Problém prváčika s učiteľkou
Baby potrebujem poradiť a možno získať taký nadhľad. Mám prváka, je to živý chlapec, od začiatku si nesadli s učiteľkou. Má 50rokov a 25 ročnú prax ako učiteľka. Po mesiaci chodenia do školy (malého nosím každý deň do školy ja) ho bola odviezť babka, učiteľka ju stretla a sťažovala sa na syna, že vyrušuje, kričí cez prestávky a píše horšie ako cigánka, hlavne, že za písmo nosil každý deň slniečko niekedy aj s hviezdičkou. Tak som za nou zašla, samozrejme syn nesmie vyrušovať ani kričať ani behať cez prestávky, dohodli sme sa, že mu s manželom dohovoríme a uvidíme ako sa situácia vyvinie. Ale zároveň som ju poprosila aby ho aj ona usmernila a keďže si poznám syna, potrebuje na seba upútať tak vystrája a ešte som ju poprosila, aby ak urobí niečo fajn aby ho pochválila lebo to naňho viac funguje ako krik, ale jasne, že som jej dala za pravdu, že nesmie vystrájať. Vyjadrila sa citujem, že ma dokonalú triedu (23detí) len náš syn jej vystrája. O mesiac sme sa kontaktovali telefonicky, že ako a ona sa vyjadrila, že náš syn je zlý a vychcaný, presne takto mi to povedala do telefónu. Skoro ma vystrelo, poznám si dieťa, viem aký vie byť živý aj v škôlke bol, stačilo ho upozorniť, dať mu úlohu a usmesniť, ale aby bol zlý? a vychcaný? tak to ma dostalo. On by aj posledne dal a keď vidí, že sa niekomu z detí krivdí letí na pomoc aj keď hrozí jemu jedna po papuli. No riešila som to psychologičkou, dala posudok, že je ok len potrebuje čas. Volala som pani učiteľke aby sme sa stretli, lebo ma sama žiadala aby sme sa kontaktovali a jej telefonát znel v zmysle, že čo chceme veď vidíme známky (má samé jednotky, písmo už ukážkové to sme docvičili) a že nemá na nás čas, stretli sme sa vraj je správanie v norme a tým to haslo. Syn mi začal doma vymýšľať, že ho bolí bruško, potom lakeť potom už neviem čo. Vyšlo z neho, že mu pani učiteľka pred deťmi nadáva do klamárov a deti naňho chodia žalovať. Viem, že není svätý a vie aj podpichnúť, ale aby bol vinný za všetko čo sa tam deje? Učiteľka vravela, že ak jej 3 deti povedia, že niečo urobil, povedal, tak im verí, lebo má dokonalú triedu a určite by neklamali. Chcem ho preložiť, nechce ani počuť, určite sa bojí, neviem čo robiť, učiteľku bude mať až do druhého stupňa. Čo sa týka učenia je jeden z najlepších v triede.
Podla toho co tu bolo napisane, by som tiez volila zmenu skoly. Moj syn mal v prvom rocniku problem s druzinarkou, v kuse mu vypisovala poznamky, tiez som ziskala pocit, ze syna nema rada. Ked mal v jednom tyzdni 3 poznamky, vybrala som sa do skoly. Syn bol tiez velmi zive dieta, nevedel obsediet, sustredit sa, ale urcite nebol hyperaktivny a rozhodne nebol agresivny, zly ani nic podobne. Porozpravali sme sa s ucitelkou a dohodli sme sa, ze ho bude pocas druziny cielene zamestnavat - presne ako bolo niekde napisane - zotriet tabulu, pozbierat nieco, odniest nieco a podobne. Takisto sme sa dohodli, ze si bude vsimat ako sa zaclenuje do kolektivu, lebo sa mi javilo, ze nema dobreho kamarata. Takisto sme mu do druziny davali detske casopisy, aby sa nenudil a zacal chodit na sachovy kruzok. Mozem povedat, ze sme s druzinarkou nasli spolocnu rec a syn sa postupne zaclenil. Ale tato nasa druzinarka urcite nebola zakerna a snazila sa synovi pomoct. Podla opisu ucitelky z prispevku vsak neverim, ze by sa tato ucitelka mohla zmenit - je to typ cloveka. Zial bohu na skolach sa takí nájdu. Sama som pracovala na strednej skole a mala som taketo kolegyne. Ked chceli, ziaka potopili - a vsetci sa ich bali - aj vedenie. Ja som sa proti takejto postavila na maturite, ked chcela potopit studentku, vo vedlajsej triede sa jej podarilo jedneho studenta vyhodit na maturite, aj napriek tomu, ze jeho vysledok nebol az taky zly.
Z mojej skúsenosti su to ucitelia, ktori niektorych ziakov nekriticky uprednostnuju a niektorych zase doslova prenasleduju. Aj mne sa stalo, ze mi niektori ziaci neboli sympaticki, ale snazila som sa hodnotit podla vedomosti.
V prvom rade pri hodnoteni ucitelky z prispevku by som sa orientovala na hodnotenie, ktore poskytla ina ucitelka. A vyjadrenie riaditela, ze to uz nie je ucitelka co byvala, je tiez velavravne. Riaditel si je vedomy jej kvalit, ale nebude a nechce do toho zasahovat. Takze ked je moznost, dieta prelozit, ale tak ako uz bolo spomenute, vopred sa porozpravat s buducou ucitelkou na inej skole - rozhovor ma byt otvoreny, uprimny.
Ešte by som chcela reagovať na poznámku k veku učiteľky. Takéto správanie nemá súvis ani tak s vekom, ako s kvalitami človeka. Mala som dosť kolegýň, ktoré boli vekovo staršie a mali prirodzenú autoritu medzi študentmi aj kolegami práve kvôli svojej spravodlivosti, odbornosti a názorom. Ale ja som učila na strednej škole, tam to predsa je už trošku iné. Ale v príspevku ide o malé dieťa, ktoré je veľmi zraniteľné a môže to veľmi ovplyvniť jeho život. Môj brat bol v prvom ročníku zaradený ako problémové dieťa a veľmi dlho sa to s ním ťahalo - ale to bolo už naozaj veľmi dávno v šesťdesiatych rokoch.
@jakubik My máme presne taký istý problém so synom ako si opísala, len s jediným rozdielom. Naša pani učiteľka má len 5 rokov praxe, ale správa sa presne tak ako tá vaša. Syn v škole plače, že je neposlušný a zlý, to mu hovorí pani učiteľka a aj spolužiaci. Zvezie sa na neho všetko zlé, aj to čo neurobil. S učením nemáme problémy. Učiteľka tvrdí že má super triedu a výborné výsledky, len to správanie syna to tam kazí. Cez prestávky má sedieť v lavici a to on nedokáže. Boli sme tiež u psychologičky, lebo nám učiteľka tvrdila že má podľa nej ADHD a potrebuje asistenta. Podľa psychologičky nemá žiadne ADHD a ani žiadnu poruchu pozornosti či hyperaktivitu. Je ešte trochu detský, to je pravda, ale nie všetky deti sú rovnaké a tiež je viac živý. Rozhovor s učiteľkou ani s riaditeľom nepomohol. Chceme ho dať na inú školu, je to síce ďalej, ale už sa nedokážeme pozerať ako sa syn trápi. On je snaživý, aj chápavý a dosť trpí, keď je vďaka pani učiteľke čierna ovca v triede. Nechce prestúpiť na inú školu, lebo sa bojí že ho ani tam nebudú chcieť a nebude mať kamarátov. Ako mu vysvetliť, že sa k nemu môžu správať aj lepšie ako v tejto škole?
@kala713 ja som dohodnutá na piatok s p. riaditeľom z novej školy a budúci týždeň syna prekladám. Môj je hašterivý, živý, ubehaný a ukecaný, má dobré srdiečko, podelí sa so všetkým, slabších sa zastáva a potom je nanho. chce aby si ho deti všimli tak šaškuje, neverí si. Neviem ako bude v novej škole, obávam sa toho pretože dané p. učiteľky nepoznáme. Musím to riešiť čo najskôr lebo vidím, že je nešťastný. Nedokázala by som to nechať len tak. Skús mu vysvetliť, že v každej škole sú iné deti aj iné p. učiteľky, každý je iný a rovnakú p. učiteľku akú ma teraz už nestretne
@jakubik S manželom sme sa dohodli, že na budúci týždeň ideme za novým pánom riaditeľom. Dúfame že syna zoberie. Tiež by sme skúsili poprosiť novú pani učiteľku, či by sa tam nemohol ísť pozrieť napr. na jednu hodinu, aby sa tak nebál. Svokra je bývalá prvácka učiteľka a tiež nám poradila aby sme ho preložili. Syn tam bol teraz na prázdninách a vyžaloval sa jej na školu. Svokra povedala že prváčikovia berú svoju prvú pani učiteľku ako druhú mamu a ťažko nesú ak sa k nim správa tak necitlivo a nechápe ich problémy. Tak som zvedavá ako to celé dopadne. @jakubik daj potom prosím ťa vedieť ako sa to u vás bude vyvíjať v novej škole. Náš syn tiež šaškuje, aby upútal pozornosť. V poslednom čase už rezignoval, prestal sa hlásiť a keď mu robia zle tak nič nepovie aby sa na neho učiteľka nehnevala, sadne si do lavice a plače.
@kala713 presne aj môj sa už prestal hlásiť, nosí jednotky, aj keď za včerajšiu úlohu bol to odpis z tabule počas hodiny mu dala trojku lebo mu chýbali 3 dĺžne, ale kašlem na to. Neviem či je dobré aby išiel na jednu hodinu do triedy, pretože sa môže stať aj opak, aj ja som chcela a potom som nad tým uvažovala. Môže sa stať úplna maličkosť čo sa mu nebude pozdávať, ak je tak citlivý ako môj, čo podľa opisu je a odmietne ti úplne novú školu. Ja to mienim riešiť nasledovne, syn už vie, že pôjde inde, ale školu ešte nevidel, rád chodí do detského centra a rýchlo si nájde kamošov, len tak medzi rečou som ho chválila, že ako rýchlo si kdekoľvek nájde kamošov, takú predprípravu do novej školy aby si viac veril. Potom zoberiem syna pozrieť na školu, areál atď. Porozprávam s novou učiteľkou, synovi na prvý deň zabalím hrbu sladkostí pre nových spolužiakov a poviem mu,že tu bude odteraz chodiť. A basta a už to nechám na ňom. Samozrejme nesmie vyrušovať atď., to isté poviem učiteľke. hotovo
My sme nevenovali žiadnu pozornosť výberu školy. Zapísali sme ho na najbližšiu, máme ju pred nosom, len prejde cez cestu a je v škole. Žiaci tejto školy dosahujú výborné výsledky a umiestňujú sa medzi prvými. Je to dobrá škola, bohužiaľ len pre bezproblémových žiakov. Žiaci ktorý nie sú štandartného typu, t.j. majú nejaké problémy, s takými si učiteľky nevedia poradiť. Aj tá naša sa vyjadrila, že ona nemôže riešiť problémy detí v triede, ona je tam len na to aby ich učila a nie sa s nimi rozprávala a vysvetľovala im že sa správajú nevhodne. Dieťa pri nástupe do školy má jasne vedieť ako sa má chovať. Rodičia bezproblémových žiakov sú so školou spokojní, ostatné nehodné a chybné deti rodičia potom prekladajú do iných škôl alebo tomu nevenujú pozornosť a nechajú dieťa aby si s tým poradilo samé. Toto som však pri zápise do prvej triedy nevedela a ani ma nikto neupozornil že je to "výberová škola pre dokonalé deti".
My po Veľkonočných prázdninách nastupujeme do novej školy. Odchod zo starej školy bol horor. Boli sme za pánom riaditeľom a vysvetlili mu prečo odchádzame. Syna si potom zavolal na výsluchu riaditeľ, potom pani učiteľka a nakoniec družinárka. Chceli vedieť čo sa mu v škole nepáčilo. Vyvinuli na neho taký nátlak, že sa priznal ku všetkému aj k tomu čo nebola pravda. Pani učiteľka to aj nám rodičom pri odchode riadne vytmavila, označila nás za podrazákov a neschopných rodičov, klamárov. O synovi povedala že je problémový a emočne zaostalý ako 5 ročný. Išli sme zo školy ako zbitý psy. Len tak medzi rečou spomenula, že sme jej to mali povedať skôr, lebo syna začala pripravovať na medzinárodnú matematickú súťaž. Keď bol teda taký zlý, mali by byť radi že sa ho zbavili a nerobiť taký cirkus. Ani neviem čo si mám o tom myslieť. Dúfam že príchod do novej školy bude príjemnejší.
@jakubik Za mna nie je nic horsie ako postarsia ucitelka s x rocnou praxou, co ma recept na vsetko, citam, ze uz prekladate synceka..ja som mala tiez z jednej takej expertky zaludocnu neurozu..prestalo to, ked skoncilo jej zastupovanie...drzim palce, je to dobre hned takto riesit, zbytocne mu takato ucitelka znechuti skolu...
@jakubik Z novej pani učiteľky máme dobrý pocit, dúfame že si nájdu k sebe cestu. Pôsobila na mňa takým kľudným a vyrovnaným dojmom, ale čas ukáže ako to bude. Netvrdím že syn je bezproblémový ale aj také deti sa dajú zvládnuť ak je snaha. Keď sme synovi povedali, že pôjde po prázdninách do novej školy tak povedal, že hurá . . . to som oči vypleštila, lebo doteraz tvrdil, že nechce odísť zo školy. To bolo ešte pred týmto posledným incidentom. Syn chodil aj na krúžky, na klavír a výtvarku, no prechod na inú školu nám skomplikoval dochádzku, nebudeme to všetko stíhať. To sa mu nepáči, lebo tam rád chodil.
@mirkaaa80 Naša pani učiteľka bola mladá, teda ešte neskúsená no presvedčená o svojej pravde, neschopná priznať si že sa môže mýliť. Od nepedagóga-rodiča nebola ochotná si nechať poradiť. My sme jej dali prvú facku, tak snáď to prehodnotí a bude prístupnejšia. Ako to dieťa v škole zvládne, záleží vo veľkej miere na učiteľke . . . . no sú aj bezproblémové deti, tie to zvládnu skoro v každom prostredí.
@kala713 mne jedna likvidovala prave takeho bezproblemoveho, never tomu, staci jedna svina na to
Urcite prestup s malym na inu skolu! Tvoj chlapec ma traumu a ty ho nenechaj trpiet. Znechuti sa mu ucenie nielen skola. V BA je vyborna sukromna skola pre taketo deti, v Ruzovej Doline, Ruzinov kde sa venuju detom s traumou sposobenou v inych skolach. Drzim palce.
@kala713 ahoj ako syn v novej škole, páči sa mu? ako učiteľka a kolektív, ja viem, že je to skoro takto hodnotiť, ale aspoň jeho prvé dojmy? Môj ok klop klop klop, včera kričal, že super škola po chodbe 🙂 snad ho ta euforia neprejde. Pani učitelka je materský typ a vie ako aj na neposedné deti. Nášmu diagnostikovali poruchu pozornosti a sústredenia s nábehom na adhd, takže za to nemôže, ale samozrejme budeme pracovať na tom aby sa to zlepšilo aj kvôli nemu aj kvôli novému kolektívu a pedagógovi