Prváčke sa nechce veľmi učiť
Ahojte. Potrebujem sa mozno trochu vyrozpravat, mozno pocut aj iny nazor, sama neviem. Mame doma prvacku, ktorej sa nechce moc ucit, nic ju poriadne nebavi. Uz v prvom polroku zacala nosit dvojky, teraz aj trojky. Velakrat ma doskrtanu i matematiku i slovencinu, nema podopisovane cvicenia - dovod - vraj nerozumela a nestihla. Celkovo je pomalsia, nie mentalne, ale proste v jedeni, v obliekani, v robeni cohokolvek. Osobnostne je dost citliva, lahko sa pre cokolvek rozplace. Nema rada sutaze a ak ma robit nieco, co nevie, tak to vzda hned na zaciatku (napr. Chcela chodit na gymnastiku, ked zistila, ze je to o kotuloch, uz chodit nechce, lebo ich nevie - ucit sa ich odmieta.)
Co sa tyka hodnotenia v skole, maju zapisanych cez 7 stran v ziackej, co je podla mna dost, ale budis. Ucitelku maju prisnu, obcas baziruje na malickostiach. Ucitelky som sa pytala, ze ako jej pomoct, kde vidi problem. Vraj je vsetko ok, nikde nie je chyba. Ako je potom mozne, ze nosi take znamky, ake nosi? Som cudna a za blba, lebo to riesim - dvojka je vraj dobra znamka. To je sice pekne, mozno tak pre SS, VS, ale nie pre prvaka na ZS + s MM sme z rodin, kde je 2 zla znamka. Toto sa prenieslo aj do nasej rodiny a na nase deti. Ked mam pravdu povedat, neviem to v sebe nejako sprocesovat - mala o tom mojom rozpolozeni nevie.
Nic ju nebavi - ziaden kruzok, ziaden predmet - chodila na vytvarnu, no jedneho pekneho dna si povedala, ze nejde a uz tam proste nesla, pritom kreslila rada, ucitelku poznala uz niekolko rokov zo skolky. na vsetko kasle a nejaka ta zodpovednost, preciznost adekvatna k veku absolutne ziadna.
@zltyslonik ako vzdy- vsetko je chyba ucitelky.. deti su rozne a nie kazdy na vsetko ma.. nemozes rovnako vsetkych hodnotit- teda rovnakou znamkoou- to demotivuje tych, ktori vedia, ze su v niecom lepsi... skor mamin pristup by som zmenila a jednoducho prijala, ze nemam doma genia- hlavne, ze z neho vychovam dobreho a statocneho cloveka.. lenze to sa dnes uz asi nenosi, vsak?
@zltyslonik ale zase si uvedom, ze uz je pomaly koniec skolskeho roka, dieta sa uz mohlo adaptovat... ak aj teraz ma znamky, ake ma a mama sama hovori, ze je pomalsia aj v inych beznych cinnostiach, tak to nebude problem ucenia a zaujmu alebo nezaujmu o skolu.. a ak niekto nema zaujem, mozes mu aj sto jednotiek nasekat a bavit ho nic nebude- vid ako u dievcatka kruzky a podobne...
Ja mam sice uz druhacku ale tiez je to cintavka, v prvej triede celkom pohoda ano mala aj 3 a co, tie znamky maju dieta motivovat, potrebuje aj nieco ine ako len 1 a zas necakajte v prvej triede krasopis, rychle citanie a neviem co. Povol, neber to jak tvoja matka za komousou, znamky nie su o tom ze musi mat jednotky. Hlavne to musis pochopit ty a polavit z narokov, na druhej strane musis byt prisnejsia s kruzkami,aktivitami. Nie ja to neviem a koniec. To sa potom nediv ze aj v ulohach ti bude skakt po hlave ked sa naucila ze ked pobie ja to neviem tak mam pokoj popr. To spravi niekto iny.

Ja mám tiež dosť citlivú prváčku. Pre mňa bolo zásadné čítanie, lebo to sú informácie. Samozrejme jej to nešlo a čím viac som tlačila na pílu tým horšie. Postupne som chválila každý pokrok a teraz ma milo prekvapila, dokonca si sama zobrala knižku a číta si.
Mimochodom tie známky nie sú rozhodujúce, Môj syn vyzeral v prvej triede akoby patril do osobitnej školy. Ale keďže som vedela, že hlavu má dobrú, postupne sa 3 menili na 2 a celý druhý stupeň a gymnázium same jednotky. A to som nikdy ani v prvej triede nič naviac neprecvičovala.
Držím palce a nezabudnite chváliť.