Preťažený školák
Má niekto skúsenosť s preťažením školáka? Myslím tak,že malo veľa aktivít,krúžkov a nejako sa to nezvládalo? Ako ste zistili,že treba ubrať? Syn prvák má okrem školy týždenne 1 hod plávanie, 1,5 hod hudovná /nástrojľ+teoria/, 3 hod hokej /z toho 1 hod sobota,1 hod nedeľa/...energie má za troch, chcem len vedieť ako prípadne spoznám,že je to priveľa....zas nechcem,aby lietal po škole okolo paneláka,chcem,aby niečo robil....príp. napíšte,čo robia vaši školáci 1.st.
@janinah podla mna je to vela,aspon ten vikend by mal mat volny... na sk som mala susedu,ktora svoje dieta dala na kazdy den na nejaky kruzok....dopadlo to nakoniec tak ,ze maly skolaboval,.... doslova... detsky psycholog vravel,ze dieta je pretazene. ale ty vies urcite najlepsie,kolko toho tvoje dieta zvladne .
...zase moja neter chodila do skoly pre nadane deti,mala okrem slovenciny dalsie 3 jazyky,3 x do tyzdna kruzok a v pohode.kazde dieta je ine 🙂
ale ty vies urcite najlepsie,kolko toho tvoje dieta zvladne ,tak drzim palce
ved viac ako dva kružky nikde neodporučaju
@barcelona94901 máš rozdiel,či má krúžok,kde chodí každý druhý deň možno aj každý a taký,kde ide raz týždenne na hodinu
@janinah - no podla mna je to vela, my sme toho tiez planovali, ale kedze domov zo skoly prilezieme 17:15, tak vsetko pada.... ostane jej jazdenie a plavanie v sobotu a tenis v nedelu... viac sa proste nestiha.
No a btw. pretazenie dietata nespoznas po dvoch tyzdnoch skoly. Ale po dvoch - troch mesiacoch. Teraz ma iste energie, ale s pribudanim uloh, ubudajucim svetlom bude rast aj unava...
náš je prvák,myslím si,že pre prváčikov je škola dosť zaberačka,všetko iné,nové,povinnosti,ulohy,,,
ja som ho nepreťažovala ani na školke,mal angličtinu a tanečnu ,na jar plávanie
,niektoré maminky dávali deťom aj sukromnu angličtinu,gymnastiku,balet,tenis,v zime hokej,korčulovanie,na jar namiesto toho plávanie,ešte aj vytvarnu .....
.ja neviem,možno som staromodna ,mne to prišlo príliš na tie deti,ved čo je to za detstvo behať z kružku na kružok,každý den zaplnený, až do večera ,niekedy mi to prišlo ako keby sa tie mamičky predbiehali a moja chodí tam a tam a moj aj tam ..fakt mi to tak prišlo
,teraz ako prváčik náš ,má šport 2 hodiny do týždna,plus chodíme sa bicyklovať kým je pekne,do parku,so psom ,alebo si zahádzať loptu,futbal ,niekedy sa len tak hráme,či pozrieme rozprávku,ked je škaredo,chcem aby si z detsva pamatal aj niečo viac než nahánačku po kružkoch
to preťaženie ..podľa mna hned nevidieť,možno sa zmení aj správanie dieťaťa ,z nadšenia možno znechutenie
ja neviem,nemyslím si,že našim deťom niečo utečie ak nebudu mať program až do večera
a možno ti aj syn povie,že sa mu nechce
Ja mám doma šiestačku a pribudli jej v škole fyzika, chémia, nemčina, okrem toho má aj angličtinu, tri dni má 7 hodín, 2 dni 6hodín....k tomu hudobná a tenis ... behanie s kamarátmi. Ja sa sama čudujem, ako to niektoré decká, a moja tiež, stíhajú... 😖
@janinah ak ma energiu aj po kruzkoch, tak je to v poriadku. Ved keby behal okolo panelaku, tak takisto sa unavi, ako na kruzku. Musia ho tie kruzky bavit, to je prvorade. Moja ma uz 7, ale minuly rok mala tyzdenne 3,5 hodiny tenisu, hodinu plavania a hodinu bojovych umeni a zvladala to, este doma skakala po sedacke ako opica 😀. Tento rok sa jej pridala hodina gymnastiky, velmi ju to bavi a zatial v pohode. Este chce hrat na flaute 😀 .....Podla mna sama uvidis, ked to bude na maleho vela. Ja si tiez myslim, ze kvalitne vyplneny cas je lepsi, ako pozeranie telky, hranie PC hier alebo nahananie sa po sidlisku. Dcera zacala od 4 rokov a doteraz to malo len pozitivny prinos.
@zofiac náš prvák má v škole dva dni pať hodín
šiestačka dva kružky ,to je podla mna v norme
@barcelona94901 vies, tak, ako sa buduju navyky pri uceni pravidelnostou, tak sa buduju navyky aj pohybove, hudobne....podla mna je viac problem pretazovanie deti v skolach lebo to naozaj nie je nevyhnutne, ale pohyb je, podla mna, velmi dolezity a pokial dieta nezacne sportovat skoro, potom si uz ten pohybovy navyk tazko vybuduje, chyba pevna vola, vytrvalost, dieta skusa jeden sport za druhym a nikde nevydrzi. .Ale je to na rodicovi, co on povazuje za spravne. Neexistuje vela alebo malo aktivit, kazde dieta je ine, kazdy rodic je iny. Poznam dievca, 7 rocne, ktore ma 12 hodin tyzdenne gymnastiku a ver mi, je plna energie, nesmierne ju to bavi a je dobra a mozno to daleko dotiahne. Ak by zacala v 8-10 rokoch, uz by bolo neskoro. A hej, je to nahanacka, ale konieckoncov, to je cely zivot, nie? aspon budu deti pripravene a samotny zivot ich potom nezaskoci... 😉. A nemyslim, ze ich tym ukracujeme o detstvo. Ja som tiez ako dieta behala po kruzkoch, v tom case mi vadilo, ze nemozem len tak lietat po sidlisku, ale ked som dospela, tak som rodicom dakovala, ze mi tie kruzky dali a ze sa pre mna tak nahanali. Urobilo to moj zivot omnoho bohatsim, uspesnejsim,... a hlavne ma to pripravilo do zivota, viem sa so vsetkym popasovat a nikdy sa nevzdavam 😎 😀
@aliza porovnávať gymnastku s dieťaťom,ktore chodi krížom,krážom po kružkoch a s rodinou v podstate je len ked vstáva a ide spať je trocha scestné 🙂 samozrejma že šport je doležitý,no zároven mne nepríde teda normálne zaťažovať deti ako dospelákov ,myslím,že napríklad mamička,ktorá si číta s dieťaťom rozprávku nemusí ľutovať ,že má dieťa aj trocha domácej,rodinnej atmosfery ,ono mne sa nepáči napríklad,ked staršie dieťa strhaná matka vlečie hore,dole rychlo,rychlo,treba stihnuť a ťahá so sebou to mladšie ,ktore čaká s matkou vonku,aby tam nepišťalo 😕 mozno som fakt staromodna ask nechám dieťa bicyklovať anechodi na tri jazyky a niekolko športov naraz ,plus niečo umelecké,aby mal kompletný balíček tejto doby :D nemyslim si,že ak niekto nemá narvaný diár od roka,,že by sa vdaka tomu nedokázal popasovať so životom
šport je super,jazyky su super,hudba je super,aktivity su fajn,no doležitá je aj rodinná pohoda,kusok detstva 🙂 a myslím,že aj psychologovia nehovoria len tak do vetra 😉 to preťažovanie v škole ,jo ,no možno niekto si povie,že maju toho málo a preto im aj učenie pridávaju,ťažko povedať,,
no ono sa podla mna neda povedat ze ma hodinu a pol do tyzdna nastroj a teoriu ved na nastroj musi cvicit denne min. 15 minut.... a kde je priprava na vyucovanie a to vsetko ostatne... no uvidis sama ako to bude zvladat najma sklbit s ucenim...
my sme kedysi skusali rozne kruzky teraz sme ponechali dva a dost... radsej menej ale poriadne sa venovat a plus chcem aby sa aj mohla bicyklovat s kamoskami byt a tak... a nie nahanat sa len sem a tam...
@janinah podľa mňa má toho moc.Môj synček má iba hokej a poviem Ti ,že máme čo robiť.Každý deň tréning,telocvičňa a potom učenie. Ešte chce aj trochu s kamarátmi von sa vyventilovať. Myslím si ,že jeden krúžok ktorému sa chce venovať naplno úplne stačí.
@barcelona94901 neviem, co je na tom scestne, ci ide o rozne kruzky alebo jeden, bavilo sa o pretazeni a teda 12 hodin tyzdenne sa moze mnohym zdat ako total pretazenie a je jedno, ze je to len gymnastika, ci? takisto nie je to dieta doma, ako dieta, ktore ma iny kruzok kazdy den. My mame rozne kruzky lebo nechcem dceru jednosmerne zatazovat, este je mala. A ano, maleho taham vsade so sebou, na kazdy dcerin kruzok a musi tam so mnou zostat a nevidim v tom ziaden problem. Hrame sa tam, kreslime, citame si, plus nasava sport....a neviem, preco si myslis, ze taketo deti nemaju rodinnu atmosferu, ze si s nimi necitaju a netravia cas? aj moja dcera sa bicykluje, aj sa hra s kamaratmi, aj pozerava telku, aj kazdy den citame...myslim, ze uplne normalne detstvo.
@anjelik0907 neviem aký hokej máte vy,ten náš je 3 x 1 hod týždenne na ľade a nijaký trening okrem toho,syn je ľahký alergik a ľad má odporúčaný od alergologa, husle chcel sám doslova ma uprosil a ak by mu to nešlo / na toto treba aj talent/ tak prestaneme..plávanie je 1 hod v týždni,to je taká oddychovka vo vode,žiadna makačka 😉 bola by som však rada,ak by ste čítali o čo mi ide v príspevku,pýtam sa na známky preťaženia,ak to niekto zažil nie na to,či som na syna nenavalila priveľa...je to bežný chlapec,bicykluje, je s kamošmi na dvore, s nami na výlete, s ockom na záhrade....neťahám ho od kružku po krúžok a on nepadá únavou 😉 úlohy nám zatiaľ nezabrali viac ako 8- 10 minút a nemajú zatial ulohy každý deŇ
@janinah moj syn uz nespaval poobede cca. od 4.5 rokov, ked nastupil do skoly, mal 6 a stvrt, prisiel zo skoly robili sme ulohy a okrem toho chodil na jeden kruzok (2.5 hodiny, vytvarna) po case mi zacal knucat, nechcelo sa mu robit ulohy a byval velmi unaveny - u neho sa to prejavovalo napr. tak, ze bolo okolo 18:30, sedel v obyvacke, mal zapnutu nejaku rozpravku a ja som odisla do kuchyne, ze mu urobim veceru a nez som sa za 5-10 minut vratila, spal
trvalo to mozno 2-3 mesiace, tak striedavo, ze boli dni ked bol na tom lepsie, a zase dni, ked bol unavenejsi, mrzutejsi, odmietal chodit na kruzok, resp. vyjednaval a skor zaspal - ono ta skola nie je ze fyzicka zataz, ale hlavne psychicka na pozornost, deti sa sustredia pocas vyucovania, potom sa este musia sustredit na domace ulohy, proste som videla, ze je toho na neho vela
teraz je tretiak a je v pohode, stale ma vzdy len a len jeden kruzok, pripadne este chodi z druziny na sportove kurzy (to vzdy trva intenzivne 2-3 tyzdne, ale vtedy na kruzok nechodi, lebo to casovo koliduje), uloh je cim dalej tym viac a myslim, ze mu to staci
@janinah neviem posúdiť, či má tvoj syn toho veľa, alebo málo - nakoniec, každé dieťa je iné. Ale čo sa týka známok preťaženia, uvedom si, že nie u každého dieťaťa sa prejavia únavou. Naopak, mnoho detí je až príliš aktívnych, napríklad aj môj syn už od mala ak bol v nejakom "strese" - či už to bol nástup do škôlky, alebo školy, zmena režimu na dovolenke atď. reagoval hyperaktivitou. Takže kým ostatné deti unavené zaspávali, on sa bláznil, behal. Skús si na ňom všímať akékoľvek zmeny oproti jeho normálnemu správaniu. Môže byť ospalejší, ale aj naopak aktívnejší. Či nemá problém so sústredením sa na úlohy, udržaním pozornosti, chuťou do jedla, množstvom spánku. Pozorne si všímaj všetky zmeny a podľa toho uber aktivity. Pridávať ďalšie snáď už neplánuješ 😉
@janinah ahoj, môj syn je teraz štvrták, chodí na výtvarku, na anglinu (to má po dvojhodinovkách týždenne) + 3hod hokejová prípravka + v zime lyžovanie každú sobotu 2 hod s inštruktorom. takže sme na tom cca podobne, s tým, že chodí do školy pre mimoriadne nadaných, kde robia pravidelne projekty (niekedy aj 2 do týždňa), denne číta nejakú tú knihu... Po vyučku zostáva v družine z ktorej ho beriem okolo 15tej. Niekedy si tiež vravím, či toho nemá veľa, ale nie je nič horšie, ako nemať čo robiť - to po prvé .....a po druhé - no neviem, čo z toho vylúčiť, všetko chce a aj sa mu to zíde.
Náročné je to hľavne na rodičov - behanie - odvoz-dovoz, ale deti by aj tak nesedeli na mieste a ak má mieto toho sedieť pri PC, či telke... 😉
Ja osobne na ňom únavu nebadám a myslím si, že pokiaľ dieťa samo nezačne na nejaký ten "krúžok" hundrať a odmietať tam chodiť, tak ich tam treba nechať 🙂
@janinah tiež som sa bála na začiatku prvého ročníka a tak som bola s učiteľkami na umeleckej škole dohodnutá, že ak to nebudeme stíhať, tak prerušíme štúdium na umeleckej škole. Navštevuje tam viac odborov. Zvažovala som aj prerušenie štúdia počas prvého ročníka, ale po dvoch rokoch prípravného štúdia mi bolo ľúto prácu učiteľov pokaziť. Nakoniec sme to zvládli. Samozrejme dbala som na dostatok spánku, dostatok jedla, tekutín...dostatok pohybu na čerstvom vzduchu. Nakoniec som zistila, že čím má moje dieťa viac aktivít, tak viac toho aj stíha. Samozrejme času na učenie sme mali menej, takže sa často stávalo, že sme len chytro urobili úlohy a utekali preč. Bežne sme si čítali so šlabikára cestou domou a pod...niekedy sme sa zobudili ráno skôr a po raňajkách sme niečo ešte dopisovali...
Veľa rodičov na konci školského roka ľutovalo, že ich dieťa počas prvého ročníka nenavštevovalo nič okrem školy. Deti sa im vraj nudili...
@janinah ja si nemyslím, žeby bol "preťažený"...ale na to sa ani nepýtaš...my sme tiež našu dcérku - prváčku-prihlásili na plávanie, ale to je len pokračovací kurz v trvaní cca 10 hodín...chodí dva-krát do týždňa na tanec (street dance - trvá 1 a pol) a jeden krát v týždni na výtvarný krúžok - 2 hodinový (samozrejme všetko po vyučovaní, čiže popoludní...)...ja by som na tvojom mieste určite počkala...syn ti dá vedieť, či je "preťažený" alebo nie...a tú sobotu a nedeľu ti úplne schvaľujem...je to vždy lepšie, ako keď vysedáva pred tv, alebo pc... alebo sa s ním trepete do nejakého detského centra (ako my 😝 ...)...keď to chce sám a teší sa na to (nenútite ho), nič lepšie nemôžete pre neho urobiť😉...aj naše deti patria medzi tie, ktoré si najviac oddýchnu pri nejakej športovej činnosti...čo sa týka tej hry na husle- a aj ja som chodila na hudobnú (violončelo) - od 2.triedy a máš pravdu zo začiatku je to o talente a až neskôr o drile...takže, veľmi skoro sa dozvieš, či je tu preťažený, alebo nie 🙂...
@janinah V prvom rade si myslim, ze tvoj syn ma skvely program na tyzden. Co, sa tyka znakov pretazenia, tak to moze byt v prvom rade velmi casta unava a malatnost. Ine nepoznam. Z tvojho prispevku ale citam, ze on netrenuje nejako profesionalne a dravo.... vsetko ma v miere a ide hlavne o vyplnenie casu a o aktivitu a pohyb.
U vas ziadne pretazenie nehrozi....
Nahananie sa z kruzku do kruzku...nuz, v tomto veku, ked sa este nesutazi, tak vacsina tych sportov prebieha hravou metodou.....preto je ozaj lespie ked deti spolu hraju nejaky ten futbal/hokej na treningu a nieco sa popri tom aj ucia.....ako keby behali po ihrisku a vymyslali blbosti (lebo na tie blbosti sa vzdy cas najde, vsakano??? 😉 )
Pri tych kruzkoch nejde zasadne iba o to, aby dieta nieco vedelo, ale aj o spolocnost....dieta si najde novych kamaratov s rovnakym zaujmom, priuci sa urcitej organizacii, slusnemu spravaniu, dodrzovaniu pravidiel a pod...
Co moze byt zle na tom, ze zapisem dieta do roznych kruzkov....
Ale pozor, s pribudajucim vekom pribuda aj "selektovanie"...dieta v druhom/tretom rocniku by uz asi viac ako 1 sport nemalo robit....Ak nejaky kruzok, tak uz by som skor nieco nesportove- kreslenie/skauting/modelarstvo a pod....
Preco?? Lebo v tomto veku zacinaju deti uz sutazit, zadelovat sa do druzstiev..zacina sa zavodne sportovat. A vacsinou sa vsetky sutaze a ligove zapasy odohravaju cez vikend, cize je to takze sklbit dva sporty.
Pokail niekto hra futbal zavodne a popri tom sa "uci" plavat, to je nieco uplne ine... Ale ak niekto hra futbal za druzstvo a basketba za dalsie....to si moc neviem predtavit sklibt trening a sutaz.
Ja som zacala so vsetkym- plavanie, baseball, tenis, futbal a neskor tanec (dcera). Plavat uz vedia, tak sme postupne vsetko vyselektovali a zostal nam len tenis.
Syn hra tenis - pondelok, streda, stvrtok a v utorok ma sachovy kruzok. Cez vikedn mu pribudnu zapasy (ak sa rozhodneme, ze budeme hrat za druzstvo)
Dcera to iste- pondelok, streda,stvrtok a v stredu vecer ma este tanec
Cez vikend hrame tenis spolu a mozem povedat, ze spat sa im nikdy nechce a unaveni su iba 30 min po treningu....

@janinah no musi sa stihat ucit a urobit si domace ulohy.. na prvom stupni az take narocne ucivo nie je, aby nestihal, ale vsetko je to o tom ci ma dost priestoru aj na sport, aj na oddych.. Ze je pretazeny zistis podla skolskych vysledkov, alebo zacne vyslovene niektore kruzky odmietat, hlavne ak ich doteraz mal rad.