Ahojte, obraciam sa na Vás s prosbou o skúsenosti, prípadne riešenia. Syn (7) konči prvú triedu. Jeho správanie v škole je jedna velká katastrofa. Do terajšej školy chodí od decembra 2014, prehlasovali sme mu školu kvoli bydlisku. V "prvej" škole nemal žiadne problémy so správaním, aj učenie mu šlo celkom dobre. Ale odkedy chodí do tejto školy, je to poznámka na poznámke. Učenie mu sice ide, ale jeho správanie je hroza. Je nepozorný, nesústredený a hlavne...bije deti. Keď sa ho ja alebo pani učitelka opýtame prečo to robí, povie len že nevie a tvári sa, ako keby si ani neuvedomoval, že niečo spravil. Napríklad včera udrel dievča z vedlajšej triedy a vyhodil jej pero z okna. Dokonca mi pani učitelka povedala, že v triede nieje ani jedno dieta, ktoré by od mojho syna nemalo nejké poranenie. Som s nervami v koncoch, nezvládam to psychicky, každý deň sa bojím, čo ma zase čaká, keď pojdem po neho do školy. Stále len samé sťažnosti. Pani učitelka mi povedala, že jeho správanie v škole je celkovo nevhodné, ale viac mi k tomu nepovedala. Dokonca ma pred školou zastavujú rodičia jeho spolužaikov a sťažujú sa...úplne ich chápem. Ale čo mám robiť ? Doma taký nieje, ani nikdy taký nebol ! V školke ani v tej prvej škole takéto problémy vobec neboli a ani vo sne by ma nenapadlo, že dokáže byť takýto zlý. On v podstate totiž není zlý. Je milý a citlivý. Preto toto jeho chovanie vobec nechápem. U psychologa sme samozrejme boli, ale dokopy nám zatial nič nepovedal, máme prísť za 2 týždne znovu. Bojím sa o syna, bojím sa že z neho vyrastie nejaký zločinec, nechápem čo sa s ním deje... Prosím, čo by ste robili vy na mojom mieste ? Už som vyskúšala snáď všetko. Nepomáhajú zákazy, vyhrožovanie, nejde to po dobrom ani po zlom, nejde to s ním nijako. Na všetko má odpoveď " neviem" , alebo "ja som to neurobil". Okrem tohoto jeho vyčíňania v škole riešime aj ďalšie jeho problémy, například jeho hyperaktivitu a to, že má problémy s rečou. Stále šaškuje a robí grimasy, úplne pre všetko sa rozplače (aj keď to nieje niekedy plač, ale proste sa mazní), je hrozne úzkostlivý, vonku sa od neho nemožem vzdialiť ani na meter, aby nezačal hystericky kričať "maminkaa". Nikdy neutrpel žiadnu traumu, nikdy sa mu nestalo nič zlé, kvoli čomu by mohlo mať takýto strach a podobne. Kvoli tomu jako sa správa nemá ani moc kamarátov. Lepšie povedané, nemá žiadnych kamarátov, len dve kamarádky. Jedna je z jeho triedy, má ju velmi rád a druhú už nevída, pretože sa odsťahovali do zahraničia. Prosí, napíšte mi vaše názory, prípadne skúsenosti, budem rada za každú odpoveď. Ďakujem.
@ada22222 tazko znasa zmeny a dlhsie si zvyka, je dobre vyhladat psychologicku z centra pedagogicko psycholog. poradenstva a ona snim bude pracovat a napise odporucania. Mozno staci zustit co syna vyprokokovalo ked ublizil.moznonje to len jeho protest. Je dobre stanovit oravidka aj cez prestavky, deti su same a casto netusia co robit a nudia sa. Skus mu povedat nevh si kresli cez prestavku, alebo nech sa hra.
@ada22222 Tak nech si ho tá učiteľka, ktorá má dozor na chodbe zoberie k sebe a bude pri nej, ked robí zle. Vybavené, vyriešené. Možno sa bude cítiť blbo, ked ostatné deti budú behať a on bude musieť stáť pri učiteľke, Možno by si uvedomil, že s deťmi je lepšie, neviem, ale za pokus by to hádam stálo.
@natalym no u nas by to skoncilo pri tom, ze na hodine sa nekeca. kecat sa moze cez prestavku.
toto je to, co pisem, ze vsetky sa na to pozerame len zo svojho pohladu, a unika nam fakt, ze v trieder je 20 a viac deti.
to kolko priestoru tam je, aby sa ku kazdemu takto pristupovalo ?
ano, su aj naozaj problemove, k tym terba specialny pristup, ale to nie je zas az tak bezne.
@ada22222 tlmiť dieťa liekmi bez poriadneho zdiagnostikovania a určenia príčiny jeho správania/alebo má dg?:nepíšeš o tom/ je na čo dobré?...asistentom dáš dieťaťu a jeho okoliu najavo,že pozor! on je iný....možno aj k tomu príde,ale úplne najviac potrebuje teraz relaxačné cvičenia a to nemáte
Cez prázdniny má vždy nejaký program,aj cez víkendy. Velmi rád mi doma pomáha a je rád, keď ho pochválim. Už máme premyslený aj plán na prázdniny, nudiť sa určite nebude. Jako som písla, má aj uzkostlivé stavy, takže si neviem predtsviť, žeby som ho dala například do tábora. Asi by sa zbláznil. Býváme v dome a donedávna sa bál ísť sám aj na záhradu. Chápem, že pani učitelka nemá v triede len jeho, ale keď si nájde každý deň čas sťažovať sa na neho keď po neho prídem, niekedy mi to už pripadá že sa v tom vyžíva alebo čo, usmieva sa a ponižuje syna, ktorý len pozerá do zeme a nepovie ani slovo, len myká plecom. a toto mám skoro každý deň.
@nyusika Nečítaš s porozumením. Rada kecá, má to vrodené, je taká osobnosť. Nezastávam sa jej, áno na hodine sa nekecá, pokiaľ na to nie si vyzvaný.
Ale nemusia ju posielať po psychológoch, psychiatroch, kŕmiť liekmi, lebo je neposedná, zvedavá a má svoj názor na veci. A tiež nemohli byť malým deťom napísať poznámky na tabuľu, že odpíšte si a seriem na Vás celú hodinu, robte si čo chcete. Na takej hodine ako je prírodopis, dejepis a pod. čo môžu viesť úplne inou formou a je tak toľko priestoru na zábavu že až. Aj na kecanie.
@ada22222 skús denný mestský tábor a ak by tam šiel s kamarátom,tak by to bolo preň super,je výborné,že je rád doma,že ti pomáha,ale potrebuje REŽIM a to by v tábore mal,hoc nepretáboruje celé leto,to sa nedá..potrebuje kolektív a vedúcich,ktorý ho nepoznajú v zmysle,že je "zlý" potrebuje sa pohybovať aj v inom kolektíve ako jeho trieda,tí ho už poznajú.....verím,že robíš čo sa dá,skúšam len poradiť,lebo niektorými vecami som si už prešla so synom
@natalym Neviem...on má pani učitelku rád, a ona sa (okrem tohoto sťažovania sa ) nespráva k nemu nejak zle. Rozpráva sa s ním milo a citlivo. Ale zase...ona s dětmi není cez prestávky a keď sa niečo v tride udeje a ona to nevidela, tak povie, že to urobil moj syn, lebo že jej to dosvedčili nejaké zodpovedné dievčatá.
mne napadla iná vec - šport skoro ráno... môže nastať isté prechodné obdobie, kedy bude unavený, než si zvykne na režim, ale proste mu ho nastaviť - a prísne, žiadne poľavovanie. lebo mám pocit, že ľutuješ aj seba, aj jeho. v škole bude kľudnejší, aj cvičiť pôjde, aj v inom kolektíve sa ocitne (v BA je to ľahšie, vieš odviesť dieťa na druhý koniec mesta, než kde chodí do školy, ale v ZA to bude podobné, podľa mňa). a čo sa týka toho, že v tábore by sa asi zbláznil - to si myslela vážne? okamžite ho tam daj a nezľav z toho.... proste musí, inak sa potom nečuduj výsledkom.
@ada22222 mala som pocit že to píšeš o mojej dcére. Všetko sedí presne na ňu. neskutočne veľa poznámok, keď ide zo školy mám strach pozrieť čo je v žiackej - pozerá len syn, alebo ocinko, ale ja nie, som z toho v strese, tiež je nesústredená. Nemá žiadnych kámošov v triede, má straršiu sestru v 3 tr. chodí za ňou každú prestávku, tej to ide na nervy. V škole tie známky tiež nie sú ktovie aké, stále píše diktáty na 2. Matika. čítanie - s tým problémy nemá. Ešte možno s anglinou. ťažko si zapamatáva slovíčka. Na hudobnej niekedy odmieta spievať a tak jej raz uč. dala 5. Podľa učiteľky je svojská, zaťatá. Včera bolo rodičovské - celý deň som bola z toho na nervy. Podľa učiteľky nemám s ňou zatiaľ robiť nič. Včera dokonca jej spolužiak zobral pero - na hodine, ona nemala s čím písať, on si ho dal do tašky a tak sa tam pobili. Na hodine. Učiteľka bola nahnevaná, a ja som len pozerala ako čím skôr zmiznem. Dostali obaja poznámky... Aj keď dcéra si hájila len svoje. Už sa neviem dočkať prázdnin....
@natalym Napríklad to, čo sa stalo včera (že vyhodil spolužiačke pero z okna) mi potom doma vysvetlil, tak, že sa mu za niečo vysmievala a robila na neho grimasy. S týmto istým dievčatom sme mali prblém už dávnejšie, keď jej popísal peračník. On povedal že preto, lebo mu vyplazovala jazyk. Myslím si, že ho dos´t provokujú a on potom robí to čo robí. ale to ho samozrejme neospravedlňuje.
@zuzanka.zuzu nemyslela som to zas tak. Ale v tom zmysle, že viem, čo robí keď je bezomňa. Nonstop plače a je ako nepríčetný, nikoho neposlúcha a snaží sa len hocijakým sposobom dost ku mne. Takže neviem, ako by takto fungoval v tábore.
@ada22222 A keby si sa so synom dohodla takto: Že ho ľúbiš, aj mu veríš, že je dobrý chlapec, ale teda, že najvia tých konfliktov býva cez prestávky. Tak cez prestávky bude pekne sedieť v lavici a bude si kresliť, alebo čítať, neviem čo rád robí takú kľudovú činnosť a nebude si nikoho všímať. Že skúsite to takto napr. týždeň a uvidíte, či sa pani učiteľka bude sťažovať. Každý jeden deň si rozoberiete a on Ti porozpráva čo robil a tak.
Ak bude dobre, tak ho pochváliš. Hm?
@ada22222 mozno je to blbost, ale neposmievaju sa mu deti kvoli niecomu? ... totiz, ak doteraz take problemy nemal (citala som len par prispevkov na prvej strane, tak mozno nie som celkom v obraze), tak je mozne, ze toto jeho spravanie je reakcia na nieco-co Ti aj mozno taji.
@ada22222 Tak posvietiť na dievčatko. Porozprávaj sa s maminou, tak pekne slušne, že Ťa to mrzí, ale máš tento pocit, že nech sa nejako navzájom vyhýbajú. Alebo nech sa skamarátia, napr. ísť na ihrisko k jej domu, alebo ju pozvať na zmrzlinu a pod.
Naša mladšia mala problém s jednou spolužiačkou, nevedela som presne o čo ide a už si to ani nepamätám, poprosila som učiteľku nech si ich všíma, čo to vlastne medzi sebou majú a potom to dáko poriešime a aj si to všímala, zasiahla a dnes sú kamarátky dokonca.
@ada22222 , hodne mi pripomína moju, až na to, že moja neudre, naopak drží ako hluchý vráta Ale v škole ešte nie je, takže môže byť, že keď bude musieť sama sa brániť, tak zareaguje aj takto....Ale to som chcela, že berie lieky na úzkostnú poruchu a teda rozhodne ju neuspávajú , tak by možno stálo za to skúsiť zmeniť liečbu, psychiater vie, ako na lieky malý reagoval? On nepotrebuje utlmiť, on potrebuje znížiť napätie a tým aj jeho reakcie prestanú byť také prudké.
@ada22222 lenže každá taká situácia sa musí rozobrať s učiteľkou a on musí vedieť,že ak dievča provokuje,on NESMIE odpovedať úderom,ale povedať učiteľke,že dievča vyvoláva konflikt..resp. ak dievča vyplazí jazyk,nech on vyplazí tiež,nič iné a vec bude vybavená,u neho je problém,že ruka mu vyletí ani nevie ako,nevie sa ovládať
@zuzanka.zuzu
@cairka Každé 7ročné dieťa nemusí zvládnuť tábor, moj manžel bol so sestrou v tábore, ona mala vtedy 7 rokov a stále tam len plakala a to tam bola s bratom, nakoniec ju museli rodičia prísť zobrať domov, proste to nezvládala ešte v tom veku.
@janinah ,
@janickacrazy , áno denný áno, tie sú super. Ale taký klasický, s tým by mala problém aj moja "zdravá " 9ročná A pre úzkostné deti môže byť problém aj denný tábor. Už len to, že v pondelok stretne 15 nových detí a kým sa rozkuká, zvykne si na prostredie, deti...je piatok a tábor končí. Takže z celého tábora si odnesie len napätie z neznámeho...
Pokiaľ je syn zakladateľky"len" citlivejší, tak je to fajn na otrkanie , ale pokiaľ má naozaj problém až v zmysle ochorenia, tak to prospešné nebude nijak. On potrebuje svoj stereotyp, svojich ľudí, svoje prostredie....
@zuzanka.zuzu tiez sa priklanam k tomu, ze aj s tym taborom to treba posudzovat individualne...tak ako nie kazde 6 rocne dieta je zrele do skoly napriklad, tak nie kazde 7 rocne je zrele na tabor...to jedine ak chceme na to ist spartanskou vychovou, co ta nezabije to ta posilni, tak len nech ide, nech sa tam trapi, zide sa mu to..ale o to tu asi nejde ani jednej maminke..
Moja sestra tiez ako 7 rocna bola v tabore so mnou 9 rocnou a 2 tyzdne tam preplakala...kazdy vecer som musela chodit k nej na izbu, drzat ju za ruku aby aspon zaspala...nasi ani o nicom nevedeli samozrejme, vtedy nebol mobil aby som im zavolalala a v tabore to neriesili, ved typicke spartanstvo..nema co byt precitlivela...ona bola proste taky typ co ani k babke nechcela ist spat a ked otec odchadzal sluzobne prec tak dostala az horucky...strasne to prezivala...teraz je uplne normalna 35 rocna zena a ma 5 rocnu dceru co je taka ista ako bola ona...len doma, svoja izba, svoje zname prostredie, ked jej otec odchadzal do prace na tyzdnovky, tak sa zas blokovala tak, ze tyzden sa nechcela vykakat a podobne..tazke psychicke problemy..a to nebola nikdy nijako rozmaznavana a je to uzasne dievcatko sikovne...ale trosku introvertnejsia a ma rada svoje prostredie...do tabora iste dlho nepojde...ani nechce, ani by ju tam sestra nedala...su proste take deti a nejakym taborom im mozeme sposobit akurat traumu...
inak este by som dodala k teme, ze niekedy mam pocit, ze ti tichi "provokateri" su niekedy ovela horsi ako samotni "agresori"... je samozrejme nevyhnutne chlapcovi dokola omielat aby nereagoval na provokaciu bitkou, agresiou a zlym spravanim, ale asi to je beh na dlhe trate.....on z toho mozno casom aj vyrastie...ale je to o kontrolovani si vlastnych emocii a asi to nie kazdy zvlada rovnako..moj 5 rocny je tiez taky typ co tazsie zvlada emocie a kym niekto si mozno poplace alebo sa stiahne, tak on sa tiez da vyprovokovat ...pritom on po tom co to spravi si to uvedomi a zvykne s velkou lutostou prist a place neskutocne, ze on to tak nechcel...dohovaram, dohovaram, ked sa nic nedeje, je to mudry chlapcek, ktory zopakuje ze si nebude dotycneho vsimat, ze mu bude jedno co robi, on pojde za pani ucitelkou v skolke, alebo za mnou na ihrisku, vsetko teorteicky ovlada, ale ked dojde k situacii, neskutocne sa necha vyburcovat a nevie sa ovladnut...ma v skolke dievcata provokaterky napriklad, co dobre vedia, co ho vytoci a napriklad moj syn je velmi abiciozny a sutazivy a staci ze mu provokaterka pride hovorit ze hehe, ty nevyhras, hehe, ja budem rychlejsia..a hehe..proste detske vysmievacky, v nom to vrie a najprv sa hada, hada, ale ked ona ide dalej a dalej a dobre sa na nom bavi, tak on sa po nej naciahne napriklad..alebo do neho niekto stucha, jedna mu berie siltovku z hlavy len tak, jeho to neskutocne vytaca, tak ju zacne nahanat a skonci to casto konfliktom..a zly je on samozrejme, lebo on ju udrel, on ju zvalil..ale ze ona mu vzala capicu to uz nik nevidi, pretoze on reagoval neprimerane...nastastie my to nemame tak casto, nemame s nim velke problemy, v skolke je vo vseobecnosti velmi oblubeny, je vodcovsky typ, komediant, ale velmi ambiciozny, sutazivy a netrpezlivy...musime na tychto jeho vlastnostiach pracovat - ale ja aj ked sa ho nezastavam, pretoze naozaj, musi sa naucit reagovat primerane - tak ja by som tiez niekorych tych provokaterov ( a su to hlavne dievcata ! ktore sa potom hraju na obete ) riesila u psychologa este viac...
Chcem tym povedat len to, ze v kazdom vztahu su dvaja - ci uz je to vztah muza a zeny, ci rodic a dieta..ci kamarati....a tak ako malokedy byva v manzelskom konfliktne na vine len jeden, tak ako ani dospeli nevedia ovladat svoje emocie a vedia sa neuveritelne vyprovokovat, ked vedia kde je u druheho zranitelne miesto, tak je to aj u deti..deti vedia by zakerne a ublizovat verbalne i neverbalne a zial ludia silne emocne vybusni to nezvladnu --- ale opakujem tak ako agresor chlap co zmlati zenu po tom co ho "vyprovokovala" nie je niekto koho treba ospravedlnit, tak aj spravanie takehoto dietata musime riesit ako neakceptovatelne, ale deti sa daju este formovat a tych provokaterov by som riesila urcite tiez
@nyusika Tak sa môžu nejako inak dohodnúť. Nie?