Škola nedohliadne na odchod detí po vyučovaní
Mám syna prváka z dôvodu plnej kapacity družiny ho nevzali a tak hneď po vyučovaní ho pustia samého domov bez toho aby učiteľka dohliadala s kým odchádza alebo kam. Je to normálne, že škola sa vzdáva zodpovednosti len preto, že nebol prijatý do ŠKD . Mám obavy, že niekedy nestihnem prísť a už tam nebude. Alebo sa mu môže niečo stať. Ďakujem za odpovede
@makova333 po skončení vyučovania nemá čo brať učiteľku na zodpovednosť a učiteľka jej tam to dieťa strážiť nemusí, nikto jej to neprikáže
@zuzanockamt ja viem, ze zakon na to nie je, ale proste neverim, ze niektory ucitel pusti prvacika, ktory je tam tyzden aj s cestou na obed preco, lebo zriadovatel nema peniaze na SKD. Ja osobne by som kontaktovala zriadovatela.
u nas odprevadzaju az na autobis na zastavku a cakaju a nasadia na bus
@makova333 nepustí, učiteľ robí veľa nad svoje povinnosti a zadarmo
@gabrielasugova - moja dcéra nechodí do družiny. Je druháčka. Už vlani chodili domov sama. Na začiatku roka som písala, že nebude chodiť do družiny a bude chodiť sama domov. Takže družinárka ju preto nerieši, triedna už vôbec nie. Po spoločnom obede ide rovno do šatne sa prezliecť a kráča domov. Má nariadené ísť priamo domov. Viem si pozrieť na edupage, kedy odišla. Zatiaľ vždy bola do 7 minút doma.
@gabrielasugova - keď sa niečo také stane, napr. meškám, pokazené auto. Syn takto čakával v jazykovke. V každej škole je určite vyhradené miesto, kde deti čakajú. Dohodnúť so synom, že sedím a čakám.
@gabrielasugova - prepáčte, zmazalo mi časť vety - v urgente volám do školy. Inak dohoda so synom, že čakám aj dlho.
U nás po skončení vyučovania odovzdá učiteľka dieťa rodičovi (alebo niekomu oprávnenému). Ak si rodic po dieťa nepríde načas (co je pri miestnom preťaženiu ciest pomerne bežné), ide dieťa do knižnice a rodičia od brány zvonia, ktoré dieťa prišli vyzdvihnúť (knihovnicky sú dve) a hneď podpisujú platbu. Pripada mi to dobre riešenie. Aj o deti je postarané, aj peniaze sú. Len neviem, či na SK zákon také čosi pripúšťa..
Ucitel je zodpovedny za dieta pocas vyucovania, pokial nechodi do druziny ze zanho zodpoveda druzinarka tak tym to konci , ucitel nie je opatrovatel , nieje jeho povinost strazit tvoje dieta, on ma svoje povinosti a vyucovanim sa to urcite nekonci. Ty sama si zabespec aby bolo postarane o tvoje dieta v pripade niecoho, ci uz starymi rodicmi,tetou......, v skole je kopec deti keby to ziadalo to co ty dalsich 10 rodicov tak ten ucitel sa domov nedostane. Najlepsie je vsetko hodit na ucitela, a co tak zodpovednost rodicov je to predsa vase dieta nie toho ucitela.
@makova333 TAk to snáď ani nemyslíte vážne. Psychológ, sociálny pedagóg či asistent ore žiakov so zdravotným znevýhodnením má strážiť dieťa, keď pre ňho rodičia neprídu? A to mu kto dá do náplne práce? VeĎ by riaditeľ išiel proti vyhláške MŠVVaŠ. Toto predsa nepatrí k jeho kompetenciám.
@sara07 ako môžete takéko niečo tvrdiť? Pracujem v tejto sfére, nič navyše neprišlo.Dokonca ani na zvýšené hygienické normy. To, že niekto v nejakom vyhlásení povedal...nie je pravda. Pracujme s faktami. A čo sa týka ŠKD - tie sú platené z podielových daní. KAždé mesto, obec, mali krátené podielové dane takmer o tretinu. Odkiaľ tak asi zoberú na prevádzku ďalšieho oddelenia? Predpokladám, že pokiaľ obec vo VAšej obci robila "výber" detí do ŠKD, postupovala zvyčajným spôsobom, že najprv zamestnaní rodičia....
@gabrielasugova ja mam predskolak v škole a nikto sa extra nestará, otvorí sa škola a deti sa rozptchnu, naschvál som to dnes pozorovala, učiteľky v tom chaose nemajú šancu kontrolovať a tým momentom sa končí ich zodpovednosť je tvojou zodpovednosťou, aby si prišla včas, keď máš strach so zápchy atď, chod o hodinu skôr. A prečo ti nezobrali dieťa do skd, si doma?
@majkappp každá obec predsa môže prerozdelit aj inak financie,
čo je dôležitejšie vianočná vyzdoba a osvetlenie alebo škd a bezpečenost detí
čo je dôležitejšie kladenie kytic alebo dáme symbolicku ružu a presunieme € na škd
čo je dôležitejšie ohnostroj a silvestrovsky program alebo škd
čo je dôležitejšie decembrovy program alebo škd
ale prachy su je to taky problém niečo niekde zoškrtat a dať školám na škd ?
ak by aj neprišli teda tie prachy dá sa to takto vyriešit ale nie je snaha
To som este nepocula,ze by prvaka vypustili zo skoly. Dohodni sa s nimi,ze musi cakat vo vestibule skoly alebo pred vchodom. A doveruj mu. 6 rocne deti su uz rozumne a vie,ze nema odchadzat,ale cakat,kym neprides.
@zuzanockamt ano s tym suhlasim, ze robi nad ramec a casto kupujeme pomocky zo svojho...
Mne sa proste nechce verit, ze existuje skola, kde po vyucovani prvaka vyhodia z budovy skoly, ze tu nemas co robit a chod domov. Ze prvak nemoze v skole alebo vo vestibule skoly pockat na rodica. A ako pisem, poziadala by som skolu pisomne, ze kedze nemaju skd, aby syn na mna pockal v skole (nepotrebuje ziaden speci dozor). Dieta by som poucila, ze odchadza len so mnou, vzdy po neho pridem a ked meskam zavolam mu a on caka. Dnes ma väcsina skol vratnicu a vratnika/vratnicku, ktory moze sledovat ci sa vo vestibule nic zle nedeje a ci dieta odislo s rodicom. Mozu sa dohodnut, ze ked dieta rodic s vestibulu prevezme, zakrici vratnikovi, ze ho berie, aby vedel, ze netreba rozbiehat FKU patra 😀 Kto chce hlada sposoby...
Dnes som si to špeciálne od pozorovala, konkrétne jeden chlapec asi druhák, nemal rodičov, pusa dole a plač, stala vonku riaditeľka a pekne ho postavila vedľa seba a čakali a ukludnovala ho, že mama hneď príde.
@gabrielasugova základ je poučiť dieťa, že ma ísť úplne v najhoršom za učiteľkou a neverím, že ho vyrazí von...
Ja si myslim, ze tu moze ist aj o nedorozumenie, alebo proste chybu v komunikacii. Autorka uz nereaguje, ja som sa pytala co mysli pod tym ze sa boji ze pride a syn tam uz nebude. Ak je probem v tom, ze syn neposluchne a sam odide hocikde, tak jasne ze ho ucitelia nemozu strazit ze kam odchadza a s kym.
Tiez si nemyslim, ze je to tak, ze ho "vyhodia" von pred branu skoly a poslu prec, ze tam nesmie ostat cakat. Skor je to o tom, ze nemoze ostat v triede, nemoze chodit po chodbach, ale musi "odist" - v tom zmysle ze max. ostane cakat za prvymi dverami vo vestibule, pri vratnici. Ale bez dozoru, bez kontroly, ci za dvere vyjde sam, ci ho niekto vyzdvihne. Pretoze skola je zodpovedna za dieta od konca vyucovania, po nevyhnutny cas na obed, prezlecenie sa a opustenie budovy. Nie kym si po neho nepride rodic, nie strazit ho, nie vymyslat program, nie dohliadat - na to je urcena prave SKD.
@fokuska ale ano keďže budova kam chodia na obedy je ďalej od školy tak ho odprevadia na obed a už sa nestarajú či ide sám alebo ako proste je vonku pred školou kebyže prší tak neviem kde sa schová jedine,že bude sedieť na schodoch pred jedálňou. Vždy chodím po neho ja som sa len pýtala čo keď sa mne po ceste niečo môže stať a nikto ani len nepozrie
@maciatkolulu áno to mu dohováram každý deň len je to cele zle pretože budova kam chodia na obedy je trochu od školy a nie vždy sú na obede aj učiteľky a kebyže prší alebo niečo tak mu vždy kazem nech sedí pred jedálňou kým neprídem

@gabrielasugova skončí vyučovanie, dieťa odchádza, učiteľka už po skončení vyučovania zodpovedná nie je