icon

Prváčka v škole neposlúcha

enka81
31. máj 2017

Dúfam, že mi niekto poradí. Dcérka je prváčka a asi od januára robí v škole , akoby do nej vošli všetci čerti. Vysvetlím podrobnejšie. Na hodinách je OK, i keď ju niekedy napadne vyrušovať, jej triedna pani učiteľka je prísnejšia a nejako si vie poradiť. Problémom je družina. Tam vôbec neakceptuje autority, neposlúchne, upútava na seba pozornosť nevhodným spôsobom, t.z. lieta po triede, otvára a zatvára skrinky, odmietne ísť na obed, prípadne sa zatne a nekomunikuje/do družiny ale chodiť chce/. Kvôli tomu, že zo začiatku škol. roka málo komunikovala / pritom doma je ukecaná, nemá žiadne rečové vady/ som z vlastnej iniciatívy navštívila psychol.-pedagogicke centrum, kde zhodnotili, že je inteligentá , v niektorých oblastiach napriemer, tam zázračne spolupracovala, takže nezistili nič. Problém je, minimálne 2x do týždňa si vypočujem na ňu sťažnosti. Vždy to riešim aj s pani vychovávateľkami , aj s ňou doma. Doma mi sľúbi, že už bude dobrá, o pár dní zase niečo vyvedie a povie, že zabudla na ten sľub. Doma s ňou nemám žiaden problém, ak neposlúcha, tak zvýšim hlas, , prípadne začnem, počítať do 5, zatiaľ to vždy zaberie. Keď mi opisovala dnes pani učiteľka situáciu, ktorá bola včera v škole - odmietla pracovať na hodine, odmietla dať žiacku knižku, neakceptovala nič, čo sa po nej chcelo, vravím, že ja na ich mieste by som aspoň zvýšila hlas. Keby to nebola moja dcéra, poviem, že je to vymaznaný spratek, ale mám staršieho syna, vychovávame ich rovnako, a ten je iný. Je možné, že robím vo výchove niekde chybu, len neviem kde a akú. Tiež sme zhodnotili s pani učieteľkou, že asi nebola sociálne dozretá na školu, žiaľ, keď boli v školke testy, prešla nimi bez ťažkostí, tak nebol podnet na to, aby jej odložili školu. Už som zúfala, neviem, ako na to, aby v škole poslúchala. Včera sme zhodnotili s mužom, že napriek tomu, že je šikovná, a v hlavičke jej nič nechýba, škola ju nebaví, jej je úplne jedno, keď dostane poznámku, otrasie sa akoby nič, čo sa deje ale v jej hlavičke neviem. Ak Vás napadne nejaké riešenie, budem vďačná za názory.

Strana
z2
enka81
autor
2. jún 2017

@zltyslonik ja chapem, co pises, nevravim, ze chcem, aby mi malú fackovali, ale uz som im navrhovala viacero riešení - zvýšiť hlas, dať napísať trest / to jej skutočne neublíži/, prípadne rázne ,,zaveliť" a nie sa drobcovi strkat do z..., oni sa snažia milo, vysvetľujú, ale práve tým, že jej v tej chvíli venujú pozornosť, čo sa jej samozrejme páči, podporia u nej tvrdohlavosť, dieťa ťaží zo situácie, ako vie, ja ju strašne ľúbim, ale vie, kde sú hranice, oni jej ich netvoria, tak ona ich nebude rešpektovať. Pravidlá v družine sú, ale na prváčikov sú viac benevolentné, viac krát mi vravel syn štvrták, že prvák ho kopol do nohy, podstrčil mu nohu, ...keď to vravel družinárke, tak si zastane prváka, lebo je mladší, atd., Ja len dúfam, že čím bude dcérka staršia, viac pochopí isté veci a bude reagovať inak.

pekkka
2. jún 2017

skus si pozriet nejake videa na youtube napr>

https://www.youtube.com/watch?v=HDK-pNBfy8I

u nas to zacalo krasne zaberat

enka81
autor
2. jún 2017

@pekkka ďakujem za video, uz som nejaké od nej videla a majú niečo do seba, ale ak si čítala celu diskusiu, ja s dcérkou nemám problém , problém máme v škole, kde ja nie som

hanacko043
2. dec 2024

Ahojte chcem sa opýtať prešlo toto správanie u našich detí nakoniec? Lebo bohužiaľ presne toto isté riešim teraz ja . Dcéra je prváčka a od začiatku školského roku sú s ňou len problémy triedna sa na ňu stále sťažuje že vyrušuje a nepočúva a zle sa chová. Doma je úplne i
ná ale stále živá a plná energie. V škole sa učí výborne je šikovná a s ničím nemá problém. Len to správanie je v škole hrozné. A pre mňa ako pre mamu je to strašné ťažké počúvať na ňu sťažnosti. Skúšali sme aj tresty ale nepomohlo .

nikoleta177
22. sep 2025
@hanacko043

Ahojte chcem sa opýtať prešlo toto správanie u našich detí nakoniec? Lebo bohužiaľ presne toto isté riešim teraz ja . Dcéra je prváčka a od začiatku školského roku sú s ňou len problémy triedna sa na ňu stále sťažuje že vyrušuje a nepočúva a zle sa chová. Doma je úplne i
ná ale stále živá a plná energie. V škole sa učí výborne je šikovná a s ničím nemá problém. Len to správanie je v škole hrozné. A pre mňa ako pre mamu je to strašné ťažké počúvať na ňu sťažnosti. Skúšali sme aj tresty ale nepomohlo .

@hanacko043 ahoj. Ako ste nakoniec vyriesili tuto situáciu?

Strana
z2