Školská akadémia bez súhlasu rodičov
Deti idú mať školskú akadémiu. Nikto sa nás rodičov nepýtal, či vôbec súhlasíme aby deti vystupovali. Triedne učiteľky si vytipovali konkrétne deti , nevystupujú všetky. Oznámené nám to bolo v piatok na rodičovskom , deti už majú program nacvičený. Náš prvák doma nepovedal nič lebo to bolo prekvapenie. Konať sa to bude v piatok po škole ( začiatok o 18:00! , program bude trvať cca tri hodiny). V sobotu o 16:00 a v nedeľu o 13:00 v kultúrnom dome. Nepáči sa mi ako nás rodičov postavila škola pred hotovú vec. Ďalší šok pre mňa je to, že ja ako rodič musím dieťaťu zabezpečiť kostým . Alebo teda skôr zaplatiť. Musím zaplatiť 5€ za tričko , 3€ za čiapku, 5 € za legíny a 7€ za topánky a 2€ za ponožky... Kostým mu síce potom zostane, ale povedzte mi, načo mi budú doma cvičky, legíny, čiapka pre trpaslíka a nadrozmerné tričko? Nie som vôbec nadšená z toho a rozmýšľam ako sa k tomu postaviť. Je pekné, že škola chce spraviť nejaké predstavenie pre verejnosť na ktorom zarobí, ale prečo to mám ja ako rodič platiť? Ešte aj lístok si musím kúpiť za plnú sumu .príde vám toto jednanie školy v poriadku? A ostatní rodičia nadšení z toho, že ich deti budú vystupovať. Len dve sme sa začudovali tomuto prístupu.
A na rodicovskom si sa ozvala?
Platbu mali pýtať skôr.
Ja by som tam jednoducho dieta neodviezla a triednej by som to oznámila v piatok poobede
Vysvetli dietatu, ze nedas ani 22€ na kostym a ani listky nekupis. Nikto ta nutit nebude, ty budes mat doma sklamane dieta. Ale to nejak prezijes...
@dskjhfdlkdjhl áno ozvala, povedala som triednej, že nás predsa mali informovať skôr, zistiť záujem. Nie si vybrať pár detí a ešte žiadať rodičov nech im zaplatia potrebné veci.
@viestta ja tam to dieťa odvediem, ale nebudem sa tváriť, že sa mi tento prístup páči. "Požičaj nám na 9 hodín dieťa, zaplať za veci, ktoré potrebujeme a kúp si lístok na predstavenie ak to chceš vidieť"
Ja pôjdem proti prúdu. Bola by som nadšená že moje dieťa vystupuje. Oblecko by som potom darovala.
Pre dieťa je to neoceniteľný zážitok, posilní to jeho sebavedomie
Tiež by som bola rada, že škola niečo organizuje a ocenila, že všetko zabezpečí a nemusím zháňať kostým.
Že sa moje dieťa môže zúčastniť by som brala ako odmenu,
Tak si mala triednej povedat, ze nesuhlasis, ona by vybrala ine dieta a bolo by vybavene.
Ked skola nic neorganizuje, zle je, ak organizuje, tak je problem. Skola je uz skoro ako svokra-nikomu nevyhovie🙂
Ja by som bola spokojná , ano je pravda ,že vám to mali povedať skôr , aké nerobila by som z toho vedu, deti budú nadšene aj tvoj bude rad za tie peniaze to určite bude stať za to
@pribinak autorka myslim nema problem s tym ze ide vystupovať ale ze jej to povedali na posledny chvilu a treba kopu penazi dat.. inak s tebou suhlasim.. to len mk dal taky nazov.
@pribinak ja tiez zastavam nazor, ze to je hlavne akcia pre deti. Deti sa potrebuju "otrkat" a toto je jedna z moznosti. Ja som rada, ak ucitelky spravia aj nieco navyse a neberiem to, ze to robia rodicom na truc. A ano, mam doma aj biele teplaky, ktore pouzil jeden jediny raz ked bol na besiedke snehuliak. Ale on bol stastny, ze vystupoval, bol stastny, ze sme sa prisli pozriet. Ale zas niektorym rodicom nevyhovies ani ked sa pokrajas... Zadrapku si furt najdu. Lutujem ucitelov...
Pre dieta je to skvela skusenost. Dufam, ze to dietatu nepokazis nejakymi poznámkami za 22€ a prejavis obrovskú radost, ze vybrali jeho a budes tam tlieskať o zivot.
@terezkaarthuramax ja nemám ani s tým problém že jej to oznámili na poslednú chvíľu. Nevidím totiž do organizácie, tie čísla deti sa môžu hýbať - hore dole, takztiez ucitelka do poslednej chvíle možno vyberala medzi Jankom a Misko a zváži ala či pridá aj evicku a zuzanku
Oblečenie ….no áno, ale veď ponožky a tričko snáď využijú, legíny daruje susede a čiapku si nechá na pamiatku
Ja neviem, ale toto mi príde te idem stoj čo stoj hľadať problém
Bola by som rada, že škola deti zapája aj do inych aktivít, ako vyučovanie. My ako deti sme stále niečo nacvičovali a nikomu to neuškodilo. Jedine čo by som učiteľku do budúcna požiadala, aby potrebu zakúpenia nejakého kostýmu komunikovala rodičom skôr. Možno niečo z toho máte sj doma a nebolo by nutne kupovať všetko.
@betulinka1 presne ja by som tlieskala o 106, toto tak zdravo posilní sebavedomie dieťaťa. Odmena za snaženie a jeho prácu.
@viestta dosť má prekvapil tvoj prvý príspevok, toto by som id teba nečakala
Mne sa takéto aktivíty veľmi páčia, často je to priestor pre deti, ktoré možno nie sú úplne najsikinejsie v škole, ale majú talent na spev tanec hru na nástroj či prednes prózy a poézie
22 eur za handry …koľko mamičiek ich prefajčí prekavickuje či dá na nechty a tu sa tvária ako keby to bol majland
No fest by som sa nasrala, ze mi skola organizuje vikend, ale to je pre niektore ucitelky take typicke - bozkavajte nam nohy, ze to pre vase deti robime.
Ešte k tomu súhlasu
Nepodpisovali ste na začiatku školského roka Informovaný súhlas s účasťou na školských akciách na celý školský rok?
Zvyčajne sa to na školách robí a nemusia pýtať jednotlivo na každú akciu
@pribinak moje dieťa vystupuje bežne, chodí do ZUŠ a na súbor už od troch rokov, a ostatné vybrané deti takisto. V živote som mu nemusela kupovať kostým a platiť si 35€ vstupné aby som ho mohla vidieť vystupovať. Na čo sa vyzbierané peniaze použijú nevie škola povedať. Ja nemám problém pustiť ho niekam, bol predávať na vianočných trhoch, bol v sprievode zo školy, hral na vystúpení v domove dôchodcov, spoločne sme vyrábali dekorácie, ktoré sa neskôr predávali, ale zase odtiaľ potiaľ. Ja platím 60€ na pol roka do zrpš a 90€ ročne do triedneho fondu (okrem iných poplatkov) a ešte im mám platiť kostými lebo oni sa rozhodli, že budú deti vystupovať. Keď som ja chodila do školy tiež sme veľa vystupovali, aj mimo školy, ale vždy všetko zabezpečila škola... A nie, nie sú ani učiteľky z toho nadšené, triedna našich detí tiež povedala, že to pán riaditeľ preháňa v poslednej dobe. Že je to zbytočná ceremónia a pre nich práca navyše. Ja platím dieťaťu krúžok angličtiny a teraz zistím, že od januára na ňom ani nebol lebo nacvičujú program . A ešte tá skvelá organizácia. Prváci vystupujú poslední, sama triedna nevie ako tie deti dve a pol hodiny udrží potichu v zákulisí. Náš poprosila nech im dáme do sebou mobil s hrami .
@pribinak Naozaj je problém, ak toto rodičia nevedia vopred. Napr. aj kvôli tomu, že už ako rodina môžu mať iný program ... ide tu o piatkový večer do noci a víkend... Tiež je síce pekné, že tebe sa to páči a iné 22€ prefajčia, ale to neznamená, že má škola pristupovať k tejto veci tak, akoby sa to automaticky malo páčiť každému a tiež to neznamená, že nie sú rodiny, ktoré radšej dajú 22€ na doplnenie chladničky základnými potravinami, miesto handier, ktoré im sú nanútené a kultúrneho podujatia ktoré im je tiež nanútené.
No tak keď si tak zasadne proti tak jednoducho dieťa nepustí ….
@zuzanapjat presne tak, aj ja som toho nazoru, organizovat rodine vikend je cista arogancia prikryta plastikom akoze dobrej veci.
Mne to príde blbé, aby si rodič vystupujúceho dieťaťa mal ešte aj platiť za lístok, keď mu musí uhradiť aj sumu za kostým. A k tým platbám - ako by vyriešili situáciu, ak by niektorí z rodičov nemali proste na konci mesiaca eurá navyše na niečo takéto - to sklamanie dieťaťa by bolo obrovské. Predstavenia a pod. je lepšie prebrať skôr a nie tesne pred vystúpeniami a ešte ak by si niekto naplánoval na víkend výlet/ rodinnú oslavu a pod. Ako čítam posledný tvoj komentár, tak to by ma naštvalo ešte viac, že miesto angličtiny nacvičovalo dieťa nejaké predstavenie, a prváci logicky by mali ísť prvý - no organizačne celé zle....
autorka - už len kvôli tomu prístupu školy - spravila by som si s dieťaťom na víkend iný program. Je neprípustné rodiča postaviť pred hotovú vec spôsobom, akoby to bola vaša povinnosť prispôsobiť váš čas a dať na to peniaze.
@zuzanapjat zas nebuďme zbytočne dramatické….kazda škola má nejaký budget a ak by sa jednalo o nejaké mega talentované dieťa tak škola tie handry zaplatí
Iste iste ….odrazu treba plniť chladničku
@karmen118 áno, krúžok 18€ mesačne. A učiteľka s nimi od januára miesto angličtiny nacvičuje program. To sú v podstate ďalšie peniaze za to, že moje dieťa dostalo možnosť vystupovať. Sama sa nám priznala, že každý piatok keď majú mať krúžok tak nacvičujú lebo ona to s nimi počas vyučovania nestíha .
@pribinak toto označuješ za dramatické? 🙂 Ja keď mi je niečo proti srsti, nepáči sa mi prístup, nevidím v tom prínos a nechcem niekam ísť, tak sa nepodriaďujem a proste nejdem. Takže ja osobne by som nešla, ty by si šla nadšená a autorka pôjde, aj keď - podriadi sa - proti svojej vôli. 3 rôzni ľudia - 3 rôzne scenáre. Normálna vec. Nič dramatické.

Nie neni to normálne ze musis za to platit.