icon

Rozmaznaný školák

lauriema
13. sep 2020

Dievcata moje, musím sa vyzalovat pretože už fakt neviem ako ďalej som dnes taka smutná sama zo seba aj zo syna. Pred časom som tu písala ze mam veľmi rozmaznaneho syna. Začala škola a on sa správa úplne katastrofálne. Vôbec sa nechce učiť, písať DU. Proste hodí mi ich že on to robiť nechce a hotovo. Maju sa učiť básničku nie proste nie. Tak som mu vzala mobil, zakázala TV. Nepomohlo. Proste sedí pozerá do blbá... Je nedeľa a on vôbec není pripravený na pondelok do školy. Pýtam sa ho Darko môj prečo sa nechceš učiť? A o mi odpovedal lebo nechcem a co. Vysvetľujem kričím. Samozrejme aj manžel dohovara. Priznám sa včera mi ruplo.. nervy a zbila som ho. Pretože je drzi. A on ešte skoro do mňa sa pustil, keď to videl manžel udrel ho aj on. Bitka vôbec nepomohla... Ani pekne slovo ako ešte na nho? Som zúfalá chce a mi plakať....

mandarinka555
13. sep 2020

@katka2601 Aj ja som si všimla, že je celé dni aktívna vo všetkých diskusiách...tak nejako veľa času jej na výchovu neostalo...

eriksonka1234
13. sep 2020

@lauriema uff, 8 ročne dieťa si toto nemôže dovoliť, čo bude v puberte.... Skúste ho pri učení motivovať, nemyslím odmeny, ale učiť sa spoločne

puklica13
13. sep 2020

@lauriema ved narob cirkus s rodicmi..no mohla by mama byt neviem aka urazena, kokos, toto keby moja robila tak taky krik narobim ze by zaclony odfuklo

jaskolka
13. sep 2020

Myslím, že veľký problém je to, že jednas s deťmi ako so sebe rovnými,nie ako matka autorita s dieťaťom, ktoré jednoducho musí poslúchať, aj keby sa mu to ako nepáčilo. Do aleluja niečo vysvetľujes, vypytujes, diskutujes s nimi. To nie sú mali dospelí, dieťa je dieťa a potrebuje aj hranice, jednoducho vymedzené spôsobom "toto nebude a basta". Pamätám si viaceré príspevky, spôsob že najprv niečo síce zakazes,potom o 5 minut povolis, alebo povolí babka s dedkom... Toto je velmi zlý spôsob. Aby decko 8 ročne udrelo rodica? A v 15 co, nafackuje ta, budeš sa ho báť? Peniaze ani náhodou mu do rúk nepatria, nedostane mobil, nebude sledovať telku, nebudú sladkosti. Je x spôsobov, ako mu dat najavo, že to čo robí, je zle. Plus ake ma povinnosti doma? Vynáša smeti, upratuje si izbu, odkladá riad? Utiera prach, 8 ročný aj vysavat už vie. Skrátka bez práce nie sú koláče.Nepýtaj sa ho, Darko môj zlatý, prečo sa neucis? Darko môj, nebudeš mať mobil, nebude vreckové, lebo si si nesplnil povinnosti. Hotovo, nebav sa, nediskutuj. Jednoducho daj príkaz, a ten nech akceptuje aj babka s dedkom.

20erika07
13. sep 2020

@lauriema fu a to som si myslela ze moj 13ročný pubertak zacina vystrkovat rožky a skusat kde su hranice, ale ani stvrtinu zo stvrtiny toto nerobi. Nezavidim ti. Ale urcite to bude vychovou, nespravnou, nedostatocnou. Nechap to zle, nikto nedostal manual na vychovu.
U nas to funguje tak ze ja som "general" riadim obe deti, rozdelujem povinnosti, vychovavam viac ako manzel ,dozeram na ulohy od zaciatku, ale hlavne stylom ze sa zaujimam o deti, nech to vidia a citia.
Mozem povedat, ze syn sa mi snazil uz papulovat, teda najma ked mu nieco vycitam tak pouzival slova a ty ? Prestali sme s tym obaja, ziadne utocne konverzacie. Zato moj manzel sa im tolko nevenuje ani tak nevychovava ale maju pred nim velky respekt. Bitku nedostali, u nas su fyzicke tresty zakazane, ja som tym velmi trpela ako dieta a trvalo mi velmi dlho v dospelosti kym som sa z toho "vylízala" .
Vela komunikujeme, aj ked o hlupostiach ( pre nich je to vazna tema vzhladom k veku) ,stale musime vsetko prebrat a najma aj ked je nejaky problem tak nie velmi za horuca, horuce hlavy menej rozmyslaju co povedia a vziat späť slová nejde.
Sem tam leziem synovi na nervy ked mu nedam pokoj, ale po chvili vidim aky je rad ze so mnou keca a mam na neho cas, a mal to ťažké ked sa narodila jeho sestra, bola velmi náročná takmer do 4rokov a kazdy sa prisposoboval jej, ale na syna som si vzdy nasla cas. Kazdy den som s nim bola pri ulohach, velakrat sme ich prerusili a zacali sme sa bavit a tak. A chodil aj chodi casto k muzovej mame ktora ho odmalicka rozmaznava atd atd ale nezasahuje to do nasej rodiny ani výchovy, kvitujem to lebo svokra je zas babka na mieste, vie pomaznat ale ak sa stane nieco zle, vie synovi svoje povedat a stale s velkou laskou. U nej ma proste tiez vzdy oporu a lasku. Ale stale mam aj tak pocit ze mu chyba este viac pozornosti. Neda to najavo ale ja to na nom vidim, snazim sa mat s nim pekny otvoreny vztah. Nevravim ze je to vzdy ideal, aj s nim biju hormony teraz, ale vie sa aj mne ospravedlnit aj poprosit aj cokolvek co sme ho odmala naucili ❤
Ked mal 8r to bolo pre mna este moje male dieta, asi by som ani neverila ze 8rocne dieta dokaze byt az take ako opisujes svojho syna.
Je mi to luto, pretoze chlapec za to nemoze.
Poznam 4rocne dieta ktore je rovnake ako tvoj. Ale tam je vidiet hned pricinu, rodicia su na neho tvrdí aj ked mu vela lasky davaju, cokolvek zle spravi dostavaju sa mu len same negativne slová a on je taky isty k ostatným.
Inak je to tiez zlaty krasny chlapec, lenze on len kopiruje to co vidi...
Bude ťažké chlapca dat inu kolaj, 8rocny a uz s takymto vybitym rozumom kde to uz zaslo tak daleko, fu, neviem ci to sama s muzom date kedze teraz uz duplom nebudete mat na neho cas a toto bude dlhodoby proces.
A s babkou sa vazne a razne porozpravat. Ona len prilieva olej do ohna a chalan to vyuziva.
Drzim palce!

lauriema
autor
14. sep 2020

@20erika07 Ahoj, v prvom rade ti ďakujem za reakciu. Babka už dostala instrukcie aj dedko. Myslím si ze Naš syn má dostatok pozornosti, aj keď asi nie až toľko koľko tvoj. My sme s manželom obaja také tiché osoby.

lauriema
autor
14. sep 2020

@lauriema jaj som to nedopisala že sme ti je osoby, a ze syn on je taka ťažká povaha ťažko sa mi to opisuje takto to by si ho musela poznať, učiteľka povedala ze v škole je zlatý, občas vystraja, ale ze aj neposlucha, no proste povedala ze ako chalan normálne ale ze ku všetkému musí mať komentár taky ustipacny.... On je taky zaťaty... Proste keď dačo nechce neohnes sním....

lauriema
autor
14. sep 2020

@jaskolka Ahoj, ďakujem za reakciu, určite máš pravdu som slabá vo výchove hneď mi je ho ľúto... Ale už som sa sekla, pretože sa bojím co z neho vyrastie. Dnes mal veľmi prisny deň, síce trucovať ako ze htl formu že jemu to nevadí ze nemá mobil, telku psp, ale videla som ze hotový je z toho. Plus dnes idem za učiteľkou aby mi pomohla aj ona... V príspevku vyššie mamička jedna mala dobrý nápad že namiesto Telesnej aby mu napr. Dala písať niečo a tak aby ostáva po skole, myslím ze toto by ho zlomilo... Tak skúsim touto cestou a eTe aj ten detský psychológ pretože ťažko sa mi to opisuje ale on je taky zaťaty...

lauriema
autor
14. sep 2020

@puklica13 Ahoj, no dnes už babka dostala svoje, ale samozrejme ze plače, že som zla mama že ona by takú matku jak ja nechcela že len po deťoch vrieskam, že ja som mala pekne detstvo, chudata deti atď.... Už ma z nej hlava boli

lauriema
autor
14. sep 2020

@eriksonka1234 Ahoj, oj vieš čo toto som skúšal už milión krát že učiť sa spoločne.. Mame doma takú tabuľu z lidla, tak som vzala mladšiu 5rocnu dcerku že pod, Darko bude učiteľ a ty a ja budeme žiačky on nás bude učiť.... Čosi povedal ze on sa nehrá... Proste ani si nesadne za písací stôl... A keď už mi rupnu nervy a ťahám ho tam tak sa spiera, kope a tak chmuravo na mňa zazera že sa ho až bojím

lauriema
autor
14. sep 2020

@mandarinka555 ostali mi dosť času... Keď sú deti v škole a jedlo obiednavam tak mam dosť času... Alebo mam syna vychovávať nejako zázračné na diaľku?

lauriema
autor
14. sep 2020

@rubinka Ahoj, no musím byť prísnejší možno aj preto som taka benevolentna pretože moji rodičia taky boli... Babka už dostala instrukcie aj dedko.... Aj návštevu som im včera zakázala

lauriema
autor
14. sep 2020

@andrea78 Ahoj, ono v škole učiteľka povedala ze sa správa tak trošku inak... Ze ma k všetkému ustipacny komentár atď. Ano, pôjdem za psychologom školským

lauriema
autor
14. sep 2020

@pribinak Dnes idem za psychologom... Som zvedavá co mi povie

lauriema
autor
14. sep 2020

@vevesh Ahoj, veľmi sa mi páči co mi rádis a dnes idem aj za psychologom aj za triedou a skúsim jej takto navrhnúť tvoj postup, vďaka za radu

lauriema
autor
14. sep 2020

@rubinka Samozrejme ze je kopu veci co ma rad, on to tak nedá na javo, ťažká povaha od včera ma všetko zakázané tak uvidíme posun plus dnes idem za psycjologom

lauriema
autor
14. sep 2020

@stela01 on práveže domáce práce má veľmi rád, rad vysáva napríklad, utiera riad to je jeho

lauriema
autor
14. sep 2020

@kacena4 Ďakujem ti za reakciu beriem k srdcu rady

lauriema
autor
14. sep 2020

@katka2601 Ahoj, ak mám deti doma nesedí za mobilom, keď sú v škole tak áno nemám veľmi čo na práci.

sense
14. sep 2020

A tvojej mame nevadi ze ta fackuje 8r syn? Mohla by byt mama neviem ako urazena...ale toto by si moje 7r decko dovolilo len raz ze by ma udrelo...
Treba byt dodledny nielen vikend a stale... v inych temach si dostala rady aj pisala ze si z nich nievo vezmes ale zjavne nie ked je to este horsie... by sedel pri twj basnicje kym sa ju nenauci...a pri ulohach takisto. Najorv povinnosti potom zabava...mozno vy trucoval 3 dni mozno 2 tyzdne ale raz vy ho to presli ak by videl ze beustupite...

marianeta
14. sep 2020

@lauriema toto je výchova ala zákon džungle.. Na vine ste obaja rodičia.. Bude ťažké ho dostať ho tam kam chces.. doteraz nepoznal pevné pravidlá a rataj s tým ,že ak aj budes dôsledná bude, vzdorovať asi ešte viac.. Treba vyhľadať psychológa a nech si ide aj babka z dedom vypočuť,že ak budú naburavat vašu rodičovskú autoritu z chlapca bude chuligán.. Musia si uvedomiť ,že ty si tá ,ktorá má vychovávať a dôsledky takejto výchovy ponesiete vy rodičia..

0silvia0
14. sep 2020

@lauriema píšeš, že aj vy ste mali benevolentnú výchovu. Vieš čo, aj my doma. Moji rodičia boli totálni liberáli, ale zasa my sme boli dievčatá a boli sme tiché a poslušné. Ale túto výchovu som tiež nemohla aplikovať na môjho syna. Ten potreboval odmalička pevné hranice. Musela som byť na neho oveľa prísnejšia ako na dcéru, úplne som na neho musela aplikovať iné výchovné metódy. Kontrolovať, dodržiavať, dôsledne trvať na všetkom. Síce je to aj tak bohém a voľnomyšlienkar, ale toto, čo si dovoľuje tvoj syn by si rozhodne nedovolil. Nikdy.

majkeel
14. sep 2020

Babku zakazat, vynadat jej ako svini do valova, ze ho rozmaznavanim vlastne nici. Zacat varit veci, ktore nema rad a ked bude drzy, nebude si plnit povinnosti, nechat par krat ist spat bez vecere. Post raz za cas mu neuskodi a skvrkajuci zaludok pred spanim je ovela rychlejsi motivator, ako zobrat mobil a cucat do blba. Bez vecere vydrzi 2-3 hodiny, bez mobilu,... vydrzi aj mesiace. Kto nepracuje, nech neje.
Tebe sa nechce ucit, posluchat, mne sa nechce ti varit. A ked chces, daj si ziadost do detskeho domova. Myslis, ze cudzi ludia sa tam budu s tebou hrat a tolerovat tvoju drzost a neplnenie povinnosti, vyvarat Ti a kupovat, co Ti chuti,...? Tam maju sto takych nesprisposobivych ako ty a vedia si s nimi poradit, inak by to tam museli zavriet.

rubinka
Autor odpoveď zmazal
majkeel
14. sep 2020

@rubinka Ako chces riesit, ze 8 rocny syn pokazeny starymi rodicmi sa zazenie na ucitelku a na matku? Ze mu zoberies mobil? Poslat spat arogantne dieta RAZ za cas bez vecere nie je ziadne tyranie, rano sa naje. Ale da mu to rychlejsie ponaucenie ako 100 mu bezvysledne dohovarat.
Musi sa naucit respektovat pravidla. Rodicia pracuju, deti sa ucia, plnia si povinnosti a respektuju rodicov.
Ak s nim nepohnu v 8, myslis, ze s nim pohnu v 16? V 16 ju odsoti a pojde si zobrat sam z chladnicky, alebo pojde sa najest ku starym rodicom a potom uz ako rodic skoncila.

rubinka
Autor odpoveď zmazal
basska_b
14. sep 2020

Biť dieťa (ako aj odmena typu sladkosti) môže mať nejaký efekt v nižšom veku, kedy deti vnímajú veci po fyzickej stránke. V tomto veku školáka vraj začínajú vnímať pochvalu a uznanie. Bitka je pre neho ponižujúca a ešte vám to vráti 😐 Tiež súhlasím s ostatnými, že buď to dieťa prežíva vnútorne nejaký boj, traumu, žiarlivosť na sestru, vníma napätie v rodine, šikana v škole?, alebo už dávno bolo neskoro nastaviť mu hranice. Môžete ešte urobiť to, že naozaj trest - dôsledok. Mobil nebude. Televízor nebude. Aké že nepôjde do školy, že vonku bude? To čo?

majkeel
Autor odpoveď zmazal
rubinka
Autor odpoveď zmazal
ktochytavzite
14. sep 2020

@lauriema ved ale ho nechaj,nech nosi domov 5tky,myslim si ze ked sa mu zacnu deti pošievat za tie 5ky a hlupost tak sam pochopi.