icon

Prečo robíte domáce úlohy za deti?

wewerka01
18. jan 2022

Aktuálne mi mozog zastal, že matky tu na koniku riešia domáce úlohy detí 🙏 chápem určite matematiku, niečo vysvetliť ale celé úlohy? Zbláznili ste sa? Decko to vedieť nebude, učiteľ si pomyslí že výborne zvládnuté učivo. My pri korone mali matematiku pre 1.ročník. Čo sme nevedeli to sme vynechali 🙏🙏🙏 a je to tak vždy čo sa nevie sa nejak dovysvetli ale robiť robotu detí?
A čo keby zavolali spoluziakom a urobili úlohu spolu? To za slovenské deti robia úlohy rodičia? A potom ze sedia na hrách, a nič ine ich nebaví.
Fakt budete deťom na výške za zadkom? Nechajte deti byť zodpovedné.

tosomja
18. jan 2022

@janulik2008 moja je piatacka a počítajú pod seba. Aj násobenie. Ale vie aj z pamäti, len učiteľka chce vidieť práveže postup. Nie výsledok.

janulik2008
18. jan 2022

@tosomja aha. mne kolegyňa vravela že jej stvrtacka vraj nerataju pod seba ale vedľa seba. Tak asi všade inak

cobhan
18. jan 2022

@wewerka01 niekde sa dá, niekde nie. My žijeme v Írsku. Rýchlo som pochopila, že moje dieťa nie je akademický materiál 😂 a učenie a úlohy budú boj. Na Slovensku by nemala šancu prežiť. Je tretiačka a tento rok jej diagnostikovali ASD, takže je to o to ťažšie.
Za mňa je dôležité, aby ju škola bavila a aby tam rada chodila. Úlohy jej pomôžem keď treba, vie, že jej vysvetlím čo treba hocikedy a každý deň môže požiadať o jednu vec, ktorú "spravím za ňu". Väčšinou je to nejaký výsledok k prípadu alebo odpoveď z textu a momentálne to využije tak raz za týždeň-dva. Za mňa lepšie ako by som mala riešiť meltdown kvôli blbosti. Projekty buď robí sama alebo nerobí vôbec, v tom jej dávam na výber, na 95% projekt spraví, ale keď je nejaký, ktorý sa jej nepáči alebo sa bojí ( s pavúkmi by sme sa ďaleko nedostali ani keby to bol rozbor toho kresleného filmu o pavúkovi) tak nemusí, pokiaľ to učiteľke vysvetlí.
Pre mňa je dôležité, aby sa rada učila nové veci a nie sa školy bála, len mám pocit, že toto ešte veľa učiteľov na Slovensku nepochopilo. Väčšina detí ide do prvej triedy s nadšením a na druhý stupeň s totálnym odporom k škole.

melonik7
18. jan 2022

@wewerka01 ano..aspon u nas tak, znamkuje obcas aj ulohy..tiez mi to pride zvlastne ale jej sposob vyucby

poopsie
18. jan 2022

Má to jeden háčik, za úlohy a ich vypracovanie je zodpovedný rodič - jeho zákonný zástupca... Nie dieťa, ani vychovávateľka, ani teta suseda, ani spolužiak Jurko😉

guiseppinka
18. jan 2022

@viestta s tymto si dovolim nesuhlasit.. kolko knih som sa nacitala, do kniznice som chodila 3x tyzdenne a 1 knihu som precitala cestou domov. A slohy som pisat nevedela... Ked mi sadla tema, tak ano. Ale ked bola blba ako umelecky opis, tak som bola v pecku...

jana_eyre_2
18. jan 2022

Nikdy som nerobila úlohy za deti, len im pomáham k tomu aby pochopili ak majú problem pochopiť a opravujem ak majú chybu.. ani ma nenapadlo že to niekto robí...

Viem len že niektoré mamy spolužiakov mojich detí za nich robili projekty.. ak mám byť úprimná, keď sa to dozviem strašne ma to irituje.. nie preto že matky to robia za deti, to je ich vec a záležitosť ich výchovy čo sa má nijako nedotýka.. ale sere ma keď učiteľka taký projekt vyzdvihne pred triedou aké úžasné a pritom to nerobilo dieťa.. tak čo to asi povie tomu dieťaťu čo sa naozaj same snažilo... A že ako viem že to robia niektorí rodičia za deti? No tie deti často vyzradia tajomstvo ktoré nemajú 😉

katarinka289
18. jan 2022

Nerobim za nu ulohu.Usmernim,upozornim na chyby,no nepisem to za nu.Kto to robi,tomu sa to vypomsti.Ucivo sa nakopi a polrocne,koncorocne previerky nezvladne.Nehovorim o tom,ze v dalsom rocniku mu tie vedomosti budu chybat

viestta
Odpoveď bola odstránená
dankamg2
18. jan 2022

@wewerka01 Od prvého ročníka sa s dcérou učím denne min. 2 hodiny, je piatacka. Keďze ma ADD je to nevyhnutné. Neviem si ani predstaviť, že by to mala urobiť sama, pretoze v škole preberane učivo z dôvodu nesústredenosti takmer nikdy nepochopi a úlohy tak urobí zle. Je veľmi pomalá a keď prídem podvecer domov z práce a mam sa s ňou ešte učiť na 5 predmetov na druhý deň, z ktorých sa stihneme naučiť za dve hodiny možno polovicu, tak jej obcas zostávajúce úlohy aj nadiktujem, prip. v záujme zachovania vlastného psychického zdravia rovno napíšem. Bohužiaľ nároky sú dnes vysoké a napriek jasnej diagnóze nie každý učiteľ je ochotný rešpektovať osobitosti dieťaťa. A viete čo nemám ani výčitky svedomia😋.

skodulienka
19. jan 2022

@guiseppinka presnee. Aj ja tak. Este aj na strednej som bola jedna z mala, ktora citala povinne citanie a slohy mi aj tak musela pomahat mama 😄 a ani gramatiku ma to nenaucilo. Moj muz vela necital a ani teraz necita a teda radi on mne ako čo napísať. S matematikou však nemám problém, tam som hviezdila.

cobhan
19. jan 2022

@dankamg2 to by som ja psychicky nezvládla. Ja som moju nechala minulý rok opakovať druhý ročník, homeschooling sme nedávali a aj keď som sa jej snažila niečo vysvetliť, tak z toho bol akurát plač ( Naša škola v 2020 poslala domov akurát úlohy na celý týždeň a rozvrh od 9:00 do 2:30 ktorého sme sa mali držať, čo som ako pracujúca matka nemala šancu). Nejaké online vyučovanie bolo až minulý rok, 20 minút za týždeň, čo bol vlastne len triedny meeting. Dva roky stratené tak ako tak.
Moja má ASD a vysvetľujem max 5 minút keď niečo nevie, na etapy. Inak jej len dávam príklady zo života, história, prvouka, matematika ( keď počuje peniaze, tak je to hneď zaujímavejšie 🤣) a rozprávame sa o tom, čo preberajú v škole.
Inak pri ADD funguje timer, 5 minút a pauza, inak je to na mozog moc. Rozdeliť úlohy a učenie a mini časti, po 5 minút alebo menej, aby sa naučila sústrediť len na jednu vec a zvyšné vytesniť. Veľa ľudí z ADD potrebuje extra adrenalín, keď je niečo už fakt nutné a tak nevedomky všetko nechávajú na poslednú chvíľu, takže viac ako úlohy ju treba naučiť plánovať a spraviť si rozvrh učenia na písomky atď. A začať používať alarm telefóne alebo appku pre ľudí s ADHD/ADD (niečo ako planner), ktorá im pripomenie kedy vstať, umyť sa, raňajkovať, pripraviť sa do školy a dá im na to určitý čas.

blackcat8885
19. jan 2022

Syn je tretiak na zš a úlohy robí sám. Máme dohodu keď niečo nevie zavolá ma do izby a vysvetlim mu to alebo skusime spolu. Raz sa stalo že mu úlohu z matematiky robil môj brat lebo sme fakt nevedeli ale do telefonu mu to vysvetlil a syn pochopil. Akurát pri projekte som mu pomohla trochu hľadať na Googli a vytlačila som obrázky. Inak sa učí sám. Našťastie mu to ide aj keď sa mu nechce ale nemá na výber. Mne tiež nikdy nikto nepomahal a skončila som vš bez pomoci

merrynka19
19. jan 2022

@wewerka01 môj chodil do družiny
A keď prišiel z družiny všetky úlohy mal hotové. Pani učiteľka ich tam snimi vždy urobila...od štvrtého ročníka družina už nie je. Tak úlohy robím doma..ale sám...ale jasne že mu pomáham. A to je už siedmak..projekty,čitateľské,poznámky nadiktujem...nerobím ich za neho. Ale dohliadam. Veď je moja vizitka.
A deti majú toho aj tak dosť takže keď mu niečo aj poviem čo na Tom ? Veď tiež sa mu nechce celý deň len nad školou premýšľať

yukki
19. jan 2022

Rozdiel je "s deťmi" a "za deti".

pragmaticka
19. jan 2022

Úlohy s mojou druháckou nerobím. Ak však nechápe zadanie, vysvetlím na príklade na extra papier. Zvyšok robí sama. Nekontrolujem, mame s učiteľkou dohodnuté že ona kontroluje úlohy, aby vedela ako natom deti sú. Ak vidí že veľa detí robí v niečom chyby, spomalí a do vysvetli. Úlohy sa neznamkuju. Rakúsko.

luma1
19. jan 2022

@wewerka01 môj je druhak úlohy sa znamkuju ale nezapisuju sa u nás medzi normálne známky z ktorých je potom priemer. Dostávajú známky z úloh len aby vedeli ako to zvládli. Ja osobne keď malý nechápe zadanie mu to na druhom papieri vysvetlím a potom to do školského zošita keď už chápe čo od neho chcú spraví on 👌

amelia123
19. jan 2022

@wewerka01
V žiadnom prípade nie za deti, ale ak nevedia, tak SPOLU s deťmi ☝️ Ak dieťa narazí na problém a hneď sa "vzdá", tak to bude v budúcnosti pri všetkom 🤔 Treba ich učiť spoločne prekonávať prekážky, časom si to osvoja... Ak však rodič vypracuje úlohu za dieťa sám, tým veru dobre nerobí. A zase nie je úloha ako úloha 😉

dievcacitajucelist
19. jan 2022

@maribell súhlas ja mam deti stredná škola, druhý stupeň a mužov syn je prvý stupeň no niekedy tie zadania v učebniciach / pracovných zositoch pomoooc 😁 tak vtedy vysvetlím a deti robia samé...ale áno aj môj muž často "pomáha" svojmu synovi tak, že mu povie výsledok, alebo nadiktuje slovnú úlohu....

amelia123
19. jan 2022

@mironka Toto by som vobec neriesila, vychovy su pre deti potrebne, aby mali prehlad aj v tejto oblasti, ale znamkovat ich je podla mna velmi neobjektivne 😢 Ja som mojim vysvetlila, ze hudobna, vytvarna ci telesna vychova ma vobec nezaujima, a v pripade, ze dostanu zlu znamku, je to znamka, akou sa ohodnotila sama ucitelka 😉 Ak raz k tomu budu mat vztah, cestu si najdu, ci budu mat jednotku alebo patku ☝️ Ked raz dieta nevie kreslit, zaspievat piesen ci vysplhat sa po lane, neznamena to, ze sa nepokusalo. Stres z horsej znamky a pripadne posmech spoluziakov je pri tychto predmetoch asi najvacsi strasiak. Ja sama mam doteraz mindraky, ako som musela "spievat" sama pred celou triedou... Ze bude mat dvojku kvoli notam??? Nech ma. Nepodstatne ❤️

mimikarol
19. jan 2022

Ženy a vám rodičia nikdy nespravili úlohu? Ja si pamätám že mama za mňa písala slohy, ešte aj na strednej mi niekedy robila úlohy. Ako decká sme bežne cez prestávky opisovali úlohy jeden od druhého.
Chodievala som na strednej aj na doučovanie.
My máme doma prvacku, samozrejme že sa učíme spolu, matematiku jej musím dovysvetľovať. Ale nehovorím jej hneď výsledky, snažím sa aby to vyriešila, pochopila sama. Ja som za to, že ani v škole nebudem vedľa nej sedieť a radiť jej. Tým, že rodič spravi úlohu za dieťa, mu skôr uškodí ako pomôže. Hlavne takymto malickym ziacikom. Ale samozrejme budú aj také situácie keď jej úlohu budeme musieť spraviť my rodičia, napr mali urobiť s fľašiek presypacie hodiny, to ozaj by si s tým 6 ročná neporadila.

kristinkakvetinka
19. jan 2022

@blackcat8885 ja mam tretiaka a občas keď robime úlohy tak naschval mu niečo poviem naopak alebo zle a on ma opravuje a cíti sa dôležitý a múdrejší ako ja ,takto vždy zistím co vie .Ale v podstate si všetko porobi sám potrebuje ma tam len ako doplnok alebo rozpráva nahlas a tak ho hneď kontrolujem .Keď robí sám tak len skontrolujem.

Viem ze napr.na druhom stupni posielali dosť úloh deťom cez dištančné kde bolo napísané že nebudú vývodzovat dôsledky ak nebudú spravene ale osobne si myslím ze učiteľ prihliada na to ze ci si to žiak robil alebo nie.A inak všetko záleží učiteľa aj od rodiča a žiaka.Ulohy za deti nepíšem ale pomozem keď treba .

shee11
19. jan 2022

@merrynka19 môj je druhák tiež chodí do družiny, ale úlohy si tam nerobí. Lebo si ich musia robiť sami a potom im ich družinárka kontroluje a hodnotí. No a on sa bojí. To je zas taký typický slovenský autoritatívny prístup. Akože, nevadí mi robenie úloh doma, ide mi o to, ze napr. dva krát do týždňa má judo a musíme stihnúť spraviť úlohy pred tréningom, lebo po nom je KO. A keby som nerobila homeoffice, tak to nemám šancu stihnúť a vtedy by mi ozaj pomohlo, keby prišiel s hotovými úlohami. No ale nedá sa :/

ladyblcha
19. jan 2022

Mam este len prvacku, ale ulohy za nu nemienim robit, ani teraz ani v buducnosti. Samozrejme, zatial robime spolu, co potrebuje, ale co vie sama, tak nechavam na nu, ze len precitam zadanie a ona si vypracuje. Ale uz nam na edupage pisala hromadnu spravu pani ucitelka, v novembri, ze prosi rodicov, aby nepisali ulohy za deti, takze niektori rodicia to zjavne robia, kedze na to ucitelka prisla 🤦🏼‍♀️ a to je len prvy polrok v prvej triede. Ja tomu nerozumiem, preco to robia. Asi sa nechcu rozculovat a dohadovat s dietatom, a chcu to mat rychlo z krku vybavene? Lahsia cesta skratka.

merrynka19
19. jan 2022

@shee11 my sme mali úžasnú druzinarku. Ozaj to bola pomoc. Doma sme už len čítali. Alebo sa učili basnicku...a tak..môj veľmi rád chodil do družiny. Niektoré učiteľky to s deťmi ozaj vedia.

elizita
19. jan 2022

@mimikarol sranda? Nie,v živote za mňa rodič úlohu nespravil. Čo si pamätám,boli sme odmala vedení k maximálnej samostatnosti. A tak vedieme aj našu prvacku. Robí si úlohy v podstate už sama. Jasné,že dovysvetlim keď sa jej dačo nezdá a skontrolujem. Keď ju pochytí,že sa jej nechce, nevie to a kašle na to - zbal si to a tvoja hanba.

elizita
19. jan 2022

@ladyblcha my sme mali 1 týždeň online vyučovanie. Niektorí rodičia normálne deťom prvakom nasepkavali pri čítaní,počítaní či iných úlohách .. ja som len bola poblíž,keby vypadla technika..

ladyblcha
19. jan 2022

@elizita ano, ano. Toto som tiez zazila, tiez mala tyzden online v decembri a teda niektori rodicia boli dost aktivni na odpovediach 😁 ale ucka ich priebezne stopla, aj ked opakovane dalej nasepkavali, akoby sa nic nedialo 🤷🏼‍♀️
Mna este soklo, ked na rodicku vybehla jedna mamicka na tr. ucitelku, ze nepripomina detom, ze si maju brat domov telesnu 🤯 , lebo to treba aj oprat a jej synacik si ju za 2m nezobral domov (lebo ved mu to ucitelka nepripomenula 😅) akoze wtf? Samostatnost nie je vysada v kazdej rodine.

kittykat22
19. jan 2022

@merrynka19 tak to mate super. U nas v druzine si deti ulohy vobec nerobia. Pani druzinarka je fajn - cita im, robia hry, chodia vonku. Ale ucenie? Vobec. Je to skoda. Takto pride domov dieta okolo 3, 4, 5 a robia este ulohy. Uprimne lutujem mamicky ktore to robia pri veceri, lebo nemaju na vyber.

jana_eyre_2
19. jan 2022

@mimikarol zamna nikdy neurobil ani jeden rodič úlohu, také niečo si fakt nepamätám.. slohy som milovala a aspoň tie mi vždy šli, hoci som nikdy nepísala gramaticky správne.. bola som hrozna žiačka, viac veci mi neslo vôbec, ale rodičia za mňa nič nerobili.. mala som doučovanie, mala som pomoc, matiku som mala profesionálne doučovanie, aj brat a švagor má doucovali.. ale nikdy nerobili zamna úlohy.. aj tak by tomu nikto v škole neveril, ved učiteľky videli aké problémy som s učením mala... Išli mi vždy len slohy, čítanie a kreslenie, neskôr prirodopis.. predmety čo sa u nás necenia. ostatné 0bodov..