. že vraj pri treťom sa to tak dá, myslím, že keby mohla robiť na part-time tak by to určite využila, takže asi je to tam tiež tak ako aj u nás, že na papieri to vyzerá dobre, ale prax je trochu iná, ved aj tu zohnať job na part-time je skoro utópia, možno ešte niekde v Blave hej, ale tu v mojom okolí nepoznám ani jednu mamičku, čo robí na part-time

trdelnik234
14. mar 2016

@janickacrazy No tak to neviem, ci je pre deti ozajstne detstvo. Nemam tento model za vzor, akoze narobim si deti a potom rozdelujem starostlivost o ne medzi pribuznych a starsie deti. Akoze fakt super

trdelnik234
14. mar 2016

@zitaje U nas smetiari boduju tiez, lebo maju velke auto a mozu zablokovat celu ulici a este ten pan, co nam zameta ulice sa nam paci ( teda ani mne tak nie, ale mojej dvojrocnej slecne).

trdelnik234
14. mar 2016

@janickacrazy Maju to zo zakona, to urcite. navyse po tretom dietati mohla tiez zostat doma 3 roky na platenej rodicovskej tak ako ty na slovensku, len by asi prisla miesto a v takom Parizi by asi zili ze z ruky do ust. Navyse plne platena materske je vo FR po tretom dietati 6 mesiacov a nie 2 a pol ako po prvom. Takze ak isla po tretom po styroch mesiacoch, tak to ani nevycerpala celu matersku. Po prvych dvoch sa tak chodi a je to fakt humus. Plus ked dochadzas do prace taku hodinku a stvrt rano tam a potom vecer spat, tak to je na zabitie.

trdelnik234
14. mar 2016

@janickacrazy Neviem ci si ta s niekym nepletiem, ale nezila si v roku 2011 v UK? Chdievas aj na najmamu.sk. Sorry ak som si ta splietla s inym nickom. Pekny den

janickacrazy
14. mar 2016

@trdelnik234 v UK som nebola, ale v Irsku, takže neviem, či som to ja a na najmamu.sk teraz nechodím takmer vobec, skor pár rokov dozadu som tam viac chodila 😉

Strana
z2