S 10-ročným synom je to na nevydržanie
Co robit? Môže byť takto skoro začínajúca puberta? Ako sa dá postupovať, ak rodičia nezvládnu problémové dieťa? Doma nie je kvôli nemu žiaden kľud. Drzý, papuľuje, potom sa vyhráža, je výbušný, nepokojný. A to všetko doma. V škole neboli hlasené problemy so spravaním. Rodičia si vzájomne rozumejú, doma zázemie dobré. Zdedil po starom rodičovi veľmi problematickú povahu. Mám strach, že ak bude starší, tak to doma nedáme. Máme už svoje zdravotné problémy a mám strach čo bude o také 3,4 a viac rokov. Existujú nejake zariadenia reedukačne na prevýchovu? Psychol. nepomohol.
@bluka2 tak aj mna zaujima tato problematika, ale umenie je prijat svoje dieta so vsetkym, co mu je dane do vienka. A to je vsetko, co som sa mala naucit a pochopit. Moja mama to nevedela, stale nas chcela pretvarat na jej obraz a vycitala nam, ze nie sme take ako ona chce. A nas, deti to dost drazdilo, nakolko sme boli uplne ine povahy a osobnosti. Nerespektovanie je zla cesta, prijatie je spravna cesta.
@0silvia0 ja sa len obavam buducnosti, aby nezacal pit, brat drogy a pod.
Nesmies sa obavat buducnosti. Ver sebe ako rodicovi a ver aj svojmu dietatu. Experimentuje kazdy pubertak, tomu sa niekedy vyhnut neda, ale stoj pri nom.
@ayanamirei tak sú aj deti z milujucich rodin, ktore napr. podlahli drogam a pod, co viem. Nezbavujem sa ho predsa nikde. Ci ak niekto ide napr. do nemocnice, tak to chapes ako zbavenie sa?
@ayanamirei Veď aj nejake psychiatr. zariadenie napr. je chapane ako pomoc, nie zbavenie sa niekoho
Ale nemôžeš sa dopredu stresovať, či bude brať drogy preboha. Ja ti poviem, máme chalana v našej širšej rodine, ten v 10 rokoch kradol rodičom peniaze a cigarety, normálne fajčil, alkohol zháňal kade-tade, do školy nechodil poriadne, utekal z domu. Áno, skončil na drogách, ale predstav si, že bol úplne miernej povahy, ľahko ovplyvnitelny kamošmi. Nebol vôbec drzý, taký dobrý chlapec na prvý pohľad. No zdanie môže klamať.
Dosť ho podceňujes. Prečo by mal piť? Alebo drogovať?
Ty si zvláštna matka
Keby mi kamoska povedala to čo tebe, tak poviem, že nie je zvláštny, alebo že je pohyblivý, motoricky zdatný a jej syn je pomalší
@janickacrazy no ved to je aj nas, ked je dlhsie doma, ako bolo on-line vyuc. v pohode, ale ked chodi do skoly a je s kamaratmi, neda sa s nim. Vtedy zmení o dost. Velmi je ovplyvnitelny.
@pribinak lebo v rodine sa take vyskytlo a ako hovorim mam strach z genov.
Skús mu ozaj nájsť nejakú záľubu, čo by ho bavilo, ideálne šport a nestresuj dopredu, čo bude.
@pribinak on prave motoricky zdatny nebol preto sme chodili k neurol.ale toto mal akoby mozgom podmienene tiky alebo nieco podobne.
Čo s tým má on spoločne? Ak by som sa na situáciu takto pozerala, tak ty mizes začať piť či drogovať, veď sa to vyskytlo v rodine
Ja neviem mam tiež syna, ale mam dojem že veľmi ale veľmi na neho vyvíjať tlak
@janickacrazy skusame, na sport. kruzok chodi, ale vraj len kvoli nam, nebavi ho sport ziadny, on akosi nema zalubu, nieco chce, nadchne sa a o tyzden je po nadseni. Tak sme kupili cinky, maliarsku sadu, skateboard a neviem co este.
@pribinak lebo sú takto rodiny genet. zatazene. Citala som knihu o tom.
@ayanamirei tak uz napr. sledoval kde schovavam peniaze, pyta si ich od starych rodicov.
Ono aj stari rodicia to vidia rovnako ako my. Keby nie, tak by ma to tak neznepokojovalo.
@autor ak nebol fyzicky zdatny tak to bude tymi reflexami . Predcasne narodenie, a to co tvrdis zekopal nozickami...Moze to sposobovat vela dalsich problemov. Odporucam ti centrum Fascinujuce deti alebo Avare.,Odpivedia Ti na vela tvojich otazok Odporucam aspon jednu konzultaciu. Nam pomohli vo Fascinujucich detoch. Vela som pochopila.
@momager Dakujem. Nemyslim, ze sme zli rodicia, alebo nejaki nenormalni uz len vzhladom k prvorodenemu. Tak pozriem to, co pises. Aby sme nezanedbali nieco.
Aj moj syn bol taky, nadchol sa a vsetko ho bavilo chvilu. Ale vzdy som trvala, nech dokonci co zacal. Chcel karate? Tak pekne cely rok dokoncit. Chcel hokej? Po mesiaci ho to nebavilo, ale pekne dochodil cely rok. Takto sme sa ho chceli naviest, ze ak nieco vymysli a zacne, tak si to laskavo aj dokonci. Najdlhsie vydrzal na vytvarnej skole. Nastastie. Ale bolo treba nad nim drzat pevnu a doslednu ruku, pri benevolentnych rodicoch by asi viac vystrkoval rozky.
Dostáva vreckové? Treba potom s ním debatovať o hospodárení.
Ja doma neschovávam peniaze, synovi dôverujem, vie, že bez dovolenia si nesmie zobrať, dostáva vreckové.
Ak si minie, musi čakať na další mesiac, ale vie si aj pekne nasporiť
Hlavne zacni hladat v nom dobre, vela ho chval a sku s tie Fascinujuce deti. Tiez sa nas syn narodil skor, bol nepokojny, v skolke mi tvrdili ze ma asi ADHD.neustale bol nejaky problem s nim. Mal hroznu motoriku a tiez rovnovahu. Stale padal. Testy ale nikdy ADHD nepotvrdili pretoze v skole pocuva na hodinach a vie sa sustredit lebo honto bavi. Uci sa na same. Ale doma je ako z divych vajec, je drzi ale niekedy je super ze sa s nim da. Kazda psychologicka nam tvrdi ze ma nizke sebavedomie (podla mna dosledok skolky) a teda ho vela treba chvalit, V skole bol tiez lahko ovplyvnutel lebo chcel si ziskat pozornost. Toto sa zlepsilo ale vyzaduje si to vela namahy a hlavne utvrdzovania ze ho lubilme,.. netreba ho porovnavat so starsim. Musite si povedat ze kazdy je iny.
Este si nedala ani jeden konkretny priklad, co take hrozne ten tvoj syn robi.
Priklanam sa k skupine, ze si na neho prilis prisna, syn musi odmala len posluchat a suchat nohami, najlepsie, keby bol podla nejakej tvojej sablony a nicim NIKDY A NICIM SA TI NEZAVDACI lebo ty stale na nom vidis a HLADAS!!! len chyby. Ked ho nezacnes uznavat a chapat ako individualitu, tak ano, cim dalej, tym viac bude nasledovat partiu a kamosov - lebo oni ho chapu! A bude posluchat ich. Zajdi este raz k psychologovi, ale porad sa, ako ty mas k nemu pristupovat, ako s nim komunikovat, aby sa vas vztah zlepsil
Co sa vyskytlo v rodine? Nepochopila som. Problémy s drogami u niekoho?
Robis rozdiely medzi deťmi?
Však napíš trochu viac pozadia. Ten problematický starý rodič je tvoj otec/matka či z mužovej strany? Prvorodený je aky starý, prečo je ten vyvolený a tento prečo má byť čierna ovca rodiny, čo ti pripomína alebo ako to vzbiklo, že si to musí zliznut?
Ja stále nechápem čo take zlé to dieťa robí. Je výbušný a ty po ňom stále kričis, nuž v tom prípade ani ty niesi zrovna kľudná povaha. Myslím ze to dieťa je tvoje zrkadlo, si to ty kto v ňom vidí problém, ty ktorá s ním nevie visť. Keby je naozaj problémový tak ma problém aj v škole. Keby je naozaj problémový tak ten problém vie pomenovať aj psychológ (ten ale pravdeodobne skor riešil vas prístup k dieťaťu a co zmeniť)
Ináč domácnostiach kde je krik začnú kričať aj deti, tak to chodi, stisit hlas a ukludnit sa naozaj pomôže.
Strašne málo o ňom píšeš, nič konkrétne, všetko také bežne veci co robia všetky decka,...obcas je drzi, občas papuluje, občas lenivé, nič ho dlho nebaví... Taka ta klasika
S tými peniazmi je to zvláštne. On nemá svoje peniaze? Vreckové? Z narodenín?
Ak tá to ukludni, tiež som mala temperamentnú povahu. S rodicmi až tak zle, že sme sa v mojej 18tke dohodli, že ak to mame všetci prežiť, musím sa odsťahovať. Skoncila som 2 výšky, som celoživotný abstinent, nikdy som nefajčila travu a dokonca som sa aj vydala a s mužom bývam 14rokov. Dcéra je čisté psycho po mne😀 a s rodicmi už dobre, dnes som s nimi volala 1,5 hod a sú mi veľmi blizki.
Spytaj sa ho kvôli čomu sa tak sprava, kvôli čomu je nespokojny, čo viete ako rodičia spravit, aby bol stastny. Pozor na ten výkrik do tmy, že nerád zije. Vtedy mala prist láskavá reakcia rodiča, prijatie. Ak si si neistá tou svojou reakciou, tak tu tému znova otvor a prejav svoj záujem.
Nezamýšľaj sa nad tým, čo z neho vyrastie, zamýšľaj sa nad tym, ako mu pomôcť.

@0silvia0 dakujem