Prváčik a známky...- ako ho motivovať?
Ahojte maminy, poraďte mi ako mám motivovať syna, ktorý dostal z diktátu a prepisu písmen 5... To bol dva týždne chorý.... Potom z matiky 3,ze mu robilo problém odcitanie.... Tak sme sadli... A trénujeme každý deň aj dve tri hodiny..... Chodí mi so stresom do školy... Že čo ak dostane zlú známku.... Vravím mu,že nevadí....to si opraví.... Mali vcera písomku zo slovenčiny,tak sme sa u ili...a na papier som mu napísala tlačené a vedľa písané písmenká,aby si to pamätal...doma sme aj písali...bez chyby... A včera prídem po neho a v žiackej poznámka,že používal ťahák a opisoval.... A doma mi povedal,že si sa bál,že zase dostane 5, tak sa pozrel .... Vzala mu test ,dala druhý a tam veľa písmen nenapísal... Tak mu dala 3!.... Hovorím ,že je v strese, kvôli 5. Že sa mi boji chodiť do školy... A ona vybehla na mňa,že nech sa neohanam tou 5,že si stojí za ňou... Čo mám robiť.... Trápim sa... Ďakujem za.rady....
3
@eliska13 tak načo tam potom tá učiteľka je? Učiteľka si vytýči cieľ napr. naučiť sa písané a, k cieľu zvolí metódy a prostriedky a motiváciu. Celý čas musíš pracovať s motiváciou detí, známky sú tiež súčasťou motivácie, odmeňovací systém a podobne. Každá hodina sa skladá z 4 častí a prvá je motivačná bez nej to nejde.
@eliska13 prepáč, píšeš o sestrocnom dieťati co sa pred pár mesiacmi hralo v škôlke a dokonca spával poobede... Aj keď chýbal, aj keď by reálne nevedela nemá dostať prvák, ktorý nie je v škole ešte ani pol roka známku 5!!!! Ja mam doderaz traumu z čierneho bodu.... A autorka píše, že sa učili dve, tri hodiny. A ako ma motivovať??? Tu otázku snáď nemyslíš vážne? Stačí povzbudivé slová, milý odkaz, za každý, čo i len malý úspech, pekná pečiatka atď.... Tu sa jedna o malé deti a nie zdutych puberta kov na druhom stupni😉
@moni73 ak je to priezvisko tak nie 🙂
Baby ,teraz som našla staršieho žiacku a prvý polrok mal 1,2 Max 3 za čítanie.... Učiteľ ich vedel motivovať... A v júni dostal 5,že nemal d.u. a že nevedel kde čítali.... Ale to bolo na konci.... Ale keď začínal písať nič také a to písal škaredo.... :(
@maciatkolulu ja nepíšem nič o ucitelkinom motivovaní to si kde vycitala.Mama ho má podporiť v tom, že za 5 sa nezruti svet..na to študovala, aby vedela ako na to ho motivovatA zase nepisme, že každá učiteľka je empaticka nie nie je..Autorka nevie úplne čo sa v škole deje.Teraz je už skolak čo píšeš o škôlke a spanku.A vo viacerých príspevkoch píšem, že nemala ho znamkovat a som za neznamkovanie.
ja si myslím, že autorka podcenila synovec chybanie v škole a teraz je to hon na učiteľku.Nedavno tu bol príspevok ako tiež nejaký prvák dostal zlú známku nie sú ojedinelý prípad.
Aj môj syn všetko príliš prežíval a to bol signál pre mňa, že mu musím vysvetliť, že názor učiteľky či zlá známka nie je všetko na svete.
mne sa zdá prehnane hneď riešiť všetko u riaditeľky, so spec.pedagogom a pod....veď pre dieťa to je signál, že sa fakt stala katastrofa z jednej zlej známky.Co teraz očakáva, že riaditeľka mu ju zmaže?učiteľka ukáže písomku nevedel to ....to, že sa chlapec asi stretol prvý x so zlým hodnotením a krivdou to patrí k škole.Je to o jeho povahe iný by to tak neprežíval.Mama aspoň vie, že treba na chlapca opatrne nepreháňať to s kritikou a podporiť ho.
@eliska13 ako bol chorý ,ale prvý týždeň nebol schopný sa učiť..... A za týždeň nedobehnes dvojtýždňové učivo len tak.... Áno je citlivý....aj mu vysvetľujem,že to nevadí,že má zlú známku.... Že si ju opraví..... Nerobím pred ním "vedu" že joooj máš zlú známku tak je zle..... Ale on má.strach ísť do školy...že zase dostane zlú známku..... A že on sa nenaučí,že je hlúpy.....
Ja by som hľadala inú učiteľku, tieto typy učiteliek sa nemenia a dieťa si nezaslúži chodiť do školy s bolesťou brucha a pocitom, že je úplne blbe už od 1. ročníka hľadajte školu, kde sa neznamkuje v 1 Roč.
@eliska13 - o škôlke a spánku píše preto, že nie každé dieťa sa za 2-3 mesiace dokáže zadaptovať z režimu škôlkár, kedy sa poobede spí, na režim školák. Pre tieto deti je ďalšou úlohou nabehnúť na systém škola - povinnosť - sústredenie - doma pokračovanie plnenia povinností - učenie - samostatnosť... Na nich je záťažou už len ten prechod zo škôlky do školy na režim učenia a povinností. Správna učiteľka to dokáže pochopiť, prijať a pomôcť im v tom. My sme takú mali (máme) a keď čítam niektoré príbehy tu, som nesmierne za ňu vďačná!
Je ani nie koniec novembra, tie deti sú v škole necelé 3 mesiace. Z toho bol chlapček 2 týždne chorý, nestihol dobrať učivo. Správny pedagóg by jeho možno nehodnotil vôbec - opraviť chyby, napísať rodičom, čo treba docvičiť, ale nehodiť mu spakruky po 2 týždňoch choroby 5 po ani nie 3 mesiacoch, ako začne chodiť do školy.
Ako ho má motivovať? Veď snáď na to, aby to vedela, študovala VŠ pedagogickú, preboha. Naša pani učiteľka vie, ako deti motivovať. Nie je to síce nejaká jej mega povinnosť, to nie - ale je to jej vizitka. Moja stará mama učila vyše 50 rokov prvákov. A to Ti poviem, na okno jej chodili klopať žiaci, ktorí už mali 60+ rokov. To, akého učiteľa máš v prvej triede, Ťa ovplyvní na x rokov, pretože učiteľ v prvej triede zvykne byť pre tie deti niečo ako "malý Boh" - druhá mama. Tam to tie deti ešte tak vnímajú. Ak má 6-ročné dieťa traumu a bolesti brucha z toho, že má ísť do školy, niekde nastala chyba.
Nevravím, že to chlapček neprežíva veľmi citlivo, mňa však zaráža prístup pani učiteľky v tom, ako to opisuje autorka. To nie je prísnosť, to je neempatickosť a nepochopenie toho, že učí malé deti - taký prístup môže zvoliť možno na konci druhého stupňa pri pubertiakoch, ktorí sa vyhovárajú.
@eliska13 hon na ucitelku je preto, ze sa sprava akoby ucila jadrovu fyziku dospelych ludi a nie 6r deti.. Preco ma dieta trpiet kvoli tomu, ze ako ty pises, jeho matka podcenila to, ze bol chory a neucil sa ? co si mimochodom ja nemyslim. Ok dieta nevedelo to co ma, tak predsa napisem rodicom odkaz, zavolam im a vysvetlim situaciu, napisem email... Komunikacia je tu zaklad a toto ale ze vobec nema ta zena zvladnute.. Nie, ona radsej zdepta dieta a este povie, ze nechape, preco ma chlapec stres... Zase neobhajujme neobhajitelne.. Tu pochybil pedagog!
@eliska13 este som zabudla, ze to rozhodne nie je prehnane riesit.. Autorka pise, ze dieta ma zo skoly stres a psychosomaticke tazkosti , to uz nie je sranda.. Nehovoriac ze takato ucitelka dokaze u citliveho dieta riadne zamavat s jeho sebavedomim a tiez negativne ovplyvnit pristup k uceniu sa ako takemu..
@conquestor nieee. Skola pre nadane deti to takto robi
Ak je dieťa po jednej zle známke na tom tak, že nechce chodiť do školy asi nebolo pripravené a zrelé do školy.Isla by som za triednou opakovane a žiadala rozhovor ona, dieťa, rodič kde sa to láskavým prístupom vysvetlí.Ze sa douci a bude písať znova.
No netrafili ste na dobru ucitelku, to je velka smola 😔 Dcera mala na 1.stupni fantasticku ucku - prvy polrok len slovne hodnotenie, peciatky, nalepky, odkazy, taktiez odmeny vo forme drobnych hraciek...Zboznovala skolu a doteraz do nej rada chodi, uz je piatacka. Prvy rocnik by mal byt hlavne o tom, aby si deti oblubili skolu a ziskali motivaciu k uceniu. Vasa ucitelka robi pravy opak, je to velmi smutne. Urcite by som zasla k skolskej psychologicke, ak ju mate na skole a porozpravala by som sa s nou o syncekovych problemoch aj o pristupe ucitelky. A urcite sa s nim netreba ucit doma 2-3 hodiny. Akurat bude pretazeny a ku skole bude mat totalny odpor, co uz myslim aj ma.
@iivkaa1 ja som mala podobnú ucitelku v 3 a 4 triede a bolo to strasne. Milovala ponizovat, davat mi zle znamky, nemotivovat, blbe poznamky na moju adresu.... Kazdy vecer ma brucho bolievalo, pamatam si ako vcera a to mam uz 30r. Záhadne hned ako prisla 5 trieda, druhy stupen a nove ucitelky som mala same 1! So samymi 1 som skoncila 9 rocnik, strednu a dokonca aj vysoku skolu. Len henta furia na mne videla 5ky :/
Napadlo mi k tomu, ze rodic ma dietatu vysvetlit, ze zla znamka nevadi a svet sa nezruti..ao, urcite vysvetlit treba. Na druhej strane som zivym dokzom toho, ze citlivejsiemu dietatu to vysvetlit nestaci. Mna rodicia nikdy za znamky nekritizovali, nehnevali sa, nevycitali, vzdy som vedela, ze nas lubia , stale mi vraveli, ze to su len znamky, ze o tie nejde...a napriek tomu som bola zo skoly vystresovana na celom prvom stupni, plakavala som pri diktatoch, mala som hrozu zo znamky horsej ako 1. Takze vysvetlit nemusi stacit. Pre dieta je navyse v prvej triede ucitel strasne dolezity, je to jedna z prvych osob mimo rodinu, ktoru dieta berie za vzor, takze jej pristup je naozaj klucovy. To, co predvadza ucitelka @iivkaa1 je povazujem za zavazne pochybenie az zlyhanie pedagoga (a nie je to len teoria z mojej strany, studovala som v pribuznom odbore
)
@katrinka8 Ano, viem, a presne o tom pisem - ze su deti, u ktorych to vysvetlovanie nestaci a budu kvoli znamkam nestastne, nech rodicia robia cokolvek. A teda ze ide o chybu zo strany ucitelky, lebo dat prvakovi v novembri 5 je dokaz neschopnosti ucitela, nie je to o dietati a u dietata to akurat vyvola stres a odpor ku skole
Baby, tak dnes sme boli sa pozrieť v inej škole.... Je ich tam v triede menej...vedia sa individuálnejsie venovať.... Malému sa páčilo.... Ale potom mi povedal,že sa mu páčia obe školy.... Ale nemá rád ucitelky... A aj spolužiaci že ho otravujú..... A že v novej skole sa mu páči ako sa učia.... Tak mám zmiešane pocity..... Nieže mi bude potom hovoriť,že sa chce vrátiť.... Joooj....
Mne sa tiez pozdava asi zmena skoly...aky postoj -ak vobec,zaujalo vedenie skoly na riesenie problemu?
@beronsche dnes už nastúpil do novej školy.... Druhá škola povedala,že prvakovi dať 5 nieje najlepšie.... A majú tam aj menej žiakov a iný prístup ... A že majú miesto,ak chcem.... Boli sme sa pozrieť a malý sa zapájal,hlásil..... A povedal,že chce chodiť tam..... A povedala som ,že môže,ale naspäť už do nemôže ísť....
@conquestor už je inde.... No ,že si s ním chceli pokecať... Tak sme prišli....bol tam riaditeľ,jeho triedna a speci pedagogička... A začali sa ho pýtať prečo nechce chodiť,či sa.boji, či zmenia učiteľku a že zajtra prídeš a poriesime.... Nepáčilo sa mi to...ako.na neho.tlacili....on len sedel ,hlava dole a len prikyvoval..... Čo ty na to?

ak je táto uč do 4 ročníka, tak najskôr skusit pokec v riaditelni ked s nou sa nedá a depta ho, dieta sa dá krasne pozitivne motivovat
ak to nezaberie , brala by som ho preč zo školy alebo preradila do inej triedy ak sa dá, vela robí učitelka vela,
a ked bol chory mohla mu dat aspon tyžden na dohnatie a potom dat pisomku keby velmi chcela,