Prváčik -september 2011. Na čo sa pripraviť?
Sup sem vsetko co treba vediet
@danielik79 Myslím si, že ho nedonútiš 😉 akurát mu vypestuješ nechuť k čítaniu... u nás funguje čítanie mladšiemu súrodencovi, prípadne čítanie novín (obzvlášť keď mu zakážem v tom bulvárnom plátku listovať 😝 )
Podľa toho, čo píšeš, nemá Danko problém s čítaním, časom mu možno príde na chuť... skús ho motivovať nejakou odmenou... na sysle momentálne zaberá určitý druh Nestlé cereálií 😀 - na všetko...
@syslica no u nás je to tak že písané si ešte aj cvičí a ešte aj malý diktátik si povie nadiktuj mi ale chcela som aby si skúsil nejakú rozprávku prečítať aby sa niečo aj s tlačeními naučil tak ako s písaním písmom a on nie radšej si píše.Tak sme si skúsili Maťka a Kubka nadpisy ale ako som písala tak to sú mordy nieje okrem šlabikára nejaká knižka čo motivuje .Skúsila som už aj leporelá čo som mala ked bol malý ale nie a nie a čítanie sestričke u môjho tvrdohlavca nefunguje 😖
@danielik79 skúste básničky, to sa číta jednoduchšie ako súvislý text a dajú sa pritom aj hádať a následne prečítať rýmy.. alebo len čisto slová. Je kopec knižiek, kde sú obrázky a pod nimi len jedno slovo.. napríklad Zvieratá a Čím budem...
@syslica dík vyskúšame a dúfam že sa mu bude chcieť .....teraz som pozerala rôzne knižky na nete a padla mi do oka knižka Farebná abeceda sú tam básničky ktoré si môžu prváčikovia čítať
@danielik79 My sme takto od leta asi 2x prečítali S pastelkou v kráľovstve matematiky, autor Jana Remišová... ale ako som spomínala, celkom ich oboch zaujali leporelá 😉
@syslica ako som písala ja som skúsila leporelá dokonca jedno vedel naspamäť ked bol malý ale je strašne tvrdohlavý najmä teraz ked chodí do školy 😖
Nie je náhodou Baran alebo Býk? Tvrdohlavcov priamym nátlakom nepresvedčíš... ale verím, že ste na dobrej ceste.
@syslica v znamení Barana a Býka sme s manželom my dvaja 😀 malý je v znamení Váh.....ale dúfam že je to ako ty píšeš na dobrej ceste aj ked trochu ťažkéj pre jeho tvrdohlavosť 😠
ahojte.
som náhodou natrafila na túto tému, ja mám tiež prváčku 😵 , teraz čítajú U
@danielik79 ja si myslím, že ho nenúť, je to na nich dosť, v škole čítať, potom doma zo šlabikára, ešte príde čas keď bude "musieť" aj pomimo viac čítať, tak teraz by som mu to neznechucovala 😉
@andrea2603 ja ho nenútim len by chcela aby si cvičil tak ako písané písmenká a to ti napíšem mu idú perfektne ale ked má čítať tlačeným tak výhovorky typu nebudem ,nechcem a so šlabikára by najradšej čítal len raz učivo a opakovať najlepšie vôbec a pritom fakt mu to ide .....ved keby neopakovali tak to nehám tak Vieš nechcem vybudovať u neho nechuť k čítaniu ale chcem aby si trochu precvičil aj tlačené písmo s čítaním ,nielen písať .....čo ho velmi baví
my máme rovnaký problém, tiež mám Timka v znamení Váh. a učenie je pre nás plač, zúrenie.... Včera to už ale bolo lepšie. Keď chce vie urobiť úlohy za chvíľu, ale keď nechce, vieme ich robiť aj celý deň ( cez víkend ). Máme problém aj s tým, že článok, kt prečíta v šlabikári vie na 2.x naspamäť. čítame teda slová na preskačku.
@itabi to aj náš si rýchlo zapamätá a potom to len povie 😖 ale ked má ako spomínaš na preskačku tak horor 😝 ale dnes sa mu konečne chcelo aspoň krátku baásničku čítať 😵 tak som bola šťasná ako blcha 😀
skúšali ste si pozrieť niečo na www.komensky.sk v knižnici sú rôzne zaujímavé materiály ktoré dieťa donútia čítať s porozumením. mne sa osvedčili najmä kartičkové programy - dieťa číta a priraďuje. je to celkom zaujímavé.
a chcem sa opýtať ako ste s týmto portálom spokojné a či ho využívate, lebo v septembri to u tom bola celkom živá debata.
@skeblicka77 áno v škole
@lamada181 Som nás presmerovala sem, aby sme v téme o zápise do školy nestrašili 😉 V podstate si môžeš čo to prečítať z našich príspevkov hore, ale asi sa nemýlim, ak to zhrniem, že syslíkovi aj Dankovi od @danielik79 sa v škole páči a darí, no nie? 😉 🙂
no teda baby pekne
aj nasňm s uzasne dari nultaku az na tie ulohy
ahojte, ako to vyzera s detickami v skole? a co vysvedcenie? my budeme mat jednu dvojku. nebavi nas slovencina :-/
@lamada181 ahoj tak predsa chodí malá do nulťaku .
@syslica trošku ťa opravím Maťkovi a máš pravdu v škole sa mu velmi lúbi a začal si cez prestavky čítavať šlabikár naviac tak viac napreduje s čítaním akurát že to písanie je jeho verejný nepriatel číslo1 ale musím pochváliť snaží sa
@itabi aj môj čítava tak že stačí mu prečítať 2x a už vie naspamäť a potom ked čítajú tak to vyslovene odrapoce učitelke s tým že nekukne do šlabikára ale na učitelku
@capy u nás vyzerá že bude výborne učí sa mi na 1 so slniečkami ale tento polrok tak na vysvedčený budú mať len jednu známku plus nejaké tie pochvali z predmetou aspoň tak my to učitelka dnes hovorila na rodičovskom.
Inak baby ani som si neuvedomila že ako ten polrok skoro prešiel.
danielik ano a ide to nenermalne rychl oa tich uloch joj vrazdim kvoli tomu
@lamada181 nevraždi 😀 aj môj ked začínal nosil domov tolko uloh že sme robili ulohy aj 2hodiny a tie nervy pri tom a teraz ulohy skoro ani domov nenosí lebo väčšinou učitelka spraví s nimi ale zas ked teraz má toho menéj tak musí doma precvičovať ved aj teraz píšu diktáty na doma a ešte aj v škole .
no vies mi zas mame slohy na pol stranky co ste robili cez vikend a tak
ja vrazedim a piseme tlacenimi lebo pisanim nesmu ako nultaci
@lamada181 to mi je trochu zvláštne že tlačeným môžu ved aj tak sa v prvom budú učiť obidvoje ale aj tak v nulťaku slohy 😕
@danielik79 Tak pozdravujem Maťka 😉 , som si ho asi poplietla s Danielkou, nie? Šikovný mládenček, že číta šlabikár cez prestávky dopredu! Naši sa cez prestávky bláznia, najnovšie míňajú pastelky na kreslené hry typu Heroica (len na papieri), takže celé dni počúvam o tom, kto momentálne vyhráva a aká postava či rastlina má aké schopnosti 😀 ... no ale školský výkon syslíkov to zatiaľ neovplyvnilo a učiteľka ich dokonca pochválila, že už nie sú až takí diví, takže neriešim.
Úloh nemajú veľa, trochu sa čudujem vám ostatným, lebo my máme tak max. 4 riadky písať a niečo čítať, pričom mu to zvyčajne rozšírim, o grafomotoriku, cvičné písanie a navyše číta ja tak sám, napríklad rozprávky mladšiemu. Alebo iné aktivity... podľa toho, koľko máme času.
A o slohoch ani nechyroval - to je Pavlínka v tom nulťáku poriadne dopredu! @lamada181
@syslica no ja by bola radšej keby sa hral ....odmieta sa mi hrať s deťmi tak mu dnes do tašky nabalila autičko a encyklopediu atlas sveta 3D tak uvidím či si bude čítať ten ,jeho také veci bavia že človek by sa čudoval ale čo spravím kontakt s detmi má v škole a doma aspoň teraz trochu začal sa hrávať s kamarátom ale ked ho púšťam tak mám vždy obavy lebo kamarát býva daleko a ja som teraz nie vždy doma kedže malá my býva furt chorá a trochu si privyrábam s upratovaním kedže s robotou je to také slabé.A ešte k tomu učeniu učitelka stihne snimi spraviť cez matematiku 2strany ,na písaní 2listy A4vypísať a napísať stranu v zošite písmenok a na čítaní povyplňať pracovný list v šlabikáry a prečítať pol strany 5x a popri tom napísať slová v školskom diktáte ale zato na ulohu teraz majú toho málo napísať len 4rady bud písmenok alebo viet,z matematiky len 3príklady a prečítať si ...to všetko mu trvá asi 10min a preto doma má ešte domáci diktát ...kde píše 3-4 vety a popritom si on sam zvykne niečo napísať a doplniť kresbičkou
@danielik79 Tak sme na tom podobne, vravím, že máš šikovného chlapca. 😉 Ten môj doteraz tiež len doma sedával, ale do triedy s ním chodia aj viacerí chlapci z našej dediny, tak to občas vyzerá tak, že rýchlo sa napíšu úlohy a potom sa u niekoho stretnú (doručíme ich tam my rodičia) a po takých 2 hodinkách sa poberú zas domov. Som celkom rada, keď sa stretnutie práve nekoná u nás, môžem sa viac venovať mladšiemu individuálne.
@syslica no aj ja som rada že sa nestretajú u nás lebo to by bol dom hore nohami ako na vianoce ked sa u nás stretli koledníci a ich bolo ale 10 😝 tak dom u nás vyzeral ako výbuch v jednej izbe si delili sladkosti čo vykoledovali další sa naháňali a ostatný autodráha,počítač a pod no uchvat ....nikdy viac ale tento rok ma to čaká zas na vianoce 😝 samo že najviac mala tešu moja malá

maminy prosím vás poradili by ste mi ako donútiť toho môjho krpca čítať .....čítanie so šlabikára mu ide celkom dobre ale chcela by aby čítal a cvičil si čítanie aj inde ako v šlabikáry.Teraz preberajú S a ked má ísť čítať tak mrnčí a pritom to má prečítané za chvílu ked chce ale ked sa mu nechce tak sú to mordy s revom