Prváčik a známky...- ako ho motivovať?
Ahojte maminy, poraďte mi ako mám motivovať syna, ktorý dostal z diktátu a prepisu písmen 5... To bol dva týždne chorý.... Potom z matiky 3,ze mu robilo problém odcitanie.... Tak sme sadli... A trénujeme každý deň aj dve tri hodiny..... Chodí mi so stresom do školy... Že čo ak dostane zlú známku.... Vravím mu,že nevadí....to si opraví.... Mali vcera písomku zo slovenčiny,tak sme sa u ili...a na papier som mu napísala tlačené a vedľa písané písmenká,aby si to pamätal...doma sme aj písali...bez chyby... A včera prídem po neho a v žiackej poznámka,že používal ťahák a opisoval.... A doma mi povedal,že si sa bál,že zase dostane 5, tak sa pozrel .... Vzala mu test ,dala druhý a tam veľa písmen nenapísal... Tak mu dala 3!.... Hovorím ,že je v strese, kvôli 5. Že sa mi boji chodiť do školy... A ona vybehla na mňa,že nech sa neohanam tou 5,že si stojí za ňou... Čo mám robiť.... Trápim sa... Ďakujem za.rady....
zvlastny postoj k veci mali,cakala som nejaky zaujem,ochotu nieco vyriesit....verim,ze mu bude urcite lepsie na novej skole,a spadne mu kamen zo srdiecka a nebde citit ten velky stres....dnes je uz na novej skole?
@conquestor áno,dnes je už v novej škole.... Dúfam,že mi nepovie,že chce ísť naspäť.... Aj keď dnes išiel s.usmevom....
@iivkaa1.daj prosim vediet ako bol spokojny ,som zvedava....verim bude vysmiaty...🍀
@iivkaa1 podla mna si dobre urobila, hlavne sa neboj ze maly ti zacne hovorit ze chce spat do inej skoly, neboj. on urcite v podvedomi je rad za toto riesenie, ta ucitelka prva vyzerala fakt mooc divna.
@martina9999 asi máš pravdu.... Len mal tam kamošov zo škôlky.... Staršieho tam.nosim a potom jeho...čiže ju bude vidieť.... Snáď sa bojím zbytočne....
@iivkaa1 ja som teraz medzi prvakmi, a 3/4 triedy sa zalamuju ked dostanu dvojku. Dvojka je najhorsia znamka. Moj syn dostal 1x dvojku a reval ako slon, a ucitelke z matematiky to neodpustil - a ako ho poznam, tak jej to ani nikdy neodpusti. William po druhej dvojke oznamil, ze je asi hlupy, lebo sa to nedokaze naucit. Ostatne deti zronene, smutne. Reakcia tvojho syna bola prirodzena. Prekvapuje ma, ze si na nu nenabehla na rodicovskom zdruzeni, ze takto si to nepredstavujes. Musis si uvedomit aj to, ze skola tvojho syna potrebuje - za kazdeho ziaka je fin. prispevok, a bez ziakov nebudu peniaze. Riaditel nerad pusta dieta, pokial nerobia vyslovene problemy. Dufam, ze uz budete v pohode.
Ahojte baby, tak malého som preložila do inej školy.... Vo štvrtok to budú dva týždne.... A myslím že je spokojný.... Už má šesť jednotiek v žiackej, učiteľka sa mu aj individuálnejsie venuje.... Je ich v triede 14.... Kamošov už pár ma.... Družina super.... Tak verím,že mu to ostane.... Aj učiteľka,keď.mal.citat ,tak mu dala.iba písmenká slová ,ktoré.mu išli....a z toho ho.hodnotila..... aj my povedala,že vidno ,že má blok ,ale bude ho motivovať ,aby to prekonal.😍
@beronsche ďakujem.... Aj keď si niekedy myslím,že niesom ta najlepšia. A že aj ja som spravila chybu,keď chodil do starej školy.... Som bola dosť prisna... Že aj pokrocim a tak..... Zdá sa mi ešte trošku utiahnutý,ale myslím a dúfam,že to prejde... Dnes síce povedal ,že chce ostať doma,ale myslím,že len vymýšľal.... Lebo tatino nám prišiel domov po 4 týždňoch.... Ale poobede v družine sa pekne hraje...tak verím,že je šťastnejší....
@iivkaa1 super, som rada, že sa mu darí. Pozri, ja som učiteľka a prestup na inú školu považujem za úplne posledné riešenie. Nie, že kvôli jednej zlej známke alebo nejakému malému konfliktu hneď utekať zo školy. Ale keď som tu čítala tvoje príspevky a reakcie bola moja rada, aby išiel. Začiatok školy by takto vyzerať nemal pre žiaka. A jasné, že je ešte utiahnutý, ešte stále má niekde v podvedomí, že môže byť zlá známka. Musí si to prepnúť v hlavičke. Keď pochopí nový prístup bude ešte spokojnejší a aj ty a to je podstatné.
@nosalinda @beronsche @nevludna baby tak malému sa stále páči aj triedna mi vravela ,že je šikovný,zlatý.... Len keď ma čítať pred triedou nahlas,tak sa blokne.... A číta potichu.... Tak som myslela ,že sa spytam psychologicky, nech mi poradí... Dnes som volala,že sa chcem objednať a som povedala jej,že som ho preložila.... A ona,že prečo hneď preklad? Môže byť citlivý a zle znášať stres....že to sa nie hneď prekladá...a že to má v sebe,keď aj na novej škole má blok... :( Normálne na dostala.... Neurobila som zle? Teraz má napádajú také myšlienky.... :(
@maminabobo nás znamkovali twiz od prvej triedy, na polroka som mala dvojku veľkú cez všetky riadky a prežila som to. Teraz slniečka, smajlíky, prasiatka a aj tak veľký pes z toho. Ak sa raz škola rozhodne pre hodnotenie známkou tak to treba akceptovať alebo školu vyberať podľa tohto faktoru. A dieťaťu treba vysvetliť, že sa netreba báť, pracovať na jeho sebavedomí, lebo ak to raz vie a len zostresuje, je jedna vec ale ak dieťa má problém a už v prvej triede sa s ním doma učia dve tri hodiny, tak si myslím, že to svedčí, že dieťa má pomalšie pracovné tempo a možno i myslenie. Tiež mám aktuálne doma prváka a naše učenie, písanie, počítanie a čítanie plus cudzí jazyk je Max polhodina, ale tiež je pravda, že nemáme každý deň úlohu zo všetkého, buď matika a čítanie, buď napísať pár riadkov a čítať, niekedy iba čítať.
@iivkaa1 neurobila, ak vidis, ze je spokojny;) a to ze ma blok citat pred celou triedou? Kolko dospelych by sa tiez bloklo. Nic zle na tom nie je a ak to nechce robit, nech ho nenutia. Alebo sa s nim porozpravaj, ze co vtedy citi, preco sa boji, ze aj ty mas obcas strach nieco spravit ale ked sa odvazis, tak zistis, ze to nebolo take hrozne a pod.
@iivkaa1 nuz aj psychologicky mozu mat rozne nazory.. Pouzivat a sympatizovat s roznymi pristupmi.. Tejto sa to moze javit ako kontraproduktivne, inej spravne.. 😉 Plus, z mojho pohladu nebolo synovo spravanie primarnym problemom, ktory bol rieseny prestupom. Tym predsa bola neochota ucitelky komunikovat a riesit problem spolu s rodicom. Vie to, ako tazko sa so skolou tebe ako matke komunikovalo, aky bol ich pristup ? A ze ma blok aj na novej skole? oo vazne? A preco asi? Nemoze to byt kvoli traume sposobenej prave predchadzajucou ucitelkou?
Ty si nic nevycitaj, syn je pravdepodobne citlivejsi a o to lepsie, ze je v prostredi, kde to chapu a nepridavaju mu este stres. Ved sama predsa vidis, ze je spokojny.. A to je zaklad 🙂 Co sa tyka spominanej psychologicky, po takom odpale bez vsetkych potrebnych detailov, by som k nej uz nesla.. Nasla by som si inu.. Ja konkretne len taku, ktora sympatizuje s respektujucou vychovou.
@beronsche ďakujem za povzbudenie.... No chodila som so starsim k nej.... A bola super....aj syn si pochvaľoval.... A nie nevedela všetko....to len cez telefón som niečo načrtla....a ona že je to na osobné stretko....možno bude mať potom iný názor..... Nevládzem všetko sa na mňa sype.... Chcem ,aby boli moje deti spokojné a šťastné.... Ale to chce každá mama 🙂
@iivkaa1 napíšem k tej akože motivácii! Švagriná to tiež riešila, chlapec doma vedel a potom z čohosi dostal 5! Tak ze si to opraví, učili sa spolu, vedel a proste prišiel zo školy a zase 5
Tak išla švagriná za učiteľkou, že proste tiež išiel do školy s bolesťou brucha, že sa bal a ze doma to vedel a ona jej na to, že známka 5 je podľa nej veľmi motivujúca aby sa dieťa zlepšilo
Švagriná na ňu hľadí, že odkedy je 5 pre malé dieťa motivujúca známka, a ešte k tomu, keď doma sa učí, snaží sa a zas dostane 5,ze co je na tom motivujúce! Ale aj tak s nou nepohla, proste pre ňu bola 5 motivujúca a tým to haslo
Veľa detí muselo prestúpiť z môjho okolia, neviem prečo to v jednej škole nejde a v druhej zrazu bez problémov! Keď učivo by malo byt všade rovnaké
@iivkaa1 u nás je to tak, že keď je dieťa choré, musí matka chodiť za učiteľkou a musí si priebežne robiť všetko čo robili v škole plus úlohy, takže teraz je to na tie deti naozaj veľmi stresujúce a najlepšie keď príde po chorobe do školy a hneď píše písomku, ved napríklad ja ako rodič tiež neovládam všetko a neviem to tomu dieťaťu vysvetliť ako pedagóg
Ale veľmi veľa záleží od učiteľa, aký má prístup k tým deťom a podobne! Napríklad kamoška uči vo vedľajšej dedine a tam proste neexistuje aby dostali na víkend úlohy alebo aj pred prázdninami, max niečo prečítať! Dieťa si ma oddýchnuť a tu kde bývam dávajú mraky úloh, že z tyzdnovych prázdnin strávi dieťa nad knihami polovicu prázdnin
@lenka2710 no veru otras.. 5 nie je motivujuca pre nihoho.. To si len poniektori zamienaju motivaciu a strach.. Vobec sa necudujem, ze podla poslednych prieskumov sa len velmi male percento deti do skoly tesi a ze vacsina prvakov straca vnutornu motivaciu, cize prirodzenu chut sa ucit, este pred koncom prveho polroka.. S takymto pedagogickym pristupom, co ine mozeme cakat?
@beronsche práveže triedna je super. . dáva mu priestor,keď ma čítať príde k nemu a snaží sa počúvať,keďže tíško hovorí...aj dnes mi povedala,že si ho zoberie aj poobede a budú spolu čítať....že sa ho snaží motivovať a dáva mu čas.... A ked mal čítať,tak čítal len tie písmenká čo vedel.... Majú iný systém učenia, čo sa mne osobne veľmi páči 🙂

@nosalinda tomu neverim... Taka ucitelka nikdy nebude ochotna prijat , ze mohla pochybit..