icon

Prváčik -september 2011. Na čo sa pripraviť?

j.a.j.a.j.a
26. dec 2010

Sup sem vsetko co treba vediet

cobhan
21. okt 2011

Myslite, ze je vhodne aby prvacikovi bola triedna jeho vlastna mama? Mate s tym niektora skusenosti?

viktoria0148
21. okt 2011

Podotýkam,žijeme v malej dedine a sú tu 2 spojené triedy:prváci s druhákmi,3 so 4 triedou.
Pred nástupom do školy,moja dcerka urobila skúšky.
V Septembri mi dcerka nastúpila do 1.tiedy.Majú novú triednu učitelku.(tá bývalá odišla ešte študovat/
Můj problém spočíva v tom,že ju chcú vrátit do škůlky,vraj je hravá,spí na lavici,nevydrží 45 min sediet.
Narodená je 7.apríla 2005.Je trocha hyperaktívna,ale nemá ADHD !!!!
Písanie nám ide,matematika je bez problémov.
Nikto sa s nou nechce hrat.Nemá ani kamarátov.
Hrajú sa snou 3 a 4 .Aký je váš názor?
mám ju preložit do inej školy?alebo sa poradit s psychologom?
Už v školke mali problem s mojou dcerou.Vždy sa im niečo nepáčilo.....

kubankakubanka
21. okt 2011

Kočky ,,chcem sa spýtať ako to máte so známkovaním? My sme včera písali písmenko, A veľké aj malé ,teda mala sa snažila,príde domov a pozerám dostala 2...čo bolo aj moje sklamanie,lebo mne sa to teda zdalo veľmi pekné,,,(keď vezmem do úvahy ako píšem ja 🙂podľa čoho to známkujú a čoho sa pridržiavajú učitelia.malá to má samozrejme na saláme!!!!
Rada by som videla ukážky ako píšu iní prváčikovia. 😉 😉 😉 😉 😉

syslica
21. okt 2011

@cobhan Povedala by som, že nie... pretože prvá učiteľka má popri mame veľmi významné miesto vo výchove... tak by to mali byť dve osoby. Syn má spolužiaka, ktorého mama na škole učí - ale vypýtala si radšej druhákov.
@viktoria0148 Nie preložiť, skočiť za psychológom... s verdiktom čierne na bielom sa lepšie argumentuje, nech už psychológ "objaví" čokoľvek.
@kubankakubanka Fíha! U nás sa ešte neznámkuje, dávajú sa len pečiatky (v klane bežná otázka:"Čo za háveď si zas doniesol zo školy?), prípadne nálepky, ak sa učiteľke niečo nepáči, opraví a napíše len V.

kubankakubanka
21. okt 2011

@syslica u nás sa známkuje už máme aj jednu 3 z matematiky .bo mala nevedela, že ma spraviť dva stĺpce a urobila jeden,,, 😖 ,,pritom to vie super,,mala to z porovnávania 🙂
tak vy to máte super,,ja by som bola za to aby do pol roka bola háveď,a potom známky,,ale všade je to ináč ako čítam

danielik79
21. okt 2011

@viktoria0148 súhlasím so @syslica tiež by to riešila cez psychologa a hlavne aj vy musíte vedieť ako jéj to ide v škole či domov nenosí aj vela uloh

syslica
21. okt 2011

@kubankakubanka Teda to sa mi vidí nejaký divný prístup dávať už prváčikom trojky 😠 ! Takto im to školu veľmi rýchlo znechutí. Náš má asi veľmi benevolentnú učiteľku, lebo ona mu aj v práci (odpisovanie) mal z troch slov dve chybné, lebo zabudol dĺžeň -dala len "videla"... ale, priznám sa, že som mu potom doma vysvetlila, že za takúto nepozornosť by inak vyfasoval už trojku, nech si nabudúce dáva pozor. No a matika je kategória sama osobe: zatiaľ čo ostatní ešte riešia porovnávacie stĺpčeky, náš expert vypracoval zadanie aj pre pani učiteľku, aby sa aj ona potrápila... a zlatá učiteľka mu ho potom poctivo vypracovala (toto viem len preto, že som našla papier v taške, nepriznali sa ani jeden 😀 )

danielik79
21. okt 2011

@kubankakubanka už som to raz písala aj v inéj teme že pripadá mi hrozne nefér ked učitelka dáva známky a nie tlačítka .Môj malý má slniečka ,hviezdičku,lienku,prasiatko ,varechu a synovec má tzv americký systém písmenká.Zatial mi doniesol domov len slnieka ,hviezdičku na čo som naň hrdá .

kubankakubanka
21. okt 2011

@syslica
@danielik79 najlepšie je to že prišla domov s tým že ved 3 je dobrá známka,,,,, ale za nepozornosť ,skoro ma vyvalilo na zem 🙂
Samozrejme že som to vysvetlila,že sa musí sústrediť a dávať pozor čo káže pani učitelka,ale ako sa nakoniec ukázalo nebola jediná čo to nepochopila,ostatní neurobili ani to čo malá,alebo nič 🙂

syslica
21. okt 2011

@kubankakubanka Ja som si tiež myslela, že to bolo z nepozornosti aj u tvojej dcérky... preto je nefér hodnotiť hneď "zlou" známkou... a ani "zlé" pečiatky ako varecha nie sú to pravé orechové. Syslík je dosť sebakritický a pravidelne pri písaní máme doma výstupy, že "toto je najzlejšie písmo, aké som kedy videl" a ja - hoci úplne súhlasím - sa musím tváriť, že to nie je až také zlé a chváliť každý písmu podobný tvar. Máme to fakt namáhavé, kopec cvičných zošitov, aby si ruku rozcvičil, kým bude písať naostro.... ale pritom sa ho snažím nepreťažovať, aby z toho nebol absolútny odpor k písaniu... je to skrátka ťažké 😢 .

danielik79
21. okt 2011

@kubankakubanka no tak potom je to chyba učitelky ktorú si ona sama nevedela priznať že im to zle vysvetlila.Mne sa raz stalo že my krpec doniesol šlabikár a v ňom všeliake šípky a čísla tak hned jéj volala že čo to vlastne je že v tom sa majú problém vyznad deti nie to ešte dospelý nakoniec vysvitlo že jéj deti nepochopili učivo tak im napísala ako to majú čítať.....takže aspoň si uznala chybu a na druhý deň z toho písali diktát s písmeniek čo aj zvládol super s 2slniečkami

kubankakubanka
21. okt 2011

@syslica
@danielik79
teším sa na rodičko veľmi,,,my sme dnes cvičili m napísala 2 papieriky na nečisto,,a potom do zošita,no ale niečo strašnéééé 🙂 s toho dostane hádam aj 11tku 😀

danielik79
21. okt 2011

@kubankakubanka to nielen tvoja tak strašne píše ale aj môj a to som mu zobrala aj zmizík lebo ho velmi často používal 😠 aj ked som mu dávala písať velakrát na nečisto a písmená A ,E a teraz U boli preň hotové utrpenie ☹

sympa1
22. okt 2011

uz pisete perom? 😲

danielik79
22. okt 2011

@sympa1 no ano náš píše už skoro mesiac s perom aj ked by bola ešte rada aby písal s céruzkou

kubankakubanka
22. okt 2011

@sympa1 my tiež píšeme perom,,,,včera sme robili M do zošita ,,aj sme zmizikovali ,,,,,ale to je ešte horšie ,lebo sme to opravili potom čínskym perom,,
Ináč mám otázku prečo sa používajú tornáda a bombičkové pera ,,prečo sa hned nepoužívaju normálne???

sympa1
23. okt 2011

@danielik79
@kubankakubanka aj tak sa mi to zda skoro...ved kym si deti zvyknu ze vobec maju nieco vytvorit do pisanky a ma to byt pismeno , chvilu potrva kym nebudu skrabat 😀 nam dopredu povedala ucitelka ze tak okolo pol roka zacnu.inak piseme A E M L

kubankakubanka
24. okt 2011

@sympa1 mne sa to vidí skoro tiež,ale čo stým narobíme ,,ja by som bola za to aby do pol roka boli len ti včielky a potom už známky

renata9
27. okt 2011

ahojte,my máme v škole problém s čítaním.Malý dokonca doniesol domov 5.Ked sa spolu učíme tak slabiky mi horko-ťažko povie a v škole dostane akýsi blok a nepovie ani slovo.Učiteľka od nich vyžaduje povedať slabiky rýchlo.Už som rozmýšlala aj nad detskou psychologičkou alebo ma aj napadlo či nemá dislexiu.Je to u nás dosť zložité,pretože s manželom nežijem a súd nám určil striedavú výchovu-týždeň u mňa,týždeň u otca.Malý sa vyjadril,že mu to nevadí.Ostatné predmety mu problém nerobia,píše pekne a matika mu ide.Do školi išiel o rok neskôr,narodil sa v auguste tak som mu dala odklad a bojím sa či ho učiteľka nedá do pomocnej alebo ho nechá prepadnúť.Poradťe mi ako sa s ním učiť to čítanie lebo aj ja mám iba jedny nervy a už som bola taká vytočená,že som malému dala aj po zadku.Dakujem

sympa1
27. okt 2011

@renata9 akoze ucitelka mu dala 5??????????? som v soku!!!! znamkuje sa u vas? u nas nie, ale nedje o to aj keby sa znamkovalo...ako mu moze dat hned 5?? ma ho predsa motivovat , povzbudzovat..jezis..strasne..vobec sa netrap nad tym ci ma syn dyslexiu...preboha..je predsa prvacik..moja dcerka tiez nesype z rukava co vidi v šlabikary..dokonca viem ze niektori chlapci v triede nechcu vobec citat lebo ich to nebavi 😀 ale ucitelka nam na rodicku povedala ze sa vobec nemame stresovat ci pekne pisu alebo rychlo citaju alebo nie..maju na to cely rok aby sa to naucili ..a kazde dieta je inak sikovne..niektore rychlejsie niektore pomalsie...vobec sa neboj..a keby ho chcela dat prepadnut..tak by som uvazovala o inej skole alebo prestup do inej triedy 😠

syslica
27. okt 2011

@renata9 Renka, súhlasím so sympou, to je úplne choré, aby učiteľka dala za čítanie (čokoľvek!) prvákovi 5! 😠 😠 Deti sa majú motivovať chválou k čítaniu, lebo takto im to sprotiví a vyrobí problém do konca života. Návšteva psychologičky by možno nebola odveci, lepšie by ti poradila ako my. Ako na to? V prvom rade sa upokoj (dobre sa radí, ja viem 😉 ), pusť z hlavy pomocnú školu, to nemôžu... chváľ za každé správne prečítané slovo/slabiku.. nebiť!
No a ak mu chceš pomôcť, vyrobte si spolu také kartičky, kde je tlačeným či písaným (môže napísať sám) prvá slabika slova a obrázok (vystrihnúť, nakresliť): napríklad ma ako mama, mi ako misa a pod. Ide o to, že vizualizáciou si syn zafixuje lepšie to prepojenie medzi tvarom a zvukom slabiky a nebude musieť dlho premýšľať, keď bude čítať, pôjde mu to automaticky, časom, budete ho viac chváliť, ty i učiteľka... držím palce!

renab
27. okt 2011

@renata9 ak bez problémov rozoznáva písmená, tak na kartičky napíš slabiky a čítajte formou: ma - mmmmmmmmmaaaaaaaaaaaaaa, neviem, či si to pochopila, ale dieťa vyslovuje tak dlho prvé písmeno, kým nerozozná druhé a nepripojí ho. je to také rozťahané, ale je to vraj najlepší spôsob, ako sa učiť čítať slabiky.
Tebe prajem pevné nervy a malému skoré úspechy.

Inak u nás už na polročnom vysvedčení (minulý rok) mali deti aj trojky, štvorky a päťky.
😢 😢 😢 Tak to naozaj nechápem dodnes.

capy
27. okt 2011

@renata9 aj my mame problem so slabikami. pismenka pozna vsetky ale spojit ani za svet. inak aj u nas sa znamkuje od zaciatku. vcera sme dostali prvu dvojku, inak mame same jednotky a maly bol z toho uplne mimo. neviem si predstavit zeby dostal pätku.

danielik79
27. okt 2011

@renata9 nemusí sa vôbec stresovať že má dislexiu len je asi vystresovaný z toho čo sa od neho vyžadujke .Môj teraz tiež začal spájať a učitelka ich naučila vyslovene naspamäť ako majú čítaťv šlabikáry jednu stranu a ani za nič nechcel obmieňať slabiky tak tiež som vymyslela naň kartičky ako už tu bolo spomenuté alebo mu zakrúžkovala v časopise ma,mi ,mo ,mu,me a spajali sme

hanuska09
27. okt 2011

Ahojte dievcata.hladala som presne tuto temu.!aj my mame doma prvaka.vsetko bolo zatial fajn,citanie pisanie-to je dobre aj nato,ze je lavak len matematika nam robi problem.ucia sa scitat a odcitat do 5.asi 4 dni mi trvalo kym som Matkovi vysvetlila ,ze 3-2 nieje ani s nahodou 4!!!!a vcera to vsetko konecne pochopil. 🙂 ale dnes som skoro odpadla,ked mi povedal,ze dostal 3ku s pisania 😖 ucitelka im citala a oni mali pisat co cita.nerozumiem tomu,ved pise dobre a aj rychlo dost,nechapem tomu.nanestastie su od zajtra prazdniny takze spytat sa na to ucitelky budem moct az v stedu.podla mna by sa deti ktore sa ucia vsetko 3 mesiace od zakladou by nemali takto znamkovat.Sami nevedia co poriadne znamena ked dostanu 3 alebo 4.kazdopadne ma to dnes velmi zaskocilo. 😠

danielik79
27. okt 2011

@hanuska09 ahoj fakt neni správne že je známklovaný naši na Michali majú zatial tlačítka a mojmu Maťkovi som včera tiež to isté vysvetlovala ....tiež na miesto odrátavania priratával ale potom to pochopil 🙂.Aj Váš dostal na prázdniny tolko úloh ....môj mi ešte tento týždeň doniesol aj zošit na domáce diktáty

hanuska09
27. okt 2011

@danielik79 no my sme nedostali ziadnu konkretnu ulohu len pecvicovat,opakovat si a tak.zevraj tu u nas ucitelky nedavaju ulohu na prazdniny,ale aj tak sa ucit musime 😒 oni maju zosit taky v skole a do toho dostal aj tu 3ku.velmi rada by som ho vildela ako tam pise a tak.na prvom zdruzeni nam ucitelka povedala, ze Matko je pomaly dost,za on ma vzdy cas na vsetko.to moze byt pravda,ale ako ho mam naucit byt rychlejsi?????da sa to vobec?

danielik79
27. okt 2011

@hanuska09 no náš je to isté pomalý a dokonca aj na telesnéj ked sa majú prezliecť tak sa mu moc nechce.Naši majú dosť uloh z matematiky a z písania .....neviem či aj vaši používajú Písmenká-moji kamaráti teraz akurát začali spájať ako som písala vyžšie tak tiež dosť precvičuje 🙂Inak naši majú tiež niektoré pracovné zošity v škole ale zatial im dáva z nich len slniečka ,hviezdičku ,lienku varechu a prasiatko

hanuska09
27. okt 2011

@danielik79 spajat pismenka?ako myslis presne,v citani? lebo my citame uz odvtedy co sa ucili A.ked sme nosili na zaciatku deti do skoly tak sme ich s ostatnymi rodicmi len pohanali v satni nech sa ponahlaju.to bolo nieco 😉 a nas matko si sadol obul jednu topanku,zadival sa nic,ked som ho ohlasila ani asi nevedel co ma robit prave.uz chodia sami dost dlho do skoly tak uz neviem ci je to ine,ale myslim ze je stale tak isto.

danielik79
27. okt 2011

@hanuska09 zatial len spájajú ma,mi ,me,mo,mu tak som myslela .S týmto máme problém aj my už od škôlky dokonca ma poslali už v škôlke s ním k psychologičke že prečo že či nemá poruchu sústredenia nakoniec sa ukázalo že má jemnú motoriku zlú a napriek tomu že s ním vela kreslím poháňam a dokonca som sa o tom rozprávala aj s učitelkou tú jemnú motoriku je dosť vidno najmä ked píše a má sa prezliekať 😖 .S učitelkou som sa dokonca dohodla že mu má rátať a začala to praktizovať aj v triede tak asi to na tie deti zaberá