icon

Prváčik -september 2011. Na čo sa pripraviť?

j.a.j.a.j.a
26. dec 2010

Sup sem vsetko co treba vediet

zazuzana
8. jan 2011

pero tornádo, eeee, ja s ním nemám vôbec dobré skúsenosti, 3-hranné na uchopenie áno ale klasika je klasika,Ššpička pera je dôležitá aj línia akú zanecháva. Pero má písať ľahko, aby dieťa netlačilo.

zazuzana
8. jan 2011

Môj malý mal ísť minulý rok do školy a nedala som ho. Dnes to vôbec neľutujem. Minulý rok bol hravý a nepozorný, dnes sa sám pýta na veci, ktoré minulý rok mu boli "ukradnuté". Pri zápise sa zisťuje, ako dieťa ovláda základné farby, základné geometrické tvary: štvorec, trojuholník, obdĺžnik, kruh, počítanie do 5, poprípade do 10, spočítať predmety či obrázky, nakresliť postavu s telom, krkom a prstami na rukách, napísať svoje meno paličkovým písmom, opísať, čo vidí na obrázku, napodobniť tvary podľa predlohy, obtiahnuť tvar a vystrihnúť. V neposlednom rade sa registruje aj to, s akým záujmom dieťa plní úlohu, či je samostatné alebo si vyžaduje blízku prítomnosť svojho rodiča aaaaa či sa teší do školy. Ak budete dieťa aktívne a trpezlivo pripravovať, dosiahnete to, po čom túžite. V pedagogicko psychologickej poradni vám môžu pomôcť stimulačným programom pre deti predškolského veku. Je to super.

mmonika
8. jan 2011

Ahojky ,
moj bude mat 6 rokov teraz vo februari .. na zapis ideme teraz 17.1 a ja uz teraz neviem ci mam dat syna do skoly ,alebo nie je . .
Synator ma problem so sykavakmi a R .sice chodime ku logopedicke ,ale zlepsuje sa to len velmi pomaly .. teda ked cvicime doma ,to vie aj pouzivat ,aj ked ideme na kontrolu ,ale normalne ho musime stale napominat ... ,aby povedal dane slovo spravne ..
Ma tiez problem rozoznavat farby na cervenu povie ,ze je to modra a pod.. aj to uz sice riesime ,a ucime ho to tak ako na to povedali ..no s pismenkami a cislicami ,o tie nema vobec zaujem .. nevie ani jedno pismenko ,ani tlacene ,vobec sa o to nezaujima ..ani svoje meno nevie,alebo neche napisat a to sa sklada len z 3 pismeniek... napr.vcera sme sa so starsou dcerkou ucili ,a synatorovi som dala nech robi aspon rovne ciary .. no bolo to vsetko mozne ,ale rovne ciary nie je ..
no hruza ... 😖 😖 😖 😖
Ale inak je zivy az moc ..pri ziadnej cinosti nevydrzi viac ako 5 minut ,kreslit ho tiez moc nebavi .. jedine co ho ako tak zaujme je PC a lego ,,.. tam vydrzi skladat aj dve hodiny ..
ja vobec netusim ci ho mam dat do skoly ,alebo nie je .. Jedny vravia ze je sikovny ,aj rozumny ,druhy ze je moc hravy ...uz teraz ked pojde do skoly bude mat 6 a tristvrte roka ,a ja sa neviem rozhodnut .. nehcem mu ublizit ..vie niekto poradit???

felixa
8. jan 2011

@mmonika
Nezalezi na tom, kolko ma dieta rokov, ale ako je zrele. Z toho, co pises, vyzera, ze je este oproti vrstovnikom nezrely. Ak by nedobehol do septembra buducich prvakov, mozes s nim mat v skole problemy.

Najlepsie ti ho posudi psychologicka. Daj mu urobit hlbkove psychologicke inteligencne testy a budes vediet, na com si a ako sa mas rozhodnut. Ale nesmies to zamenit s testami na skolsku zrelost, Tie su ine, maju ovela nizsie naroky, a hlavne rozptyl na spravenie je tusim 65% - 100%. To znamena, ze staci, aby dieta spravilo test na 65% a uz ti ho odporucia do skoly. Pricom take dieta moze byt pozadu oproti detom, ktore ho spravili na 100%.

mmonika
8. jan 2011

@felixa na testy skolskej zrelosti mame ist tiez teraz v januari ...to som tiez zvedava ako dopadnu...

a na tie hlbkove psychologicke inteligencne testy sa kde objednava??

tiez sa bojim ako ty pises ze ak by to este dako nedobehol ,aby nemal problemy v 1 triede .. bo kazdy mi vravi neboj on to dobehne ,vsak do septembra je este cas .. ale ako poznam svojho syna jemu vsetko dlhsie trva .. napr uplne rozpravat zacal ako 3 rocny ,dovtedy to bola len jeho hatlaniny ,plienky nosil do cca 4 rokov ,a vystrihovanie napr s noznicami no s tym ma problem doteraz .. 😒

mtsl
9. jan 2011

@zazuzana 🙂 klasika je síce klasika ale vývoj ide dopredu a tento typ pera zanecháva krásnu líniu - mám s ním 7 ročné skúsenosti u prváčikov a veľmi pekné písanie aj u ľavákov 🙂

mtsl
9. jan 2011

@mmonika také testy robia v pedagogicko psychologickej poradni - je v každom okresnom meste. treba tam zájsť a poradiť sa.

syslica
10. jan 2011

@mmonika felixa radí správne, podľa toho, čo píšeš o svojom synkovi to ozaj vyzerá na ešte na školu nepripravené dieťaťko... rozhodne testy a určite na konci leta zopakovať testy školskej zrelosti, lebo za 8-9 mesiacov môže vo svojich schopnostiach poskočiť o kus. A daj aj na svoju materinskú intuíciu... vek nie je dôležitý, ale aby sa v škole napokon cítil dobre... a netráp sa porovnávaním, každé dieťa má svoje tempo vývoja. Veľa zdaru!

mmonika
10. jan 2011

@syslica ,
@mtsl , dakujem ,ja som uz rozhodnuta ,ze mu dam odklad .. dnes si chcem vyhladat kde mame v meste tu psycho.poradnu ,skusim tam zajst .. 😉

bets
10. jan 2011

ja som zvedava na zapis, ale trochu v inom smere. som zvedava, co nam ponuknu... pri synovi nam ponukli preskocenie rocnika, co mi pride uplne odveci. odvtedy sa zmenila riaditelka, tak uvidime, co bude teraz. aj dcera je dost popredu, ale pisat pisanym nevie.

capy
12. jan 2011

ahojte. mozem sa k vam pridat? aj my mame buduceho prvaka. zapis do skoly mame 11-12.2.2011. tak som zvedava co a ako. 😉

mateson
21. jan 2011

tak sme sa práve vrátili zo zápisu. Počítali sme, kreslili postavu, skladali obrázok z nastrihaných geometrických tvarov podla predlohy, spievali lebo básnili - my sme spievali a riešili jeden jednoduchý hlavolam. Zvládol to super 🙂

mateson
21. jan 2011

a ešte opisoval slovo.

cinamon7
21. jan 2011

aj ja som sa dnes vratila zo zapisu, zial sama, lebo maly ostal vcera v nemocnici, chudacik sa pri nocnom vracani dehydroval, ale do skoly sa uz tesi, takze mna neskusali z nicoho 😀

mateson
21. jan 2011

@cinamon7 držíme palce nech ste skoro fit 🙂 🙂 🙂 nejaká viroza?

cinamon7
21. jan 2011

@mateson dakujeme, vysledky vsetko v poriadku, tak zrejme ano, dufam ze zajtra si ideme pre neho 🙂
vidim ze mas dobry rozdiel medzi detmi, to uz ti katka urcite pomohla 😉

lenka3007
22. jan 2011

ahojte baby, aj my nastupujeme v septembri do skoly, sice nie na slovensku, ale v norsku. chcem sa vas spytat, ci ste nepoculi nieco o tom, ze ked chodi dieta do skoly v zahranici, tak musi byt prihlasene aj na slovensku a musi chodit na slovensko na skusky zo slovenciny??? zda sa mi to trochu drsne... mamina mi spominala, ze to bolo v spravach na jojke, ale prezeram archiv no neviem to najst... dakujem za kazdu odpoved...

jolinka
22. jan 2011

ahojte,
chcem sa podelit s nasim trochu netradicnym zapisom.

Ucitelka v skolke sa ma pred zapisom pytala ci chceme ist na spolocny zapis, lebo z nasej triedy tam idu 4 deti a skola pripravila nejaky program. Takze ona by do skoly doviedla predskolacikov a my rodicia by sme prisli zvlast. Samozrejme ak nam nevyhovuje termin mozme prist individualne.
Tak sme isli na ten spolocny, deti z nasej i inej skolky uz sedeli v laviciach, napocitala som 17, vzadu na lavicky si posadali rodicia. Po nejakom uvitani riaditelky skoly predskolaci spolocne zarecitovali zaspievali. Potom nejaka ucitelka doviedla zopar terajsich prvacikov aby nam ukazali co sa doteraz v skole naucili. Precitali po par vetach kratku rozpravku o kohutikovi, pisali na tabulu, zaspievali.

Ked odisli prvacikovia, ucitelka s nasimi buducim ziacikmi urobila nieco ako ukazkovu hodinu. Najprv deti naucila ako sa hlasit ked chcu nieco povedat, rozpravali sa o rozpravke, vyskusala ich farby, tvary ,ci poznaju nejake pismenka. Hovorila im nejake slova, deti sa hlasili a vytlieskavali pocet slabik, urcovali ci sa v slovach nachadza nejake pismenko. Potom si vymalovali obrazok kohutika, mali sa aj podpisat a ucitelka im za hotovu ulohu dala vsetkym peciatku smajlika.... 🙂
Potom sa zrazu objavili dve tacky kolacikov a kym sa deti napchavali my rodicia sme vypisovali papiere. Neviem ako inym detom ale nasej dcere sa to velmi pacilo, hned na druhy den by nastupila do skoly 🙂 Bola stastna ze na chvilu bola naozajstnou ziackou a ucila ju ozajstna pani ucitelka... 🙂

jolinka
22. jan 2011

lenka3007
mozno to zavisi od toho kde ma dieta trvaly pobyt. Ak na Slovensku tak musi mat zapis v skole podla bydliska a tam treba uviest ze bude absolvovat skolsku dochadzku v inej krajine. . Ale nie je povinne aby dieta bolo pritomne na zapise, moze to vybavit jeho zastupca , najcastejsie rodic.

lenka3007
22. jan 2011

@jolinka dakujem za odpoved, len problem je ze my sme vsetci v zahranici a domov sa chystame az na prazdniny, cize ja to nemam ako vybavit. keby sme blizsie tak sadnem do auta a vybehnem na slovensko ale takto je to nerealne... neviem, skusim obvolat skolu u nas kde mame trvale bydlisko a popytat sa, ci by to nemohla urobit mamina moja, alebo svokra.. kazdopadne mi to pripada velmi hlupe, nechapem dovod, preco musi byt prihlaseny aj na slovensku, len hluposti vymysla ta vlada...

jolinka
22. jan 2011

lenka3007
mozno to povolia ale asi potom s nejakym notarsky potvrdenym splnomocnenim. S Tym preskusavanim slovenciny sa mi to zda ale pekna blbost, to by potom preskusavali aj vsetky deti studujuce na inojazycnych skolach na slovensku, madarske ukrajinske a ine skoly...? 😒

lenka3007
22. jan 2011

@jolinka no ved toto... chuda dieta bude mat co roit aby sa naucilo cudzi jazyk, cudzi dialekt a nie este aby som ho od prvej triedy trapila s inymi pismenkami, lebo oni nori maju ine pismena aj vyslovnost... urcite ho vsak slovensky budem ucit pisat citat ale az ked bude starsi... inak aby som nevypadla z temy, tak ja uz som z toho sialena, nevime si predstavit toho nasho stupla, ako kluse s obrovskou taskou na pleci, to mi tu chyba, ze tu nemaju nijake psychotesty zrelosti a pod. ci je uz "sposobily" na skolu... vcera som hladal, co vsetko by mal dokazat prvacik, ale vela som toho nenasla, niektori mi hovoria, aby som ho neucila uz pismenka a take, lebo ze sa v skole bude nudit, iny zas, ze musi vediet abecedu...

jolinka
22. jan 2011

to preskusavanie pochopim ak dieta sa dieta uci doma, ze ho ucia rodicia tu na slovensku, ale nechapem preco by mali od rodicia ktory nie je pedagog , vyzadovat aby zabezpecoval este vyucbu v rodnom jazyku ak dieta dostava vzdelanie v cudzej krajine v jazyku danej krajiny.

renab
24. jan 2011

@lenka3007 Je pravda, že musíte zapísať dieťa do školy v mieste trvalého bydliska (určite to môže urobiť aj mama) a dieťa bude minimálne raz ročne (malo by byť polrok) preskúšané minimálne zo slovenského jazyka (ostatné predmety posúdi riaditeľ školy podľa prineseného prekladu vysvedčenia zo zahraničia). Ak toto preskúšanie nepodstúpite a inak sa nedohodnete s riaditeľom školy, môže sa stať, že keď sa budete chcieť vrátiť do SR, vášmu dieťaťu neuznajú tie ročníky, kedy nebolo preskúšané. Ak ho pôjde mama zapísať, určite sa dozvie všetko potrebné.

lenka3007
24. jan 2011

@renab no to je ozaj super, co su neni kompletny, presne jak pisala jolinka, ja nie som studovany pedagog, teda neviem ako ho to vsetko mam naucit, a pliest 6 rocnemu dietatu hlavu aby sa hned ucil pisat aj citat slovensky aj norsky, uz teraz je z toho nesvoj ze ide do cudzej skolky a skoly a ja budem rada, ked sa nauci najprv rec tuto... no neviem, volako to vybavime, ale vobec sa mi to nepaci...

renab
24. jan 2011

@lenka3007 Ja si uvedomujem, že to budeš mať veľmi zložité. Napísala som ti len to, čo mi hovorí kolegyňa, ktorá ma sestru vo Francúzsku. Chlapček, šiestak, chodí každý rok v lete na vyrovnávacie skúšky. Robí ich zo slovenčiny, matematiky a tento rok robil aj z anglického jazyka. Tiež nevie, ako to bude ďalej, lebo učiva pribúda a oni to nestíhajú. Prakticky sa to doúča len za júl, august. Na konci augusta chodí na tú skúšku. Ale povedala, že keď bol mladší, tak tie skúšky boli oveľa jednoduchšie. Ja na tvojom mieste, by som ho učila aspoň písmenká, kým nechodí do školy, aby vedel slovenskú abecedu. Nejakou hravou formou. Dobre sa mi mudruje, že? 😒

renab
24. jan 2011

@lenka3007 Držím palce.

lenka3007
24. jan 2011

@renab mas pravdu, len jeho tie pismenka nezaujimaju, keby sme na slovensku, asi by sme uvazovali o odklade skoly, lebo maly je narodeny 30.jula a to o 5 tyzdnou skorej, mame pracovne zosity, tie hry z tadiel ho bavia ( hlavolamy, bludiska, co je vacsie, co mensie a tak) ale akonahle mu chcem vysvetlit nejake pismenko, to ho nezaujima. Ved uvidime ako to bude, my mame trvale bydlisko na slovensku v malej dedine, kde je len dvojtriedova skola, ( prvaci s tretiakmi a druhaci so stvrtakmi) a poznam pani riaditelku, tak by som sa jej skusila opytat, ci by sa to nedalo, nejak vybavit. dnes som sa aj pytala jedneho nora, co tu byva a on my hovoril, ze mam pravo ziadat skolu, aby sa moje dieta ucilo aj materinsky jazyk, len je problem zohnat tu nejaku ucitelku, co vie po slovensky, lebo tu kde sme my vela slovakov nie je...

tweetyynka
1. jún 2011

mne pani ucitelka pri zapise povedala,ze pero nemusime kupovat.vraj prve dostanu od pani ucitelky 🙂 tak som zvedava ake.ale myslim si ze asi to tornado.kamaradka kupuje tornado svojmu synovi - lavak a vobec nerobi machule ani nieje popisany .

renabr
2. jún 2011

Ahojte, aj moja dcerka ide do školy, nemám pre nu ešte nič kupené, takže asi by som mala začať čo to zhánať...Zaujímalo by ma akú tašku kupiť a na aké parametre sa zamerať, podla mna by mala byť čo najlahšia, no viac neviem...akú značku, typ??? Nejde mi o peniaze, hlavne aby si nou nepokazila chrbát a aby s nou bola spokojná...

syslica
2. jún 2011

@renabr Ja som ti už odpovedala v diskusii na túto tému, len mi napadlo: dosť často sa vychvaľovali tašky Topgal a potom tie z www.sunce.sk... samozrejme, čo najľahšiu a dobre udržiavateľnú s vystuženým chrbátom a širokými popruhmi... a s nákupom tašky (ani iných vecí) se ešte nemusíš stresovať - na konci leta budú zľavy 🙂 . Psychologická rada: odporúčam najprv si spraviť prieskum v obchodoch či na nete sama a potom predložiť dcérke tak dve najvhodnejšie na výber, aby si aj ju zainteresovala do takého dôležitého rozhodnutia.